@zechs - Možda je to problem! Kako ljudi doživljavaju "dokaz"? Mi nemamo odvojene reči, kao u engleskom, "proof" za nešto što što dokazuje tvrdnju van razumne sumnje, a u logici van svake sumnje i "evidence", nešto što jednostavno ide u prilog tvrdnji, pa se ceni da li je dovoljan. Ja kada tražim dokaz mislim na drugu varijantu. Ono što smo zaglibljivali u logička pravila nema puno veze s tim, greške koje su ljudi pravili su uglavnom bile takve da su njihove tvrdnje pogrešne bez obzira na to da li su "dokazi" koje (ni)su nudili tačni. Dakle, da se razumemo, ne traže u jednoj diskusiji na forumu dokazi koji bi deduktivno podržali nekakav zaključak. To bi bilo nerazumno očekivati! I ne može biti "skoro deduktivno", to je lepota dedukcije.

Nego određeni nivo skepse i uzdržavanja od definitivnih zaključaka u nedostatku dovoljno dokaza. Dakle valjalo bi više rigoroznosti u formi, "primećujem A, B, C, čini mi se da to znači X, Y, Z", pa što manji skok između ta dva, to bolje za nečiji stav. Ne obavezno da postoji implikacija u rigoroznom smislu. Drugačije ne možemo da razlikujemo ono što valja smatrati za istinu, od onoga što je samo nečije mišljenje.
Gledao sam tu epizodu! Kol'ko se sećam, "navijao" sam za Pattersona, tako da verujem da nisam imao zamerki. :d Ima primera u "nauci" kol'ko voliš gde "padne koncentracija" i naučni metod bude ignorisan, ponekad i namerno. Trik je razlikovati nauku, tj. naučni metod od naučnika. Naučnik je neko za koga se može reći da je u nekom trenutku primenio naučni metod. Dakle, manje više svi ljudi. :d To i jeste jedan od razloga što je prepoznato pravilo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_authority. Kada nekom zalepimo etiketu "naučnik" to ni približno ne znači da se ne isplati biti skeptičan prema onome što tvrdi, šta više, naučni metod to zahteva od nas. Ima neki lik, zaboravih sad, dobio jednu ili dve Nobelove nagrade, a pod stare dane posenilio i lupetao. Al' ljudi mu verovali zato što je "nobelovac"! Sećam se i neke fore sa brojem hromozoma, gde su godinama ljudi navodili pogrešan broj, iako se npr. na priloženoj ilustraciji lako može brebrojati, zato što ih je prvo pogrešno izbrojala neka "faca". :d To sve ne dokazuje ništa osim da su "naučnici" ljudi, ako je već nekom trebao dokaz.