Šta je novo?

Mapiranje prepreka za razvoj e-trgovine

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slazem se sa Sadanom. Jedan malecki primer koje majke koja je rodjena na tlu hrvatske tadasnje jugoslavije. Treba joj licna karta nova,a naravno traze ****.. izvod iz maticne knjige rodjenih. Nazove tamo opstinu gde je rodjena kaze ne moze mora neko da dodje ili preko MUP-a Srbije. Posto mama nije u stanju za taj put, pozove MUP, oni kazu nije problem=30evra. Pita mama za sta 30evra kada izvod kosta izmedju 5- i 10 evra. Kazu za papirologiju i ceo slucaj :)))))))))) Da bi se upisala u Zemunu u maticnu knjigu to jest da se izvrsi transfer kosta 3000 dinara. Pa o cemu mi pricamo?
Inace, dobro je rekao Sadan da li mislis da ce ti neko dozvoliti da ista menjas kada sve ide kao po loju? Neces smeti da zaviris tamo gde ne treba i to ce ti verovatno biti jasno kada naletis na prvu prepreku nazalost.
Sve najbolje i imas moju podrsku!:wave:

Zahvaljujem na korisnim predlozima :)

Što se tiče pitanja o mogućnostima za uspeh ove akcije -- nekoliko stvari mi daju za pravo da budem optimista: prvo, do sada niko zaista nije sastavio spisak problema specifičnih za e-trgovinu i sa njim ciljano krenuo po državnim institucijama; drugo, iza te samoubilačke akcije :) ipak stoje dva ministarstva, na šta druge državne institucije ipak drugačije gledaju; treće, bez obzira koliko neki mislili da je sve isto kao pre 10 ili 20 godina, klima se promenila čak i u Srbiji, pa je birokratiji ipak teže da se opire konceptu elektronskog načina obavljanja raznih poslova i sve češće ih je potrebno samo malo usmeriti na pravu stranu.

Naravno, iza trenutnog stanja stvari leže duboko ukopani specifični interesi, "razrađene kombinacije", FT1P i sve drugo što svakodnevni život u Srbiji čini jednim neponovljivim doživljajem :) Niko nije rekao da će biti brzo & lako. Na posletku: nemamo šta da izgubimo, a ako nešto zatražimo postoji šansa da nešto i dobijemo, i to je meni sasvim dovoljno za početak.

Pozdrav,
Sloba

"što svakodnevni život u Srbiji čini jednim neponovljivim doživljajem" :) :) :)

NIje problem tehničke prirode već u nesposobnim vlastodršcima i potkupljivim stručnjecima koji provedu po nekoliko godina u raznim ministrarstvima idu po seminarima i konferencijama uz plaćene troškove neurade ništa a kad zlajznu sa vlasti kuknjava kako stojimo u mestu i kako ništa nije urađeno (a pritom nepomenu da su 4 il ičak 8 godina mogl ida menjaju i da su oni direktni krivci)

Ja sam poceo onu listu oko koje je i pocela ova tema, dodajte nesto.
Slobo video sam da si aktivan i na drugim forumima, sigurno je i tamo neko nesto korisno napisao, da li je lista pocela da se uoblicava ?

Kao što rekoh na jednom o tih foruma ;) ovo što je do sada napisano sasvim je dovoljno za početak. Nameravam da tokom narednih par nedelja sve to objedinim u jedan dokument, a sada gledam kako da organizujem sve što je do sada napisano u slobodnoj formi (a imam sa strane još dokumenata na ovu temu koje sam dobio od ljudi iz SRP, PKS i još par firmi). Kao što je pomenuto u prvoj poruci, biće prilike na ovu temu da popričamo i uživo u Subotici 13. i Nišu 27. oktobra, pa bih ja onda zatvarao ovu fazu. Od novembra bi onda krenuo prvi krug sastanaka/konsultacija sa MTU i još nekoliko prijateljskih kontakata iz sveta prava i finansija u okviru državne uprave, kako bismo videli šta su moguća rešenja, šta su quick wins, oko čega ćemo da rodimo mečku itd. Kako sam razumeo, MTU će takođe izdvojiti neke pare u narednih mesec-dva za detaljnu pravnu analizu tog spiska problema koji spremimo, kao i uporednu analizu najbolje prakse u EU. Ja ću takođe gledati da u okviru razdela MTID u budžetu za 2011. budu izdvojene neke pare za te namene, ali javiću više detalja kada ih budem imao.

Pozdrav,
Sloba

Evo Slobo jedan mali update i par predloga:

- Procitao sam (a i znam) da podizanje para preko moneybookers-a, ide bez skoro ikakvih problema. Ali, nazalost, ePassporte je pre par dana (nakon mesec dana ocaja koji je stvarao svojim korisnicima), objavio da je, nakon 7 dugih godina, 'zavrsio sa radom'. Jednostavno banka koju su koristili i koja im je izdavala Visa kartice, im je uskratila saradnju. Jos niko ne zna tacno sta se desilo ali to je eto gotova prica.
Rezultat svega je, da sada mi Srbi imamo jos jedan payment processor manje da podizemo nasu zaradu. Znaci, u buducim izjavama, nema vise logike uopste spominjati da je priliv para omogucen preko ePassporte-a, jer je to, kao sto rekoh gotova prica.

-Predlog/sugestija: Da li mozes da proveris kakvo je stanje sa poprilicno poznatim i dosta podrzanim, ruskim payment processorom, 'webmoney'. Ne znam da li je moguce preko njih dobiti novac i kako. Probao sam da ih pitam ali me je njihova 'tehnicka podrska' samo uputila na njihovu 'FAQ' stranicu.

Ako neko drugi zna, kako stoje stvari sa koriscenjem webmoney-a za nas, molio bih ga da napise. Uvek je lako trositi, pa ne sumnjam da to nije problem. Mene zanima da li je, i kako moguce podici novac koji se zaradi preko nekog affiliate programa i primi na webmoney? Hvala.

Poslednja izmena:
Evo kratak update u vezi sa PayPal:

Imao sam juče telekonferenciju sa ljudima iz centrale PayPal u SAD i zastupništvu za Evropu u Briselu. Rekli su da su zainteresovani da za naše tržište aktiviraju uslugu slanja novca. Što se tiče datuma aktivacije, rekli su da neće uspeti ove godine, već tokom sledeće, jer su našu zemlju stavili u biznis plan sa drugim zemljama regiona u kojima sada nije podržan PayPal, pa sve ciljaju da puste u isto vreme. Kažu da im je potrebno dodatno vreme za integrisanje podrške za sva ta tržišta u interne poslovne procese i informacione sisteme (u šta spadaju anti-fraud i anti-money laundering kontrole, prilagođavanje Web servisa itd). Što se tiče mogućnosti za prijem novca tj. naplatu preko PayPal, rekli su da im to za početak nije interesantno. Prema njihovim rečima, politika nastupa na novim tržištima im je takva da počnu sa uslugom slanja novca, pa onda dalje šire ponudu. Imajući u vidu postojeća ograničenja NBS u vezi sa otvaranjem računa u inostranstvu, pitao sam ih da li postoji mogućnost saradnje sa nekom od banaka koje su prisutne u Srbiji radi omogućavanja usluge prijema novca. Nisu isključili tako nešto i rekli da će do kraja godine napisati i poslati MTID više detalja o dinamici i drugim detaljima u vezi sa uslugama koje će ponuditi za naše tržište.

Pozdrav,
Sloba

A da li bi mogao, onako izokola, da ih pitaš, da li ćemo mi , koji imamo naloge na drugim zemljama (a ima nas dosta, veruj mi ;) ), moći da im se izvinimo, jer smo malo zaobilazili pravila, ali na obostranu korist i jednostrano zadovoljstvo, i da bezbolno samo "prebacimo" nalog na našu zemlju?
Da ne gubimo pozitivne feedbackove i godine pozitivnih ocena bezveze? Da se ne cimamo sad da vadimo nove kartice, da čekamo ..... itd itd...

Gre'ota, bre .... (prevedi na engleski Gre'ota ... )

Hvala unapred na odgovoru.

:) mislim da će nas samo uputiti na FAQ:

Can I change my PayPal address to another country?

No. Due to banking regulations, you can not change your address to a country that is different from the country you used when you opened your account. If you're moving abroad, you’ll need to close your existing account and open a new account. If you maintain residences in 2 countries, you can have 2 PayPal accounts as long as only one is a Premier or Business account.

Rekli su da su zainteresovani da za naše tržište aktiviraju uslugu slanja novca. ...
...
... Što se tiče mogućnosti za prijem novca tj. naplatu preko PayPal, rekli su da im to za početak nije interesantno. Prema njihovim rečima, politika nastupa na novim tržištima im je takva da počnu sa uslugom slanja novca, pa onda dalje šire ponudu.]
Da, to smo ocekivali. Uvek je tako; cak i u zemljama EU.
Ono sto je bitno, to je KOLIKO DUGO ce se cekati na punu uslugu. Tu imamo (bar ja imam) ocekivanje od vas: da maksimalno urgirate da taj prelazni period traje sto je moguce krace.
(Nisam "merio" koliko je trajalo u Sloveniji, ali moj subjektivni utisak je da je trajalo svega nekoliko meseci.)

Za pocetak, relativno lako biste mogli da saznate koliko je to tacno trajalo u Sloveniji (prosto upitate odgovarajuce slovenacko ministarstvo) i da podelite sa nama tu informaciju...

Malo mi je ta politika konkvizitora i domorodaca suvišna u 21. veku. Ne mogu da se opredelim koja od dva mišljenja da podržim.

Da se pomirimo sa činjenicom da imamo samo slanje novca, jer smo IT rupa planete i da budemo zahvalni što su nas uopšte uzeli u razmatranje?

Da ih odbijemo i kažemo slanje bez primanja neće da može.

Obrazloženje za prvu poziciju, uopšte nije potrebno, dok za drugu... Pre nego što neko kaže, da je bolje išta nego ništa, i da bolje začepimo gubicu nego što se ljudi predomisle...

Gomilu stvari uvozimo, previše, čak i zelenu salatu™ :)d), tako da možda nije loše da donesemo neki dinar u ovu veselu NRBsnU preko IT usluga. Možda nemamo neki veliki fond profesionalaca, ali svakako bi mogli da ga napravimo.

Niskim cenama bi bili konkurentniji od zapadnjaka, ali ne i od indijaca. E, sad... Kome će švaba više da veruje? Nama što smo se kod njih dokazali i '14te ili '39te ili nekom tamo tvz. dalekom istoku. Mi, bre™, još uvek u znak poštovanja i simbolizma koristimo centrale što su švabe ostavile dok su se povlačile '45te. :)

Poslednja izmena:
@Matori
Mislim da prvo treba sačekati njihov definitivni odgovor o tome da li su eventualno spremni da takvu uslugu ponude u saradnji sa nekom bankom koja je prisutna u Srbiji. Ako se ispostavi da nisu, presudno za smanjenje tog prelaznog perioda biće ukidanje ili relaksiranje postojećeg ograničenja NBS koje zabranjuje građanima Srbije da otvaraju račune u inostranstvu. Recimo, u HR će takvo ograničenje prestati da važi od Nove godine (http://www.urota010.com/hnb.html) i to će svakako biti dobar argument u priči sa NBS koja će uslediti.

Pozdrav,
Sloba

:) mislim da će nas samo uputiti na FAQ:

Can I change my PayPal address to another country?

No. Due to banking regulations, you can not change your address to a country that is different from the country you used when you opened your account. If you're moving abroad, you’ll need to close your existing account and open a new account. If you maintain residences in 2 countries, you can have 2 PayPal accounts as long as only one is a Premier or Business account.

Da to je za slučaj da se seliš. To nije naš slučaj.
"If you're moving abroad, you’ll need to close your existing account and open a new account." Treba im dočarati da mi nigde ne mrdamo, ostajemo tu gde jesmo .... Treba im reći samo da je to ešto kao MNP u mobiloj telefoniji. Ja sam tu gde jesam, ostajem sa istim brojem (kartice, mejlom, svega .... ) samo hoću da promenim provadera (sa 06Croatia - na 06Serbia ) :D:D:D:D

@Matori
Videću sa njima sledeći put kako stoje stvari i da li su voljni da nam omoguće neku "amnestiju"/"legalizaciju" ;))

Pozdrav,
Sloba

OK, to je prava stvar ..... Neka naprave poseban odeljak, i rok recimo 90 dana, i da pošaljem ovij put sken lične, vozačke i pasoša, da se vidi adresa, i da se verifikuje. Kao na shutterstocku , i tako tim sajtovima. I niko ne voli konkurenciju, pa im onako kroz razgovor ležerno nabaciš, "ja ne znam kako se MoneyBookersu i GoogleCheckoutu isplati, a vama neće ...." :) :) :) Neću više da te smaram, za početak, dovoljno je i ovo ..... a sve pod izgovorom "mi smo svet!"

Pozdrav.

@Matori
Mislim da prvo treba sačekati njihov definitivni odgovor o tome da li su eventualno spremni da takvu uslugu ponude u saradnji sa nekom bankom koja je prisutna u Srbiji. Ako se ispostavi da nisu, presudno za smanjenje tog prelaznog perioda biće ukidanje ili relaksiranje postojećeg ograničenja NBS koje zabranjuje građanima Srbije da otvaraju račune u inostranstvu. Recimo, u HR će takvo ograničenje prestati da važi od Nove godine (http://www.urota010.com/hnb.html) i to će svakako biti dobar argument u priči sa NBS koja će uslediti.

Pozdrav,
Sloba
Znaci, ipak je i dalje problem to sto Paypal ima status banke...
Ono sto meni treba je:

Da imam Paypal nalog i na njemu SALDO. Da svaki juzer moze da mi uplacuje na mejl; da sa nekog sajta (koji radi sa Paypalom i na kojem imam saldo) mogu da skinem pare na Paypal, kad god pozelim; da sa Paypal salda mogu da skinem pare u svoju banku, kad god pozelim. Jednom recju, da ga koristim isto kao Moneybookers...

Ovaj deo tvog posta koji sam boldirao - zvuci fenomenalno. Jedna stvar mi deluje sigurno moguca - da se donese uredba po kojoj se ewallet servisi, cak iako imaju status banke, tretiraju drugacije od klasicnih banaka.
Ali, kad sam procitao tvoj post - porasli su mi apetiti :D. Kako procenjujes uticaj svog ministarstva po tom pitanju, ili da pitam srpski - kakve su sanse da se dozvoli otvaranje racuna u stranim bankama?

MTID i MTU će svakako staviti to pitanje na dnevni red u saradnji sa NBS: prvo što nas zanima jeste ili delimično relaksiranje postojećih ograničenja (recimo, omogućavanje otvaranja merchant accounta u inostranstvu za one koji se bave delatnošću prodaje preko Interneta i sl.) ili potpuno ukidanje tog ograničenja za sve (kao što će to biti u HR od 1.1.2011) ili možda to što ti sugerišeš (drugačiji zakonski tretman takvih servisa); drugo što nas zanima jeste kada možemo da očekujemo usvajanje nekog od rešenja za taj problem. Kakve su nam mogućnosti teško je proceniti pre sastanka sa NBS na tu temu, jer sa njima o tome do sada nije bilo ozbiljnije priče, a naročito ne od strane drugih državnih institucija.

Pozdrav,
Sloba

smarkovicu, imaj u vidu da nema ovde samo onih koji hoce nesto da prodaju preko interneta. Ima onih koji npr. zele da probaju nesto da zarade RADECI neki posao za druge. Nemoj opet da nas ova drzava deli. Neka bude omoguceno za SVE ljude odjednom da se otvore racuni van. Sta, jel i po tom pitanju treba da se delimo na gradjane 1. i 2. reda? Dokle bre vise?
U nastupu sa NBS, idi direktno sa pitanjem da se dozvoli gradjanima da otvore racune van. AKO krenes da nudis 'razne' predloge, oni ce izabrati sta njima vise odgovara a nas ostale ce da sutnu opet pod tepih.

Drugo, 'kakve su nam mogucnosti' ? Zivis u ovoj zemlji i znas dobro kako to kod nas ide. I najprostije stvari moraju da se razvuku na nekoliko godina. Stvarno mi je muka od NAMERNE sporosti odgovornih ljudi u ovoj zemlji.

Znaci, ne 'kakve su nam mogucnosti' nego im lepo odredite (NBS-u) ROK kada to MORA da bude gotovo. Cim ti nekome das da bira, on ce da bira kako njemu odgovara. A lopovima uvek odgovara sto kasnije.

Promeni malo nacin razmisljanja i iz 'odbrane' prilikom razgovora, kreni u napad. "Gospodo iz NBS ovo mora da se sredi do 1. januara 2011" a ne "Sta mislite, do kada bi ovo moglo da se resi?"

Sta bre do kada? Pa to je jedna odluka kojom se gradjanima daje potvrda ljudskih prava.

Poslednja izmena:
Good point, slažem se da treba imati u vidu i usluge. Naš cilj svakako nije da se stvari odugovlače do u nedogled, nego da se problemima konačno vidi kraj. Takođe, mislim da za početak nema smisla ulaziti u priču sa predubeđenjem da nas niko neće saslušati, da nam neće izaći u susret ili da će nas namerno sabotirati. "Nuklearna opcija" je uvek mogućnost u krajnjoj nuždi, ali ne kao prva opcija :)

Pozdrav,
Sloba

Citava ta prica sa racunima u inostranstvu suvise podseca na komunisticka vremena. Napravicemo zakon kojim zabranjujemo nesto, iako realno nemamo nacina da proverimo da svi gradjani postuju taj zakon. Onda cemo da gledamo kroz prste vecini gradjana koji ne postuju zakon, sve dok su nam ti gradjani "po volji". Ako neko od njih digne glavu i pocne da se buni (opravdano ili ne) onda cemo da prosnjofamo malo i kada iskopamo da covek ima racun u inostranstvu eto nam keca u rukavu da ga ucutkamo. On postaje kriminalac za tren oka.

Svaki nas gradjanin koji radi u inostranstvu, ima i racun u inostranstvu. Da li ih to cini kriminalcima? I ja sam radio napolju i imam otvoren racun (nisam ga ugasio kada sam se vracao ovamo). Sta je sa gomilom ljudi koji imaju drzavljanstvo jos neke drzave u okruzenju, recimo ako su prodavali neku nekretninu iz bivse YU republike, morali su da otvore racun da im legnu pare. Sta je sa penzionerima bivsih YU republika (verovatno vazi i za one koji su radili po Austriji i Nemackoj) kojima penzije lezu na racun u zemlji gde su ostvarili penziju? Da li su svi oni kriminalci?

Citava prica sa racunima u instranstvu postoji zbog dva tipa ljudi:

1. klasicnih kriminalaca (mislim na one koji se bave drogom, oruzjem, krupnim kradjama, pranjem para itd) kojima je krsenje tog zakona najmanja stavka u dosjeu.
2. onih koji u Srbiji rade za strane firme, primaju minimalac (ili ni to) na racun u Srbiji i na taj minimalni iznos placaju poreze i doprinose, a veliku vecinu zarade primaju na racun u inostranstvu i na taj deo ne placaju nista.

Glupost tog zakona je sto on nesprovodljiv u sirim razmerama, drzava ne moze sistematski da prati da li je neko otvorio racun negde, to moze da se isprati samo u pojedinacnim slucajevima kada vec postoji sumnja iz nekih drugih razloga (a i tada, ne verujem da ce da potezu interpol i slicno zbog nekoga koje utajio par stotina evra poreza). Takodje, zakon nije postigao cilj - i dalje ljudi i firme primaju/isplacuju plate na opisani nacin. Potencijalno resenje moze biti:

1. smanjite opterecenje na plate (mislim da se ministarka finansija zalaze za to i iz drugih razloga) da bi takav nacin isplate zarada (i izbegavanje dazbina) bio manje atraktivan
2. uvedite zakon koji dozvoljava takvu isplatu zarada ali uvedite obavezu da takve isplate moraju da se prijave (i da se obracunaju sve dazbine i na takve isplate).
3. Kazne za izbegavanje poreza su i sada velike, ali ako treba uvedite i dodatne - recimo za ponovljene prekrsaje.

Dodatni argument protiv ovakvog zakona moze biti sledece: drzava nam je slaba sa izvozom, proizvodnja nam je mala i jos manji deo toga ide u izvoz. Platni bilans (mislim da se tako zove ukupan ulaz/izlaz para iz zemlje) je ocajan. Danas izvozimo znanje tako sto obrazovani ljudi u koje je ulozeno mnogo novca (necu da kazem da je drzava ulozila jer cesto nije) odlaze u inostranstvo i ova drzava i drustvo od njih uglavnom nemaju nista, a u najboljem slucaju, imaju mali plus u platnom bilansu sa inostranstvom zbog doznaka koje salju roditeljima/rodbini u Srbiji. Ako omogucimo ljudima da odavde legalno rade za firme u inostranstvu, tada se selimo u domen izvoza usluga - mnogo vise deviza ulazi u Srbiju, porez na rad i sve ostale dazbine se placaju u Srbiji, obrazovani ljudi ostaju u Srbiji (siguran sam da bi recit politicar ovde mogao da nakiti jos nesto)...

I danas je ovo moguce - ako strana firma hoce da isplacuje zaradu na racun u Srbiji. Ako nece, u vreme kada se ne moze naci nikakav posao u Srbiji, sta mislite da ce da uradi prosecan gradjanin, da odbije posao ili da otvori racun u inostranstvu (moneybookers i slicni)? Ako hoce da bude savestan i da prijavi takvu zaradu, automatski ce sebe da prijavi da je prekrsio zakon time sto je otvorio racun u inostranstvu. Umesto da popravi stanje i poveca naplatu dazbina na rad, zakon postize upravo suprotno.

Iako je ovo uglavnom IT forum i prvo sto vecini padne na pamet je izvoz programerskih/IT usluga to uopste nije jedina mogucnost za izvoz znanja. Vec godinama fotografi prodaju svoju intelektualno svojinu preko mikrostok sajtova (i naplacuju to preko moneybookersa i slicnih), a znam i prevodioce koji rade na istom principu... Znaci postoji sira grupa ljudi koja na taj nacin moze sebi da obezbedi pristojan zivot, a drzava da uzme svoj deo (koji je u ovom trenutku bezobrazno visok, ako smem da primetim).

Toliko od mene, hvala na strpljenju.

Poslednja izmena:
Možda sam prevideo da je neko pomenuo lokalne kriminalce aka 'špeditere' koje kao predstavljaju DHL/FedEx i deru kožu s leđa za svaku sitnicu koju naručimo iz inostranstva. Ako sam platio već FedEx pri narudžbini, očekujem baticu sa crvenim slovima da mi donese kući to što je poručeno i da potpišem šta treba, platim SAMO carinu i pdv prema obračunu koji mi donese i ćao, kakva bre špedicija, kakvi dodatni troškovi? Pisano je već na B92 komentarima da se i sam FedEx ograđuje od poslovanja ovdašnje lokalne kancelarije, dakle imamo dve varijante - AKO ovi 'lokalci' rade po nekakvom zakonu koji im to omogućava, ukinuti zakon, ako rade nešto ILEGALNO, pohapsiti bagru.

Pbogdanovic je već napisao kako treba da izgleda prodaja preko interneta i slanje bilo gde, dodaću samo svoje iskustvo od pre mesec dva iz prethodne firme koja je pokretala web shop - nivelacije, trgovačka, knjiženja, jel' mora sve to za internet prodavnicu? Korpa za kišobrane, otirač, knjiga utisaka, obaveštenje o fiskalnim računima? Karikiram samo radi isticanja nepotrebnih gluposti i za običnu MP koje propisuje zakon, naravno da neka vrsta evidencija mora da postoji, ali treba ih maksimalno pojednostaviti.

I za kraj, kritika pokretaču teme - koliko dugo si već zaposlen u tom MTID ili šta je već? I sada ste se setili da 'mapirate' nešto, ne deluje li vam svima tamo da ste kolektivno nesposobni da bilo šta uradite o tome za šta već godinama primate platu ili je to čime se vi bavite potpuno nebitno za aktuelnu vlast? Takođe je neko već pomenuo, umesto da 'istražujete' ovako po forumima, okačite vi lepo tender za ljude koji se ovime profesionalno bave da pošalju predloge i dajte im odrešene ruke da to što su napisali sprovedu u roku od 1-2 godine, ali jasno je da to ni tebi, a ni gomili drugih zaposlenih u tom MTID ne bi odgovaralo, tako da nam ostaje samo blejimo po forumima.

BTW, da si iole zainteresovan za tematiku koja te lebom rani, na svakoj vesti na B92.biz ili ovde po raznim temama ima bar po par nekoliko odličnih predloga šta treba uraditi, ali je opet mnogo zgodnije da sažvaćemo mi ovde sve pa da se posle to lepo izreklamira&prezentuje kao 'vlast dovela pp'. Tužno, zaista...

Poslednja izmena:
@mickeyrs
Hvala na predlozima u prvom delu poruke. Ovo što si napisao drugom delu poruke nema veze sa životom. Ne vidim čime sam zaslužio da me stavljaš u isti koš sa korumpiranim/nesposobnim/nezainteresovanim političarima. Da me ovo što radim ne interesuje, poslednja stvar kojom bih se bavio jeste diskusija na ovom i još tri druga foruma... Jedna stvar je Google search, a sasvim druga priča je razgovor sa živim ljudima koji se bave e-trgovinom.

Pozdrav,
Sloba

Poslednja izmena:
Izvini ako ti se moj ton nije svideo, ali je posledica svega što sam iskusio za 9 meseci koliko sam radio u jednoj državnoj instituciji + još jedno 8 godina bavljenja poslovnim softverom, jednostavno ne postoji nikakva odgovornost za (ne)učinjeno. I dan danas nas država bombarduje raznim uredbama i propisima i nebuloznim evidencijama umesto da smanjuje administraciju.

Doduše, nisam primetio da sam rekao da si korumpiran ili nezainteresovan, samo nesposoban u paketu sa ostalima. :p Možda je to malo preteška reč, izvinjavam se još jednom, nije trebalo da bude upućena tebi lično, već kompletnom aparatu koji se ovim stvarima bavi, ali mislim da jedino tako mogu da opišem učinak nekog državnog tela koje postoji koliko već godina i stanje u kome nam je e-trgovina. Sama činjenica da se sada pokušava i na ovaj način otkriti topla voda mi je eto, posebno degutantna i deluje mi više kao pokušaj da se prikaže kao da aktuelna vlast nešto kao radi i u ovom sektoru. Čim se MTID odlučilo na ovakav nastup po forumima meni govori samo da blage veze nema odakle da krene i šta prvo da rešava.

Na žalost (ili sreću) MTID, ovde su problematični i drugi zakoni koji nisu u vašoj nadležnosti, pa dođu zgodni da se iza njih zakloni u nedostatku boljeg izgovora za nikakve pomake. Pa čitače el.ličnih karata država sama nema, treba da nosimo odštampane podatke državnim ustanovama, kakvo crno 'Informatičko društvo' u tom ministarstvu? Ali da ne širim temu, pitao si o e-trgovini, a nemam ništa da dodam što prethodnici nisu već rekli.

I da zaključim, na temu one prozivke o plati godinama staža - da sam na tvom mestu, odavno bih dao ostavku ukoliko vidim da je moj rad i trud uzaludan i ne bih se ovako javno eksponirao pred zajednicom koja bi trebalo da živi od toga što je delatnost MTID.

pozdrav i nhf

:wave:

Poslednja izmena:
Kao veciti kontras 'teo bi da javno pohvalim gosn Slobu jer se zaboga mesha u svoj posao,sto je zaista retkost u Serbistanu :)
Svaka makar i najmanja razumna akcija u ovoj zemlji seljaka na brdovitom balkanu
vredi mnogo vise nego slicno delo u civilizovanim drustvima po mom skromnom misljenju .
Mislim da resavanju problema moze da pomogne paralelna analiza procedure kupovine/prodaje robe koju obavlja fizicko lice u Serbistanu i npr hrvatskoj/bih i nekoj od zemalja EU .
npr sta se sve desava ako ja sa dijagnozom gradjanina Serbistana pokusam da kupim gace sa amazona ili neki softver koji mogu da platim samo preko paypal-a ,
i kako to isto radi neko iz ovih drugih zemalja .
Tu moze da pomogne neko od ucesnika foruma s one strane granice .
Znaci dva coveka pokusaju da kupe istu stvar i ispisu sve korake koje moraju da obave dok roba ne stigne u ruke

@mickeyrs
Imaš pravo, država se do sada nije preterano bavila e-trgovinom, a takvo stanje se neće promeniti dok je mi ne poguramo da se pozabavi tom temom, i to na način koji nama ide u prilog. Do sada smo kukali kako nemamo podršku nikoga u državi za ono što nam treba. Sada imamo otvorena vrata u dva ministarstva i ne vidim razlog da ne iskoristimo tu priliku. Ako sada krenemo da radimo, negde ćemo stići za koju godinu, umesto da za koju godinu tek počinjemo ili, ne daj Bože, još uvek tapkamo u mestu. Mi se u ovoj temi bavimo samo popisivanjem problema koji se javljaju u praksi. To nije JEDINA aktivnost, niti se na tome bazira sve što će MTID i MTU raditi na ovu temu. Slažem se da je potrebno uraditi još puno toga (recimo, napraviti detaljniju pravnu analizu, pogledati dobru praksu u drugim zemljama, formulisati rešenja u saradnji sa institucijama koje imaju nadležnost za predlaganje izmena propisa itd) i to jeste nešto čemu će MTID i MTU da daju realnu podršku - i političku i finansijsku i svaku drugu.

Pozdrav,
Sloba

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno