Bravo za preoštru ivicu. Isečem se svaki put kad držim u krilu mbp 15, a na stolu mi to ne smeta jer imam i cooler masterov Notepal u koji lepo sedne pa mi ivica ne smeta. Imam i stariji mbp 15 (onaj bez crnog flora oko ekrana, sa sivom tastaturom i mat ekranom - taj mi je i dalje najlepši) - on je mnogo zgodniji za rad. Express card slot da ne pominjem.
Ajd i ja neku da kažem na zadatu temu. Nekome ko nije nikada sedeo za bilo kojim macom (već je samo u časopisima upoređivao cene sa acerima i asusima) teško je objasniti kako appleovi kompjuteri rade. Tečno i lako. Prosto rade onako kako bi kompjuteri trebalo da rade. Najbolji spoj softvera i hardvera.
Samih detalja o tome zaštio mi se mac više sviđa od bilo kog pc ima previše:
- surf - i Internet uopšte - bez zaštite. Avg, Norton, Kaspersky... šta je to? Jeste li apdejtovali virus liste?
- rezolucija ekrana i sam kvalitet istog. Ova šugava rezolucija hiljadu-trista-i-nešto sa sedamsto-i-nešto, koju ima 95% pc laptopova od 15" je tragična. Gledam u nekom Svetu kompjutera Asus napucao mašinu, sve prišti od gigaherca i megaherca, a rezolucija 13xx sa 7xx! Air 13 ima rezoluciju 1440 sa 900!
- instalacija i deinstalacija programa - samo ubaciš u applications ili baciš u đubre. Najčešće bez restarta prilikom instalacije.
- Defragmentacija? Toga ovde nema.
- Trackpad - nema boljeg. Osim kada ozbiljno radim ili se nešto igra - miš mi nije potreban. Surf, kucanje, slike...sve može samo sa trackpadom.
- Kome je važno (a meni jeste) - jedini laptop sa fw 800. Za ozbiljan posao.
- Računar ne gasim nedeljama i mesecima, jer nema potrebe za tim.
- da ne ponavljam ono što su ljudi već rekli (o tihom radu, izgledu...)
I još nešto - pre neko veče je na Discoveryju išao dokumentarac o Asanžu. Tokom sat vremena filma pojavila su se samo dva-tri pc-ija. Sve ostalo su samo macovi. Zaključak - ko ozbiljno radi i od toga zarađuje nema vremena da se zeza sa pc-ijem i razmišlja da li će nešto da krene naopako. Najlepša je scena u filmu je u redakciiji, mislim da je Gardijan ili NY Times - ona velika ogromna soba, i svako, baš svako sedi i radi pred iMacom. Stotine iMacova na jednom mestu! (Majstor je došao da to poveže onda kada su kupljeni i doći će ponovo kada budu kupljeni novi računari. Kod mene u firmi momci koji nam održavaju računare, treba li da kažem pc-ije, svaki drugi-treći dan dolaze da nešto popravljaju.)