Kad je neko civilizovan poput tebe nema razloga za ignore zaista, a kad je neko neobrazovan i pritom ovde svraća samo da bi "zapljucnuo" onda je razlog jasan.
A što se tiče razloga
1. Izuzetno cenim i poštujem dizajn - Apple po mom kriterijumu nema premca, mada se HP sa DV3/DV6 serijom baš popravio i ti laptopovi izgledaju sjajno, naravno tu je i Envy ali su i njima cene u nebesima.
2. Takođe čak i više od prvog cenim tišinu - posle 30ak laptopova koje sam imao/testirao/popravljao tvrdim odgovorno i stojim iza toga da nema tiše mašine od ove, ume ponekad ta poltika da dovede mašinu do 90% stepeni kada se optereti, ali dokle god nešto ne krene da crkava i da bude baš nesno za rad, ne bunim se, a i na maksimum je MB konkretno tiši od bilo kog drugog laptopa.
3. Baterija. Mislim da se ovde nema šta previše reći, tj sve je jasno kao dan, evo moj MB, late 2009, pre neki dan baš bio na putu i kucao neke seminarske, sređivao neke baze i slično, 8 sati je baterija izgurala, normalno osvetljenje smanjeno negde na 40ak % što mi je i kad stoji na punjaču optimum.
4. Pouzdanost kompletne mašine. Jednostavno radi i ne pita. Evo napunila je godinu i mesec dana. Niti jednom nisam video neki error, ništa, restart baš kad mora, tj kad se updateuje sistem, stavljen SSD, 4GB rama, radi sjajno. Isto tako mi je radio i iMac i iPad. Dakle generalno mogu da zaključim da su pouzdani.
5. Iako nije u mojoj sferi, FinalCut i slično, dakle SW koji je da kažem ekskluziva OSX-a. Imaju i one neke zezalice sa Muziku, ali kao što rekoh ne bavim se time pa mi i nije toliko bitno.
Eto 5 što bi rekli činjenica, koje bar u mom slučaju igraju odlučujuću ulogu prilikom odabira mašine.
Pritom, stvarno sam imao ne zna se koliko mašina, prošao i jedno i drugo i zadržao se na onome što mi više odgovara
Sorry sto kasnim sa odgovorom

, tek sam sad video temu

.
1. Slazem se, posteno imaju najbolji dizajn na trzistu, niko im nije priblizan ni u jednom segmentu.
2. Tisina jeste dobra, ali sam si naveo da se nekad zagreje toliko da se debelo zabrines

.
3. Baterija jeste jako dobra ima veliku autonomiju.
4. E sad pouzdanost

. Evo burazer ima neki IBM Think Pad (valjda je to

) ~ 1500 e platio pre neke 2-3 godine, evo i dan danas ga koristi, nijedan jedini problem nije imao, tako da mogu slobodno reci svaki skuplji Laptop ce se ponasati kao i taj Macbook #, retko kada ces naici na neki problem, ipak dao si za nesto ~ 1000 e.
5. Ekskluziva pojedinog softvera za OSx, naravno to zavisi, imas softver koji je ekskluziva za OSx, ali i softver koji je ekskluziva za Win

.
Naravno ne treba zaboraviti i na jako kvalitetne displeje i jako lepo odradjenu ideju sa trackpadom, ali po mom misljenju ovo nisu toliko jaki razlozi da nesto platim ~1000 e vise, bez ove 2 prve tacke moze da se zivi, ova treca je vec dosta bitnija

, ali opet, ako hoce neko brutalne performanse po niskoj ceni ne moze ocekivati autonomiju od ~ 10 h, moze za ovih ~1000 e da kupi jedan Air 11"

, koji ce mu posluziti za surf, a da za prezentaciju nekog svog rada iskoristi taj neki Asus sta vec,...
Sve zavisi od coveka do coveka, neko Mac ne moze da smisli, a neko bez Mac-a ne moze da zivi. Jedino sto bih uzeo od Mac-ova to bi bio Macbook Air 13", jer konkurencija nema nista sto njemu moze parirati.
Samo argumentovana i kulturna rasprava, ako se neki moderator umesa pa pocne da brise, e onda nastaje veselje

, a taman sam pomislio da je neko izbrisao pola one teme, ali ovako je super. Kod nas vecina koristi Mac kao fenseraj, oni koji ga koriste u pro svrhe, njima skidam kapu

. Btw. koliko znam na pinku oni imaju neka 2 mac-a,...
Ogranicenje od 10 smiley-a u poruci je stvarno, stvarno nenormalno... Morao sam da izbrisem iz Quote-a smiley-e zbog ovog glupog ogranicenja.