Ljudi moji, ne mogu da verujem u kakvog monstruma se izrodila ova diskusija... *:\ Ostavi vas čovek bez nadzora nepuna dva dana, a vi raspalili jedni po drugima i po meni, kao da sam lično kriv za vašu izgubljenu mladost
Kao što sam rekao ranije, a i ovde
http://forum.benchmark.rs/showpost.php?p=2287370&postcount=17 ja sam u ovu diskusiju na forumu ušao iskreno i bez skrivenih namera. Sa jedne strane, svestan rizika da će po meni verovatno opaliti negativna energija kojom nas svakodnevni život u Srbiji tovari već godinama, a sa druge strane, nadajući se da ću Google search na temu "problem e-trgovine u Srbiji" upotpuniti direktnim kontaktom sa onima koji su, po mom mišljenju, najpozvaniji da pričaju o tome. Očekivao sam i deo onih koji neće bacati hejt, neće pričati na temu, ali će ponuditi kritički stav ili dovesti u pitanje moje motive/metodologiju rada/itd.
Dobio sam, naravno, sve tri stvari. Sa prvim mogu da živim, a za drugo i treće sam zahvalan, jer mi je zaista od neprocenjive pomoći.
Ja ovde nisam došao da bilo kome pričam bajke i priče ili da obećavam kule i gradove. Smatram da neke stvari mogu da pokrenem/promenim i to nameravam da učinim. Sasvim je moguće da moj pristup nije dobar i da neće doneti željeni rezultat, ali to je rizik koji sam preuzeo kada sam pokrenuo celu priču, na osnovu lične procene i solidnog iskustva u oblati javne politike (u i izvan državne uprave).
Zato uopšte ne želim da vas ubeđujem u bilo šta ili da se nadmudrujem sa vama.
Ako želite da pričamo na ovu temu - super, ali hajde da se držimo okvira sa početka teme.
Ako vas ova tema iritira i hoćete da je obrišete sa foruma - i to je OK, a moderatore deli samo par klikova od toga.
Pozdrav,
Sloba
smarkovicu, ...opusti se.
Cak 3 moderatora su ostavila post u ovoj temi. Da su hteli, iz nekog razloga da je obrisu, vec bi to uradili.
Mene je samo iziritiralo ono sto je vkozomar napisao. Razumem njegov gnev i nacin na koji zeli da kaze da mu je 'svega dosta', kao i svima nama. Ali zatvarati temu koja nas sve interesuje i koju je pokrenuo neko ko predstavlja ministarstvo zaduzeno da se ovi problemi rese, bio bi apsolutno glup potez. Tako da moj komentar ide na konto toga.
S'druge strane, ti si predstavnik 'onih drugih' koji nam zagorcavaju zivot godinama. Mozda su ti namere iskrene (i verujem da jesu), pa ipak i kao pojedinac medju losima, mi te ipak posmatramo kao deo njih. Mi hocemo da ti pomognemo, ali nam je tesko da ne mislimo na to da se nalazis tamo gde se nalazis, odakle nista dobro godinama nije doslo. Zato i imamo tu 'barijeru'.
Ovde ce biti negativnih komentara, jer da je ova nasa drzava bar ista uradila za nas ljude do sada, mi sada ne bismo ni imali ovu temu, bar ne bismo je vodili ovim tonom.
Sta ces...istrpi kritike i gledaj da nas krenes cupati iz ovog blata.
---
U medjuvremenu dok sam pisao ovaj text, procitao sam tvoj novi post na ES. Pa evo imam par...predloga (nedoumica)..ne znam vise ni kako da ih nazovem.
1. Pre nekoliko meseci, upravo na ES sam procitao informaciju, ali ne znam koliko je tacna.
Neko je tamo napisao, da... ako je neko nezaposlen (kao ja) i zaradi neki novac obavljajuci neki posao honorarno preko interneta (tipa freelancing) i primi taj isti novac na svoj racun u banci... da taj novac IAKO je zaradio HONORARNO podleze nekom porezu. U redu, ali najjaca stvar u svemu je da je taj neko napisao kako onaj ko je nezaposlen, mora da plati
49% drzavi na osnovu poreza i odbitaka za PIO (i ostale stvari).
Da li je to stvarno moguce? (zivimo u Srbiji, pa glupo pitanje,...naravno da je moguce)
Ja sam npr. 10 god. na Zavodu za nezaposlene, i posto sam (konacno) ukapirao da od toga nema leba, krenem nesto npr. da zaradim preko interneta. Niti, mi je drzava kupila ovaj racunar (btw. krsh) koji koristim, nit mi je dala struju, koja napaja ovaj racunar, za dzabe (placa se mesecna potrosnja), a nije mi platila ni za internet prikljucak koji mi je potreban (a koji je wireless, znaci dosta skuplji nego ADSL, jer ovde gde ja zivim nema mogucnosti za tako nesto).
Znaci, drzava mi nista nije dala od onoga sto mi je bilo potrebno za rad. Zatim sam ja SAM skupio i naucio sta sam morao da naucim da bih znao nesto da radim kako bih konkurisao za neki posao koji sam uradio na internetu, i na kraju kada sam konacno dobio neki novac, drzava ocekuje da joj dam 49%, odnosno POLOVINU moje muke?
Da li mozes da proveris koliko je zaista harac na honorarnu zaradu preko interneta koju nezaposleni primi na svoj racun u banci, i da li se taj procenat moze spustiti na veoma nisku (jednocifrenu) brojku?
Kad vec nema posla, pa ga na kraju mi sami, nezaposleni, nadjemo, jel moze drzava da nas bar ne kaznjava jos vise sto smo, eto, sami sebi zaradili neki dinar?
2. stvar... sto se tice...situacije u inostranstvu a kako je to kod nas (a sve vezano za ovo sto sam gore napisao):
Koliko sam, opet citajuci neke teme na ES, ukapirao, ja kada ostvarim neku zaradu, tu zaradu moram da prijavim 'negde' pa da se onda 'zezam' sa setanjem tamo-vamo, popunjavanjem nekih papira-potvrda i slicno.
Zasto se stvar ne uradi sa bankama kao u npr. Svajcarskoj. Koliko sam uspeo da shvatim, kod njih kada im nesto legne na racun u banci, banka
automatski odbija (nekh 8%) od prispelih para i sve ono sto legne i stoji na racunu klijenta je cisto njegovo. Znaci drzava je automatski vec uzela sta joj pripada i gradjanin nema obavezu da se bakce sa papirologijom. Naravno, ta drzava nije toliko alava kao ova nasa.
Pitanje: Moze li se nesto uraditi po tom pitanju, tj. da drzava maximalno snizi procenat koji uzima od honorarne zarade svojih gradjana, i da se taj procenat onda automatski uzima od strane drzave po prispecu na sam racun gradjana, kako on ne bi imao nikakve zakonske obaveze da se 'setka' i prijavljuje bilo sta?
I btw. naterati nase raspale banke da omoguce koriscenje i ostalih normalnih browsera za online logovanje i transakcije, a ne da forsiraju i maltretiraju ljude da koriste stupidni Internet Explorer.