Šta je novo?

max upgrade amige 600

Bubanj potok svacega ima kada je lepo vreme a i pozarevacki buvljak nije za bacanje.Jedno vreme imala gomila c64 tamo da se nadje najzesci mi bio jedan ciga kad trazio 100dm za kompjuterski reso_Ono bio disk drajv za c64.Veli nije to sporet ko ovi drugi ovo ti bato modernija masina i lepse spakovano.Kad razmislim jes bio covek u pravu unutra ima i procesor i rom i ram i pride operativni sistem koji sve to tera.

izguglovo sam gomilu postova na netu sa likovima koji koriste pc flopije na amigi dali iko ima iskustva sa tim? ja bih da osposobim ovu moju a 600 a posle bih na najlon na safari..
i uzeo bih verovatno neki stariji 15" monitor za amigu ali mi treba i vga adapter eto jos razloga za browsing po buvljacima..

nego dali je iko prepravljao pc flopi na amigu

Ljudi ovo moram da podelim sa vama jer niko sem vas nece razumeti, lego ja da spavam ali oces djavola nesto mi neda mira u 3:45 ustajem i okrenem kucu naopacke nalazim redom: quickjoy dzojstik, misa (bez kuglice), napajanje (crno original a600 25v), i posle svega zestoko prasnjavu a600 bez flopija i sa odlomljenim diodama za pow, flo, hdd, ma rekoh nema sanse da to sve radi al ajd da vidimo,

4:15 vadim kuglicu iz svog pc misa i stavljam u amigin (hvala bogu da je commodore postovao standarde makar po pitanju dimenzija kuglice), jedan problem manje..

4:20 ocistio kuciste i tastaturu ali nemam lemilicu, valjlda ce raditi i bez dioda (trebalo bi ) ali ko zna ipak je to amiga..

4:25 pa ja nemam kabl cinc na antenski!!!!! gledam po pozadini: kad pise comp. jaooo pa ona ima kompozitni video izlaz!! rasturio ceo setap u sobi izmedju pc-ja i sony 55 wega trinitrona i skinuo cinc na cinc sa tvouta graficke...

4:30 sklopio ja to sve i ostavio da se aklimatizuje, zadnji put upaljeno oko 20 avgusta 1999!!!! nikada posle toga!! stajalo u supi pod vlagom, prasinom, glodarskom faunom itd..

MALISA RADI IZ PRVE!!!! RADI I CTRL+A+A RESET, RADI FAZON SA DVA DUGMETA MISA PRI RESETU KAD SE DOBIJE BOOT MENI (tad sam video i da mis radi perfektno sa a4tech kuglicom), kad spojim zicu na diodu radi i power led, zamislie mene kada sam prebacio na av1 na tv-u a ono animacija na ljubicastoj pozadini ulazka diskete u flopi i pise kickstart 2.0 (37.300) takav hype odavno nisam osetio...

sutra odoh da nabijam na kolac za onaj moj flopi, znam otprilike gde je!!! i upravo sam dobio sasvi novi hobi a to je a600 mogu vam sa sigurnoscu reci sta ce ona da dobije na poklon za ponovno rodjenje:

1. 3,5" hard disk (sa adapterom) za kapacitet cemo da vidimo

2. Samsung 700p+ monitor (sada na pc-ju perfektan primerak slika za nesvest)

3. mozda prepravljeni pc flopi (ako mi uspe zahvat)

4. 3.x kickstart za 3.9 amiga os

5. i njuskanje po e bay-u za nekom turbo kartom i memorijom..

mozda vam sve ovo zvuci glupo u 4 ujutro ali morao sam da podelim sa neki, takve stvari se ne desavaju svaki dan!!!

Nemoj da si smesan nije mi se desilo da amigu ostavljenu u ispravnom stanju posle 10 godina povezem i da sve ne proradi iz prve.Desi se da slika treperi prvih pola sata ali cesto posle sve bude ok.BTW oko tog kicka mislim da imam negde 3.0 i 3.1 za 16 bitne amige ali mislim da je minimum za 3.9 68020 procesor opet nisam siguran.
Usput da pomenem da cuveni blizkick radi uglavnom samo sa blizardovim karticama a vecina ostalih programa za ucitavanje kicka se tako ponasa.Doduse imam je programce koje radi sa svim amiginim turbokartama sa 030 procesorom koje imaju MMU(tako valjda bese sve zivo sam pozaboravljao) ako kome nesto zapne slobodno neka trazi od mene na pm.

Poslednja izmena:
1. 3,5" hard disk (sa adapterom) za kapacitet cemo da vidimo
Bolje stavi neki 2.5". Manji je, tiši i ne moraju da se rade limarski radovi da bi se "ubudžio".
Takođe, velika je verovatnoća da slabašno napajanje za a600 neće izdržati 3.5" disk.
Ili još bolje, stavi compactflash karticu preko cf-ide adaptera i dobićeš potpuno bešumnu amigu čiji se wb diže za 2 sekunde.

2. Samsung 700p+ monitor (sada na pc-ju perfektan primerak slika za nesvest)
Da bi mogao da gledaš PAL i NTSC modove na tom monitoru, treba ti scandoubler, koji uopšte nije jeftin, a i teško se nalazi. Bez njega sa ECS mašinom možeš gledati samo Workbench (ne i igre) u VGA modu u 4 boje uz katastrofalno usporenje rada, a to pretpostavljam nije ono što želiš. Bolje nađi neki dobar polovan tv i spoji a600 preko rgb scart kabla.

3. mozda prepravljeni pc flopi (ako mi uspe zahvat)
Izvodljivo. Imaš na aminetu šeme interfejsa. Ako budeš pravio onaj jednostavniji gde se samo određeni pinovi na kablu ispovezuju, neće ti raditi većina igara. Za onaj malo komplikovaniji ide par ls čipova pride.
Takođe problem će ti biti što ćeš morati da sečeš plastiku na kućištu, pošto pc flopiji nemaju dugme za izbacivanje baš na istom mestu kao amigini.

4. 3.x kickstart za 3.9 amiga os
3.1 je maksimum koji ćeš bez proširenja memorije moći da koristiš.
3.5 traži 4mb, a 3.9 još memorije i barem 68020 procesor.

5. i njuskanje po e bay-u za nekom turbo kartom i memorijom.
Sretno! (i nemoj da prodaješ bubreg ili neke druge delove tela da bi uspeo da platiš) :d

...ili ti je možda jeftinije rešenje da sačekaš da se ovo završi: http://en.wikipedia.org/wiki/Minimig

to dejan: ja nisam ima iskustva sa ovoliko dugo ostavljenim masinama, kod druga ostavimo pc 2 meseca bez starta pa kad ga pokrenemo a ono pao sistem ali dobro to je pc.

stavrno deru ovi na e-bay -u za turbo kartice

mogu da nadjem: graffiti karticu, kick 3.1, 1mb chip prosirenje..

ej ljudi kako bi bilo kupiti neki jeftiniji lcd monitor koji ima cinc ili tv ulaz (to su one pc /tv varijante), lakse mi je to nego da jurim monitore za amigu

ej ljudi kako bi bilo kupiti neki jeftiniji lcd monitor koji ima cinc ili tv ulaz (to su one pc /tv varijante), lakse mi je to nego da jurim monitore za amigu

Kupi neki lcd tv i spoji amigu na scart sa rgb kablom. Tako ćeš dobiti scandoubler/deinterlacer (slika neće treperiti u lace modu). Jedina mana je što uglavnom razvlačenje amigine rezolucije na lcd-ovu native rezoluciju baš i ne ispadne najbolje. Za igre je ok, ali workbench uglavnom "čudno" izgleda.
Ove varijante sa kompozitnim izlazom i činčom izbegavaj, pošto je slika slabijeg kvaliteta...

Ma batali taj kick sa dovoljno rama tebi posao vrsi i softversko resenje kickovanja,mada realno ja nemogu da kazem da postoji neka realna razlika izmedju wb 2.x i 3.0,3.1 tek 3.5 je nesto stvarno drugacije.Moj savet ti je za pocetak da nabavis prosirenje za ram memoriju. U a600 sasvim lepo pasu pcmcia memorijske kartice (da li su bese postojale od 8 i vise MB).
Grafiti kartica - uh ala sam ja to nekad groznicavo pokusavao da nadjem ali ipak moj savet posto sumnjam da ces na amigi igrati doom da istu zaobidjes posto ista kartica samo amiginu grafiku prebaca iz bitplanar nacina rada u chunky (poznat sa pc-a) jedini smisao ovoga je ako planiras da koristis mac emulator. Znaci moj savet za pocetak RAM posle resto.
Ma nemoj da se cudis AMIGA je to mora da radi ako je ispravno ostavljeno samo da nije bas trpelo poplavu.Verujem da je slicna stvar i sa atari masinama.Ljudi to su brand masine sve to je proslo neku proveru pre nego sto je stiglo u prodavnice.Jedino ako se rasuse elektroliti u napajanju ali verujem da to vecini sa foruma nije preveliki problem da zameni.
BTW koliko kosta taj cf-ide adapter?Jel poznato nekome da nema slicna varijanta sa USB flash posto se ovaj drugi lakse nalazi.

CF je sam po sebi IDE standard (tako je zamisljena kartica) - zato ti treba samo adapter, kostaju ispod 10 eur ...

Sto se tice povezivanja, postoji hack da se od composite izlaza A600 i A1200 napravi S-Video, potrazite na aminet.net /hard/hack. Pre par meseci su mi stigli cipovi za slicnu napravu za moju A4000 (RGB->S-Video/Composite) ali sam malo 'prebukiran' u poslednje vreme :)

Poslednja izmena:
He He ja uradio download celog hard/hack sa amineta nikad se nezna sta moze da zatreba.A i stvarno svacega ima tamo.IDE kontroler za a500,razne varijante scsi kontrolera ima cak i neki kobajagi scan dubler koji prebaca pal na vga,pc mis na amigu i slicno.

:) i taj pc mish adapter sam krenuo da pravim, cak sam i plocice napravio, ali sam bio bez para za PIC, ali ima vremena :)

kako funkcionise sledeca stvar i dali je to moguce: skinem igru za amigu sa interneta na pc-j i prebacim je na diskete tako da dobijem diskove koje mogu da koristim na amiga flopiju (tj klasicne amiga diskete?

Jedino da amigu povezes sa pc-jem pa da prebacis na amigu pa na njoj da otpakujes tu dms ili adf arhivu na disketu.PC je potpuno nesposoban da cita i snima amigine diskete.Ima neka kombinacija sa dva flopija pa da pc procita amiginu disketu ali snimanje nikako.Inace postoji fat file system za amigu pa amiga moze da cita hdd koji je fat 32 formatiran tako da i to moze da se koristi.Nisam siguran ali cini mi se da je u razvoju bilo i nesto za ntfs fajl sistem.

Jedino da amigu povezes sa pc-jem pa da prebacis na amigu pa na njoj da otpakujes tu dms ili adf arhivu na disketu.PC je potpuno nesposoban da cita i snima amigine diskete.Ima neka kombinacija sa dva flopija pa da pc procita amiginu disketu ali snimanje nikako.Inace postoji fat file system za amigu pa amiga moze da cita hdd koji je fat 32 formatiran tako da i to moze da se koristi.Nisam siguran ali cini mi se da je u razvoju bilo i nesto za ntfs fajl sistem.

A moze i pomocu amiga forever programa.

izgleda da ce biti ovako: jos bar 2mb rama na pcmcia, cf hard 512 ili 1gb, hd floppy, ovo bi trebalo da uskoci u nekih 100-120 europejaca?

Ti znaci krenuo...................

izgleda da ce biti ovako: jos bar 2mb rama na pcmcia, cf hard 512 ili 1gb, hd floppy, ovo bi trebalo da uskoci u nekih 100-120 europejaca?

Za pcmcia memoriju obavezno gledaj da piše SRAM. Ništa flash ili tako nešto. Max veličina koja radi na amigi je 4mb. U principu, sve pcmcia memorije koje na sebi imaju mesto za malu pljosnatu bateriju skoro sigurno rade. cf kartice su jeftine. Najmanje 1gb. Nemoj transcend ili Kingston pošto najverovatnije ne rade. hd floppy za amigu su dosta retki, i puno koštaju. Ne isplati se. pc-jev hd flopi na amigi radi isključivo u dd modu. Budžet ti pokriva i veću cf karticu.

jel moze neki kontakt za taj IDE > CF adapter (jel CF ili SD??)?
jos kad bih nasao 2.5" IDE > CF adapter :D

eee to i mene interesuje, ko proizvodi te adaptere?

IDE->CF adapter sam kod nas video jedino u netiksu. Na ebayu ih ima kolko hoćeš (ima čak i cf->2.5" IDE)
Za a600 i a1200 može da se uzme i PCMCIA->CF adapter. Ima drajver na aminetu. (cfd.lha)
Kažu ljudi da taj drajver radi i sa drugim PCMCIA čitačima kartica (SD, memory stick...), ali ja nisam probao.

eeee bio sam danas da vidim gde je onaj moj flopi, nista od njega nije ostalo, kao i od te amige igrala se deca majstora, ipak uspeo sam da salvage-ujem napajanje od a500, ***a nisu kompjuteri za svakoga (prvi put sam video unutrasnjost flopi drajva danas), sad moram da se bacim u potragu za internim dd flopi drajvom, nadogradnja moga ceda ce izgleda biti trnovitija nego sto sam se nadao..

zvao sam netiks i imaju 3.5" IDE > CF, kosta 11 evra :)
(nemaju 2.5IDE > CF) pazaricu ga pa javljam kako sljaka (na Falconu030)

cena naravno: Sitnica, mada je za ocekivanje, tako nesto je teze naci nego vodu na suncu..

cena naravno: Sitnica, mada je za ocekivanje, tako nesto je teze naci nego vodu na suncu..

ili da biras bez cega mozes da zivis bez apola630 ili bez bubrega (btw bubreg je verovatno stariji od apola).Lepo ja rekoh jos na pocetku da razmislis o nekoj A1200 lakse se nalaze prosirenja a i jeftinija su.

Kako stvari stoje izgleda da mi je a1200 jedino resenje, (u nedostatku a2/3000), pa za 500eur, mogu da uzem a4000 sa ppc, i kod ovih likova mi nista ne garantuje da kartica radi (skinuta je sa a600), i postupak ugradnje je rizican (to i nije toliki problem), ali 350e je previseee..

Kako stvari stoje izgleda da mi je a1200 jedino resenje, (u nedostatku a2/3000), pa za 500eur, mogu da uzem a4000 sa ppc, i kod ovih likova mi nista ne garantuje da kartica radi (skinuta je sa a600), i postupak ugradnje je rizican (to i nije toliki problem), ali 350e je previseee..

Savetujem ti da posecujes buvljake,mozda ti se i posreci pa nadjes neku jeftinu A1200.

Nazad
Vrh Dno