Šta je novo?

Mass Effect 3

Posle odigranih ME1, ME2 i ME3, sve sto mogu da kazem je... džabe sam krečio.

Evo još jedno mnogo detaljnije pojašnjenje o indoktrinaciji.

Trenutno igram Mass Effect 3 i uzivam u ovom remek-delu ; )

Zaista zasad sve pohvale , prica je zaista fantasticna i prosto vuce te da igras non stop , lokacije su zaista odlicno odradjene i mnogo bolje nego u prethodnim delovima ( recimo kad sam video Mars ili neke delove Tuchake ili pogled sa Meseca na planetu Turijana ili pak onaj brod od Geta zanemeo sam , grafika isto odlicna , iskreno bas i nisam ocekivao neki veliki graficki napredak u odnosu na prethodne nastavke ali eto.........recimo lokacije izgledaju daleko bolje, generalno svuda ima vise detalja , boje su zivlje i raznovrsnije , teksture su bas detaljne i generalno sve izgleda nekako detaljnije i ispeglanije nego prethodni nastavci (koji su takodje izgledali dosta dobro)

E da i jedna mala zamerka , zasad koliko god misije bile zanimljive ipak su malo repetativne i svode se na isto , iskreno mnogo bi voleo da ima nekih vozila (tipa Makko iz prvog dela) , eventualno nekih vazdusnih borbi (u bezvazdusnom prostoru : P) ili mozda nekih puzzle-ova i mozgalica ali dobro nadam se da ce biti nesto od toga do kraja igre ; )

Neko vozilo bi zaista osvezilo gameplay , recimo previse stvari u igri je profurano kroz "cut scene" i automatizovano , recimo zasto mi nismo mogli da upravljamo Normandijom dok se probija kroz neprijateljske linije i brodova ( neka misija " a la HAWX ili Ace Combat tipa) ili recimo kad treba neki uredjaj deaktivirati ili reaktivirati zasto umesto samo pritiska na dugme to ne bi mogla da bude neka mala mozgalica.

E da u onoj misija na Tuchaki kad sam video ona vozila bas sam se ponadao da ce i ja voziti jedno i da ce biti neka voznje, recimo voznja kroz one rusevine i one pecine bi bila bas vrhunska.

Po meni u ovoj igri postoji jedna kontradiktornost , zapravo neverovatno je kako je citav univerzum , likovi , prica , lokacije , cut-scene odradjeno tako vrhunski , raznovrsno i mastovito dok sam gameplay nije ni priblizno tako raznovrstan i mastovit .

Zasad sam na nekih 20-ak sati igre i verujem da imam jos dosta da igram ; )

Po meni zasad definitivno igra godine mada videcemo kad izadje Assassin's Creed 3 ; )

E cuo sam vec da su se mnogi zalili na kraj , pa vrlo moguce da cu im se i ja pridruziti ali opet cujem da uskoro izlazi DLC (koji ce biti besplatan) i koji ce popraviti to i dati nam zapravo pravi kraj ; )

E cuo sam vec da su se mnogi zalili na kraj , pa vrlo moguce da cu im se i ja pridruziti ali opet cujem da uskoro izlazi DLC (koji ce biti besplatan) i koji ce popraviti to i dati nam zapravo pravi kraj ; )

Neće to biti klasičan dlc, već samo dodatni filmići koji će razjasniti neke stvari, bar tako kažu.

E nocas sam zavrsio igru.....................uh ****te kakav kraj , igru sam zavrsio negde oko 4 ujutro i negde do pola 7 sam lezeo u krevetu gledao u plafon i razmisljao , kraj je bas onako filozofski.

E da vidim mnogi su se zalili kako je kraj zapravo nedorecen i kako vise postavlja pitanja nego sto daje odgovora ali ja mislim da je u principu sve manje-vise jasno.

SPOILER :

Mislim onaj Katalizator (koji je arhitekta i "sef" "Ripera") je objasnio njihovu svrhu , da su zapravo oni nesto poput "viseg oblika zivota" i da svaka napredna civilizacija kad postane previse tehnoloski napredna (i pocne da pravi sinteticke oblike zivota) da ce postati opasnost za sebe samu i da ce sama sebe unistiti ( i da je to neizbezno) i da su " Riperi" tu da to sprece ( tako sto ce od ljudi i ostalih organskih bica i njihovih tela i umova praviti polu-organska - polu-sinteticka bica ( odnosno "Ripere") i na taj nacin ce te civilizacije evoluirati na visi nivo postojanja.

E sad igrac moze da odabere kraj : da li zeli da unisti sav sinteticki zivot i vrati citavu galaksiju milijarde godina unazad , da li zeli da uspostavi kontrolu nad " Riperima" ( sto je pokusavao Illusive man) ili zeli da svim organskim bicima izmeni DNK i pretvori ih u "Ripere" (odnosno na taj nacin im pomogne da predju u taj slozeniji oblik postojanja)

Takodje sam procitao negde da je taj decak (odnosno katalizator) zapravo jedan od " beings of the light " , sto zapravo ovoj celoj prici malo daje i duhovnu i religijsku formu.

Zapravo i poruka cele price je sta se zapravo desava (opsta propast) kad se covek okrene protiv prirode i svog Tvorca i kad previse postane otudjen i ovisan o tehnologiji zanemarujuci prirodne i duhovne zakone i sustinu svog postojanja (a to nazalost ljudi rade danas sto svesno sto nesvesno pa se poruka price moze shvatiti i kao kritika tehnokratskog drustva )

E sad meni jedino nije jasno gde je ona lokacija gde se na kraju srusio brod "Normandija" odakle su izasli preziveli clanovi posade , kako i kad su se oni zatekli u brodu i ko je onaj covek sto posle odjavne spice prica decaku pricu o Separdu.

Sto se tice teorije o indoktrinaciji i ona mi je isto vrlo interesantna i logicna u dobroj meri ali ne bi je bas odmah uzimao zdravo za gotovo i cuo sam da cemo sad uskoro dobiti jedan besplatan DLC gde ce zapravo neke stvari biti objasnjenje i najbolje da sacekamo taj DLC i vidimo sta se zapravo dogodilo.

U svakom slucaju ja se nadam da ovo nije kraj Mass Effect serijala ; )

Nisam religiozna osoba i kod mene ne prolaze price o visim bicima. Stvar je jednostavna. Kako se mi ponasamo prema bicima na nizem stepenu razvoja (biljke i zivotinje), tako ce se prema nama odnositi bica na visem stepenu razvoja. Ako naidjemo na nama slicne aliene, ili ce biti rat ili cemo saradjivati u zavisnosti od vojnotehnoloskog razvoja obe strane.
Reaperi su tehnolosko naprednija vrsta i logicno je to sto rade. Vise bih voleo kraj u kome pobedis reapere i u galaksiji postane nova situacija.
Kraj me je totalno razocarao, jer mi nijedna opcija ne odgovara i zao mi je utrosenog vremena.
Potpuno je bezveze da se u igri pojavi novi lik u zadnjih 5 minuta i on je neko prema kome nemas definisan stav... Kroz celu igru se provlaci vrhunski opasan neprijatelj (Reaperi), a na kraju neko potpuno nepoznat!?
Za indoktrinaciju ti samo trebaju mediji (tv i par glasnogovornika) i par godina ispiranja mozgova, pa da te navuku da menjas stav. Ne vidim razlog za hightech mikrotalasne generatore koji uticu na tudje misli.

Poslednja izmena:
Izasao je Mass Effect Infiltrator za Android.

Setili se :D 3 meseca nakon iOS verzije

Rebelion DLC će isto biti za dž a ubacuju i Vorcha lika. Zna se to od prošlog petka ali su tad demantovali da izlazi uskoro, juče je potvrđeno.

@Mack 10

Prvobitan scenario za trojku je po meni bio extra (odstupanje od klišea happy end-a) ali je za glavonje bio mracan i nepovoljan za nastavak fransize. Zato je morao da se menja. Napisan je nov scenario koji je slican sa scenarijom u ME3 samo nemas klinju duha u njemu ali pošto je procureo u javnost odlucili su da izmene, promene jesu kozmeticke ali su na gore plus otvaraju pitanje ko je sad pa klinjo i naravno pokrenule pricu o indoktrinaciji koja se ne pominje uopste u procurelom scenariju.

Poslednja izmena:
Hmmm, nisam znao da je postojao alternativni scenario, definitivno je dobar.

A klinja kaže ko je - the catalyst ;) Meni sasvim dovoljno.

Juče sam bio u Tehnomarketu i kad se nisam šlogiro ME3 košta više od 7 ljadi. Pakovanje je lepo. :d

Mass Effect 3's Extended Cut DLC launches for PC and Xbox 360 on 26th June and on 4th July for PlayStation 3, publisher EA has announced.
sada procitah pa rekoh da sirim dalje :)

Video i ja. Mada ne znam da li ću igrti ponovo taj kraj. Lakše mi je da to odgledam na YouTube nego da se mučim.

Da, i ja ću samo da pogledam snimke negde.

ma odigracu, skinuo sam i soundtrack :)
prvi put od kada igram (a igram se od C64) da mi se neka muzika u igri toliko svidja....*** kad sam emotivac :p

takođe, soundtrack je pogođen do daske, u jednom delu igre sam se rasplakao samo zbog mjuze

u jednom delu igre sam se rasplakao samo zbog mjuze
wait-what-dog.jpg

Soundtrack je odlican a pogotovo ono sto je radio Klint Mansel...

Ne, to je da se objasni onima koji nisu bili u stanju da ukapiraju šta se dešava :p

Ne, to je da se objasni onima koji nisu bili u stanju da ukapiraju šta se dešava :p

Stvarno ne znam kako će objasniti kako je osoba koja je bila na misiji sa mnom do kraja, izašla iz broda na drugoj planeti, kako Šepard hoda po svemiru bez maske i tako neke slične gluposti.
Teorija indoktrinacije im je najbolji način da se izvuku.

Eo videćemo kako će objasniti... Meni nije bilo potrebno, ali izgleda da preovladava mišljenje da ova igra nije imala dovoljno cinematica.

Nazad
Vrh Dno