Šta je novo?

MBP vs. Acer/HP/Whatever...

Koriscenje win7 na MBP jedino ima smisla (kome je potrebno zbog SW, ne za qrcenje) ako je laptop kupljen u US (~1200€), jer tesko da moze da se nadje takav kvalitet izrade, autonomija i performanse za isti cash... IBM i Sony su skuplji

Mislim da je glavno pitanje da li je mbp JEDINI racunar u kuci ili je prenosna varijanta uz desk masinu. Jer ako nije jedina masina onda je racunica 600 jura desk i 500 jura lap masina bilo kojeg proizvodjaca. Ako pricamo o samo jednom racunaru koji ce ti biti sve i svja uz (eventualno) externi monitor, mislim da je moguce prezaliti odredjenu sumu novca i kupiti mbp jer si onda miran brat-bratu 4 godine. E sad, ako je ikako izvodljivo masinu treba kupovati u usa zbog sjajne razlike u odnosu usd eur. Nekako dati 1600 evra za masinu koja ne povrati taj novac u roku od godinu dana, po meni je preterano.

Bootcamp je uvek tu za podizanje mac os i win.

Ja sam trenutno u dilemi sta da radim, jer mi je posao vezan za racunar i bitno mi je: mobilnost, izuzetna ostrina ekrana u koji je moguce gledati duze vremena, autonoija rada, lakoca prebacivanja fajlova sa kojim radim na razlicite sisteme. Ovo sve vodi ka tome da je ipak neophodno uzeti mbp, jer je imac kao desktop varijanta losa investicija (problem sa ubacivanjem prasne u panele koji apple ne uvazava kao gresku iako je ocevidan fail industrijskog dizajna), 13" je ipak malo sa duzi rad (imam par godina 13"i za bilo sta ozbiljnije sednem za drugi komp), dok je 17"po meni preteska za cimanje tamo-amo.
Baterija koja traje 5-7 sati je i dalje bez premca u odnosu na druge proizvodjace.

O lakoci koriscenja necemo ovom prilikom, meni je mac os poptuno logican sto se ne moze reci za win...

naravno na koncu svega, da li imas 1500 za nesto sto je realno consumer electronics i sto ce zastariti i izgubiti na vrednosti, to je najjasnije tebi samom.

Mislim da je glavno pitanje da li je mbp JEDINI racunar u kuci ili je prenosna varijanta uz desk masinu. Jer ako nije jedina masina onda je racunica 600 jura desk i 500 jura lap masina bilo kojeg proizvodjaca. Ako pricamo o samo jednom racunaru koji ce ti biti sve i svja uz (eventualno) externi monitor, mislim da je moguce prezaliti odredjenu sumu novca i kupiti mbp jer si onda miran brat-bratu 4 godine. E sad, ako je ikako izvodljivo masinu treba kupovati u usa zbog sjajne razlike u odnosu usd eur. Nekako dati 1600 evra za masinu koja ne povrati taj novac u roku od godinu dana, po meni je preterano.

Bootcamp je uvek tu za podizanje mac os i win.

Ja sam trenutno u dilemi sta da radim, jer mi je posao vezan za racunar i bitno mi je: mobilnost, izuzetna ostrina ekrana u koji je moguce gledati duze vremena, autonoija rada, lakoca prebacivanja fajlova sa kojim radim na razlicite sisteme. Ovo sve vodi ka tome da je ipak neophodno uzeti mbp, jer je imac kao desktop varijanta losa investicija (problem sa ubacivanjem prasne u panele koji apple ne uvazava kao gresku iako je ocevidan fail industrijskog dizajna), 13" je ipak malo sa duzi rad (imam par godina 13"i za bilo sta ozbiljnije sednem za drugi komp), dok je 17"po meni preteska za cimanje tamo-amo.
Baterija koja traje 5-7 sati je i dalje bez premca u odnosu na druge proizvodjace.

O lakoci koriscenja necemo ovom prilikom, meni je mac os poptuno logican sto se ne moze reci za win...

naravno na koncu svega, da li imas 1500 za nesto sto je realno consumer electronics i sto ce zastariti i izgubiti na vrednosti, to je najjasnije tebi samom.

1800 je kod nas ;\

Po mom mišljenju ima smisla kupovina MBPa, čak iako će se koristiti Win na njemu (mada to ne bih radio, pre bih išao na dual boot). Svako u IT svetu zna šta je MBP, kad kažeš nekome da imaš MBP - zna se šta je to - jer je proizvod koji ima svoj identitet i prepoznatljivost, pored kvaliteta izrade koji je svakako nesporan. A kad kažeš da imaš Asus-a ili Toshibu C615-X0022-4533 (hebale ih oznake), to i ne ostavlja neki utisak. :) Mnogima je računar alat koji završava posao, ali mnogima je i deo celokupnog stila i imidža i porosto žele time da ostave utisak. :)

Što se cene tiče, uvek postoji sweetspot tj. modeli (kao npr. pomenuti Asus) koji nude baš puno za razuman novac, a nakon te granice se papreno naplaćuje svaka sitnica, pa ko želi mašinu bez kompromisa mora to i da plati. Mada, ako nekome zaista ne treba Mac OS X, mislim da je Dell XPS možda i bolje rešenje, lično mu dajem prednost zbog kvalitetnijeg displeja i boljih zvučnika, mada naravno MBP ima nekih drugih prednosti.

MBP mašine skupo koštaju, ali drže cenu i može se za njih dobiti lepa cifra prilikom prelaska na noviji model, koliko vidim matori MBP sa C2D procesorima su i dalje na ceni, dok PC laptopovi stari godinu-dve moraju praktično da se poklanjaju preko oglasa, niko ih neće ni za 200e. :)

Odlicno receno... MBP svakako vredi svaki dinar, ali samo onom ko moze da iskoristi tu masinu (naravno mislim i na sw koji bolje radi na odlicanom Mac OS-u) i kome stvarno zavrsava posao i zivi od toga. Ali kupovati nesto samo zbog svetlece jabuke i instalirati na njemu Win, a na kome se koristi samo Facebook je cisto pros*****nje...

Dokle bre ta prica o tastaturama i ekranu?

Tastatura i LCD NISU iznad svega na laptopu. Razni proizvodjaci i razni modeli imaju tastature i ekrane koji su isti ili bolji kao ova na MBP.

Sta, cudno vam je sto toga nema na random laptopu od 300-400 evra, ili nekom od 600-700, a ima na MBP koji kosta 3-4-5 puta vise? Evo imate te envy-je koji su 1000+ evra, sa u ovom trenutku istim ili boljim hardverom nego sto se nalazu u MBP-u, pa tu pravite paralele do sutra. Ili uzmite pa poredite MB, njegov hardver, sa jeftinim PC laptopovima.

***, zašto ljudi pričaju napamet. Ne postoji bolji notebook od MBP. Jednostavno ne postoji. Uvek je nešto lošije, a retko šta je bolje. Ok, naćićeš brži notebook za iste ili manje pare, ali neće imati takav ekran, dizajn niti kvalitet kućišta, tastature itd. Neće, na kraju, imati ni te dimenzije. Neće imati takav sistem poklopca, kvalitet ekrana i njegove zaštite od stakla. Video sam tonu pro notebookova koji su i skuplji od MBP. I imaju TN panele! Kad rade, posle nekog vremena pod opterećenjem im se čuje ventilator i to baš primetno. Kod MBP-a toga nema. Imam i Elitebook sa još jačim hardverom (MBP ima Core i5 na 2.4, a ovaj na 2.53 GHz) i skuplji je - košta 2000+ evra. A za te pare je i dalje plastičan i ima intel integrušu. S druge strane, ima Intelov SLC SSD od 160GB. Ekran je kriminalan, iako je 1680 x 1050 piksela. Tastatura isto nije udobna kao na MBP. Stvarno pričate napamet. Isto kao kad čitam one postove o iPad-u 2 od koga je bolji neki tamo Samsung jer ima USB... Pobogu, krenite nešto nekad da koristite duže vreme, pa onda pokušajte da pričate iz iskustva. (ovaj post nije samo namenjen za tebe, salac, nego govorim generalno)

^Sve to stoji, veoma malo je laptopova koji su bolji od MBP-a (ali i tim laptopovima su cene ohohoooo) i MBP predstavlja pravi primer kvaliteta. Ali onaj njegov najveci kvalitet jeste Mac OS (a to drugi nemaju). Ali ljudi koji kupe MBP i iskoriste njegov potencijal je veoooma malo danas, kazem prosto je tuzno videti nekog koji seta MBP (air sta god...) sa instaliranim Win7 i na njemu jedino sto zna je lajkovanje na FB-u - a takvih je u zadnjih dve-tri godine najvise (neverovatno koliko mi to bode oci)... haos

Bravo za preoštru ivicu. Isečem se svaki put kad držim u krilu mbp 15, a na stolu mi to ne smeta jer imam i cooler masterov Notepal u koji lepo sedne pa mi ivica ne smeta. Imam i stariji mbp 15 (onaj bez crnog flora oko ekrana, sa sivom tastaturom i mat ekranom - taj mi je i dalje najlepši) - on je mnogo zgodniji za rad. Express card slot da ne pominjem.

Ajd i ja neku da kažem na zadatu temu. Nekome ko nije nikada sedeo za bilo kojim macom (već je samo u časopisima upoređivao cene sa acerima i asusima) teško je objasniti kako appleovi kompjuteri rade. Tečno i lako. Prosto rade onako kako bi kompjuteri trebalo da rade. Najbolji spoj softvera i hardvera.

Samih detalja o tome zaštio mi se mac više sviđa od bilo kog pc ima previše:

- surf - i Internet uopšte - bez zaštite. Avg, Norton, Kaspersky... šta je to? Jeste li apdejtovali virus liste?
- rezolucija ekrana i sam kvalitet istog. Ova šugava rezolucija hiljadu-trista-i-nešto sa sedamsto-i-nešto, koju ima 95% pc laptopova od 15" je tragična. Gledam u nekom Svetu kompjutera Asus napucao mašinu, sve prišti od gigaherca i megaherca, a rezolucija 13xx sa 7xx! Air 13 ima rezoluciju 1440 sa 900!
- instalacija i deinstalacija programa - samo ubaciš u applications ili baciš u đubre. Najčešće bez restarta prilikom instalacije.
- Defragmentacija? Toga ovde nema.
- Trackpad - nema boljeg. Osim kada ozbiljno radim ili se nešto igra - miš mi nije potreban. Surf, kucanje, slike...sve može samo sa trackpadom.
- Kome je važno (a meni jeste) - jedini laptop sa fw 800. Za ozbiljan posao.
- Računar ne gasim nedeljama i mesecima, jer nema potrebe za tim.
- da ne ponavljam ono što su ljudi već rekli (o tihom radu, izgledu...)

I još nešto - pre neko veče je na Discoveryju išao dokumentarac o Asanžu. Tokom sat vremena filma pojavila su se samo dva-tri pc-ija. Sve ostalo su samo macovi. Zaključak - ko ozbiljno radi i od toga zarađuje nema vremena da se zeza sa pc-ijem i razmišlja da li će nešto da krene naopako. Najlepša je scena u filmu je u redakciiji, mislim da je Gardijan ili NY Times - ona velika ogromna soba, i svako, baš svako sedi i radi pred iMacom. Stotine iMacova na jednom mestu! (Majstor je došao da to poveže onda kada su kupljeni i doći će ponovo kada budu kupljeni novi računari. Kod mene u firmi momci koji nam održavaju računare, treba li da kažem pc-ije, svaki drugi-treći dan dolaze da nešto popravljaju.)

Ne znam da li gledate serije kao što su 30Rock, Modern Family, The Big Bang Theory, House MD, 24 i slične, kao i gomilu novijih filmova, ali po njima bi se dalo zaključiti da 98% ljudi u USA koristi Mac, što nije tačno. Apple čak i ne plaća, niti daje pare u 99% slučajeva. Ljudi samo stavljaju Mac-ove u filmove i serije jer lepo izgledaju i uklapaju se u kadar bolje od PC krševa. Prilično su prepoznatljivi, a kad treba da se snimi interfejs, opet sve lepo izgleda.

^Sve to stoji, veoma malo je laptopova koji su bolji od MBP-a (ali i tim laptopovima su cene ohohoooo) i MBP predstavlja pravi primer kvaliteta. Ali onaj njegov najveci kvalitet jeste Mac OS (a to drugi nemaju). Ali ljudi koji kupe MBP i iskoriste njegov potencijal je veoooma malo danas, kazem prosto je tuzno videti nekog koji seta MBP (air sta god...) sa instaliranim Win7 i na njemu jedino sto zna je lajkovanje na FB-u - a takvih je u zadnjih dve-tri godine najvise (neverovatno koliko mi to bode oci)... haos

Ima takvih, ali se ne slažem sa tim da koriste Win7. Ljudi generalno hoće da se navikavaju na MacOS, pogotovo kad im pokažeš koliko je sve jednostavnije. No, kada je MacOS u pitanju, ja mnogo više znam onih koji budže Hackintoshe za posao, nego ovih tzv. Mac usera tj. pozera. A upravo tim ljudima koji prave hackintosh bi bilo bolje da skupe nekako novac i koriste pravi Mac, jer će na njemu najmanje da izgube pri apgrejdu - PC mašina će za to vreme skoro potpuno izgubiti vrednost. A godinu do dve godine star Mac i dalje može lepo da se proda, za razliku od PC laptopa...

Bymax,

Tvoj post bi verovatno bio aksiom za apple zanesenjake a svi koji se ne slazu sa tobom bi bili pajaci i budale koje pricaju napametda nije moguce na vrlo jednostavan nacin proveriti ga u praksi.

Evo put po noge pa u TC Usce gde se u dve radnje, jedne pored druge, mogu na delu videti mbp i taj nesretni hp envy.

Sta takvo razgledanje govori? Da je hp model bolje i kvalitetnije uradjen - em ima bolji displej em mu kuciste nije klizavo te ne bezi iz krila em mu je moguce nakaciti dodatnu bateriju na ledja i dobiti fantasticnu autonomiju koja ne postoji nigde. I sve to uz osetno manju cenu te jaci hardver kao i zavidnu mogucnost dodatnog budzenja hardvera koju apple pandan nema.

To natavno ne znaci da mbp nije kvalitetno uradjen, naprotiv, ali je potpuna budalastina tvrditi da takca fasyatura i ekran ne postoje nigde, jer to jednostavno nije istina.

Sto se tice tihog rada vec sto puta smo apsolvirali tu temu - mbp jeste tih ali po cenu zagrevanja. I to je uvek tako u svetu laptopova, sto tisi ventilator to se masina vise greje. Odavno smo zakljucili i zasto je mbp tisi a evo da se podsetimo jos jednom - zato sto pali kulere tek kad cpu i sa njim celo kuciste odu na visoje temperature. Stvar konpromisa kbg.. ja drzim smfancontrol koji brze pali kulere na mbp ali onda mbp vise nine toliko tih.

I na kraju, posto znam da si krenuo da koriatis mbp posle mene - kad mogu da ocekujem da mi se otvore oci i shvatim da imam najnaj masinu ? Vreme polako prolazi a ja i dalje ne doziveh katarzu...

Pih.... sad kad pogledam u ovaj moj post vidim da je uludo napisan jer niti ce mene neko da ubedi da u buducnosti opet kupim apple hardver niti cu ja nekog da ubedim u suprotno. No dobro... neka ostane tu obzirom da je otkucan na fonu :)

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Ima takvih, ali se ne slažem sa tim da koriste Win7. Ljudi generalno hoće da se navikavaju na MacOS, pogotovo kad im pokažeš koliko je sve jednostavnije. No, kada je MacOS u pitanju, ja mnogo više znam onih koji budže Hackintoshe za posao, nego ovih tzv. Mac usera tj. pozera. A upravo tim ljudima koji prave hackintosh bi bilo bolje da skupe nekako novac i koriste pravi Mac, jer će na njemu najmanje da izgube pri apgrejdu - PC mašina će za to vreme skoro potpuno izgubiti vrednost. A godinu do dve godine star Mac i dalje može lepo da se proda, za razliku od PC laptopa...

pa naravno da mac mozes da prodas za dobre pare nekoon godinu, dve kad je overpriced, eto cak je skup posle 2 godine :D

a za PC, kako ce da izgubi vrednost? ako napravis hackintosh build od 1k evra..sa super komponentama instaliras OSX i uzivas. kosta duple manje, tako da nikako izgubiti ne mozes.

kad smo vec kod cena, pricate kako HP ima iste cene kao apple? lol

evo jedan model koji kosta 1100 dolara:

Genuine Windows 7 Home Premium 64-bit
2nd generation Intel(R) Core(TM) i7-2630QM (2.0 GHz, 6MB L3 Cache) with Turbo Boost up to 2.9 GHz
1GB ATI Mobility Radeon(TM) HD 6570 GDDR5 graphics [HDMI, VGA]
FREE Upgrade to 6GB DDR3 System Memory (2 Dimm)
FREE Upgrade to 750GB 5400RPM Hard Drive with HP ProtectSmart Hard Drive Protection
FREE Upgrade to Blu-ray player & SuperMulti DVD burner
Beats(TM) audio + HP Triple Bass Reflex Subwoofer
2-year hardware limited warranty

http://www.shopping.hp.com/webapp/shopping/series_can.do?storeName=computer_store&landing=notebooks&a1=Category&v1=High+performance&page=sort

Poslednja izmena:
Kupiš iMac i dobiješ žute fleke i pregrevanje, kupiš MBP i ako igraš neku zahtevnu igru makina se pregreje, zaglavi ili restartuje. Obe stvari video svojim očima :). Pogledajte malo statistike, Apple je u vrhu po kvarljivosti u garantnom roku. Apple vuče greške u dizajnu uteđaja od pojeve PPC makina, a ovi današnji PCi sa OS-X su jednostavno preskupi i nekvalitetni. Jedino što lepo izgledaju.

@ByMax

Slucajno gledam TBBT i nigde zivog Appla nema, tek tu i tamo. Svuda su samo Dell XPS i DLink uredjaji :D

A lepota je u oku posmatraca, mene Macbook podseca na medicinsku opremu, mada ne sporim kvalitet.

Poslednja izmena:
ne ozbiljno, ne vidim zasto bi neko kupovao Apple hardware ako mu ne treba Mac OS X...

Pa evo ja ću ti reći što... Navešću ti samo jedan primer. Reč o mom kolegi koji je malo stariji čovek (oko 50tak i kusur godina) i koji je godinama radio pod Windowsom i to ne bilo šta nego dizajn, konkretno čovek koristi adobe paket (najviše illiustrator i InDesign za prelom knjiga). Kupio je koliko se sećam, 2008. iMac 21 i na njega ubrzo postavio Windows u kome i danas radi... Reč je o čoveku, koji nije dunđer i vrlo dobro zna šta je OS X, ali eto odlučio se da ipak koristi Windows iz nekog razloga. Predpostvaljam da je to uradio ponajviše zato što se navikao na Windows okruženje a i na određene programe, kao što je totalcommander recimo... OS X je stabilnija platfomra ali konkretno malo drugačije funkcionišu neke sitnice, koje generano većini ljudi koji su dugi niz godina radili pod windowsom itekako smeta. A kada su Adobe programi u pitanju to sve jako lepo radi i pod Windowsom. S druge strane, iMac je prelepo dizajniran računar koji zauzima malo mesta na stolu, i veoma je tih u radu, što recimo mnogim ljudima koji rade dugo za računarom itekako znači. Moj kolega je inače i veliki ljubitelj kvalitetnog zvuka. Mislim da je u zvučnike uložio više para nego što je dao u tog iMac-ića, i poslednje što želi da čuje je buka ventilatora koja dolazi iz limenih kućišta. Dakle eto objašnjenja zašto Mac u kombinaciji sa Windowsom...

Bymax,

Tvoj post bi verovatno bio aksiom za apple zanesenjake a svi koji se ne slazu sa tobom bi bili pajaci i budale koje pricaju napametda nije moguce na vrlo jednostavan nacin proveriti ga u praksi.

Evo put po noge pa u TC Usce gde se u dve radnje, jedne pored druge, mogu na delu videti mbp i taj nesretni hp envy.

Sta takvo razgledanje govori? Da je hp model bolje i kvalitetnije uradjen - em ima bolji displej em mu kuciste nije klizavo te ne bezi iz krila em mu je moguce nakaciti dodatnu bateriju na ledja i dobiti fantasticnu autonomiju koja ne postoji nigde. I sve to uz osetno manju cenu te jaci hardver kao i zavidnu mogucnost dodatnog budzenja hardvera koju apple pandan nema.

To natavno ne znaci da mbp nije kvalitetno uradjen, naprotiv, ali je potpuna budalastina tvrditi da takca fasyatura i ekran ne postoje nigde, jer to jednostavno nije istina.

Sto se tice tihog rada vec sto puta smo apsolvirali tu temu - mbp jeste tih ali po cenu zagrevanja. I to je uvek tako u svetu laptopova, sto tisi ventilator to se masina vise greje. Odavno smo zakljucili i zasto je mbp tisi a evo da se podsetimo jos jednom - zato sto pali kulere tek kad cpu i sa njim celo kuciste odu na visoje temperature. Stvar konpromisa kbg.. ja drzim smfancontrol koji brze pali kulere na mbp ali onda mbp vise nine toliko tih.

I na kraju, posto znam da si krenuo da koriatis mbp posle mene - kad mogu da ocekujem da mi se otvore oci i shvatim da imam najnaj masinu ? Vreme polako prolazi a ja i dalje ne doziveh katarzu...

Pih.... sad kad pogledam u ovaj moj post vidim da je uludo napisan jer niti ce mene neko da ubedi da u buducnosti opet kupim apple hardver niti cu ja nekog da ubedim u suprotno. No dobro... neka ostane tu obzirom da je otkucan na fonu :)

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Ok, envy mu se najviše približio, ali opet, nema taj dizajn i ne slažem se da je kvalitetnije napravljen. Nema unibody i nema full alu telo i nema tako dobro zaštićen ekran, iako ima isti IPS. Meni se MBP ne zagreva, ali ok, ja nisam ni puštao rendering na njemu, kapiram da se tad zagreva... tako da ti veruejm na reč.
Inače, ja sam ovaj MBP kupio pre pola godine, kad je bio aktuelan, tj. dva meseca pošto je predstavljen u USA. Pre toga sam imao Core 2 na 2.53 sa 4GB model, koji je najjači ne-unibody koji je napravljen. Pre toga je bila pauza od 2 godine tokom kojih nisam imao mac nego sam ****** ulagao u PC i mašinu iz potpisa, koja će takođe da "leti". Ali pre toga sam imao PowerBook G4 na 1.6 GHz koji i dalje radi i izgleda kao da je sad izašao iz radnje - eno ga kod prvog komšije.

Ne mislim da je MBP savršen, upravo popljuvah apdejtovane modele - od zadržanje manje rezolucije, preko činjenice da su tu i dalje HDD-ovi - samo da imaju i dalje velik profit. Mislim da je malo podla fora. Sve su ostavili da izvuče Thunderbolt, ali on mnogima još dugo neće biti nešto što je korisno i upotrebljivo.

e sad cu bas i to cudo morati da vidim... :D

mada ne verujem da ce jedan Envy pomoci mnogo HPu... ako uprskaju sa WebOSom... mogu pod ruku sa Dellom ;)

Odavno smo zakljucili i zasto je mbp tisi a evo da se podsetimo jos jednom - zato sto pali kulere tek kad cpu i sa njim celo kuciste odu na visoje temperature. Stvar konpromisa kbg.. ja
srecom pa tableti ne koriste x86 ringle ;)
a mozda jednog dana i Mac OS X predje na ARM :) :)

OS X je stabilnija platfomra ali konkretno malo drugačije funkcionišu neke sitnice, koje generano većini ljudi koji su dugi niz godina radili pod windowsom itekako smeta.
sad ce da te pljuju: Mac OS X nije nista stabilniji od Windowsa 7!! :D

a vecina sitnica na Windows uglavnom losije funkcionisu ali ***, navika je mocna stvar ;) pogotovo ako imas 50 godina :D

po peti put...
[YOUTUBE]vdCvVVFJdns[/YOUTUBE]

...od zadržanje manje rezolucije, preko činjenice da su tu i dalje HDD-ovi - samo da imaju i dalje velik profit.
za to je samo zasluzna ziljava konkurencija - da Apple ima valjanu konkurenciju, ne bi mogli da rade to ;)

Poslednja izmena:
Ok, envy mu se najviše približio, ali opet, nema taj dizajn i ne slažem se da je kvalitetnije napravljen. Nema unibody i nema full alu telo i nema tako dobro zaštićen ekran, iako ima isti IPS. Meni se MBP ne zagreva, ali ok, ja nisam ni puštao rendering na njemu, kapiram da se tad zagreva... tako da ti veruejm na reč.

Nema isti ekran, toshibin (?) radiance ekran je hands down bolji od samsungovog koji se ugradjuje u MBP, a vrlo verovatno i najbolji displej koji postoji na laptopovima. No pretraga na guglu daje neke interesantne podatke - HP se vec neko vreme muci sa dobavljacem ekrana tako da je radiance sada opcioni a ne obavezni deo konfiguracije.

Sto se tice dizajna, to je potpuno stvar ukusa; tebi je dizajn losiji, nekome je bolji. Materijal od koga je HP napravio laptop je u najmanju ruku isti kao i onaj kod MBP, razlika je sto su povrsine hrapave a ne glatke kao kod meka; rekoh, to i nije tako lose - meni MBP cesto klizi iz krila i 'bezi' levo ili desno. Istina je da nije potpuni unibody ali postoji i jako dobar razlog za to - vec pomenuta mogucnost kacenja dodatne baterije sa zadnje strane kojom se dobija neprevazidjena autonomija na bilo kom laptopu; takodje, za razliku od junibodija ne moras za najobicniju zamenu neispravne baterije da ides u (poslovicno skupi) ovlasceni Apple servis. Inace Envy ima i jasno definisane proreze na kucistu za hladjenje CPU-a i GPU-a koju MBP nema, sto ce reci da je hladjenje bolje reseno, a jos jedan plus (kome je to bitno) su zvucnici koji su makar za klasu bolji od onoga sto se dobije kod meka. Ah da.... i hard je bolji, ali to i nije neko posebno dostignuce.

Btw ni ja ne renderujem na meku. Njega recimo usijava rad u Eclipse-u ili Aptani, cak i kad se idluje (ah ta zla java). Za zaista brzo usijavanje MBP-a je naravno zaduzen WoW ili bilo koja druga igrica; za 5 minuta kuleri vriste a kuciste postaje vrelo.

Inače, ja sam ovaj MBP kupio pre pola godine, kad je bio aktuelan, tj. dva meseca pošto je predstavljen u USA. Pre toga sam imao Core 2 na 2.53 sa 4GB model, koji je najjači ne-unibody koji je napravljen. Pre toga je bila pauza od 2 godine tokom kojih nisam imao mac nego sam ****** ulagao u PC i mašinu iz potpisa, koja će takođe da "leti". Ali pre toga sam imao PowerBook G4 na 1.6 GHz koji i dalje radi i izgleda kao da je sad izašao iz radnje - eno ga kod prvog komšije.

Onda sam otprilike mesec dana pre tebe uzeo unibody MBP. Pre toga sam tek sporadicno dolazio u kontakt sa apple racunarima, koristio ih na par nedelja pa prestajao, nista posebno niti vredno pomena. Davnih devedesetih sam imao tu privilegiju da sedim za SGI radnim stanicama tako da mi 'san snova' nikako i nisu mogli da budu ni tadasnji PC-jevi ni tadasnji macintoshi. Sta ja znam... mozda je i to razlog zasto danas ne osecam ama bas nikakvo odusevljenje apple PC-jevima niti bilo kojim komadom hardvera generalno. A mozda sam i jednostavno previse mator.

Ne mislim da je MBP savršen, upravo popljuvah apdejtovane modele - od zadržanje manje rezolucije, preko činjenice da su tu i dalje HDD-ovi - samo da imaju i dalje velik profit. Mislim da je malo podla fora. Sve su ostavili da izvuče Thunderbolt, ali on mnogima još dugo neće biti nešto što je korisno i upotrebljivo.

Nista nije idealno. Niti ce ikada biti. Da te samo podsetim sta si ti zapravo citirao - moj odgovor na tvrdnje par nasih kolega sa foruma da tastatura i LCD koji se ugradjuju u MBP ne postoje nigde, valjda crpeci svoja zapazanja i poredjenja sa laptopovima koji kostaju neuporedivmo manje. Odatle je i moj odgovor ispao takav kakav jeste.

I da ponovim - MBP predstavlja odlicno parce hardvera. Ima svojih mana, ima i svojih prednosti.

Slažem se, naravno, ali meni se ipak ne sviđa Envy jer je kopija meka. Kao kad su ljudi išli i pričali kako je Galaxy "sPhone" bolji od iPhone-a, a oni iskopirali Apple telefon. I ovo se iz aviona vidi da je kopija i ako je u nečemu i bolji, sveukupno mislim da ipak nije. Čak i da su isti, Apple opet ima tu prednost jer "vozi" MacOS X.

Po meni ima najbolju tastaturu, meni se ne greje (mada sam ponovo probao Call of Duty Mac OSX verziju i stvarno se zagreje posle jedno 15-ak minuta, pa kapiram da bi na leto bio haos), a ekran jeste vrhunski, mada je po meni (kao što sam rekao), p.ederska fora to što su i u 2011. modele u 15-ice stavljali 1400 x 900. Toliko ima 13 inch Macbook Air. 15-ica konačno treba standardno da ima 1680 x 1050, a 17-ica Full HD.

što se tiče priče o godinama, neko ko je 1997. imao pristup ekskluzivnom hardveru, od 2002. išao na CeBIT, a sa kompovima radio od 1996. godine (prodaja hardvera)... naravno da teško može da više bude oduševljen bilo čime.

Interesantno ali rezolucije koje pominjes upravo imaju ti hp-ovi laptopovi. Da li je kopija? Nisam siguran - envy podseca na mbp otprilike onoliko koliko je standardni macbook kopija bilo kog 'plasticnog' laptopa koji je pravljen pre njega. Slozio bih se sa tobom da je HP apsolutno iskopirao i izgled i hardver, ali nisu uradili ni jedno ni drugo - ove dve masine se bitno razlikuju a HP je uveo neka resenja kojih kod MBP nema (jos uvek) ni u najavi. Ali ok, u sirem kontekstu razumem zasto smatras da je kopija MBP-a - ljudi iz HP-a su napravili laptop sa kucistem od aluminijuma i flat tastaturom sto je nekih godinu dana pre njih uradio Apple. ***, steta je sto i Apple malo ne kopira HP, pa bi tako dobili maca sa jos boljim ekranom i hardovima te autonomijom od preko 15 sati.

Sto se tastature tice, i to je prilicno subjektivna kategorija a meni su ubedljivo najbolje ove sto sam vidjao po thinkpadovima. Flat tastatura koju ima mbp jeste definitivno iznad proseka ali nije bas da jedva cekam da 'osetim' flat buttone dok sedim za racunarom, bio to laptop ili desktop.

A SGI hardver sam, da ne bude zabune, pomenuo tek toliko da docaram sta je moglo da me odusevi - kombo hardvera i softvera koji je u svim segmentima, hardverskim i softverskim, bio makar 5 godina (a u mnogima i daleko vise) ispred bilo cega sto se dalo videti po stolovima.

HP Envi deluje zanimljivo na slici, nisam ga video na delu. Deluje mi na izgled kao "p" serija sa sličnim rešenjima ne zalazeći šta je unutra. Ono što mogu da kažem o "p" seriji koju koristim kao službeni noutbuk već poodavno je da trenutno imam HP Elitebook 2530p koji je jedan od najskupljih iz serije ali ta cena nekada ne opravdava kvalitet i rešenja. Evo šta mi se ne sviđa kako je rešeno:
- jeste da ima ventilator i izduv ali nalazi se sa desne strane, kada se koristi miš obično topao vazduh duva u ruku što jako iritira. Ako je pri tome na doking stanici buka iz ventilatora je nepodnošljiva posle izvesnog vremena a vazduh sve topliji tj HP se toliko greje da ga je nemoguće ohladiti. Mora se skinuti sa dokinga i staviti na postolje sa hlađenjem odozdo.
- veća (opciona) baterija koju koristim je elegantno rešenje koje daje nagib noutbuku za bolju ergonomiju i automoniju oko 8 sati ali kada je u krilu jednostavno to nema funkciju i ponekada žulja ili beži iz krila. Težina sa većom baterijom je ispod 2kg što je za pohvalu.
- Baterija je posle godinu dana izgubila oko 25% kapaciteta što je valjda normalno ali se takođe i toliko rasklimala da je pravila klik-klak zvuk prilikom nošenja ili manevrisanja uređajem. Isto se to dešavalo i sa prethodnim modelom HP Compaq 2510p koji sam koristio.
- površine za dlanove su male za nekoga ko ima duge prste ili velike šake. Tastatura za brzo kucanje nije odgovarajuća tj odziv je ponekada loš ako se stisne deo tastera. Ovo kažem iz iskustva jer sam često ludeo usled korekcije teksta. OK, to je cena malih dijagonala ali ipak mora da se razmišlja u tom pravcu da noutbukovi malih dijagonala "p" serije treba da služe za profesionalni rad što "p" i znači ali ne po cenu uskraćivanja ergonomije.
- greje se sa donje strane pri korišćenju fleš aplikacija (ne zalazim u to šta se greje) što biva iritantno nakon dužeg rada

Crna strana što mi se za 2 godine korišćenja 2 puta kvario ventilator sa hladnjakom tj elektronika u kompletu i sva sreća da firma plaća 3 godine garanciju na servis i delove pa je prošlo džabe ali taj ventilator sa hladnjakom i elektronikom sa uslugom u ovlašćenom servisu košta oko 80 EUR!!! Prema tome ako pričamo o servisu i HP za svoje napredne serije ima "dobru" cenu.

Zbog navedenih razloga HP nosim zato "što moram" na put sa sobom ali kada dođem kući bacim torbu u ćošak do sledećeg puta i uzmem svom MBP na kome mnogo komfornije radim i na kome tražene biznis operacije se mnogo brže izvršavaju. Ne postoji doking za MBP (što je po meni za biznis korisnike loše) ali glavni razlog za korišćenje HP i dokinga je bilo napajanje i LAN. Wi-Fi kartica (na XP koji takođe moram da koristim) loše radi pa je i to razlog korišćenja dokinga jer mi je LAN kabl bio u dokingu. Na MBP je napajanje jako bolje rešeno, ne moram da vučem prst debeo kabl i napajanje po podu kao kod HP a Wi-Fi radi normalno.

Znači, ako su Enviju ispravili ovakve nedostatke koje se godinama problače kroz HP skidam kapu. Ipak HP Envi i "p" serije su nešto što biraju biznis korisnici i očekuju dosta toga od njih dok MBP su često na meti i privatnih korisnika (Consumers) što govori o brendu. Nekada se ne može uporediti jedno sa drugim bez ograđivanja od nekih rešenja i onoga šta korisnik očekuje ili ne očekuje.

Poslednja izmena:
Nije to ta baterija, ova se prostire citavom poledjinom.

ps. flash bogami zagreva svaki hardver i svaki OS koji sam do sada video.

uzmem svom MBP na kome mnogo komfornije radim i na kome tražene biznis operacije se mnogo brže izvršavaju.

Hm, ovo mi malo čudno zvuči. Koje su to konkretno biznis operacije? U principu, svaki noviji laptop sa "i core" CPU, 3-4GB RAMa i 7200RPM diskom (a to se sve obično ugrađuje u ove profi modele) "samelje" sve standardne biznis operacije sa zauzećem procesora manjim od 10%.

Pa eto, 7200 rpm hardovi se ne ugradjuju u MBP.

Hm, ovo mi malo čudno zvuči. Koje su to konkretno biznis operacije? U principu, svaki noviji laptop sa "i core" CPU, 3-4GB RAMa i 7200RPM diskom (a to se sve obično ugrađuje u ove profi modele) "samelje" sve standardne biznis operacije sa zauzećem procesora manjim od 10%.

Pa već sam pisao jednom... "Moje biznis operacije" tj programi u kojima radim posao :) , Office paket i par aplikacija za off-line CRM. Moj HP ima HDD na 5400 i nema "i core" CPU već C2D i uglavnom svi poslovni noutbukovi malih dijagonala imaju taj "komplet" CPU+HDD.

Na HP mi najveći problem pravi Outlook koji jako sporo reaguje kada se sistem diže sistem iz hibernacije. Od momenta pokretanja iz hibernacije (ili Stand By moda) do trenutka kada mogu da krenem da radim treba po 10-tak minuta, HDD non-stop nešto drlja u pozadini, naravno da su pri tom otvorena još desetak prozora u Excel, Word i PP. Sve to na MBP radi 10-tak sekundi nakon buđenja. Kada prebacujem prozor iz jedne u drugu otvorenu PP prezentaciju koje su teške po 200-300MB treba po ceo minut da sačekam pošto se ukoči sistem. U međuvremenu sam sa 2 prešao na 4GB RAMA ali nema vajde. iTunes radi užasno sporo, diže se više od minuta, koči u radu prilikom odabira funkcija.

Da je samo kod mene pa ajde, nego i sve moje kolege imaju isti noutbuk i svima se isto ili slično ponašaju pojedine aplikacije u pojedinim situacijama. Možda bi sa Win7 bolje radilo ali "corporate standard" nalaže XP i to je.

Eto, meni to što treba za posao radi sporo.

Ali, jasno ti je valjda da to nema veze sa HP-om nego da je 1. slab hardver u njemu 2. zastareo OS 3. verovatno pun koječega pa zato trokira. Mogao je biti, lupam, Lenovo ili Asus te generacije isto bi bilo. Probaj te sve operacije na ovom malom Pavilion-u dv3 i leteće sve. :)

Ali, jasno ti je valjda da to nema veze sa HP-om nego da je 1. slab hardver u njemu 2. zastareo OS 3. verovatno pun koječega pa zato trokira. Mogao je biti, lupam, Lenovo ili Asus te generacije isto bi bilo. Probaj te sve operacije na ovom malom Pavilion-u dv3 i leteće sve. :)

Slažem se, ali i moj MBP je sa sličnim hardverom (C2D, disk na 5400rpm, 4GB) pa radi neuporedivo bolje, zato i poredim.

OK, ali i dalje tvrdim da taj HP komp ima neki drugi problem osim toga što je HP. :D Možda je pun prašine pa se pregreva, disk pun bedova pa mu užasno opao transfer ili nešto treće. Takođe verovatno je i sam OS zapušten ili ga nešto guši. Možda se samo oseća nevoljeno, pa te zato namerno nervira. U krajnjoj liniji su gremlini, ali, nije MBP brži samo eto tako, a HW na oba isti, sigurno da postoji neki konkretniji razlog ... :)

Poslednja izmena:
Pa de ćeš konkretniji razlog od Windows-ove nevoljnosti i ugremlinisavanja. :d

Poslednja izmena:
Dobro, taj konkretni deo spada u pricu o OS-u i softveru i potpada u temu 'OSX vs windows'.

A samo da dodam svoja iskustva sa kulerima na laptopovima, mali nastavak na zapazanje marka_n i zaprljanost - prosto je neverovatno koliko brzo ovde u BGD se po kulerima natalozi raznog s*anja i prasine.... valjda je problem manje izrazen u sredinama sa cistijim vazduhom (Himalaji, Andi, Antartik? :) )

Moja devojka je skoro nosila svoj MSI laptop u servis na ciscenje, ono je bilo strasno :D

Nazad
Vrh Dno