Uh... čoveče, ovde ima takvih ekstremno različitih postova, od totalnih gluposti do 101% tačnih i preciznih komentara za samu temu i o dotičnim notebook-ovima. Btw notebook je izraz koji ja koristim kada želim da obuhvatim sve laptopove(od acer do viewsonic, zajedno sa apple laptopovima). Nekako mi je najlogičnije.
No...
Često sam umeo u prošlosti da uđem u diskusiju na temu apple vs pc. Ta diskusija ne može da postoji, pošto je sve što apple pravi od računara takođe PC, kao što je već neko i napisao, mislim baš na prvoj stranici.
Neko je prokomentarisao ekran, tastaturu i trackpad - da su oni daleko bolji nego na ostalim notebooks. Osim za trackpad, ekran i tastatura su u vrhu kvaliteta ali ne i na samom vrhu. Pogotovo jer Sony ima bolje tastature, na kraju, Apple je i video od Vaio modela, kako se sada popularno zovu "island keys". Apple ne pravi ekrane, nego im pravi LG(za ACD i iMac - 101%, takođe i za iPad, iPhone a i poprilično sam siguran i za mb,mba,mbp). Dakle, vrlo do verovatno, je moguće da još neko ugrađuje identične ekrane u svoje laptopove. Kao što imate nekoliko modela monitora sa istim panelom koji apple koristi za iMac i ACD 27", npr Dell, Nec, Hazro... etc.
Što se dizajna tiče... apsolutno i totalno, stvar ukusa.
Sam hardware... huh, uglavnom su među prvima koji će integrisati najnovije intel tehnologije(Sandy Bridge, Thunderbolt...), samim tim, hardware je uvek na nivou, odnosno, uvek je odličan.
Kvalitet izrade. Top 3, možda i najbolji.
Pouzdanost. Takođe Top 3, zajedno sa Toshibom i Sony-em. Negde sam pročitao, ah da, preko ovih asus banera, da su njihovi laptopovim najpouzdaniji, u šta sumnjam pošto sam čuo-video-pročitao, isključivo suprotne stavove vlasnika dotičnih laptopova.
OS - Ako ne radite nešto od sledećeg: Graphic Desing, Video Editing, Music Dev, Web Dev... itd, slobodno zaobiđite kompletan apple pc program i kupite sebi, tj, bolje još, sastavite sebi bilo intel ili amd računar.
Da li se isplati dati 1100e za najjeftiniji MBP 13?
- Ako radite nešto od gore navedenog i dotična mašina je namenjena za rad, na prvom mestu, onda svakako DA.
Da li se isplati dati 1500-1700e za najjeftiniji MBP 15?
- Sada sa i7 quad procesorima, takođe ako su ispunjeni "radni uslovi" i ako uzmete Hi-Res verziju(AG ili glossy, zaista po izboru). Ne mogu sebi da dozvolim da kažem bilo šta, pošto ja uzimam sebi isti. Imam PC računar, jer mi je Windows neophodan zbog Visual Studio, Sql Server i još par aplikacija koje su win-only.
MBP 17? - Overkill?
Oh da, kutija, 1920x1200 @ 17" postoji već duže vreme i pre mbp 17 modela u HP Elitebook modelima(njih sam se prvih setio). A oni su opet, bar 700-800e jeftiniji od MBP 17.
Btw, ukratko... nakon kompletnog raspada sistema koje je apple doživeo početkom ovog veka(milenijuma) i povratkom SJ na čelo korporacije, uradili su najbolji potez ikada! Upotrebili su toplu vodu, umesto da istu iznova izmišljaju... ako niste razumeli metaforu, na prostom srpskom jeziku... uzeli su najbolje od svih dotadašnjih izuma i strpali u jedan proizvod. Tastaturu od Sony, ekrane od LG-a, HDD od Seagate(pa od Toshiba), Intel procesore, Supermicro, Intel i Foxconn matične ploče, grafičke od nVidia(sada Intel i AMD)... itd. Od kad su prestali da budu i proizvođač i prodavac, doživeli su fantastičan uspeh.
Mnogo godina kasnije, naravno, su počeli da prave i sopstevene inovacije.(iPod, iPhone...). Pa danas mnogi pokušavaju i mahom neuspevaju, da iskopiraju njihove inovacije za svoje proizvode.