Šta je novo?

Mapiranje prepreka za razvoj e-trgovine

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To sto se jedan ministar, pomocnik ministra, ili bilo koji cinovnik sjetio da nas ostale upita za misljenje, i da zaista pokaze spremnost da nama gradjanima pomogne (sto im je inace jelte posao) je za svaku pohvalu

Za ovo i ovakav nacin rade mislim da uopste ne treba odgovarati, razlog zasto ovo na ovakav nacin rade jeste upravo to " STO NE ZNAJU KAKO DA RESE PROBLEM ", mapirali su oni probleme odavno nego nema " politicke volje " da se resi, odnosno " NECE DA SEKU KOMSIJSKO DRVO " od koga svi zive.
Kolega ministre iliti pomocnice ministra, ako ne znate - PLATITE KO ZNA, ako ne znate - DAJTE OTKAZ posto niste u stanju da se bavite problem, nego treba po forumima ljudi da vam ukazu na problem, vi da ga resite i sutra da se kitite medaljama i " idejom " resenja ...

Upravo razlog ne resavanja lezi u tome da ste za taj isti posao angazovani vi a ne neko ko bi mogao da resi ;)

Objavite lepo " Javnu nabavku " pod oznakom - mapiranje problema - i spremite budzet za istu od recimo 3.000.000 dinara ili 30. k eura ili mozda i 50 k pa da vidite ima li resenja ;)

Srbije nema na PayPalu isključivo zato što privatna firma eBay Inc. još nije donela poslovnu odluku o tome da PayPal omogući za građane Srbije, a ne zato....

Mnogo demagogije, frazeologije i slicnih stvari u Vasim postovima dragi gospodine Markovicu!

Sada jos sirite nekakav odijum prema toj "privatnoj firmi koja nikako nece pa nece", iz Vama nepoznatih razloga, a Vi ih tako lepo molite ?!??!??!??!?

Sram Vas bilo. Bolje cutite nego sto lazete. Necete da ih molite vise, a?

I to oko najobicnije franshize koju treba dozvoliti ?!
Pa tolike banke su osnovane, a Pay Pal nece, pa nece ....

Dajte im kamatu kao i drugima i eto i njih na nasoj grbachi. Neka posluju kao i sve ostale banke kod nas!

Samo izgleda da se ne zna ko bi to mogao da vodi i u chiju korist?
Nije postignut dogovor "gore", a?

Nece jer IM SE NE ISPLATI !

Ne isplati se ni nama koji posteno radimo mnogo toga u ovoj zemlji, ali nemamo kuda - oni imaju i sta i gde drugde da posluju povoljnije!

ja sam 100% siguran da PayPal može već sutra da ponudi plaćanje građanima Srbije, isto kao što to odavno rade MoneyBookers, Google Checkout i slični. Tokom svih kontakata sa eBay koje je imao MTID, nijednom se nije postavilo pitanje neadekvatnih uslova za poslovanje, nego isključivo dinamike dalje ekspanzije koju su oni utvrdili svojim business planom. MTID 'pritiska' eBay Inc. da PayPal što pre postane dostupan građanima Srbije, ali konačna odluka o datumu je isključivo na eBay Inc. Ovaj 'pritisak' ostvaruje se preko predstavništva eBay Europe u Briselu, preko centrale eBay u SAD i uz pomoć Američke ambasade. Sledi još jedan krug 'pritiska' narednih dana u saradnji sa ministarstvima iz Makedonije i Crne Gore. A što se tiče teze o uzaludnosti zastupanja naših interesa samo zato što nam odmažu oni koje sve ovo ne zanima, mislim da to nema baš puno smisla. UVEK će postojati oni koji imaju drugačije interese i oni koje e-trgovina ne zanima. Ono što nama treba je prvo jasna ideja o onome što želimo (sada radimo na tome), pametan plan za zastupanje toga kod onih koji donose odluke i naravno istrajnost.

Dzabe sve ovo pominjete, necete da nas impresionirate, ni najmanje!

Nije ovo "lov na Mladica" pa da se ambasadama isplati da finansiraju raznorazne posrednike, saradnike, specijalce, savetnike .... Ovde su u pitanju privatne pare i privatni poslovi, ne bacaju se na cinovnike bez preke potrebe. Udaljite se od takvog posredovanja Vlade i vec ste na boljem putu.

To jeste "put od 1000 koraka", ali najlošija varijanta je da nastavimo tapkanje u mestu. Ako krenemo, možda negde i stignemo... ;) Možda ćemo biti brži, možda sporiji, ali mi to realno sada ne znamo, jer se do sada pred institucijama nismo značajnije ni borili za "našu stvar"...
Pozdrav,
Sloba

Kako je taj put od 1.000.000 koraka (rasplakacete ovde one osetljivije) kako-tako uspesno preslo na DESETINE ZEMALJA U TRANZICIJI, ZA TAKO KRATKO VREME, a nasa NESPOSOBNA drzava to nije, niti zeli.

Vi verovatno smatrate da ce i tu biti nekog posebnog izuzetka, prilagodjenja "nasim uslovima", posebnog amadmana .... itd. Na zalost njihovu NECE!

Otvaranje e-trgovine , slobodnog transfera novca iz i U ZEMLJU posle svih postignutih rezultata nase vlasti nece biti dok njome upravljaju razni karteli i monopolisti.

Evo jednostavnog predloga (pokazace se da je neizvodljiv):

Formirajte, nalik "stranim bankama" Pay Pal - Serbia, trazite franshizu od pravog Pay Pala, uverite ih da ih necete upropastiti ili osramotiti i problem je resen.

Ostaje Vam samo jos 999 koraka do spasenja, i daj Boze da ih sve ostvarite!

Sad se setih jos nekih stvari:

1. Cemu sertifikaciono telo koje je MUP uz pompu uveo, ako se te elektronske eID ne koriste na pravi nacin?

2. E-goverment, za koga ?

3. Znate li kolike su provizije na uplate i slanje novca U ZEMLJU, na privatne racune?

4. Nije PayPal jedini takav sistem, jeste najveci, ali sta je sa ostalima ?
Ne planira se valjda monopol i u ovoj oblasti.

Ne razumem cemu ova rasprava? Kakvo bre, mapiranje problema? Da li je ovo jos jedna u nizu zabluda da se od pametnih ljudi isisa i ono malo pameti sto im je ostalo, pre nego zbrisu iz ove prokletije?

Zasto jednostavno ne priznate da ste nesposobni i da nemate pojma, pa bar jedan od ovih ljudi iz ove teme bude u vlasti, pa gde bi nam kraj bio... Mada, opet cisto sumnjam da bi ga neko slusao, na kraju bi zavrsio...:smackbum:
Zar nije neko tamo obecavao kule i gradove narodu, a sad ti isti pitaju narod kako se gradi temelj!?
Nek' gospoda priznaju poraz... (al' hoce na svetog Nikad).

@vkozomar
Mislis da ce da plate nekome ko UME I KO ZNA I KO JE STRUCAN da im odradi nesto za 50k evra??? Strpace pare u svoj dzep, a dace projekat da im odradi tamo neki "stucnjak" sa clanskom karticom za 200-300 evra - malo li je takvom funkcionalno nepismenom coveku, koji je "uspeo" u zivotu preko te kartice? :wall:

Varaju se svi koji misle da je nasa vlast nesposobna da omoguci online trgovinu kao sto je u drugim zemljama.
Naprotiv oni su vrlo sposobni jer su kreirali ovaj pseudo-demokratski sistem koji njima najvise odgovara. Na delu je takodje pseudo-kapitalizam, a ne sumnjam ni da ce osmisliti neku pseudo-online trgovinu.

Njima bi verujem najvise odgovaralo kad bi nas PayPal zvanicno uvrstio, a carine i propisi (monopoli i dranje) da ostanu isti sve dok moze tj. dok nas EU ne primora da ih uskladimo za nekih 3-5god. nominalno (5-10god. realno). Mi dobijemo PayPal, oni dobiju status quo. Win-Win situacija.

Ne znam da li ste primetili, ali gomila radnji na Ebay-u koja salje worldwide ne salje u Italiju. Nije mi jasno, zasto je tako? Carina?

Imam jedan predlog za admine, posto je ovaj forum ANTI politicki, da se lepo ovaj " propali " pokusaj " vlasti " da se dodvori velikom delu srpske it omladine lepo OBRISE a post-er da se lepo Banuje, pa nek o " partijskom " trosku pravi " posecene " forume i njima iznosi " lepe ideje " a da nas ne truje glupostima kojima smo inace pretrpani u svakodnevnom zivotu ...

vkozomar, siguran sam da ti ne razmisljas glavom kada tako nesto odvalis. Pitanje je samo...cime to 'razmisljas'?

Kakav god da je pokusaj, ova tema se tice eTrgovine koja je itekako vezana za IT. A to sto su problemi za neometano obavljanje iste u sprezi sa politikom, je sasvim 'normalno'.

Cak i da od svega ovoga ne bude nista, bar se pricalo medju nama o tome a neko je bar 'zvanicno/nezvanicno' iz ministarstva bio prisutan ovde.

Sta treba sad, da ih sutnemo sa foruma (a jedva smo ih 'dovukli') pa da oni tamo sami medju sobom pricaju kako da 'rese' ovaj problem. Pa ako si ista do sada za ove godine naucio, ako ih ostavimo da oni sami medju sobom pricaju, to po nas nece biti dobro nikako. A i sumnjam da bi bilo sta pricali, jer politicare generalno ne zanima da im narod bolje zivi, vec samo da se nakradu sto vise dok su na vlasti.

Zato, ako S.Markovic ima svoju temu ovde, uz sve negativno sto imamo da kazemo o nasoj nam 'dragoj' vladi, ipak je dobro sto je tema ovde, i to na benchu, nasem vodecem IT forumu.

Nek ljudi lepo kazu sta im smeta. Nek se zale na sve sto im je ova drzava ucinila da ih maksimalno ponizi kao ljude. Mozda, ce od svih ovih silnih kritika i ovolike kolicine nezadovoljstva, ljudi iz ministarstva konacno dobiti uvid u pravu sliku stanja stvari, ako to zaista budu zeleli.

Jos jednom, terati ih sa foruma, nama nikako ne moze pomoci. Jedino sto mozete posle, je da nastavite, kao kakve strine, da kukate u temama koje niko od ovih sa vlasti nece citati.

Ovako ih bar imamo ovde... pa nek trpe gnev koji su prouzrokovali.

A ti, ako imas kakvo negativno iskustvo, samo napred...izjadaj se. A onda i kazi sta-kako treba da se radi kako bi se izaslo iz ovog s*anja.

Poslednja izmena:
Ljudi moji, ne mogu da verujem u kakvog monstruma se izrodila ova diskusija... *:\ Ostavi vas čovek bez nadzora nepuna dva dana, a vi raspalili jedni po drugima i po meni, kao da sam lično kriv za vašu izgubljenu mladost :)

Kao što sam rekao ranije, a i ovde http://forum.benchmark.rs/showpost.php?p=2287370&postcount=17 ja sam u ovu diskusiju na forumu ušao iskreno i bez skrivenih namera. Sa jedne strane, svestan rizika da će po meni verovatno opaliti negativna energija kojom nas svakodnevni život u Srbiji tovari već godinama, a sa druge strane, nadajući se da ću Google search na temu "problem e-trgovine u Srbiji" upotpuniti direktnim kontaktom sa onima koji su, po mom mišljenju, najpozvaniji da pričaju o tome. Očekivao sam i deo onih koji neće bacati hejt, neće pričati na temu, ali će ponuditi kritički stav ili dovesti u pitanje moje motive/metodologiju rada/itd.

Dobio sam, naravno, sve tri stvari. Sa prvim mogu da živim, a za drugo i treće sam zahvalan, jer mi je zaista od neprocenjive pomoći.

Ja ovde nisam došao da bilo kome pričam bajke i priče ili da obećavam kule i gradove. Smatram da neke stvari mogu da pokrenem/promenim i to nameravam da učinim. Sasvim je moguće da moj pristup nije dobar i da neće doneti željeni rezultat, ali to je rizik koji sam preuzeo kada sam pokrenuo celu priču, na osnovu lične procene i solidnog iskustva u oblati javne politike (u i izvan državne uprave).

Zato uopšte ne želim da vas ubeđujem u bilo šta ili da se nadmudrujem sa vama.

Ako želite da pričamo na ovu temu - super, ali hajde da se držimo okvira sa početka teme.
Ako vas ova tema iritira i hoćete da je obrišete sa foruma - i to je OK, a moderatore deli samo par klikova od toga.

Pozdrav,
Sloba

Ma kakvi, naravno da smo tu za konstruktivne razgovore, predloge, rešavanje problema.
Brisanje teme ne dolazi u obzir.
Treba da buja, i da se prenosi na sve sfere.

Evo, neću da hejtujem, ali ljudi ovde imaju šta da kažu i to što imaju da kažu stignu da napišu za manje od nepuna dva dana. Potrebno je da im se neko obrati u tom trenutku da ne bi sami krenuli u raspravu međusobno.

Nemam šta da dodam ili oduzmem, Vaše vreme je samo Vaše, ali ovde se stvari dešavaju, svaki dan se stvari dešavaju (od većeg ili manjeg značaja) koje utiču na naš život.

Drugim rečima. Budite nam malo češći gost, drago nam je da Vas vidimo ovde.

Ljudi moji, ne mogu da verujem u kakvog monstruma se izrodila ova diskusija... *:\ Ostavi vas čovek bez nadzora nepuna dva dana, a vi raspalili jedni po drugima i po meni, kao da sam lično kriv za vašu izgubljenu mladost :)

Kao što sam rekao ranije, a i ovde http://forum.benchmark.rs/showpost.php?p=2287370&postcount=17 ja sam u ovu diskusiju na forumu ušao iskreno i bez skrivenih namera. Sa jedne strane, svestan rizika da će po meni verovatno opaliti negativna energija kojom nas svakodnevni život u Srbiji tovari već godinama, a sa druge strane, nadajući se da ću Google search na temu "problem e-trgovine u Srbiji" upotpuniti direktnim kontaktom sa onima koji su, po mom mišljenju, najpozvaniji da pričaju o tome. Očekivao sam i deo onih koji neće bacati hejt, neće pričati na temu, ali će ponuditi kritički stav ili dovesti u pitanje moje motive/metodologiju rada/itd.

Dobio sam, naravno, sve tri stvari. Sa prvim mogu da živim, a za drugo i treće sam zahvalan, jer mi je zaista od neprocenjive pomoći.

Ja ovde nisam došao da bilo kome pričam bajke i priče ili da obećavam kule i gradove. Smatram da neke stvari mogu da pokrenem/promenim i to nameravam da učinim. Sasvim je moguće da moj pristup nije dobar i da neće doneti željeni rezultat, ali to je rizik koji sam preuzeo kada sam pokrenuo celu priču, na osnovu lične procene i solidnog iskustva u oblati javne politike (u i izvan državne uprave).

Zato uopšte ne želim da vas ubeđujem u bilo šta ili da se nadmudrujem sa vama.

Ako želite da pričamo na ovu temu - super, ali hajde da se držimo okvira sa početka teme.
Ako vas ova tema iritira i hoćete da je obrišete sa foruma - i to je OK, a moderatore deli samo par klikova od toga.

Pozdrav,
Sloba

smarkovicu, ...opusti se. :)

Cak 3 moderatora su ostavila post u ovoj temi. Da su hteli, iz nekog razloga da je obrisu, vec bi to uradili.
Mene je samo iziritiralo ono sto je vkozomar napisao. Razumem njegov gnev i nacin na koji zeli da kaze da mu je 'svega dosta', kao i svima nama. Ali zatvarati temu koja nas sve interesuje i koju je pokrenuo neko ko predstavlja ministarstvo zaduzeno da se ovi problemi rese, bio bi apsolutno glup potez. Tako da moj komentar ide na konto toga.

S'druge strane, ti si predstavnik 'onih drugih' koji nam zagorcavaju zivot godinama. Mozda su ti namere iskrene (i verujem da jesu), pa ipak i kao pojedinac medju losima, mi te ipak posmatramo kao deo njih. Mi hocemo da ti pomognemo, ali nam je tesko da ne mislimo na to da se nalazis tamo gde se nalazis, odakle nista dobro godinama nije doslo. Zato i imamo tu 'barijeru'.

Ovde ce biti negativnih komentara, jer da je ova nasa drzava bar ista uradila za nas ljude do sada, mi sada ne bismo ni imali ovu temu, bar ne bismo je vodili ovim tonom.

Sta ces...istrpi kritike i gledaj da nas krenes cupati iz ovog blata.

---
U medjuvremenu dok sam pisao ovaj text, procitao sam tvoj novi post na ES. Pa evo imam par...predloga (nedoumica)..ne znam vise ni kako da ih nazovem.

1. Pre nekoliko meseci, upravo na ES sam procitao informaciju, ali ne znam koliko je tacna.
Neko je tamo napisao, da... ako je neko nezaposlen (kao ja) i zaradi neki novac obavljajuci neki posao honorarno preko interneta (tipa freelancing) i primi taj isti novac na svoj racun u banci... da taj novac IAKO je zaradio HONORARNO podleze nekom porezu. U redu, ali najjaca stvar u svemu je da je taj neko napisao kako onaj ko je nezaposlen, mora da plati 49% drzavi na osnovu poreza i odbitaka za PIO (i ostale stvari).
Da li je to stvarno moguce? (zivimo u Srbiji, pa glupo pitanje,...naravno da je moguce) :(

Ja sam npr. 10 god. na Zavodu za nezaposlene, i posto sam (konacno) ukapirao da od toga nema leba, krenem nesto npr. da zaradim preko interneta. Niti, mi je drzava kupila ovaj racunar (btw. krsh) koji koristim, nit mi je dala struju, koja napaja ovaj racunar, za dzabe (placa se mesecna potrosnja), a nije mi platila ni za internet prikljucak koji mi je potreban (a koji je wireless, znaci dosta skuplji nego ADSL, jer ovde gde ja zivim nema mogucnosti za tako nesto).

Znaci, drzava mi nista nije dala od onoga sto mi je bilo potrebno za rad. Zatim sam ja SAM skupio i naucio sta sam morao da naucim da bih znao nesto da radim kako bih konkurisao za neki posao koji sam uradio na internetu, i na kraju kada sam konacno dobio neki novac, drzava ocekuje da joj dam 49%, odnosno POLOVINU moje muke?

Da li mozes da proveris koliko je zaista harac na honorarnu zaradu preko interneta koju nezaposleni primi na svoj racun u banci, i da li se taj procenat moze spustiti na veoma nisku (jednocifrenu) brojku?
Kad vec nema posla, pa ga na kraju mi sami, nezaposleni, nadjemo, jel moze drzava da nas bar ne kaznjava jos vise sto smo, eto, sami sebi zaradili neki dinar?

2. stvar... sto se tice...situacije u inostranstvu a kako je to kod nas (a sve vezano za ovo sto sam gore napisao):
Koliko sam, opet citajuci neke teme na ES, ukapirao, ja kada ostvarim neku zaradu, tu zaradu moram da prijavim 'negde' pa da se onda 'zezam' sa setanjem tamo-vamo, popunjavanjem nekih papira-potvrda i slicno.

Zasto se stvar ne uradi sa bankama kao u npr. Svajcarskoj. Koliko sam uspeo da shvatim, kod njih kada im nesto legne na racun u banci, banka automatski odbija (nekh 8%) od prispelih para i sve ono sto legne i stoji na racunu klijenta je cisto njegovo. Znaci drzava je automatski vec uzela sta joj pripada i gradjanin nema obavezu da se bakce sa papirologijom. Naravno, ta drzava nije toliko alava kao ova nasa.

Pitanje: Moze li se nesto uraditi po tom pitanju, tj. da drzava maximalno snizi procenat koji uzima od honorarne zarade svojih gradjana, i da se taj procenat onda automatski uzima od strane drzave po prispecu na sam racun gradjana, kako on ne bi imao nikakve zakonske obaveze da se 'setka' i prijavljuje bilo sta?

I btw. naterati nase raspale banke da omoguce koriscenje i ostalih normalnih browsera za online logovanje i transakcije, a ne da forsiraju i maltretiraju ljude da koriste stupidni Internet Explorer.

Poslednja izmena:
@sirNemanjapro
Slažem se da je u ovoj diskusiji do sada bilo zaista dosta veoma korisnih poruka i još jednom se zahvaljujem na uloženom vremenu. Kao što rekoh, ovo je samo inicijalna faza, a ne kraj priče i neću nigde da bežim :) Takođe, osim u ovoj temi, uvek sam tu i na [email protected], pa me cimnite kad god/za šta god :)

@twister
O pitanju podrške za ljude koji bi da se bave nekim vidom preduzetništva, ali bez velikih i/ili redovnih primanja, pisao je i Blogowski ovde http://www.blogowski.eu/2010/09/16/e-trgovina-u-srbiji-ono-sta-zelim/ Jasno mi je o čemu govorite, notiraću pitanje i tražiću odgovor.

Pozdrav,
Sloba

Poslednja izmena:
Ne znam da li ste primetili, ali gomila radnji na Ebay-u koja salje worldwide ne salje u Italiju. Nije mi jasno, zasto je tako? Carina?

Kol'ko sam ja cuo to je zato sto se mnogo paketa "zagubi" kada stigne u Italiju ili vrati nazad..ali to su samo stvari koje sam ja cuo...koliko su tacne ne znam :p

Zasto se stvar ne uradi sa bankama kao u npr. Svajcarskoj. Koliko sam uspeo da shvatim, kod njih kada im nesto legne na racun u banci, banka automatski odbija (nekh 8%) od prispelih para

Lose te je neko informisao. Banke u Svajcarskoj ne smeju ni da pipnu nista od para sa tvog racuna jer su to tvoje pare. Sam si duzan da placas porez na kraju godine ako si Svajcarac ili stranac sa dugogodisnjim boravkom u CH, a strancima koji su kratko u toj zemlji porez se odbija od plate.

Prednost placanja poreza za Svajcarce i ove "dugogodisnje gastarbajtere" je sto mogu da odbiju svu silu troskova od konacnog iznosa za porez pa samim tim placaju manje, dok sezonci i gastarbajteri koji su krace tu placaju dramaticno veci harac.

Sve u svemu nikakvog odbijanja od strane banke nema, a porez je generalno daleko veci od 8%.

Da ne bismo otisli u totalni OT za porudzbine iz inostranstva koje se isporucuju u Svajcarsku placa se PDV i ponekad mala carina (u zavisnosti od toga sta je u paketu) ali nikada ne na iznos posiljka+postarina, vec samo na deklarisanu vrednost posiljke. Glupost koju su nasi smislili da se carina + PDV placaju na "ukupnu vrednost posiljke" sto znaci sam predmet slanja + iznos postarine prevazilazi mastu Svajcaraca, a verujem i drugih naroda sirom ove planete, osim naravno nasih strucnjaka.

Pa, ja znam za osobu koja u Svajcarskoj ima B vizu. Znaci ne ide tamo svake godine da radi po par meseci, vec je zadnjih 10 godina tamo. Kada sam tu osobu pitao da li placa porez i kako to ide, rekla mi je da kada novac legne na racun u banci, to je ono sto je 'tvoje', jer je iznos za porez (ili kako to zovu) vec skinut. Tako prima platu.

Takodje mi je receno da tamo postoji neki sistem da, sto vecu platu imas, odnosno sto ti je veci prihod, procenat koji dajes drzavi je veci. Sto manju platu primas, porez je manji. Kada sam pitao koliko ta osoba placa, rekla mi je 'ne znam tacno, ali mislim da je negde oko 8%'.
Naravno, ta osoba ne 'tuce' tamo silne mliione, i ima manju platu nego prosecan svajcarski gradjanin, ali ta plata nije toliko losa ako se poredi sa platom svih onih koji nisu drzavljani svajcarske a tamo su otisli da zaradjuju 'dinar'.
E sad', verujem da je taj procenat od 8% tu, zato sto im se od tog iznosa, kao sto ti kazes, odbija gomila raznih troskova.
U svakom slucaju, siguran sam da koliki god da im je porez, sigurno im drzava ne odbija pola njihove zarade, koju su ostvarili sedeci kod kuce i radeci nesto honorarno preko interneta.

Posto sam joj objasnio da na internetu postoji dosta nacina za zaradu, kako bi popunila kucni budzet, otisla je u banku da se raspita kako to 'ide' sa uplatom na racun novca koji bi ostvarila radeci nesto honorarno. U banci su je pitali sta bi radila, i rekla im je da bi pristupila nekom od mnogobrojnih Affiliate programa, i prodajuci neku robu dobila deo zarade od prodaje te robe. (ovo je nebitno sto su je pitali, ali eto, pitali su je :) . Zatim ih je pitala kako se regulise placanje poreza drzavi tako ostvarenoh prihoda, i ona sluzbenica iz banke joj je (kako rece sa smeskom) rekla, 'to se automatski odbija tako da vi nemate nikakve dodatne radnje'
Znaci, moze se srediti, samo fali volja.

Nasa drzava, pak, misli da je u redu uzeti polovinu necijeg honorara koji ta osoba zaradi radeci nesto za racunarom. Pa neka tako nastavi da nas kaznjava, a nasi ljudi ce i dalje podizati novac sa bankomata koristeci debitne kartice raznoraznih payment processor-a, i drzava nece dobijati nista. Umesto da spusti procenat haraca na minimalac, pa da onda svi budu zadovoljni i srecni, jer bi drzava ubirala novac na taj naci i ljudi se ne bi mnogo bunili. Ali dati pola svoje zarade je suludo.
btw. Ovo sto pricam na prvi pogled deluje ako offtopic, ali nije ako na to pogledas na drugi nacin. Jer, ako drzava omoguci eTrgovinu, pa i ako ikada dodje taj paypal, to nece mnogo resiti stvari za one koji planiraju da zarade a ne samo da trose. Jer zaradjeni novac koji imaju na paypal-u, u jednom momentu ce 'povuci' na svoj racun u banci. I sta onda kad legne neka suma (lupam...$1000) na racun u banci? Da ovi kazu 'opa...$1000, a? Pa to ti je lepa suma. Aj' da ti uzmemo pola, mnogo ce ti biti sve to.'
Ili da kazu 'ohoho $1000 uplata? Hmm to je mnogo vise od prosecne plate u Srbiji, aj da ti zveknemo porez na extra profit". Ne znam koliko iznosi tacna cifra, ali shvatas poentu.

A to sto sam ja grbacio npr. 3-4 meseca da skupim sve to, ili sto sam cekao onoga ko me placa za moj rad 3-4 meseca da mi to konacno uplati na paypal, pa je to sada neka 'gomila' para od $1000, ...to nema veze? Kako ja da dokazem da ja ne zaradjujem $1000 mesecno vec da je to zarada od npr. poslednja 3-4 meseca? To ove 'nase' ne zanima.

Znaci, nije ovo totalni offtopic. Ova tema jeste o eTrgovini, ali povlaci sa sobom milion drugih stvari koje je potrebno ispraviti i prilagoditi gradjanima, tako da oni ne pokusavaju da izbegnu placanje bilo kakvog poreza (ili kako se to zove), vec da razumno kazu 'u redu, mora da se plati, ali me nece odrati'.
Sve u svemu, drzava treba uvek da je srecna kada pare (devize) ulaze u zemlju. To je svez kapital. Ali eto...oni vise vole da nas 'destimulisu' u svakom pogledu da bilo sta krenemo da radimo.

Poslednja izmena:
Tuga je sto mora da se otvori tema da bi se prikupule konkretne informacije kao da svi mi ne znamo sta,zasto,kada i kako fali u ovom "srpskom" sistemu.
Sto se tice stranih propisa posto zivim u Kanadi mogu da odgovorim na pitanja sto se tice placanja takse na kraju godine, sistem placanja, cene usluga itd.
Licno mislim da od ovoga nece biti nista kao ni od bilo cega drugog jer ovakav sadasnji sistem odgovara odredjenim ljudima.
Pozdrav i svako dobro!:wave:

Nema nista ni od skorog Paypala, sad mi je jasno kad vidim o cemu se radi i kako se "resava".
Novinarska patka da se popuni stranica u zutoj stampi, a mi se yaleteli ko klen na pijavicu :( :(:(:(

... ovo je samo inicijalna faza, a ne kraj priče i ....
... Jasno mi je o čemu govorite, notiraću pitanje i tražiću odgovor ...

Mi se ponadali da neko nesto "gore" zna i razume, i da ce ovo da se resi uskoro, kad ono - jadac. Ovo je samo pocetak pocetkovog pocetka :( :( :( :( :( :(

Samo nastavite inicijalishite, mapirajte, planirajte, projektujte, giljotinirajte propise i akte, otvarajte i zatvarajte koridore i tunele .... Samo nas ne zamajavajte i ne ocekujte da na to aplaudiramo. Vlada je dovoljno velika da moze sama sebi da cestita po celi dan.

Mi nastavljamo kako znamo i umemo sa falsh adresama na paypalu i MB-a, pa dokle moze i kako se ko snadje!

@smarkovic
Molim te da nam se vise NE ZALITS ni na sta, a pogotovu na nas i nas karakter.
Neprimereno je i neukusno. Ne ocekujets ti od nas da resimo niti jedan tvoj problem, i ne pravimo ti mi niti jednu smetnju u zivotu.

Hvala ti na blagi uvid u insajdersku stranu ovog problema!

PS
Od mene vise ni rec na istu temu.

Poslednja izmena:
Pa, ja znam za osobu koja u Svajcarskoj ima B vizu. Znaci ne ide tamo svake godine da radi po par meseci, vec je zadnjih 10 godina tamo. Kada sam tu osobu pitao da li placa porez i kako to ide, rekla mi je da kada novac legne na racun u banci, to je ono sto je 'tvoje', jer je iznos za porez (ili kako to zovu) vec skinut. Tako prima platu.

E tu se onda slazemo... Kao sto rekoh u prethodnom postu razlicito se tretiraju oni sa B vizom sa jedne, kao i oni sa C (stalnom) vizom i Svajcarci koji porez placaju samostalno na kraju godine. Plus za njih je sto mogu da od poreza odbiju masu troskova, minus za one sa B vizom je sto ne mogu da odbijaju nista vec im se skida po odredjenoj rati fixno.

U svakom slucaju, siguran sam da koliki god da im je porez, sigurno im drzava ne odbija pola njihove zarade, koju su ostvarili sedeci kod kuce i radeci nesto honorarno preko interneta.

Ovo je naravno najvaznija poenta. Ne znam kakvo je stanje u Svedskoj ili Norveskoj gde je porez medju najvisima, ali ne verujem da ni tamo mogu da ti na kraju uzmu cak 50% od zarade. To samo kod nas moze...

Jer, ako drzava omoguci eTrgovinu, pa i ako ikada dodje taj paypal, to nece mnogo resiti stvari za one koji planiraju da zarade a ne samo da trose.

Tacno, ovo je po meni mnogo bolnija tacka nego sam dolazak PayPala.

Uostalom, imamo primere i sada da je stanje u ovoj oblasti nereseno. Setite se samo onih momaka iz Kragujevca koji su zaradjivali putem affiliate za kladionice. Ne ulazim u to da li su radili jos neke nedozvoljene radnje pored toga (mada na osnovu zvanicnih saopstenja nisam nesto ubedjen u to), ali je poenta da su oni uhapseni i dalje sede u zatvoru zbog neplacanja poreza na te prihode ostvarene putem Interneta.

Ako su cifre iz saopstenja tacne velike pare su u pitanju, ali nigde nije definisano sta da rade ljudi koji, kao sto kaze Twister, zarade po 100-200 eur mesecno pa jednom u 3-4 meseca povuku cek na 1.000 eur i to im legne na racun. Kako ce uopste to da se tretira i kako izbeci da kad te pare legnu ne provedes narednih 15 dana po nekim redovima, cekajuci papire, potvrde, izjave i slicne papirologije.

Ljudi, hajde da budemo prakticni & pragmaticni. Napusavanje vlasti nije bez razloga omiljeni sport u Srbalja, ali ovde nam je sam dosao covek "odozgo", sa imenom i prezimenom, i direktno nas pitao sta mislimo o jednoj konkretnoj temi. Budimo iskreni, koliko cesto se to desava u Srbiji? Ako postoji i 1% sanse da nasi postovi bar malcice nesto poboljsaju, vredi iskoristiti tu priliku. A za zapljuvavanje vlade ima toliko drugih mesta po netu, nije neophodno da to radimo i ovde.

Uostalom, od ostavljanja kilometarskih kletvi u komentarima na sajtovima B92, Kurira, Pressa..., a narocito Bench forumu sigurno nece biti nikakve koristi. Od konstruktivnog pristupa ovoj temi... mozda i hoce.

Poslednja izmena:
Super su teze tipa "zašto sada pričamo na ovu temu, kada svi već dobro znamo šta/zašto/kada/kako sve ne štima sa e-trgovinom u Srbiji", a zapravo svako ima neku svoju ideju i teoriju o tome u čemu je *zapravo* problem, šta je najvažnije i kako bi trebalo da se reši. To se više nego jasno vidi i u ovoj diskusiji i u sličnim diskusijama na drugim forumima.

Da je proizvod *barem jedne* od tih milion prethodnih diskusija bio makar prost popis onoga što je navodno svima jasno, ne bismo mi sada pričali na ovu temu, već bih lepo uzeo taj dokument i krenuo dalje... Na žalost, takvog dokumenta N-E-M-A i za mene je potpuno logično da krenem od njega.

Neki bi verovatno voleli da nam neko drugi, jednim zamahom magičnog štapića, reši sve probleme u državi, ali, kao što sam rekao, ja nisam došao ovde da pričam o bajkama...

Pozdrav,
Sloba

Kol'ko sam ja cuo to je zato sto se mnogo paketa "zagubi" kada stigne u Italiju ili vrati nazad..ali to su samo stvari koje sam ja cuo...koliko su tacne ne znam :p

Tako nesto sam i pretpostavljao. A pazi kad je Italija clan od osnivanja tj. od Rimskog sporazuma iz 1957.g , a mi nismo jos ni kandidati. Koliko ce trebati nama da se dovedemo u red?

Neki bi verovatno voleli da nam neko drugi, jednim zamahom magičnog štapića, reši sve probleme u državi,

Neko bi voleo da deset godina prica o eu integracijama i za to redovno prima platu a kad se ispostavi da smo na dnu evropskih drzava, iza albanije, moldavije i ostalih zemalja kojima smo se nekada tako slatko smejali i podrugivali, za to okrivi sve druge sem da prvo sebe zapita gde je njegova odgovornost.

Reci cu ti odmah sta ne valja, dokle god krivis druge a ne sebe i nesposobnost ljudi iz svog okruzenja valjacemo se u blatu. Da sam ja u svojoj firmi rekao neki target (pay pal 2010) i nisam ispunio imao bih makar moralnu odgovornost da kazem da sam omanuo a ne bih krivio druge. Kolika je sada lista krivaca, posle pay pala sad i clanovi bench foruma ispadose krivi :D

Moras da shvatis da je jos malo 5.oktobar i to jubilarna 10-ta godina, da su mnogi od nas ovde malko u godinama i da se odlicno secamo svih obecanja koja su na kraju ispale prazne price. Da ne idem dalje vec da se drzim teme- i dalje se krade na posti, za ovih deset godina ni jedan promil slucajeva kradje preko neta nije procesuiran (sto je sigurno odusevilo firme tipa amazon) a niti jedna strana firma ili osiguravajuce drustvo nije obesteceno a carina radi kao da je '93 i cak je uvedeno carinjenje robe vrednije od 20 evra!!! Bitno je da imamo ministarstava kao zemlje sa 50+ miliona stanovnika koji mlate slamu vec deset godina dok sve ostale zemlje u regionu odose ihahaj, al zato svi znaju uredno da prvog u mesecu stanu u red da podignu platu. Nema sta da mases stapicem, deset godina je dovoljno da se makar uvede red u carini i posti, ako vec paypal (navodno) ne zavisi od nas. Resenje paypal-a je lako, preseliti se u zemlju koja ga ima jer ako se ceka na ovdasnje nesposobnjakovice moze odmah duboka starost da se planira.

Poslednja izmena:
@kraken
MTID nije postavilo nikakav cilj da PayPal dođe u Srbiju 2010, nego je eBay obavestio MTID da je Srbiju stavio u svoj business plan za ekspanziju PayPala u 2010. Sem toga, ja ne okrivljujem bilo koga za bilo šta, nego apelujem na elementarnu pristojnost u komunikaciji i da se držimo teme. Otvoreno sam napisao šta nameravam da uradim, zamolio za pomoć i pokušao da objasnim zašto smatram da je bitno da se oni koji su zainteresovani uključe. Ako imaš problem da poveruješ u to ili ne želiš da pomogneš, to je meni skroz OK. Ali nije OK da uporno miniraš ovu diskusiju komentarima o tome kako je diskusija glupa i kako bi radije trebalo da klečim na kukuruzu zbog toga što država ne funkcioniše onako kako bismo voleli...

Pozdrav,
Sloba

Poslednja izmena:
Slobo, izvini, kratko pitanje. Da li je eBay poslao MTID bilo kakav spisak zahteva ili šta već?

...Ali nije OK da uporno miniraš ovu diskusiju komentarima o tome kako je diskusija glupa i kako bi radije trebalo da klečim na kukuruzu zbog toga što država ne funkcioniše onako kako bismo voleli...

Nije loša ideja, ali ja sam pre za govnjivu motku :smackbum: No, to čime bih ja uredio našu političku scenu nije tema.

Izvinjavam se unapred pošto je sledeći deo “off topic”, ali namera mi je da stavim tačku na prepucavanja.

@smarkovic
Ako već nalaziš za shodno da druge opominješ o podrivanju i skretanju sa teme, nemoj bar ti to činiti. Ne možeš zabraniti ljudima da iznesu svoj stav. A ne znam koliko imaš pravo da isti osođuješ.
Posmatraj to sa sledećeg gledišta:
Prosečan građanin Srbije godišnje zaradi oko 4000€, više od polovine od te svote izdvoji za kiriju ili ratu za stan.
Ostane mu < 2000€, više od polovine ove svote izdvoji za hranu.
Ostane mu < 1000€. Da stanemo tu. To je < 80€ mesečno, tj. < 2,6€ dnevno za "ostalu" potrošnju + štednju.
Da li treba sada da spominjem strukturu prihoda i troškova prosečnog političara ili da pitam koliko mu treba da potroši 80€?

Zato bih te zamolio da se uzdržiš od komentara i da se bar ti držiš teme. Jer ne verujem da iko ovde tebe lično “proziva”, jednostavno si se našao tu kao predstavnik vladajućeg sloja. Zarad cilja koji si zacrtao pokretanjem ove teme, “istrpi kritike”, nemoj se nalaziti lično prozvanim i neka tvoji postovi budu konstruktivni, bez demagogije, opravdavanja tipa ja sam jedan od vas i replika na razne stavove koji iznosimo mi koji očigledno ne živimo, niti smo ikada živeli u državi u kojoj žive naši političari.

@sirNemanjapro
eBay nije slao spisak zahteva, već se interesovao da li postoje prepreke u pružanju osnovnih usluga posredovanja u plaćanju (usluga koju nude u BiH i Hrvatskoj). Ispostavilo se, nakon konsultacija sa NBS, da takve prepreke ne postoje, a da slične usluge građanima Srbije odavno nude servisi kao što su Google Checkout ili MoneyBookers. Što se tiče usluge otvaranja merchant accounta, za to nisu ništa pitali, pa pretpostavljam da im to nije interesantno na našem tržištu za početak. Međutim, čak i da su se interesovali za uslugu otvaranja merchant accounta, bojim se da bi u ovom trenutku tako nešto bilo moguće jedino ako bi ostvarili saradnju sa nekom lokalnom bankom (što nije nemoguće, ali je malo verovatno).

Zato mislim da nam ne gine ono o čemu pričam sve vreme: da se napravi spisak problema i da se utiče na koga treba i koliko treba, sve dok problemi ne budu precrtani kao rešeni. Ja mislim da nije nemoguće ući u priču sa MFIN/NBS i tražiti da se relaksiraju uslovi za otvaranje merchant accounta u inostranstvu (makar za početak u ograničenim slučajevima, kao na primer, za određene vrste delatnosti i sl). Utoliko pre što do sada niko nije ozbiljno ušao u priču sa MFIN/NBS na tu temu...

Pozdrav,
Sloba

@Jontra
Sorry, but **** ga -- u Srbiji sam od rođenja, nisam bogat, nisam "laktaš", nisam ni član neke stranke i osećam slično nezadovoljstvo/razočarenje kao i vi. Moj jedini "greh", izgleda, je to što sam trenutno u MTID i to što sa te pozicije baš sad želim nešto da pokrenem sa mrtve tačke. Mislim da ničim nisam zaslužio ovakvu šikanu :) ali ako insistirate, ili ako će vam biti lakše da se ispraznite u ovoj temi, šta da vam kažem... :\

Pozdrav,
Sloba

Vidim da je ova tema zamrla pre 10 dana, da je malo pokrenem akomogu

Slobo vidim da si citao postove pa ne bi bilo lose da napises sta si procitao, mislim konkretno da napravis listu oko koje je i poceta tema da vidimo dokle smo stigli.

Napisacu nekoliko stvari koje sam ja uocio ali ipak ocekujem i od tebe da makar dopunis ovu listu, da se vidi da ovo nije dzaba habanje tastature

- CARINA
zakoni i uredbe iz proslog veka koji omogucavaju carinicima da tumace sta i kako im padne na pamet, placanje PDV-a i carine i na troskove transporta
BEZOBRAZLUK carinika da bez ikakvih problema UKRADU posiljke, sve posiljke u svetu imaju svoj broj preko koga se moze pratiti dokle je stigla ta posiljka ali kad dodje kod nas na carinu gubi joj se svaki trag, nikad niko iz carine nije odgovarao za kradju posiljke

- ZAKON O SPRECAVANJU FINANSIRANJA TERORIZMA, samo sam cuo za ovaj zakon ali ga nisam nasao (ako neko slucajno uspe da nadje ovaj zakon molio bi da stavi link)

- PORESKA POLITIKA tj poreska stopa na zaradu preko interneta

- molim dopunite dalje
-------------------------------------------------------------------------------------
Ako se dobro secam pre jedno godinu dana Dinkic se slikao na nekoj TV i svecano najavio da ce za "mesec dana prvo u Glavnoj posti u Takovskoj a potom i u drugim moci da se naruci bilo sta sa neta, samo se donese link i uplati se i postar isporuci na kucnu adresu"
Naravno u Glavnoj posti u Takovskoj nikad nisu culi za tako nesto !?!?!?!?!
-------------------------------------------------------------------------------------

A sad nesto sto se tice licno tebe Slobo, da li si ti u potpunosti svestan sta radis i sta pokusavas ?
navescu ti jedan primer :
drugar mi je narucio preko ibeja CF2IDE adapter, cena pola engleske funte (narucio sam 4 komada + postarina = 4 funte - oko 5 evra)
komad oko 135 dinara
kod nas sam najjeftinije nasao komad za 800 dinara

Pa cu ponoviti pitanje, da li si svestan sta radis i koliko nekome "zavlacis ruku u dzep" ?
Da li stvarno mislis da ce ti dozvoliti tako nesto ?

Licno sam zainteresovan da uspes barem da pokrenes stvari, imas moju podrsku i mozes da ocekujes moju pomoc ali cisto sumnjam da ces bilo sta uraditi.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno