Citava ta prica sa racunima u inostranstvu suvise podseca na komunisticka vremena. Napravicemo zakon kojim zabranjujemo nesto, iako realno nemamo nacina da proverimo da svi gradjani postuju taj zakon. Onda cemo da gledamo kroz prste vecini gradjana koji ne postuju zakon, sve dok su nam ti gradjani "po volji". Ako neko od njih digne glavu i pocne da se buni (opravdano ili ne) onda cemo da prosnjofamo malo i kada iskopamo da covek ima racun u inostranstvu eto nam keca u rukavu da ga ucutkamo. On postaje kriminalac za tren oka.
Svaki nas gradjanin koji radi u inostranstvu, ima i racun u inostranstvu. Da li ih to cini kriminalcima? I ja sam radio napolju i imam otvoren racun (nisam ga ugasio kada sam se vracao ovamo). Sta je sa gomilom ljudi koji imaju drzavljanstvo jos neke drzave u okruzenju, recimo ako su prodavali neku nekretninu iz bivse YU republike, morali su da otvore racun da im legnu pare. Sta je sa penzionerima bivsih YU republika (verovatno vazi i za one koji su radili po Austriji i Nemackoj) kojima penzije lezu na racun u zemlji gde su ostvarili penziju? Da li su svi oni kriminalci?
Citava prica sa racunima u instranstvu postoji zbog dva tipa ljudi:
1. klasicnih kriminalaca (mislim na one koji se bave drogom, oruzjem, krupnim kradjama, pranjem para itd) kojima je krsenje tog zakona najmanja stavka u dosjeu.
2. onih koji u Srbiji rade za strane firme, primaju minimalac (ili ni to) na racun u Srbiji i na taj minimalni iznos placaju poreze i doprinose, a veliku vecinu zarade primaju na racun u inostranstvu i na taj deo ne placaju nista.
Glupost tog zakona je sto on nesprovodljiv u sirim razmerama, drzava ne moze sistematski da prati da li je neko otvorio racun negde, to moze da se isprati samo u pojedinacnim slucajevima kada vec postoji sumnja iz nekih drugih razloga (a i tada, ne verujem da ce da potezu interpol i slicno zbog nekoga koje utajio par stotina evra poreza). Takodje, zakon nije postigao cilj - i dalje ljudi i firme primaju/isplacuju plate na opisani nacin. Potencijalno resenje moze biti:
1. smanjite opterecenje na plate (mislim da se ministarka finansija zalaze za to i iz drugih razloga) da bi takav nacin isplate zarada (i izbegavanje dazbina) bio manje atraktivan
2. uvedite zakon koji dozvoljava takvu isplatu zarada ali uvedite obavezu da takve isplate moraju da se prijave (i da se obracunaju sve dazbine i na takve isplate).
3. Kazne za izbegavanje poreza su i sada velike, ali ako treba uvedite i dodatne - recimo za ponovljene prekrsaje.
Dodatni argument protiv ovakvog zakona moze biti sledece: drzava nam je slaba sa izvozom, proizvodnja nam je mala i jos manji deo toga ide u izvoz. Platni bilans (mislim da se tako zove ukupan ulaz/izlaz para iz zemlje) je ocajan. Danas izvozimo znanje tako sto obrazovani ljudi u koje je ulozeno mnogo novca (necu da kazem da je drzava ulozila jer cesto nije) odlaze u inostranstvo i ova drzava i drustvo od njih uglavnom nemaju nista, a u najboljem slucaju, imaju mali plus u platnom bilansu sa inostranstvom zbog doznaka koje salju roditeljima/rodbini u Srbiji. Ako omogucimo ljudima da odavde legalno rade za firme u inostranstvu, tada se selimo u domen izvoza usluga - mnogo vise deviza ulazi u Srbiju, porez na rad i sve ostale dazbine se placaju u Srbiji, obrazovani ljudi ostaju u Srbiji (siguran sam da bi recit politicar ovde mogao da nakiti jos nesto)...
I danas je ovo moguce - ako strana firma hoce da isplacuje zaradu na racun u Srbiji. Ako nece, u vreme kada se ne moze naci nikakav posao u Srbiji, sta mislite da ce da uradi prosecan gradjanin, da odbije posao ili da otvori racun u inostranstvu (moneybookers i slicni)? Ako hoce da bude savestan i da prijavi takvu zaradu, automatski ce sebe da prijavi da je prekrsio zakon time sto je otvorio racun u inostranstvu. Umesto da popravi stanje i poveca naplatu dazbina na rad, zakon postize upravo suprotno.
Iako je ovo uglavnom IT forum i prvo sto vecini padne na pamet je izvoz programerskih/IT usluga to uopste nije jedina mogucnost za izvoz znanja. Vec godinama fotografi prodaju svoju intelektualno svojinu preko mikrostok sajtova (i naplacuju to preko moneybookersa i slicnih), a znam i prevodioce koji rade na istom principu... Znaci postoji sira grupa ljudi koja na taj nacin moze sebi da obezbedi pristojan zivot, a drzava da uzme svoj deo (koji je u ovom trenutku bezobrazno visok, ako smem da primetim).
Toliko od mene, hvala na strpljenju.