Šta je novo?

MBP vs. Acer/HP/Whatever...

Pa de ćeš konkretniji razlog od Windows-ove nevoljnosti i ugremlinisavanja. :d

Na žalost Mac OS X nisam imao prilike duže da koristim, ali s obzirom da mnogi članovi foruma, koji obično znaju šta pričaju, kažu da je bolji OS od Windowsa - OK, verujem na reč. Koristim Windows i Ubuntu već godinama i na oba sistema sve "poslovne" aplikacije rade OK, kada je HW i OS u redu, nemam problema kakve opsisuje jopopo na svom HP računaru, te ne mogu da poverujem da je problem do HPa ili Windowsa. PowerPoint, Excel i to "samelje" svaka novija mašina, a da se ni ne ubrza kuler u odnosu na idle stanje. :)

Uh... čoveče, ovde ima takvih ekstremno različitih postova, od totalnih gluposti do 101% tačnih i preciznih komentara za samu temu i o dotičnim notebook-ovima. Btw notebook je izraz koji ja koristim kada želim da obuhvatim sve laptopove(od acer do viewsonic, zajedno sa apple laptopovima). Nekako mi je najlogičnije.
No...
Često sam umeo u prošlosti da uđem u diskusiju na temu apple vs pc. Ta diskusija ne može da postoji, pošto je sve što apple pravi od računara takođe PC, kao što je već neko i napisao, mislim baš na prvoj stranici.
Neko je prokomentarisao ekran, tastaturu i trackpad - da su oni daleko bolji nego na ostalim notebooks. Osim za trackpad, ekran i tastatura su u vrhu kvaliteta ali ne i na samom vrhu. Pogotovo jer Sony ima bolje tastature, na kraju, Apple je i video od Vaio modela, kako se sada popularno zovu "island keys". Apple ne pravi ekrane, nego im pravi LG(za ACD i iMac - 101%, takođe i za iPad, iPhone a i poprilično sam siguran i za mb,mba,mbp). Dakle, vrlo do verovatno, je moguće da još neko ugrađuje identične ekrane u svoje laptopove. Kao što imate nekoliko modela monitora sa istim panelom koji apple koristi za iMac i ACD 27", npr Dell, Nec, Hazro... etc.
Što se dizajna tiče... apsolutno i totalno, stvar ukusa.
Sam hardware... huh, uglavnom su među prvima koji će integrisati najnovije intel tehnologije(Sandy Bridge, Thunderbolt...), samim tim, hardware je uvek na nivou, odnosno, uvek je odličan.
Kvalitet izrade. Top 3, možda i najbolji.
Pouzdanost. Takođe Top 3, zajedno sa Toshibom i Sony-em. Negde sam pročitao, ah da, preko ovih asus banera, da su njihovi laptopovim najpouzdaniji, u šta sumnjam pošto sam čuo-video-pročitao, isključivo suprotne stavove vlasnika dotičnih laptopova.
OS - Ako ne radite nešto od sledećeg: Graphic Desing, Video Editing, Music Dev, Web Dev... itd, slobodno zaobiđite kompletan apple pc program i kupite sebi, tj, bolje još, sastavite sebi bilo intel ili amd računar.

Da li se isplati dati 1100e za najjeftiniji MBP 13?
- Ako radite nešto od gore navedenog i dotična mašina je namenjena za rad, na prvom mestu, onda svakako DA.

Da li se isplati dati 1500-1700e za najjeftiniji MBP 15?
- Sada sa i7 quad procesorima, takođe ako su ispunjeni "radni uslovi" i ako uzmete Hi-Res verziju(AG ili glossy, zaista po izboru). Ne mogu sebi da dozvolim da kažem bilo šta, pošto ja uzimam sebi isti. Imam PC računar, jer mi je Windows neophodan zbog Visual Studio, Sql Server i još par aplikacija koje su win-only.

MBP 17? - Overkill?

Oh da, kutija, 1920x1200 @ 17" postoji već duže vreme i pre mbp 17 modela u HP Elitebook modelima(njih sam se prvih setio). A oni su opet, bar 700-800e jeftiniji od MBP 17.

Btw, ukratko... nakon kompletnog raspada sistema koje je apple doživeo početkom ovog veka(milenijuma) i povratkom SJ na čelo korporacije, uradili su najbolji potez ikada! Upotrebili su toplu vodu, umesto da istu iznova izmišljaju... ako niste razumeli metaforu, na prostom srpskom jeziku... uzeli su najbolje od svih dotadašnjih izuma i strpali u jedan proizvod. Tastaturu od Sony, ekrane od LG-a, HDD od Seagate(pa od Toshiba), Intel procesore, Supermicro, Intel i Foxconn matične ploče, grafičke od nVidia(sada Intel i AMD)... itd. Od kad su prestali da budu i proizvođač i prodavac, doživeli su fantastičan uspeh.

Mnogo godina kasnije, naravno, su počeli da prave i sopstevene inovacije.(iPod, iPhone...). Pa danas mnogi pokušavaju i mahom neuspevaju, da iskopiraju njihove inovacije za svoje proizvode. ;)

Nije im prvi put.

procitao sam temu od a do š, i opet ne znam sta da radim, imam amilo 3553 sa turionom 2x 2.0, 3470, 3gb, 15.4..... on mozda ode kod sestre, onda ja uzimam novi za sebe, e tu mi treba vasa pomoc, hteo bih da pocnem da radim nesto, a ne da igram igrici, zapravo tu skolu sam i upisao..... ali nzm sta da radim, predlozite mi nesto.... hocu da radim ozbiljnije, ali nzm kako i od cega da pocnem...
kupio sam ipod touch 4g i odusevio sam se ios-om, verujem da nije ni blizu kao i na mac-u....
planiram da kupim mbp 13.3 costum, i da ubacim i win 7, dok se u potpunosti ne naviknem na ios.... e sad to mi je opet mng para, tj. nema seme da skupim ove godine..... mozda tek u januaru sledece godine, a sad u aprilu ili do juna mozda mogu da uzmem neki lap top, a ja sam nestrpljiv, pa bih sto pre da uzmem, a uzeo bih hp pavilion DV3-4010em sa Intel Core i3 350M 2.26 GHz i ATI Mobility Radeon HD5450 i ubacio pored 7-ce ios, sta mislite o ovmo lap topu? da li je bolje tako uraditi, on je 73.000, a opet ima bolju grafu...... sta mislite? i da li je to dovoljno jak hardwer da mogu da radim sad takvim programima?

Poslednja izmena:
masinsko elektrotehnicka, smer elektrotehnicar racunara,
u skoli smo radili u auto cad-u, photoshopu, sad radimo animacije, radili smo jos neke programe, bas mi je zanimljivo, sta mislite da li da kupujem, i sta da kupujem? :)

pa ne znam bas - nije to moja oblast (tako da ce ti najbolje reci oni koji se time bave ili bar imaju dodira sa time),ali znam da kada krenes (ako krenes) ozbiljno da se bavis animacijama i tako dalje, tada ce ti biti potreban mocan desktop sa velikim kvalitetnim monitorom

pa da to znam da mi treba dobar monitor, a takodje i dobar desktop..... nadam se da ce neko da mi objasni, i da mi preporuci, da ne bacam dzabe pare velike....

IPS monitor svakako... barem 1080p kao što su ti u2311h ili zr22w. Najidealnije zr24w(kao najjeftiniji, trenutno, IPS sa 1920x1200 rezolucijom)
SSD će pomoći svakako, 128GB, Kingston su se pokazali kao dobri i dobar izbor.
1155 platforma, Sandy Bridge. i5 ili i7, to već ne mogu da ti kažem sa velikom sigurnošću.
Grafika... generalno sve preko 100e(do 200e) će ti obavljati posao.

Sa druge strane iMac 21" sa i5 ili iMac 27".
Mada verujem da bi ti i ovi novi MBP 15 sa quad i7 procesorima, takođe dobro radili posao.

Što bi Ameri rekli... just my 2 cents.

ma ok.... to znam... za konfu, kakva mi treba, nego ljudi, ja to hocu da radim, ali kako da znam da li sam za to i sve ostalo, ipak imam samo 16 godina..... :)

AMD GPU problem... rešenje problema, prelazak na intel integrisanu grafiku... za video encoding?! lol
Moja odluka da uzmem prethodnu generaciju mbp se pokazala kao pravi izbor! :D

masinsko elektrotehnicka, smer elektrotehnicar racunara,
u skoli smo radili u auto cad-u, photoshopu, sad radimo animacije, radili smo jos neke programe, bas mi je zanimljivo, sta mislite da li da kupujem, i sta da kupujem? :)

Tebi treba pc od 400 - 500 e max, nista vise. Btw. ako ides na neke ozbiljnije programe od Auto Cad-a koji se bave istom tematikom, Mac-a ne kupuj, jer si time bukvalno bacio pare, jedini koji valja za to je Mac Pro, mada on kosta previse. Ako se bavis renderingom bilo koji Mac osim Mac Pro-a ce da se zapali (bukvalno :)). Jos si ti djak, kada krenes da zaradjujes pare, kupuj ono sto ti treba :),... IPS za masinstvo, jedino ako ti je plata neka ludacka, LCD je sasvim dovoljan, tu je bitniji kvantitet, a ne kvalitet, grafika ti treba neka samo da radi, valjala bi nVidia :), mada i ATI je danas super izbor, jedino sto mi se cini da nVidia ima u vecem broj programa GPU akceleraciju :). Kupim neki solidan racunar sada, cisto da se ne patis sa nekim krsem, kada odes na fakultet, tek ce ti tada trebati :). Proc naravno sto jaci. Ovo sve vazi za masinstvo,...

Ovo skucavanje je klasican problem sa drajverima za GPU (mnogo puta video slicne stvari na linuxu i bsd-ovima). Gotovo sam siguran da je bilo ovakvih gafova i na windowsima, i to ko zna koliko puta u zadnjoj deceniji otkad su drajveri za 3d kartice postali bitni (zbog performansi u gamingu i lozenju na kojekakve skorove u 3dmarkovima).

Ko je uopste zaduzen za drajvere, apple ili ATI/AMD?

Poslednja izmena:
AMD bi trebao da bude zaduzen (oni znaju kako njihov HW radi)... Ali ovo je vec ona stara prica, njihovi "timovi" za razvoj drajvera su sastavljeni ovako: 95% od celog tima otpada za Win tim (jer je tamo najbitnije-jer tamo i prodaju najvise i zbog kupaca njihovog top hw-a koji su igraci :) - pa i najvise zaradjuju )... a ostatak za ove ostale

Poslednja izmena:
AMD bi trebao da bude zaduzen (oni znaju kako njihov HW radi)... Ali ovo je vec ona stara prica, njihovi "timovi" za razvoj drajvera su sastavljeni ovako: 95% od celog tima otpada za Win tim (jer je tamo najbitnije-jer tamo i prodaju najvise i zbog kupaca njihovog top hw-a koji su igraci :) - pa i najvise zaradjuju )... a ostatak za ove ostale

Ni ti za Win se baš nisu proslavili, od kad znam za ATI/AMD kubure sa drajverima... A koliko vidim ni dan danas situacija nažalost nije bolja ;)

:wave:

Tebi treba pc od 400 - 500 e max, nista vise. Btw. ako ides na neke ozbiljnije programe od Auto Cad-a koji se bave istom tematikom, Mac-a ne kupuj, jer si time bukvalno bacio pare, jedini koji valja za to je Mac Pro, mada on kosta previse. Ako se bavis renderingom bilo koji Mac osim Mac Pro-a ce da se zapali (bukvalno :)). Jos si ti djak, kada krenes da zaradjujes pare, kupuj ono sto ti treba :),... IPS za masinstvo, jedino ako ti je plata neka ludacka, LCD je sasvim dovoljan, tu je bitniji kvantitet, a ne kvalitet, grafika ti treba neka samo da radi, valjala bi nVidia :), mada i ATI je danas super izbor, jedino sto mi se cini da nVidia ima u vecem broj programa GPU akceleraciju :). Kupim neki solidan racunar sada, cisto da se ne patis sa nekim krsem, kada odes na fakultet, tek ce ti tada trebati :). Proc naravno sto jaci. Ovo sve vazi za masinstvo,...

posle sam i sam shvatio..... :) imam pc koji ''tera'' bez problema te programe, a lap top jos bolje, skoro sam kupio xbox za igrice, a hteo sam da pazarim neki komp za oko 600-700, i bolje sto nisam, jer nisam za igrice, i xbox ne koristim toliko cesto, prvih nedelju dana da, posle slabije.... tako da cu pc vrv da kupim za godinu-dve..... :) hvala puno na savetu...

Jel tačno da je garancija na Apple proizvode samo godinu dana?

I još nešto, ako se kupi nešto preko oglasa od Apple HW, a da je mlađe od godinu dana, da li je ostvariva garancija u Srbiji? Takođe šta je sa Apple laptopovima (novim) donetim od preko? Jel garancija worldwide? Dakle ako neko može iz prakse da napiše kako to ide kod nas...

Osnovna garancija je godinu dana, tri godine mora da se plati dodatno (zove se AppleCare). Apple garancija važi internacionalno, ali samo ako imaš račun. Znači ako kupuješ preko oglasa model koji je još u garanciji, mora da ima račun dabi mogao, ne daj bože, i da je iskoristiš.

Hvala na odgovoru...

Malo mi se to ne sviđa, iskren da budem, jer godinu dana prođe "dok kažeš keks". :) Koliko košta AppleCare i da li ga je moguće (jednostavno) kupiti u Srbiji?

Hvala na odgovoru...

Malo mi se to ne sviđa, iskren da budem, jer godinu dana prođe "dok kažeš keks". :) Koliko košta AppleCare i da li ga je moguće (jednostavno) kupiti u Srbiji?

Zavisi od proizvoda do proizvoda, koliko sam zapamtio za iMac je oko 170 dolara a za MB/MBP/Air je 250 dolara (pričam normalno za US). U Srbiji koliko sam upućen nije moguće kupiti ali je moguće negde napolju, nekom daš pare i račun, mislim da čak nije potrebno ni da mašina bude tu i to je to ;)

:wave:

^ Naravno da je moguce, Apple Care se moze kupiti online...

to znaci da ako ti crkne intel procesor u Macu posle 2 godine ti moras da kupis novi procesor, iako je garancija na intelove procesore 3 godine?

to znaci da ako ti crkne intel procesor u Macu posle 2 godine ti moras da kupis novi procesor, iako je garancija na intelove procesore 3 godine?

Kada kupiš samo procesor u kutiji garancija je 3 godine, kada ga kupiš kao deo skopa, bilo to Mac, HP ili Dell noutbuk garancija je 12 meseci ili onoliko koliko daje proizvođač. Tu nema ničega čudnog.

par sitnica, apple care nije 3 god garancije vec produzenje postojece za 2 godine, da neko ne shvati pogresno, i moze da se kupi samo za vreme trajanja prvobitne garancije, ne moze naknadno. Racun nije nephodan za ostvarivanje garancije ali ga kod nas traze na uvid, meni konkretno su tek nakon popravke jednog imac-a trazili fotokopiju. Svi podaci i trenutak prodaje su na apple online servis sistemu, tako da serviser sve moze proveriti, ukljucujuci i history popravki ako ih je bilo, kao i vreme trajanja garancije i eventualne fabricke recall-ove u kojima Apple otklanja besplatno nedostatke u i van garantnog roka. Nakon mog >20god iskustva sa PCjem i >5god sa APPLE uredjajima, sujektivno je % kvarova i problema mnogo puta manji, a korisnicki dozivljaj neuporediv. Najkrace receno, ne obracate paznju vise na to da li nesto i kako radi hardverski, kakve su hw karakteristike, vec jednostavno obavljate vas posao pouzdano i brzo i prirodno.

Vrh Dno