Šta je novo?

Meet Mr. Bitcoin: The Man Who’s Got Bitcoin Under His Skin [split]

1. Ja sam tradicionalista i zastupam Status Quo
2. Ti si revolucionar i zastupas novostvorenu tvrdnju

Da bi do promene doslo moras me ubediti u ispravnost svojih zakljucaka. Dakle na tebi je teret dokazivanja i ako budes nastavio da kao papagaj ponavljas to trazenje da ja tebi dokazujem ishode onda se bojim da ne shvatas da si na pogresnom putu.
Primećujem i da ponovo pogrešno koristiš simbole, iako si najavio da ćeš pratiti konvenciju iz linka. Jel si siguran da dobro razumeš tekst sa linka koji sam postavio?
Dokazi da pogresno koristim simbole. :D
...ovo ti je izgleda vazno, ajde pokazi kako to ja ne pratim konvenciju iz linka.

Ima dok ne dokažeš. Upravo je suština u tome što "vaši" argumenti često predstavljaju moguće kao neizbežno, bez ikakvih dokaza. Što je logička greška: /ogranicenje kvotovanja previse linkova/
Nema logicke greske covece! :D ...dokle god stav koji zastupam moze biti I TACAN ja ne pravim LOGICKU gresku isto kao sto je ne pravis ni ti kada mogucu fer upotrebu cipa predstavljas kao neizbezno izvesnu fer upotrebu cipa, bez ikakvih dokaza ...a da te podsetim, na tebi je teret dokazivanja. ;)


Ne odgovara, ni približno. Tvoj argument je, parafraziram: događajem (A) nastala je mogućnost za događaj (B), a pošto se on desio desiće se i (D) za koji je mogućnost nastala dešavanjem (C). Nemaš dokaza ni da su A i C povezani, kamoli da je D neophodna posledica C. Dakle, praviš dve logičke greške: /ogranicenje kvotovanja/ Mada malo smrdi i na tautologiju, jer ako se nešto desilo bilo je moguće, al' neka to sad.

Najlakše je videti zašto je ovo logička greška prostom zamenom. Ubaci za C i D bilo šta, tako da D postaje moguće ako se desi C. Npr.: ako bacim kamen u more (C) moguće je da ću pogoditi minu i poginuti (D). Prema tvom argumentu sigurno ću poginuti ako bacim kamen u more zato što se '81. desilo nešto što je dovelo/učinilo mogućim odvajanje Kosova. Znam da zvuči užasno kad se ovako postavi, možda čak i alarmantno, kao dovoljan razlog da se obratiš za profesionalnu pomoć, ali ne mora da znači. To je uobičajena posledica kada napraviš logičku grešku, a neko koristi /ogranicenje kvotovanja/ da je demonstrira.

Pritom, nadam se da je jasno, ne ulazim čak ni u tačnost tvojih primera, pa čak ni u to da li su situacije koje označavamo kao moguće stvarno moguće. Kada ti je argument pogrešan bez obzira na to da li su informacije sadržane u njemu tačne imaš gadan problem. ;)
Nema ni jedne logicke greske! Primer sa KiM inteligentnome sluzi svrsi. Podseca ga da je bio u pravu kada svojevremeno nije pao na foru sa Kosovo-republikom jer je to, isto kao i (fer) OBAVEZNO cipovanje, samo zvaka za ludaka. I cipovanje bi bilo zloupotrebljeno ako bi bilo OBAVEZNO i/ili tajno. ;)

Ponovo: /ogranicenje.../ Mada je interesantno šta si izabrao kao Z. Što da ne oženi i kevu i ćaleta i auto u isto vreme, ako mu se ženi?
Zato sto se drustvene norme na planeti zemlji ne kreiraju po volji horde maloumnih pedera nego po volji zdravih i pravih ljudi. Valjda? :D

Lažeš. Daj citat gde sam to tvrdio. /ogranicenje.../ svih mojih postova u ovoj temi, da ti bude lakše.
Slagao sam ...i to svesno :D ...cisto da ti izvucem priznanje da ti ni nemas licni stav u ovoj diskusiji te da samo zahebavas ozbiljne diskutante poput mene :D


[QUOTE='Bahati [SiD] Lažeš. Daj citat gde propagiram. I ponovo, praviš logičku grešku: http://en.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_tradition[/QUOTE]
E ovo vec ne lazem ja nego ti. Propagiras na ovoj temi i to vrlo glasno. 100% nisi protiv cipovanja a 100% nisi ni indiferentan prema njemu sto je DOKAZ da si za cipovanje ...a posto si na temi potrosio i vise mastila od mene onda to znaci da si mnogo glasan i tvrdokoran. ;)

...a inace i mi konja za trku imamo. ;) - neeeee bajo moj, ti pravis logicku gresku: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_novelty
 
Poslednja izmena:
Skapirao sam da je ovo definitivno najbolji način za pisanje poruka na ovom forumu.

3sSey3i.png


Plava pilula
[youtube]vez7L7NpBtk[/youtube]

Čipovanje nije opasnost za ljudsko društvo. Tu je da nam olakša svakodnevni život. Kome još treba da nosi pare u novčaniku? Ovako mahneš rukom ko džedaj i platio si račun. Ne samo da je korisno, već i izgleda cool. Biće glavna fora u društvu. Kao bonus - ne morate da se zamlaćujete po bankama, čekate u redovima i sl. Račun možeš da platiš i kad ti donesu piće na nudističku plažu :) Kao bonus, ako se čipuješ, u banci ćeš dobiti i povoljniji keš kredit.

Crvena pilula
Marxista, batali ovo priču, vidiš da nema svrhe. Skreću te sa teme i uvlače u svoju besmislenu ABC priču. Ako hoće da žive u zemlji snova, nemoj da im kvariš san. Razmenjivaćemo ideje mi koji smo skapirali gde živimo.

http://yournewswire.com/video-push-for-cashless-society-by-closing-bank-branches/

[youtube]i-Ai1QhCtQA[/youtube]

Mega Corp needs a bailout, press of button and your savings are moved to the corporation. Didn’t vote “the right way” at an election, press of button you are a non person who can’t exist without the electronic money. This is planned terrorism.

Notice how the “reporter” scowls when she mentions going to a brick-and-mortar bank and how gleeful she is when discussing the use of online banking. No need for bricks and mortar, just hand over all your data, finances and business transactions to the bank and they will be happy to handle it for you!!

The same banks that, just this past week, were “fined” for rigging interest rates on a global scale. The same banks that have been “fined” for drug money laundering, funding terrorist organizations and rigging most of the equities markets around the world. You know the accounts – YOUR 401k and IRA accounts!! They are coming for your cash and they are not going to sleep until they get it.

All that is needed is a group of really “cool, hip” young people gleefully dancing around and singing the praises of being cashless and not “wasting time” with “out-dated” brick-and-mortar banks. Voila! It is now the “next big thing”.

Another way, and this started many years ago under the guise of “security”, is simply to not have cash available for transactions at the business itself. I was recently in a store and the cashier informed they did not have change for a $100 bill. It hit me that this has been happening for a great many years, no change for a $100 or $50, and this is one of the ways they can “train” people to go cashless. Next step, inability to make change for $20. All under the nonsensical “security” umbrella. You know you have experienced exactly what I am referencing, maybe even very recently.

How do we fight this insidious ever encroaching cashless nightmare? It’s very simple. We begin using as much cash as possible. Walk out of the store when they are unable to make change for your $100 or $50 and take your business elsewhere. Will you do it? Will you “suffer the inconvenience”? I doubt it. We have become lazy, arrogant and want someone else to do the actual work while we enjoy the benefits of their labor. A cashless society is right around the corner and the financial and economic nightmare that is unfolding right in front of us will be ramped up to warp-drive.

Upravo ovo se dešava i kod nas - kreću sa digitalnim ekspoziturama. Otkazi u bankama na masovnom nivou. Onaj ko ne vidi da je to sve povezano i da su čipovi sledeći, krastavac, ako ne žele da sami otkriju istinu, mi ih definitivno nećemo ubediti.
 
Poslednja izmena:
Ok,sprema se cashless shit kao uvod za chipovanje... sta je resenje,kako da se borimo protiv toga?
 
Ok,sprema se cashless shit kao uvod za chipovanje... sta je resenje,kako da se borimo protiv toga?

Za početak prestanite da se oslanjate na sve što ima veze sa kreditima. Kupujte kad uštedite, ispašće vas jeftinije, a banke gube moć lake i brze zarade. Sve ostalo što bih sad napisao će vam doći prirodno kad skapirate da možete i da trebate da živite bez banke (ili bar da ta interakcija bude na minimumu). Sve interakcije u radnji - sa kešom. Forsirajte plaćanje u kešu.

p.s. Nacionalizacija banaka i raskid sa MMFom bi nam najviše pomogli jer bismo na taj način i smanjili šansu da nekom padne na pamet da nas čipuje radi plaćanja, a i oporavili bismo privredu.
 
Poslednja izmena:
Dokazi da pogresno koristim simbole. :D
...ovo ti je izgleda vazno, ajde pokazi kako to ja ne pratim konvenciju iz linka.

Važno je u kontekstu diskusije, nema puno smisla objašnjavati nekome da je napravio logičku grešku ako taj neko ne razume šta mu pričaš. Ovde si rekao:

I evo ako to vec i sam nisi mogao da zakljucis, koristicu slova iz objasnjenja sa tvog linka: - ako dozvolimo ozakonjavanje OBAVEZNOG koriscenja cipa onda cemo imati sva pozitivna desavanja (A) ali cemo imati i negativna desavanja (Z)

Pominješ tri događaja, jedan početni i dva, A i Z, kao posledice prvog, o kojima treba da imamo nekakav vrednosni sud. Logička greška za koju te otpužujem opisuje dva događaja, početni A i Z kao posledicu A, gde nije dokazano da A neophodno dovodi do Z. Što je logička greška: https://yourlogicalfallacyis.com/slippery-slope

Nema logicke greske covece! :D ...dokle god stav koji zastupam moze biti I TACAN

Mi ovde pričamo o argumentu koji je izneo Vlasterx, koji je https://yourlogicalfallacyis.com/slippery-slope:
Možda čipovanje izgleda cool, ali će posledica biti da mogu da te prate na svakom koraku, da gubiš privatnost i da će jedini način plaćanja uskoro biti samo preko čipa. Ako ne budeš vredan i poslušan rob, čip će ti biti isključen, a samim tim ćeš i ti biti isključen iz društva. Bićeš u zatvoru na otvorenom.

On ne kaže da to što priča može biti tačno, on kaže da je tačno. Bez dokaza. Ti si me optužio da lažem kada sam rekao da je to logička greška. Sve što je trebalo da uradiš je da pokažeš da nije logička greška, tj. da pokažeš traženi dokaz, koji bi ujedno bio dokaz i da ja "lažem". Nekoliko postova kasnije, još uvek se vrpoljiš, prebacuješ teret dokaza, dokaz ne nudiš, a optužbu da lažem ne povlačiš.

ja ne pravim LOGICKU gresku isto kao sto je ne pravis ni ti kada mogucu fer upotrebu cipa predstavljas kao neizbezno izvesnu fer upotrebu cipa, bez ikakvih dokaza ...a da te podsetim, na tebi je teret dokazivanja. ;)

Ponovo, nisam ni u jednom trenutku ponudio svoje predviđanje ishoda čipovanja, te nemam šta da dokazujem.

Nema ni jedne logicke greske! Primer sa KiM inteligentnome sluzi svrsi. Podseca ga da je bio u pravu kada svojevremeno nije pao na foru sa Kosovo-republikom jer je to, isto kao i (fer) OBAVEZNO cipovanje, samo zvaka za ludaka. I cipovanje bi bilo zloupotrebljeno ako bi bilo OBAVEZNO i/ili tajno. ;)

Primer sa KiM je apsurdan, kao što sam dokazao. I evo, sad se opet vraćaš na to da je zloupotreba neizbežna posledica. A koji red iznad kažeš da je stav koji zastupaš može biti tačan. Ponovo, nemam ništa protiv da revidiraš stav, samo probaj da budeš jasniji.

Zato sto se drustvene norme na planeti zemlji ne kreiraju po volji horde maloumnih pedera nego po volji zdravih i pravih ljudi. Valjda? :D
Pitanje je bilo zašto ne omogućiti takav brak, ne ko i kakav odlučuje o tome da li ga omogućiti. Napravio si logičku grešku: http://en.wikipedia.org/wiki/Non_sequitur_(logic), pa još i https://yourlogicalfallacyis.com/bandwagon i https://yourlogicalfallacyis.com/ad-hominem. Za ovu poslednju si čak zaradio i poenčić. ;)

Slagao sam ...i to svesno :D ...cisto da ti izvucem priznanje da ti ni nemas licni stav u ovoj diskusiji te da samo zahebavas ozbiljne diskutante poput mene :D

Sumnjivo je da je svesno, pošto si iznad, još jednom, pokušao da lažno predstaviš moj stav. Da si to uradio sa ciljem koji navodiš on bi već bio ispunjen, pa ne bi bilo potrebe da ponovo "svesno lažeš". Zato verujem da lažeš kada kažeš da si svesno lagao. I nisi morao da lažeš da bi to "izvukao" iz mene. Rado "priznajem" da ne mogu sa dovoljnom merom sigurnosti da tvrdim nešto. Tvoj problem, a i većine ljudi sa nedostatkom veština logike, retorike i diskursa, je što diskusiju vidiš kao nadglašavanje nedokazanih tvrdnji. Dok je sasvim dovoljno razmatrati moguće scenarije, dok se na osnovu priloženih dokaza ne postigne konsenzus o najverovatnijem.

E ovo vec ne lazem ja nego ti. Propagiras na ovoj temi i to vrlo glasno. 100% nisi protiv cipovanja a 100% nisi ni indiferentan prema njemu sto je DOKAZ da si za cipovanje

...a inace i mi konja za trku imamo. ;) - neeeee bajo moj, ti pravis logicku gresku: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_novelty

Ponovo, lažeš. Tvoj dokaz nema smisla. Neko može da bude zainteresovan za neku temu (nije indiferentan), a da nema konkretan stav u vezi sa njom, što podrazumava da nije ni "za" ni "protiv". Šta više, to je preferirano stanje u nedostatku kvalitetnih dokaza.

Lažeš i da pravim logičku grešku http://en.m.wikipedia.org/wiki/Appeal_to_novelty, zato što ona podrazumeva da nešto tvrdim, uz argument da je nešto bolje zato što je novo. Dokaži. Najpre da nešto tvrdim, a onda da nudim logički pogrešan argument koji za koji me optužuješ.

Ustvari, nemoj, što se mene tiče. :) Ja sam ovde svoj posao završio, nadam se da je svima koji su pratili jasno da ti, marxista, praviš logičke greške, služiš se lažima u diskusiji i revidiraš stavove bez jasne naznake da si to uradio. Šta više, čini mi se da je previše teško, a možda i nemoguće, dokazati ti da to radiš jer je, izglada, nemoguće utvrditi da uopšte razumeš šta ti se stavlja na teret. S tobom, čini se, nema smisla diskutovati. Da li je u pitanju bezobrazluk, glupost, neiskustvo ili šta već ostavljam publici da odluči.

Sada moram da se vratim u ulogu urednika, pa ću, radi održavanja kvaliteta diskusije, što je dužnost prema ostalim učesnicima, ukloniti svaki tvoj naredni post kojim taj kvalitet umanjuješ logičkim greškama i lažima.
 
Demantujem svoj raniji post upucen @bahati:

...i fer si postupio sto me nisi brisao jer ipak i ti imas istog tog putera na glavi. :)

...jer je on ipak samo sitna dusa koja posegne za adminpow cim je uzdrmas u diskusiji. A protiv sile dzaba argumenti.

@bahati evo ti pa brisi i deli poencice. Samo znaj da tako ne mozes ugusiti slobodoumlje u ljudima. Jedino sto postizes jeste to da sebe uljuljkujes u laz u koju zelis da verujes. :wave:
 
...jer je on ipak samo sitna dusa koja posegne za adminpow cim je uzdrmas u diskusiji. A protiv sile dzaba argumenti.

@bahati evo ti pa brisi i deli poencice. Samo znaj da tako ne mozes ugusiti slobodoumlje u ljudima. Jedino sto postizes jeste to da sebe uljuljkujes u laz u koju zelis da verujes. :wave:

Misliš protiv razuma džaba laži i gluposti? :) A protiv sile džaba bezobrazluk i nedokazanost, to stoji. ;)

I daleko bilo da gasim slobodoumlje. :) Misli šta god hoćeš, samo nemoj da misliš ovde. Ovo je forum, gde se diskutuje i već si potrošio više kredita nego što ti sleduje da ti se neuspešno objasni da ne umeš da diskutuješ. Napravi blog, pa udri po glupostima i lažima do mile volje, ovde samo smaraš, usporavaš i ružiš diskusiju. ;)
 
Ok,sprema se cashless shit kao uvod za chipovanje... sta je resenje,kako da se borimo protiv toga?

Stvarno je strašno što neće biti keša, samo mi objasni zašto , naravno iz tvog ugla.

Npr evo kako ja vidim to.

Prodajem igre na stranom sajtu, oni mi uzvrše uplatu na Skrill karticu, koja je ujedno Master Card i sa njom BEZ provizije, plaćam gde god primaju istu.
Jedno parče plastike mi zamenjuje sve, nema provzije, nema kusura, uvek tačno platim i sama usluga je veoma brza, a čak i ako mi treba keš, odem do bankomata i podignem isti.
Drugo zašto stalno kukate na kredite, i kako banke žive od toga(provizije/kamate), to je usluga kao i svaka druga, ili je koristi ili nemoj da je koristiš, ali bitno je da postoji mogućnost, sam kredit je odlična stvar, i banka treba da ima korisiti od toga, e sad što su kod nas provizije tj kamate velike to je nešto sasvim drugo, ali kao i po običaju svaka roba ima svoga kupca, pa tako i kredit.

Jedini nedostatak(koji ja vidim i meni jako bitan) kod kartice je nesigurnost kod online plaćanja, jer je moguća kradja bitnih-poverljivih informacija sa sajtova na kome je izvršena kupovina, nadam se da će to da se reši( imam rešenje, samo ne znam kako da ga prodam :d )


@bahati, moraš da upoznaš Marxistu da bi razumeo njegov način komunikacije, posle toga će ti biti sve mnogo jasnije, i sami tekstovi će ti biti daleko zanimljiviji, sutra smo svi skupa na roštilju, nije još uvek kasno da dodješ i ti
 
Poslednja izmena:
Ih, pa što odma tako? :) Zar nećeš ni da probaš da predstaviš argumentovan, koherentan stav, potkovan dokazima? Jel tražim previše? Jel ti imaš običaj da veruješ "na reč" kad neko hoće nešto da te "nauči"?

Pa napisao sam ti brdo stvari, nisi odgovorio ni jednom normalno, nego sve ABC nonsens. Skrećeš temu, ne čitaš šta drugi pišu... jel ima potrebe da nas dvojica vodimo dalje bilo kakvu raspravu?
Sve naknadno šta sam napisao napisao sam ljudima koje zanima, među kojima ti nisi, očigledno, a napustio sam raspravu sa tobom jer ne vidim dalje poentu u njoj.
 
Pa napisao sam ti brdo stvari, nisi odgovorio ni jednom normalno, nego sve ABC nonsens
Nadao si se da će iz tog "brda stvari" isplivati, barem slučajno, nekakav dokaz ili razuman argument? I kad se to nije desilo, ispade da su pravila logike i diskursa nonsens? Ajde što nisi ponudio dokaz, nego je vrlo neuviđavno da kad ti neko traži dokaz napišeš "brdo stvari" koje taj neko mora da pročita, samo da bi na kraju saznao da u njemu nema traženog dokaza.

Skrećeš temu, ne čitaš šta drugi pišu...
Lažeš. Tvrdio si nešto, optužio sam te da za istu nisu ponudio dokaze, pa samim tim napravio logičku grešku. Ne može biti jasnije, preciznije i više se odnositi na temu. Daj dokaz ili ispravi tvrdnju.

jel ima potrebe da nas dvojica vodimo dalje bilo kakvu raspravu? Sve naknadno šta sam napisao napisao sam ljudima koje zanima, među kojima ti nisi, očigledno, a napustio sam raspravu sa tobom jer ne vidim dalje poentu u njoj.
Daj dokaz ili čovečanski priznaj da te ne zanima logika i isključi se iz diskusije. Ne samnom, nego uopšte. Niko ti neće zameriti, nisi ni prvi ni poslednji kome se osladilo da širi strah kroz demagoška i emotivna "brda stvari", pa se našao u problemu kad se pred njega postavio zahtev za poštovanje logičkih pravila. Al' ako može pošteno. Ne ovako:

Završio sam sa raspravom ovde. Ne vredi objašnjavati onima koji ne žele da nauče.

Bezveze je da svaljuješ svoj nedostatak obaveze prema logici na druge.
 
Stvarno je strašno što neće biti keša, samo mi objasni zašto , naravno iz tvog ugla.

Npr evo kako ja vidim to.

Sto ja,pa Vlasterix je radio u banci,njemu je upuceno pitanje,bolje je upoznat sa stvarima nego mi...

To kako ti i ja vidimo stvari je jedno,sta je "ispod" pretpostavljam da Vlasta bolje zna...

@Vlasto: te metode koristim od moje prve plate,kredit nikada nisam koristio...
Npe ovde u Nemackoj:Jedan mesec uopste nisam koristio karticu,odrzavanje 2.5e drugi samo sa karticom,odrzavanje 12e...
Ali,da sam svaki put u drugom slucaju otisao do bankomata po kes kad mi zafalilo i izracunam vreme i gorivo,izadje mnogo vise od 12e mesecno...
 
Poslednja izmena:
Neverovatno! Ovde kada neko iznese svoje mišljenje i svoje viđenje stvari koji se nekome ne sviđaju, mora matematički dokazivati zašto tako misli. Dobija nekakve zadatke iz "logike", pa ako "nastavnik" proceni da nije zadovoljio, pao je i diskreditovan je, a može čak biti i obrisan... Ljudi, na šta ovo liči? Šta je ovo, PMF?
 
Šta sve čovek ovde neće pročitati...Evo ja ću svesti komunikaciju na najednostavniji nivo...protiv sam obaveznog čipovanja ali ću doborvoljno pristati na to onog momenta kad mi neko (može to biti i kolega @bahati) DOKAŽE da neće biti zloupotrebe...
 
...pa izrazi se majstore, dugo pises na temi a jos decidno nisi izneo svoj stav.

Jesam, ali ocigledno nisi u stanju da citas pazljivo i sa razumevanjem (ruku na srce, mozda je nesto i obrisano)...

Za razliku od Bahatog, nemam iluzija da se takvima poput tebe moze ista objasniti na lep i kulturan nacin...

naravno da treba zabraniti istopolne brakove jer ****** kojoj takvo nesto padne napamet sutra garant ima da ozeni i caleta i kevu i auto ...ma nema toga sto takvom bolidu nece pasti napamet ...na kraju krajeva isti takvi su i bolidi na vlasti pa nema te granice koju "vladari" nece preci kako bi ostvarili svoje abnormalne ciljeve

glup.jpg
 
Šta sve čovek ovde neće pročitati...Evo ja ću svesti komunikaciju na najednostavniji nivo...protiv sam obaveznog čipovanja ali ću doborvoljno pristati na to onog momenta kad mi neko (može to biti i kolega @bahati) DOKAŽE da neće biti zloupotrebe...

Pitam se samo kako bi matematičko/logički izgledao dokaz koji bi Jevrejima tridesetih garantovao da im se u narednoj deceniji ne može ništa rđavo desiti.
 
Šta sve čovek ovde neće pročitati...Evo ja ću svesti komunikaciju na najednostavniji nivo...protiv sam obaveznog čipovanja ali ću doborvoljno pristati na to onog momenta kad mi neko (može to biti i kolega @bahati) DOKAŽE da neće biti zloupotrebe...
Niko to ne moze da ti dokaze kao sto ni sada niko ne moze da ti dokaze da nema zloupotreba. Dali ce cip nesto da promeni? Nece. Sve ostaje isto.
 
Neverovatno! Ovde kada neko iznese svoje mišljenje i svoje viđenje stvari koji se nekome ne sviđaju, mora matematički dokazivati zašto tako misli. Dobija nekakve zadatke iz "logike", pa ako "nastavnik" proceni da nije zadovoljio, pao je i diskreditovan je, a može čak biti i obrisan... Ljudi, na šta ovo liči? Šta je ovo, PMF?
Razumem, donekle, šta hoćeš da kažeš. Ni meni se specijalno ne dopada, radije bih takvim ljudima rekao tačno šta mislim o njima, ali ovo nije takav forum. Pa kad već dovedu sebe u takvu situaciju da nema šta da im se kaže i odgovori, osim "uvrede", tj. potkrepljenog i tačnog opisa njihovih mentalnih sposobnosti, onda je bolje da se sami isključe iz diskusije ili ću ih ja, kao urednik, isključiti. Može da se shvati kao preemptivna kazna za flejm. Da parafraziram Holmsa, kad iscrpiš sve vidove civilizovanog diskursa ostaje samo flejm, pa ako je to jedina opcija bolje da je izbegnemo.

Inače, nema šta tu da se procenjuje, sve ima crno na belo, zato je i zgodna ta omražena matematika/logika, zaključak je neumitan i neoboriv. ;) I zar ne bi bilo lepo da neko ko je diskreditovan barem malo iskulira? Ljudi smo, grešimo, al' nije u redu zloupotrebljavati strpljenje drugih učesnika u diskusiji kada se demonstrira da ne možeš da sastaviš dve rečenice bez logičke greške.
 
Šta sve čovek ovde neće pročitati...Evo ja ću svesti komunikaciju na najednostavniji nivo...protiv sam obaveznog čipovanja ali ću doborvoljno pristati na to onog momenta kad mi neko (može to biti i kolega @bahati) DOKAŽE da neće biti zloupotrebe...
To je već zdraviji pristup - hoćeš da dobiješ uverenje da neće biti zloupotrebe, ne tvrdiš ni da će biti moguća, ni da će je biti. Deluje razumno, mada u zavisnosti od okolnosti može da se ispostavi kao nerazumno, tj. logički nemoguće ili nekonzistentno. Ovo drugo u smislu da se ispostavi da pristaješ na nešto što omogućava zloupotrebu, ali ovde navodiš moguću zloupotrebu kao razlog za odbijanje.

Al' da ne davim više s tim, posebno kad me ova tema ne zanima specijalno, niti sam se udubljivao. Pravo da ti kažem, očekivao sam da neko ovde iznese valjane argumente i objašenjnja za obe strane, kad ono gomila logičkih grešaka i sl. gluposti. :)
 
Poslednja izmena:
Molim vas pogledajte ove pozitivne primere cipovanja mozga i primene visoke tehnologije. Razumem donekle paranoju, ali mislim da dopunska inteligencija i spoj homosapiensa sa elektronskom tehnologijom predstavlja novi stupanj evolucije. Taj sledeci korak bi trebao da nas uzdigne, i napravi ono sto stvarno imamo potencijala da budemo. Bolji i pametniji ljudi. Ne mora sve na zlo da ide. Uostalom:

article-2281460-17ACA428000005DC-460_634x483.jpg


Microchip implant in eyes of nine blind people helps them to see again

Deep Brain Stimulation at JFK aids Parkinson's patient

Deep brain stimulation used on man with OCD, autism

timGuard Announces Positive Long Term Patient Outcomes For World’s First Wireless Microsize Permanent Injectable OAB Tibial Stimulator

New Implant Could Restore Function To Quadriplegics


Man Controls Robotic Arm With Mind-Reading Chip Implanted in His Brain


Human trials for bionic eye with 'wireless brain chip' to start next year
 
Poslednja izmena:
Mi smo se svi složili da su elektronski uređaji koji pomažu obolelima korisna stvar i podržavamo ih. Problem bi predstavljalo obavezno čipovanje ljudi, što se kosi sa pravom na izbor, vrši povredu dostojanstva i povećava mogućnost od zloupotrebe.
 
Ali moja poenta je dublja od toga. Ja idem dalje od lecenja bolesti ili licne karte / kreditne kartice ispod koze. Te stvari su realnost u ovom trenutku, ali za 30 godina cipovi ce nam pored toga dopunjavati biolosku inteligenciju elektronskom.

Ne razmisljate na duge (ili srednje staze). Uopste nije bitno da li cemo biti cipovani ili ne, kada je jedina sigurna buducnost tehnoloska singularnost. Mi do tada moramo da evoluiramo.

Nije slucajno da najveci zivi um na svetu izjavljuje:

Don’t let AI take our jobs (or kill us): Stephen Hawking and Elon Musk sign open letter warning of a robot uprising


Mi moramo da integrisemo svoji biolosku inteligenciju sa vestackom da bi imali bilo kakve sanse opstanka.
 
Zasto mislis da mora biti obavezno?
Ni platne kartice nisu obaveze,cak i u slucaju bezgotovinskog sistema.Popunis uplatnicu,predas na salteru i gotovo.Primera radi...
 
Mi smo se svi složili da su elektronski uređaji koji pomažu obolelima korisna stvar i podržavamo ih. Problem bi predstavljalo obavezno čipovanje ljudi, što se kosi sa pravom na izbor, vrši povredu dostojanstva i povećava mogućnost od zloupotrebe.
Da li postoji društvo, ili se može zamisliti, gde svaki pojedinac ima potpunu slobodu izbora, garantovano pravo na dostojanstvo, šta god to bilo i potpunu zaštitu od zloupotrebe? Ili, drugačije formulisano, zašto su pravo na izbor i zaštita od povrede dostojanstva i zloupotrebe ultimativni ciljevi, iznad svih drugih?
 
Još uvek ne verujem šta si izgovorio! Pa ako to nemaš, šta te razlikuje od roba? Ovo će neki uvek pokušavati da oduzmu http://www.un.org/en/documents/udhr/ i teško da će sve, svuda i do kraja biti ispoštovano, ali za to postoji neprestana i legitimna borba. A kada tirani pređu granicu, onda ljudi za to i ginu ako treba, oni koji se osećaju kao LJUDI! Mada ima i onih koji bi prihvatili zakon koji omogućava da im, na primer, predsednik opštine u svako doba sme ući u kuću i opštiti sa ženom, samo ako je vlada odlučila da ga donese.
 
Mislim da ce za dogledno vreme (kad vec :D) sva ova pitanja da li cip, kako koristiti, postupiti sa super ai, itd. biti vrlo smesna i zaboravljena :p... manje vise jedini problem su resursi, odnosno energija za bica i drustvo kakvo bi mogli da budemo, znanje ce valjda doci sa super ai, a potom i resursi (svemir :D), bice igre bez granica.
Valjda nece vise biti religija, drustvenih klasa, provodjenje zivota u nekoj psiholoskoj buli :D (gde je medja!), vec neko opste (nad)realno iskustvo :smoke: .
 
Nazad
Vrh Dno