Šta je novo?

Mass Effect 3

E ku**c ostale su mi još 4 ili 5 sporednih misija :) mada ne znam da li sam ih sve otvorio, ali mislim da jesam.

SPOILER:
Završih konačno. Kraj je užasan, tj sva tri kraja. 3 igre sam prešao i na kraju nikako ne mogu da preživim, niti znam šta se desilo sa mojim timom, niti znam ko je onaj klinac. Baš glupo, razočaran sam totalno.

Ovo deluje kao sasvim validna teorija, što opet ne znači da je kraj stvarno smandrljan.

Evo i ja cepam ME3 i ne sviđa mi se Normandy, bila mi je lepša u dvojci, ovde sve neki kablovi vise, kutije i ploče po podu.. Ne znam, skoro sam prešao dvojku i sad evo igram tricu :D, oba dela imaju pluseve i minuseve, ako budu pravili četvrti deo nadam se da će onda objediniti sva pozitivna iskustva tj. malo manje dijaloga i beskonačnih pretraživanja planeta kao u dvojci, što za plemenitim metalima, što za dopunskim misijama. :mad:
Bilo kako bilo vredi je igrati, ma koliko oni dijalozi bili monotoni.

Ovo deluje kao sasvim validna teorija, što opet ne znači da je kraj stvarno smandrljan.

Odgledao sam. Možda ima logike, mada većina onih argumenata može imati i normalno objašnjenje. Meni je zapalo za oko to što Shepard šeta na kraju po vrhu citadela, tj u svemiru, bez maske i druge zaštite.

I onaj kraj kada se na kraju prikaže n7 odelo koje se mrdne, kako to da dobijem? Probao sam sva 3 i ni na jednom mi se nije prikazalo. Imam malo manje od 7000 war assets i 50% galactic readiness.

Vidim da je potrebno da mi je ems 4000, tj war assets 8000 uz galactic readiness od 50%. Da li je moguće da promenim ems a da ne radim ponovo sve od napada na cerberus bazu?

Poslednja izmena:
SPOILER
Takođe me zanima šta Normandy radi i hyper space—u na kraju???

Space magic™ Control mojo™ i LOTS OF SPECULATION OF EVERYONE™ eto ti objasnjenja za kraj. Inace za spojlere koristi
[/sp0iler] tagove, samo zameni 0 sa o.

Vidim da je potrebno da mi je ems 4000, tj war assets 8000 uz galactic readiness od 50%. Da li je moguće da promenim ems a da ne radim ponovo sve od napada na cerberus bazu?

nex je kacio pre kako da izmenis fajl da se dodaju poeni.

Napisacu opet pa koga god zanima -

ME3 Coalesced Utility

I mini uputstvo na slici - edituje se Starting Strength, i to se radi za asset koji jos nije regrutovan/pronadjen u igri.

Pogledajte prilog 86493

Poslednja izmena:
Nisam bas verovao u ovu teoriju indoktrinacije, ali ovo sto sam procitao je vrhunski, i ako je istina onda je stvarno genijalno :)

What blew my goddamn mind…

The point of the ending of Mass Effect 3 isn’t to show that Shepard has been indoctrinated, at least, that’s no longer how I see it. And it isn’t some quasai-intellectual, pseudo-philosophical moment where we are prompted to contemplate the future of the galaxy, and make up our own ending. Bioware does not do that. We were literally meant to sit back, stare at the screen, and go ‘why would Bioware do this?’ Not ‘Bioware a fucking assholes who deserve to burn’, but ‘why would a company so renowned for loving its fans, and who make such wonderful stories, do this to us?’ We’re meant to wonder the reason why we were deliberately handed this ending.

You see, what we forget as we play through is that the only perspective we have is Commander Shepard’s. Some of us may not think of it that way, but that is the case. We only see what he or she sees, and we only perceive as he or she perceives. And Shepard would only know something was wrong with his or her own mind if we saw it.

What is the point of having an indoctrinated character if the person directing them knows they are indoctrinated? Shepard isn’t the only person that has been indoctrinated. We have. We didn’t see the subtle hints. Shepard didn’t notice the signs, and so we didn’t notice them. We were too caught up in saving Earth, just like Shepard. If Shepard had said, “Something’s wrong”, we would have noticed. We might have guessed. We would have gone straight for the ‘right’ option, regardless of what Bioware may have intended for the end. But because we were left with the idea that the control and synthesis options were the best options, we blindly moved towards them. Directed Shepard toward them.

And the Reapers win.

We, the players, were indoctrinated right alongside Shepard. And by sitting here and demanding that we have a different ending, we acknowledging that something is wrong. Something is broken. Something is not right. But instead of thinking that Bioware has done this deliberately to us, we swung immediately into rage and hate and slammed them for the decision.

We are raging that Bioware betrayed our trust.

But we didn’t trust them.

I, myself, am guilty of this. And now that I sit back and think about it, about the games, about Bioware, all I can say is if that this is right, if this is what Bioware intended… If the true ending is yet to come…

…. Bra. Fucking. Vo. Take my goddamn money.

Just make sure the real end game is free. Kay?

I znate šta je još retardirano na samom kraju, to što kada priđete nekoj opciji više ne možete da se vratite.

Ili da ti ja posaljem svoj vektor pa da majicu uradis sam za mnogo manje para. Koliko vidim majice je 80 zlota sto je prema nekom online kalkulatoru oko 25$ iliti oko 2000 din. mene je ova majica u copy planetu kostala manje od 1k (sa njihovom majicom) jer je nizak logo (naplacuje se po cm visine slike)

http://i0.simplest-image-hosting.net/picture/photo026.jpg

Jesu li ovi tipovi legalni, ipak je taj logo zaštićen autorskim pravima? ,)

ma ko te pita da li je legalno. sad ce bioware agenti da idu ulicom i da gledaju ko ima ME majicu i da ispituju odakle nam.

Konacno i ja sastavih kompletnu trilogiju i nema sta, odlicna je, pogotovo poslednji deo.

Zaboravih sinoc da editujem post da i ja nesto kazem u vezi kraja :)

Za one koji misle da je indoktrinaciju u pitanju ima jedan veliki problem jer

posto o drugom i trecem delu igre nista nisam znao, a pre igranja sam ovde video spoiler o indoktrinaciji, obratio sam paznju na nju kasnije u igri i u onom day one DLC-u kada se trazi artefakt na Thesiji i kada se pojavi onaj Protean VI koji treba da pomogne za Crucible, cim se pojavi Ilusive man i onaj Kai Leng ukljucuje se security protocol za prevenciju indoktrinacije, sto znaci da ako je Shepard vec zapoceo sa indoktrinacijom (indoktriniran), protokol koji otkriva indoktrinaciju bi se ukljucio odmah u startu. Sto dalje znaci da ako se stvarno mislili da je na kraju indoktrinacija u pitanju ostavili su jedan veliki plot hole ili je mozda on namerno izbacen u day one DLC-u kako bi se kraj malo vise usmerio u pravcu neindoktrinacije?

a sto se tice samog kraja

Mene najvise podseca na mix Arhitekte iz Matriksa i figure oca iz Kontakta. Arhitekta (dete) koji pojasnjava izbore odluka teorija haosa/sklad sinteticke/organske interakcije i oblik deteta (otac iz Kontakta) kao prikaz "vise sile" bazirana na ljudskom i Separdovom laksem razumevanju njegove nevinosti i vrednosti koja mu se lagano dozirala tokom igre radi lakseg razumevanja na njenom kraju. Kraj igre i inace odlazi u suprotnom smeru od individualnih odluka prema karakterima koje su imale znacaja u predjasnjem toku igre, ka mnogo vecim globalnim odlukama sopstvenog univerzuma koje Neo, pardon, Separd mora da donese. Da li su to odluke destukcije ili sinteze organskog/sintetickog zivota generalno nije ni bitno i na igracu je taj izbor, a cela prica je samo jedan fragmenat koji Stargazer (ili ta sila iznad sintetickog/organskog zivota) prica svom detetu ili vec tome sta mu ono predstavlja.
Hint Separda koji ozivi/umre na samom kraju je tu verovatno da ispostuje igraca i njegovu paznju prema njemu, ali ako cemo realno, Separd je vec jednom umro i generalno njegova smrt/zivot generalno i nisu na kraju bitni, vec taj haos ili sklad koji je iznad njega i njegove prilike da o njemu odluci.

Meni je jedino smetalo sto te igra posle kraja automatski vraca na brod i ne zavrsava igru kako treba, al to je ocigledno da je zbog DLC-ova i svega ostalog gde kasnije mogu da se uzmu pare.

U svakom slucaju sasvim ok i donekle epski.

Poslednja izmena:
Kako ubacujete ove spoilere? :)

Ali ne može James da izađe iz normandije na kraju kada je bio sa mnom dole!
Thesia nije dlc, to je obavezna misija, dlc ti je kada pronađeš i oslobodiš onog proteanca.

Ukucas [spoiler ]ovde kucas sta zelis[/spoiler ] samo sto zagrade na kraju spojis sa "spoiler" tekstom.

P.S a mozes i da pogledas kako izgleda to sto je neko otkucao tako sto ides "reply with quote" tj. citiras ga.

Kako ubacujete ove spoilere? :)

Ali ne može James da izađe iz normandije na kraju kada je bio sa mnom dole!
Thesia nije dlc, to je obavezna misija, dlc ti je kada pronađeš i oslobodiš onog proteanca.

A pa to znaci da je onda u startu to o prisustvu indoktrinacije integrisano u pricu.

Inace Dzejmsovo prezivljavanje i to ko izlazi iz Normandije verovatno zavisi od nekih odluka u toku igre. Za spoilere ti je vec pisao Geble gore.

^
Ja sam prilicno siguran da ti uvek izadju dva squadmate-a koja si vodio sa sobom u zadnjoj/predzadnjoj misiji. Sto opet, bi trebalo, da ima neke veze sa teorijom indoktrinacije i da je zadnja misija u stvari Shepardov trip :D

Zaboravih sinoc da editujem post da i ja nesto kazem u vezi kraja :)

Za one koji misle da je indoktrinaciju u pitanju ima jedan veliki problem jer

posto o drugom i trecem delu igre nista nisam znao, a pre igranja sam ovde video spoiler o indoktrinaciji, obratio sam paznju na nju kasnije u igri i u onom day one DLC-u kada se trazi artefakt na Thesiji i kada se pojavi onaj Protean VI koji treba da pomogne za Crucible, cim se pojavi Ilusive man i onaj Kai Leng ukljucuje se security protocol za prevenciju indoktrinacije, sto znaci da ako je Shepard vec zapoceo sa indoktrinacijom (indoktriniran), protokol koji otkriva indoktrinaciju bi se ukljucio odmah u startu. Sto dalje znaci da ako se stvarno mislili da je na kraju indoktrinacija u pitanju ostavili su jedan veliki plot hole ili je mozda on namerno izbacen u day one DLC-u kako bi se kraj malo vise usmerio u pravcu neindoktrinacije?

Ne...mnogi se sete toga kad je u pitanju indoktrinacija i osporavanje iste, ali :

Shepard u tom momentu NIJE bio indoktriniran. On je bio samo "u procesu" indoktrinacije. Kai Leng je "gotov" po tom pitanju jelte...
Konacna faza indoktrinacije Sheparda je to na samom kraju, kada od tih "odluka" zavisi hoce li se predati ili ne. I ako bi otisao "pogresnim" putem bio bi indoktriniran, proces bi se time zavrsio, dobio bi tehnoplave oci i jos pokoju osobenost indoktrinirane osobe i tada vec ne bi mogao da razgovara sa onim VI-jem...

Poslednja izmena:
Ma moguće da su oni stvarno zabrljali, a fanovi su im dali ideju o indoktrinaciji i sada će tako da se izvade.

Ne...mnogi se sete toga kad je u pitanju indoktrinacija i osporavanje iste, ali :

Da, ali jedan problem je sto sistem detektuje prisustvo indoktrinacije, tako da ako je Separd vec zapoceo proces, znaci on je vec pod indoktrinacijom, nije kompletno indoktriniran ali i dalje postoji indoktrinacija, nigde nije eksplicitno receno koja faza indoktrinacije postoji. :) I jos jedan problem sa celom teorijom indoktrinacije je prikaz Stargazera na kraju, tj. ako vec postoji cela prica o tome da je sve zamisao Reapera da prisili Separda, zasto bi se pojavio jos jedan do tada nepostojeci karakter i njegova vizija price, sem ako to nije ta treca strana ili eventualno deus ex machina, tj. nesto sto na kraju rasplice pricu? :)

@drsonic
Da se izvade iz cega? Sta to "ne valja"?

Ili je indoktriniran ili nije. VI detektuje indoktrinirane, simple as that...A moze da se ide i dotle da se objasni kako on to detektuje - pa, indoktrinirane osobe odasilju "signal"...A ono posle creditsa ako mislis na stargazera, to ne znaci nista u principu. Meni to nema nekakve posebne veze sa pricom u igri, sem da na nekakav kvazi bajkovit nacin nama kaze da je deo price gotov i da ima jos...(kao kad Konanov hronicar kaze u stilu "...that's a whole other story...").

Poslednja izmena:
Da, ali jedan problem je sto sistem detektuje prisustvo indoktrinacije, tako da ako je Separd vec zapoceo proces, znaci on je vec pod indoktrinacijom, nije kompletno indoktriniran ali i dalje postoji indoktrinacija, nigde nije eksplicitno receno koja faza indoktrinacije postoji. :) I jos jedan problem sa celom teorijom indoktrinacije je prikaz Stargazera na kraju, tj. ako vec postoji cela prica o tome da je sve zamisao Reapera da prisili Separda, zasto bi se pojavio jos jedan do tada nepostojeci karakter i njegova vizija price, sem ako to nije ta treca strana ili eventualno deus ex machina, tj. nesto sto na kraju rasplice pricu? :)

@drsonic
Da se izvade iz cega? Sta to "ne valja"?

Pa gomile nelogičnosti. Kako Šepard šeta u svemiru bez maske, kako osoba koju vodite u poslednjoj misiji na kraju izađe iz normandije, gde u opšte ide normandija u sred finalne bitke, nelogičnosti sa konfiguracijom citadela i pozicije andersona...

@Nex
Da, da, u pravu si, sad ponovo odgledah kraj i on vise dodje kao narator buducim generacijama, ja sam se bio istripovao da je on od te trece strane aka ono catalyst godchild :) Obicno ne pretrazujem podatke o desavanjima u igri, medjutim sada gledam mass wiki i tu kaze da je indoktrinacija prisustvo energije koja utice na odluke, tako da ako je to prisustvo energije to bi trebao da bude taj "signal" koji kontrolise podredjene, sto znaci da bi i Separd morao da bude pod dejstvom te energije ili "signala". Znaci ako je ona vizija deteta njegov mind control, onda je on od starta igre pod uticajem signala, samo sto ta "jacina signala" nije kao kod ostalih. Sto onda dalje navodi da i signal kod Separda postoji i sistem bi trebao da ga detektuje.. :)

Ali ajde i sve ovo sci fi nerdovanje :D da zanemarimo, koja bi uopste bila poenta da njega indoktrinisu vremenom a pogotovo na kraju kada sami sebi imaju prilike da presude? Zasto bi se Reaperi uopste odlucivali na takav momenat da mu svest dignu iz ruina a do pre sekund su non stop pokusavali da ga uniste? To su totalne kontradiktornosti prema celoj teoriji indoktrinacije. To bi bilo isto kao kada bi negativac koji nonstop pokusava da ubije pozitivca predao oruzje i rekao presudi mi kako hoces ako ti se ne svidja moja prica. Mozda i stoji ta cela teorija o indoktrinaciji, ali onda meni se licno cela poenta kraja price tek ne svidja jer totalno gubi smisao kulminacijom. :)

Meni licno vise odgovara ona prezentacija koju sam odigrao i video da je Catalyst taj glavni i odgovorni urednik celog Mass Effect synthetic/organic programa i haosa/ordera i da je on imao mogucnost da potera Separdovu svest i dao mu kao jedinom da odluci kako zeli da se dalji ciklus odigra. Kao sto rekoh kao Arhitekta u Matrixu koji daje izbor Neu, a mogucnost izbora je generalno nebitna i u svakom slucaju menja ciklus. Tako igra stvarno dobija neku epsku dimenziju koju su par puta naglasavali. :)

@dr.sonic

Zato sto i u indoctrinated teoriji i ovako Separd i dalje lezi u rusevinama i samo mu je svest u citadeli i sve se tamo desava. Tek na kraju kada vidis ponovo rusevine vidis da li je oziveo ili ne ali to je gotovo i nebitno jer bitno je ono sto se desi sa Catalystom i vizije i mogucnost izbora sta bi se desilo i sta ce da se desi. Izlazak iz Normandije treba da predstavlja neki "rajski" momenat i u njemu se vide detalji izbora, a ko izadje ne pokazuje nista drugo nego tvoji uticaji sta si i kako si se odnosio prema nekome u igri. Da li je izlazak realnost ili ne i da li su tvoji saborci poginuli sa tobom nije eksplicitno receno jer kao sto rekoh ti si i dalje u rusevinama. :)

Poslednja izmena:
Nisam razumeo šta želiš da mi kažeš :)
I jedna i druga teorija imaju rupe, samo teorija indoktrinacije ima mnogo manje.

^^Gledaj ovako, nisu to rupe vec kreativne odluke pisaca i dizajnera da nesto ostave masti na volju za interpretaciju. Da li teorija indoktrinacije postoji ili ne od strane pisaca, oni zavrsni momenti kada se oni detalji prikazuju su donekli ostavljeni da malo razmislis o njima a ne da na suvo da bude objasnjeno kako i zasto. Pod tim se misli da igra malo iskace od toga da bude igra vec malo vise zalazi u filmski domen i vizuelno/muzickom prezentacijom te ostavlja na razmisljanje

sta npr. dete znaci (poverenje, nevinost, njegovo lakse pridobijanje Separdovih simpatija, izlazak iz Normandije (neka vrsta raja, utopije, mira, neke vrste cistog organskog zivota itd.

Sve je tu samo mora malo da se sire razmisli o svemu. :)

Vrh Dno