Šta je novo?

Mapiranje prepreka za razvoj e-trgovine

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čisto za vašu informaciju: Srbije nema na PayPalu isključivo zato što privatna firma eBay Inc. još nije donela poslovnu odluku o tome da PayPal omogući za građane Srbije, a ne zato što su u našoj zemlji zakoni ili nivo fruada lošiji nego recimo u BiH. Dakle, ja sam 100% siguran da PayPal može već sutra da ponudi plaćanje građanima Srbije, isto kao što to odavno rade MoneyBookers, Google Checkout i slični. Tokom svih kontakata sa eBay koje je imao MTID, nijednom se nije postavilo pitanje neadekvatnih uslova za poslovanje, nego isključivo dinamike dalje ekspanzije koju su oni utvrdili svojim business planom. MTID 'pritiska' eBay Inc. da PayPal što pre postane dostupan građanima Srbije, ali konačna odluka o datumu je isključivo na eBay Inc. Ovaj 'pritisak' ostvaruje se preko predstavništva eBay Europe u Briselu, preko centrale eBay u SAD i uz pomoć Američke ambasade. Sledi još jedan krug 'pritiska' narednih dana u saradnji sa ministarstvima iz Makedonije i Crne Gore. Takođe, ako neko ima još neki predlog na temu kako ubrzati eBay Inc. da donese odluku koja nas zanima -- neka slobodno kaže.

A što se tiče teze o uzaludnosti zastupanja naših interesa samo zato što nam odmažu oni koje sve ovo ne zanima, mislim da to nema baš puno smisla. UVEK će postojati oni koji imaju drugačije interese i oni koje e-trgovina ne zanima. Ono što nama treba je prvo jasna ideja o onome što želimo (sada radimo na tome), pametan plan za zastupanje toga kod onih koji donose odluke i naravno istrajnost. To jeste "put od 1000 koraka", ali najlošija varijanta je da nastavimo tapkanje u mestu. Ako krenemo, možda negde i stignemo... ;) Možda ćemo biti brži, možda sporiji, ali mi to realno sada ne znamo, jer se do sada pred institucijama nismo značajnije ni borili za "našu stvar"...

Pozdrav,
Sloba

Poslednja izmena:
Izvini molim te, ali otkud tebi informacija da su prepreke otklonjene? Jel možeš da mi pošalješ link gde mogu pročitati opširnije o tome.

Ukoliko je to tvoja pretpostavka, voleo bi da mi pojasniš o kojim se preprekama radilo pa smo ih otklonili.

To što ne veruješ da je BiH u sistemu a mi ne, to je potpuno irelevantno. Mi ne znamo zašto je to tako (bar ja ne znam). Ja sam izneo svoju pretpostavku u drugoj temi koja je meni logična ali nemam nikakve opipljive činjenice kojima bi mogao da potkrepim tu pretpostavku.

Pa gde je RingeRaja rekao da su prepreke otklonjene? :D :bottle:

Meh, ne mogu da verujem da sam pogrešno pročitao...

RingeRaja, imaš moje izvinjenje. Trudiću se čitam pažljivije sledeći put.

PayPal uopste nije sporan to je valjda normalna stvar..
Ali carina pa to je smejurija.
Dajte bez carine na 100Evra vrednosti za fizicka lista pa da se onda pricamo.

^ Nije uopšte problem carina već su problem carinici i špecidija.
Carinici na svoju ruku određuju vrednost predmeta čak i ako postoji fiskalni račun i pri tome gledaju najvišu cenu koju mogu naći za taj predmet. Posle toga dolazi famozna špedicija koja , bez ikakvog opravdanja , dodadno udara po džepu.
Najveći problem je bahatost celokupne administracije koja nikom živom ne odgovara za svoje postupke. Da bi se žalio na njihov rad moraš državi dodatno platiti (kao da prethodno dranje nije bilo dosta).
Ja bih rado platio državi 10% carine i 18% pdv-a na knjige koje kupim sa Amazona ali neću da platim silne skrivene stavke i špediciju povrh toga. Na kraju me knjiga čija je cena sa poštarinom 45$ izađe 100€. Ne hvala .

Virtuelni sajam ima oko 3000 hiljade firmi koje su predstavile svoje poslovanje kroz opste informacije, slike,video materijale,dokumenta sad planirama do uvedemo uslugu e-trgovine tj. mogucnost da ponude/prodaju svoje proizvode usluge putem našeg portala. Pitanje je dali da uradimo tako da mi preuzimamo robu od prodavca i isporucujemo je krajnjem kupcu i da li smo mi duzni da izdajemo fiskalni racun ili da ih jednostavno sve narudzbenice prosledimo prodavcima pa oni da preuzmu preostali tok prodaje. E sad u tom slucaju problem moze nastati ako neki prodavci budu neodgovorni prema kupcima (ne postuju rok isporuke, nema proizvoda na lageru.....) i u tom slucaju krajnje ne zadovoljsto kupaca bice prema nama a ne prodavcu. Negde sam ovih dana procitao da prodavci putem interneta nisu duzni da izdaju fiskalni racun.
btw odlicna tema

Carina je glavna, ona mora prva da se reformise (pretpostavljam da je takav haos i za sve druge oblasti ne samo za narucivanje sa neta), i naravno da se 30godina stari propisi ukinu i da ne mora da se odradjuje i plati carinski pregled za robu koja izlazi iz zemlje.

I kada kupimo nesto, da ako u zakonu pise da se do xx$ ne carini, da tako i stvarno bude, a ne da nam neke tetke i babe koje su jos u 1970-im odokativno odredjuju koliko ce da nas zavrnu.

Najbitnija stvar za razvoj bilo koje ekonomije jeste predvidivost, a ovde bukvalno nista nije predvidivo.

Mislim da je tema prilicno stupidna, s obzirom da ste je predstavili kao da se mapira put na Mesec, a ne Internet trgovina u Srbiji.

Kao neko ko je pokusao da prodaje nesto iz Srbije putem Interneta problem je vrlo jednostavan - pokusajte da posaljete 200 majica iz Srbije u SAD.

Dok sam to radio iz inostranstva (EU) procedura je bila sledeca: Kupac plati preko PayPal, meni uplata legne, ja zovnem FedEx, oni dodju i pokupe pakete sa 200 majica.
Moj trosak preko prodajne cene+postarine koju placa kupac: 0,00 Eur.
Vreme od prijema novca do odlaska paketa na adresu: Par sati.

E sad se vi igrajte pa "mapirajte" prepreke da se to isto uradi iz Srbije kao i koliko ce to da kosta i traje i eto vam odgovora.

bilo bi daleko korisnije da napises svoje iskustvo u prodaji 200 majca iz srbije, kao i predlog sta promeniti.

Inace, sto se kupovine tice, slazem se sa vecinom: carine!

Predlog sam napisao gore - treba da bude isto kao i u EU, proceduru sam opisao.

Iskustvo iz Srbije bolje da ne prepricavam, moderatori ce da mi obrisu poruku sto bi bilo sasvim razumljivo.

Molim vas, sto pre sredite da radi Pay pay kod nas, pa nemoj da smo gori od Albanije i Ruande, pobogu.
Drago mi je da vidim da se ministar ukljucio u diskusiju sa korisnicima racunara, interneta i online kupovine.

Poslednja izmena:
To sto se jedan ministar, pomocnik ministra, ili bilo koji cinovnik sjetio da nas ostale upita za misljenje, i da zaista pokaze spremnost da nama gradjanima pomogne (sto im je inace jelte posao) je za svaku pohvalu (ali zaista, ovom covjeku treba odmah dati neku plaketu, podici mu spomenik, jer je ovo prava rijetkost). To je znak da se negdje micemo (e sad druga je stvar sto smo mi tokom devedesetih toliko unazadjeni da ce pored ionakve prethodne hronicne unazadjenosti trebati jos godina, mozda i decenija da se ovdje srede ovakva "luksuzna" pitanja).

I pored svega, samo naprijed!

Unazadjenost devedesetim je samo izgovor za nerad vlasti posle 2000. Zemlje istocne Evrope su bile daleeeko iza nas pre 1990. a sad su mnogo ispred nas po pitanju birokratije i carine. Neko u svemu ovome vidi izvor prihoda i ne zeli da menja sto se menjati ne mora dokle god moze, a mi smo poznati da za sve hvatamo zadnji voz....

Aco, ako malo bolje odredis aspekt gledanja na stvari, skapiraces da izgovor i nerad tih poslije 2000 nije uzrok, vec posledica problema. To je ono SBBKBB: Sta bi bilo kad bi bilo...

Problem je u tome sto je kroz devedesete mnogo mladog i sposobnog svijeta koji bi danas trebalo da preuzmu kormilo vodjenja zemlje otislo iz iste, i sada vode uspjesne strane kompanije. To ti je dvostruki gubitak: ne samo da su ti otisli najbolji ljudi, nego oni sada rade za "drugu stranu". Od toga cemo se mi veoma tesko oporaviti, a trenutna vlast jednostavno ne moze biti bolja (jer kada mozes da biras izmedju losih ljudi, i drugih losih ljudi, rezultat izbora ti dodje na isto, zar ne ?

To je samo kada se posmatraju stvari u smislu ljudskih resursa (manpower), a kada se jos dotaknemo nase nebeske politike koja je rezultovala kompletnim unistenjem fabrika, mostova, i druge infrastrukture, mislim da je i laiku jasno o cemu se ovdje govori (da se slikovito izrazim: potrebno je samo djelic sekunde, da usljed nepaznje ili neceg treceg razbijemo nesto, npr casu, a mnogo radnih sati da opet, tu istu casu proizvodemo: drugim rjecima, ako smo nasu zemlju *ebavali 10 godina, u svakom mogucem smislu, vrednosnom, resursnom, ovakvom ili onakvom, bice nam potrebno jos 10x toliko da se vratimo samo na pocetno stanje, a kamoli da sustignemo one koji su isto to vrijeme koristili da se usavrsavaju i dalje izgradjuju).

Zato danas i imamo tu krizu, jer smo postali banana drzava koja sve uvozi, nista ne proizvodi, a izvozi pamet i sportiste. Ovo malo sto nam je porastao standard mozete samo da se zahvalite stranim korporacijama sto su kupili ono malo fabrika i kompanija koje nismo uspjeli do kraja da zeznemo (privatizacija) i donacijama onih istih koje smo natjerali "da nas prevaspitavaju" milosrdnim andjelima i ostalim cudesima :).

Poslednja izmena:
Izvini, ali iz tebe DS govori, apsolutno se ne slazem sa tobom. Politika je *****, a politicari posle 2000. su osetili da mogu na racun starih nasih osecanja u vezi devedesetih da rade sta god im je volja, i to upravo i rade. Primera je milion. Recimo, zasto treba Beovoz da se otvara 2 puta kada je jednom vec bio otvoren 1995.? Zato sto ga nije DS otvorio nego SPS. Danasnja vlast ma koliko malo radila za nas u bilo kom pogledu to sto radi uvelicava da izgleda kao da ne moze bolje i da se trudi iz petnih zila. A istina je da njima najvise odgovara sadasnje stanje, gde mogu da muvaju i love u mutnom. Jer kad bi poceli da sprovode zakone koje su usaglasili sa EU istog trenutka bi morali da podnesu racun gde i zasto idu pare. "Oni" su krali, ali "ovi" kradu 100 puta vise.

Problem je u tome sto je kroz devedesete mnogo mladog i sposobnog svijeta koji bi danas trebalo da preuzmu kormilo vodjenja zemlje otislo iz iste, i sada vode uspjesne strane kompanije. To ti je dvostruki gubitak: ne samo da su ti otisli najbolji ljudi, nego oni sada rade za "drugu stranu". Od toga cemo se mi veoma tesko oporaviti, a trenutna vlast jednostavno ne moze biti bolja (jer kada mozes da biras izmedju losih ljudi, i drugih losih ljudi, rezultat izbora ti dodje na isto, zar ne ?

Naravno da NE!
Ima ovde dovoljno sposobnih ljudi i pored svih koji su otisli napolje, ali oni ne mogu da dodju do izrazaja jer je na delu i posle 2000. godine i dalje negativna selekcija.

Nista se nije promenilo u odnosu na situaciju iz 90-ih kada su samo poslusnici i poltroni mogli da dodju na bilo kakav polozajcic na kojem odlucuju o necemu.

To je ustvari postalo jos izrazenije posle 2000. godine - dovoljno je da pogledas samo ko su direktori po svoj sili javnih preduzeca. Medju njima na prste mozes da nabrojis prave strucnjake, a ostali koje lopatama mozes da tovaris koliko ih ima su partijski kadrovici, namesteni na te pozicije da "stave sapu" na doticna preduzeca i njihove resurse.

Ovaj tvoj pokusaj izgovora je samo jos jedna potvrda kako pokusavate da drugima zamazete oci, kao "znate nismo mi, nego su ovi pre nas". Deset godina bre dupetom niste mrdnuli da se vrednosno promene stvari u Srbiji, pa samim tim niste ni smrdljivi PayPal uspeli da dovedete u zemlju.

Sad se kao obracate javnosti da pitate za predloge, pa da li iz toga treba da zakljucim da vi ustvari uopste pojma nemate sta sve treba da se promeni? Zasto onda sedite na tim funkcijama, koga vi "savetujete" i kakve "savete" uopste delite!?

Izdvojicu jos samo tvoju konstataciju da ti ljudi koji su otisli u inostranstvo sada "rade za drugu stranu". Za koju "drugu stranu"? Rade za PayPal? Ili za strane carine? Ili za strane speditere? Sta znaci to "ne samo da su otisli nego i rade za drugu stranu"!? Sta su oni, neki kvislinzi, ljoticevci, nedicevci ili sta...?

Sorry svima za off...

Mislim da je hteo da kaže da sada ti ljudi rade u firmama koje sada dolaze ovde i kupuju naše firme.

@aca i pbogdanovic

Ocigledno pogresno kapirate i sve ono sto se desava oko vas, ukljucujuci i upravo i moje napisane rijeci, tako da cu se na insinuacije covjek DS-a i ostalo samo slatko nasmijati :) , i zamoliti da se moj post obrise, posto ni sam ne znam zasto sam ga napisao (a i spada u politiku, a tome nije mjesto ovdje :) ). Ako malo bolje razmislite, ono sto ste vi napisali, isto sam i ja napisao, samo malo drugacije artikulisano (vi tvrdite kako to moze da se sredi, da drugi nisu krivi, da proslost nije bitna, a opet, stvari su upravo lose, te vas sama realnost u startu demantuje...Ako moze bolje, zasto onda nije bolje?) .

Sad kapiram da sam trebao da kukam i pljujem zemlju, kako slucajno ne bih nekome licio na partijski kadar DSa ?

Moj post je imao za poentu samo to da pohvalim korak doticnog pokretaca teme, i da konstatujem da cemo mozda za 20 godina mozda i dostici stanard s kraja 80ih :D, posto je evo trebalo citavih 10 godina od tih nekakvih promjena da pocnemo da se "doticemo" problema. To moja "teorija" i pokusava da kaze... Sami ste postavili pitanje: kako to druge zemlje mogu, a mi ne mozemo, pa ja rekoh ko nista manje glup od vas da pokusam da odgovorim :).

Drugim rjecima "smrt fasizmu, sloboda narodu"! :D
Iliti nema nama pomoci :)...iliti ima, ali samo mnogo kasno: operacija uspjela, pacijent preminuo.

Poslednja izmena:
Divno, krasno, Srbija je izgleda mnogo bogata zemlja kada se ~80% postova na temi "mapiranje prepreka za razvoj e-trgovine" svodi na zahteve da nam drzava omoguci kako da sto lakse potrosimo pare preko grane :S: .

Da se pridruzim onim retkima koji razmisljaju kako da naprave neke pare, i potvrdim da je i moje misljenje da su najveci problem upravo carina & izvozni propisi. Preciznije, ono sto je APSOLUTNO NEOPHODNO je kreiranje zakonskog okvira za MALOPRODAJU prema inostranstvu. I to ne bilo kakvog, nego prilagodjenog cinjenici da je u pitanju, je li, maloprodaja. Dakle minimalne ili nepostojece takse, i maksimalno relaksiran i brz proces carinjenja.

Da pojasnim: nasi izvozni zakoni poticu jos iz valjda 70-ih, vremena Genexa i slicnih drzavnih firmi koje su radile veleizvoz. Oni manje-vise imaju smisla kada izvozite robu vrednu desetine i stotine hiljada evra, ali ako zelite da 100% legalno izvezete nesto sitno - opet ce veleprodajni zakoni biti primenjeni, jer maloprodajnih nema. U praksi to znaci da morate platiti iste takse & popuniti iste formulare i ako izvozite 20.000 (recimo pomenutih) majica, i ako izvozite 2 majice. I jos koristiti usluge speditera (ili biti spediter), iako saljete postom. Takse su 1.500-2.000 din, spediter minimum 2.500-3.000 din po paketu, i to ako vam je surak ili pasenog pa vam "ucini". A saljete 2 majice, koje bi zajedno sa troskovima postarine kostale reda 20 eura, ali kada dodate i pomenute troskove izadju na bar 60 eura. Ko ce to da kupi, aman?

Dok se ovo ne sredi nema smisla pricati o bilo cemu drugom vezanom za nasu temu, jer je e-trgovina prevashodno maloprodaja. PayPal je u smislu problematike izvoza irelevantan, mi vec nekoliko godina mozemo u Srbiji, sa manje ili vise akrobacije & ulaganja, 100% legalno zatvoriti ceo krug e-prodaje prema inostranstvu. Osim nepremostivog "zida placa" sa carinsko/izvoznim propisima.

Pored toga, PayPal nikada ne ulazi u neku zemlju a da odmah omoguci i kupovinu i prodaju. Prvo cemo moci samo da kupujemo, pa cemo posle nekoliko godina, ako se budemo dobro vladali, preci na visi nivo i moci da otvaramo "merchant/business" naloge. Ali do tada ce sve iole profitabilnije "grane" e-trgovine biti popunjene ozbiljnim firmama koje nisu cekale PayPal. Srpska izvozna trgovina preko PayPal-a ce na kraju biti onakva kako ju je PP generalno zamislio i za sve druge zemlje - sitna (pre)prodaja sa mesecnim bruto obrtom do nekoliko hiljada eura. Osim ako Ministarstvo nije isplaniralo da sva srpska e-trgovina mora iskljucivo da ide preko Pay Pala, ciji bi jedini zastupnik u Srbiji bio E-ducan :)

Salu na stranu, stvarno ne razumem zasto i sama drzava toliko potencira PayPal kada se govori o e-trgovini, ako "strucnjaci" iz Ministarstva smatraju da je to sustina problema i da ce omogucavanjem PP troskarenja skinuti temu e-trgovine sa svoje grbace - blago nama sa njima... Pri tom ne mislim na g. Markovica, nije tesko izmedju redova shvatiti da on tamo svakog dana bije bitke sa vetrenjacama. I svestan sam, kao i svi ovde uostalom, da je Srbija toliko politizovana zemlja da su vecini osoba na odgovornim polozajima profesionalno znanje & iskustvo bili minorni argumenti pri dobijanju pozicija. Ali ne mogu da shvatim da je njima, cak i takvim kakvi jesu, tesko da shvate nesto zasta je potrebno zavrsiti obdaniste i imati IQ veci od 60 - nasa zemlja je u dugovima do guse, i svaki evro unet ovde je bitan. Ali ne, i pored svakodnevnog horskog zaklinjanja po medijima u neophodnost pospesivanja izvoza, sta god da urade na kraju se svede na olaksavanje uvoza.

p.s.
Nezavisno od svega gore pomenutog - ne cini li vam se malo neprimereno & ponizavajuce da jedna legitimna, medjunarodno priznata drzava pise molbu nekoj privatnoj inostranoj firmi da je "primi u clanstvo"? Zar inicijativa ne bi trebala da bude pokrenuta od strane PayPala? To je jedino mesto gde mi g. Markovic malo "stuca", naravno da takve globalne firme planiraju svoje poteze po vise godina unapred, i shvatam da Srbija nije bila u poslednjem "planu". Ali nismo dobili objasnjenje ZASTO nismo bili u njemu, zasto nas sve ove godine zaobilazi jedna profitno orjentisana firma, koja radi u svakom zabacenom budzaku ove planete ali nece u nase dvoriste?

Poslednja izmena:
Ocigledno pogresno kapirate i sve ono sto se desava oko vas, ukljucujuci i upravo i moje napisane rijeci

zamoliti da se moj post obrise, posto ni sam ne znam zasto sam ga napisao

Pogresno kapiramo ali onda molis da se tvoj post obrise!?

Ako malo bolje razmislite, ono sto ste vi napisali, isto sam i ja napisao (...) Ako moze bolje, zasto onda nije bolje?) .

Ja stvarno ne znam koji si ti moj post citao - ili mozda nisi najbolje procitao svoj post. Lepo sam napisao zasto mislim da ne moze bolje: Zato sto je na delu "negativna selekcija" (kadrova) i to jos vise nego sto je to bio slucaj tokom 90-ih godina.

Ako treba mogu da ti obrazlozim i ostatak svoje poruke, tacku po tacku. Samo mi nemoj reci da si "ti to isto napisao samo malo drukcije".

Zorrou cestitke na postu, rekao je detaljnije upravo ono sto sam ja pokusao slikovito da prikazem, tj. kako se prodaja (izvoz u maloprodaji) radi napolju, a kako to izgleda kod nas. Dok se to ne sredi dzaba nama petnaest PayPalova...

Ja ne mislim da su mu namere lose.
Verujem da, kao i sam ja, vecina ljudi odavde cak ni ne izlazi na izbore.
Mora biti zestok ***** da ovakvim temama skuplja glasove, a ne mislim da jeste *****.
Hoce covek da pomogne, mozda je i biser medju pacovima, ali dzabe. Pacovi 99% okolo.
Pacovcine!

Ne bih rekao da je za nas standard u online trgovini kupovina nesto manje bitna od prodaje.
Pogledajte samo koliko nas uvoznicki lobi dere sa marzama. Sav taj kajmak koji se nakupi od dranja plebsa zavrsi na offshore accountima, kupuju se nekretnine u inostranstvu, kupuju se jahte, podmicuju politicari koji takodje te pare iznose iz drzave i tsl.

Ne verujem ni da g. Markovic sme da krece u ovakvu ofanzivu po medijima, a da nije dobio neki mig odozgo. Verovatno su nasi vlastodrsci resili da se malo obracunju sa nekim monopolima, bar ja u tom svetlu gledam na ovu PayPal inicijativu (tj. ne vidim kako je moguce omoguciti slobodan protok roba i kapitala uz ocuvanje monopola). Mada moguce da se varam jer su nasi politicari veliki magovi opsene (da ne upotrebim neku grublju kvalifikaciju) i mozda imaju nekog keca u rukavu.
U svakom slucaju ovo je (liliputanski) korak u pravom smeru koji je dosta odocneo za nas koji su 30+ i odavno postali pesimisti.

Blesava tema. Ako hocete da mapirate sta pitate ljude ovde, idite u albaniju, otpustite ovdasnje savetnike i uzmite njihove pa nek vas uce kako se otvara ka svetu i uvodi paypal. Od silnog mapiranja i mlacenja prazne slame dodjosmo na dno evrope, ruku pod ruku sa makedonijom. Treba valjda da drzimo nocne plenume na ovu temu i izlazemo svoja razmisljanja, kao u stara dobra vremena bez da se ikada ista promeni.

Podseca me sve na onu cuvenu giljotinu propisa od koje na kraju ne bi nista jer od cega da zivi birokratija ako se propisi svedu na razumnu meru. I posle se neko pita zasto se niko ko se odvojio od srbije ne da nije pokajao vec je zivnuo... Sa ovim zevzecima je jedino dobro sto smo vec na dnu pa ne moze nize, jedino ako makedonija resi problem sa grckom, onda cemo biti usamljeni u mulju.

Poslednja izmena:
Država stvara i štiti monopoliste

Država je glavni krivac što u Srbiji posluju kompanije koje zloupotrebljavaju monopolski položaj i dogovaraju se sa konkurencijom o cenama, kažu stručnjaci.

Tako Danica Popović kaže da se "u javnosti stvara utisak da država pravi strategiju borbe protiv monopola, a ona je ta koja ih je i napravila".

Profesorka Ekonomskog fakulteta je na skupu "Monopoli i karteli u privredi Srbije" istakla i da država visokim carinama, ali i skrivenim načinima, štiti monopoliste.

Jedan od tih skrivenih naèina je, kako je objasnila, onemogućavanje velikim inostranim lancima da dobiju povoljne lokacije za poslovanje u Srbiji i sprečavanje konkurencije u uvozu određene robe, kako bi odabrani uvoznici ostvarivali veliku dobit.

"Srbija je, kad je reè o konkurenciji, kao zadimljena kafana i prvo što treba da se uradi je da se otvori prozor, odnosno omogući tražišno nadmetanje", rekla je Popovićeva i dodala da se interventnim uvozom ne štite potrošači veæ oni kojima se omogući da na tom uvozu imaju dobru zaradu.

"Srbija je, kad je reè o konkurenciji, kao zadimljena kafana i prvo što treba da se uradi je da se otvori prozor, odnosno omogući tražišno nadmetanje", rekla je Popovićeva i dodala da se interventnim uvozom ne štite potrošači već oni kojima se omogući da na tom uvozu imaju dobru zaradu.

Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović je rekla da su trgovinski lanci "usko grlo" za efikasniju borbu protiv monopolskog ponašanja.

"Obaveštena sam da postoje planovi da se se ispod stadiona Partizana i Crvene zvezde otvore šoping molovi, ali da to neko sprečava, kako veliki trgovinski lanci u Srbiji ne bi dobili konkurenciju", navela je Marković-Bajalović.

Proizvođači ulja, kako je istakla, neće imati konkurenciju sve dok carina na uvoz te namirnice bude 30 odsto, a ista je situacija i sa snabdevanjem mlekom u prahu.

Marković-Bajalović je rekla da je očigledno da privrednici lobiraju za zakonska rešenja koja im odgovaraju i u tome najčešće uspevaju, dok Vlada od Komisije ne traži mišljenje o pripremljnim zakonskim rešenjima.

Izvor: B92

Sta reci? Ovo je raspad drzava !

S.Markovicu, eto imas 2 osobe koje mozes da kontaktiras. Sigurno ce imati sta da ti predloze u delu koji ima dodirne tacke sa e-trgovinom. A gde ces bolje od jednog profesora Ekonomskog fakulteta i jedne predsednice Komisije za zastitu konkurencije. Pitanje je samo, da li tvom sefu (sefici) odgovara da to cinis.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno