Šta je novo?

Manji upgrade, potrebne smernice (CPU+MB+RAM)

Pioneerko

Slavan
Učlanjen(a)
15.12.2005
Poena
320
Imam:
MSI K9N Neo-F v3
AMD Athlon X2 5200+
(ima sve u moja masina)

Planiram da investiram ~17.000 za novu plocu, proc i memoriju.
Da li za taj novac mogu da dobijem nesto bolje od postojeceg?
Naravno imam i VIP cene u nekim radnjama ;)

Markirao sam nesto tipa:
Gigabyte GA-MA770-UD3
AMD X3 Athlon II 425
DDR2 2GB 800MHz Patriot CL5 x 2
~17.500
ali prilicno sam siguran da cete mi smisliti nesto bolje za te pare.

Da li ova investicija ima slmisla, tj. da li je ova kombinacija koju sam predlozio jaca u odnosu na postojecu? Nisam nesto pratio AMD scenu u poslednje vreme.

LinX - 75 rundi, maksimalna upotreba memorije - zavrsio uspesno za oko 2 sata. Everestov stability test vrteo preko sat vremena pa sam ga na kraju prekinuo. Odradih i 3d Mark Vantage...
Po svemu sudeci imao sam srece.

Da li mi je ovo sa slike pouzdan pokazatelj da je L3 otkljucan?

Prilozi

• cache.JPG
    cache.JPG
    61.9 KB · Pregleda: 73
LinX - 75 rundi, maksimalna upotreba memorije - zavrsio uspesno za oko 2 sata. Everestov stability test vrteo preko sat vremena pa sam ga na kraju prekinuo. Odradih i 3d Mark Vantage...
Po svemu sudeci imao sam srece.

Da li mi je ovo sa slike pouzdan pokazatelj da je L3 otkljucan?

Ako si LinX radio sa ukljucenim L3 i prosao, L3 ti je ispravan.
Cestitam :)

samo mi nije jasno kako je 75 krugova zavrsio za 2h
meni je sa 4GB RAMa (podeseno da zauzme sve raspolozivo) vrteo 5 sati..
@pioneerko, ostaje ti samo da vidis OC potencijal, cache ti je definitivno ispravan. Ja sam na def naponu izvukao 3.4GHz za jezgra i 2600 za NB (NB voltage na 1.4V), CPU je 1.325V a ploca daje 1.312V uz vdrop.
Pogledaj ocitavanja temperature jezgara procesora u Everestu.
Meni sa iskljucenim kesom prikazuje CPU temp ali i temperature svakog jezgra ponaosob dok kad ukljucim cache prikazuje mi samo CPU temp, dok je temp jezgara nula (0)?? Da li je i tebi tako. Takodje ni CoreTemp mi ne prikazuje temperaturu procesora kad je ukljucen cache..

Mene jos interesuje kolika je max temperatura jezgara za AMD X4 620 Deneb jezgro, nailazim na raznim mestima da je za deneb jezgro nekih 62C TCase temp dok je za Propus vise ali nigde na AMD-ovom sajtu nisam nasao da potvrdim tu informaciju..

Trenutno imam samo 2GB rama, jer cekam da mi stignu ovi Vajperi sa BH akcije. Mozda je zbog toga bilo brze.
Videcu za overclock, uopste mi se ne zuri sa tim, a i nemam sad bas nesto previse vremena za te eksperimente. Everest mi ocitava 45c za proc i 39c za plocu. Da li je ovo normalno s obzirom da trenutno privremeno koristim neko matoro kuciste bez ijednog venta i sa skinutom stranicom?
Core Temp mi takodje samo nule daje, tako da nije do tebe.

Trenutno imam samo 2GB rama, jer cekam da mi stignu ovi Vajperi sa BH akcije. Mozda je zbog toga bilo brze.
Videcu za overclock, uopste mi se ne zuri sa tim, a i nemam sad bas nesto previse vremena za te eksperimente. Everest mi ocitava 45c za proc i 39c za plocu. Da li je ovo normalno s obzirom da trenutno privremeno koristim neko matoro kuciste bez ijednog venta i sa skinutom stranicom?
Core Temp mi takodje samo nule daje, tako da nije do tebe.

45C za X4 [email protected] je prilicno puno, ako je tako kao sto sam napisao.
Jedino ako je ocitano iz BIOS-a, kod mene tamo 42C, a Everest i CoreTemp 32 pokazuju 22C.
Bilo je govora o ovome, ali ja nikako da sve ispratim.
Cim se CPU otkljuca svi programi daju nule za jezgra ;); tako je i kod X3 425, X2 550BE, X3 720BE...

Nisam iz biosa ocitavao nego iz everesta. Sad sam opet proverio - 45C je.
Pipao sam rukom taj stock hladnjak, i na dodir uopste nije topao - dakle umereno, mozda za nijansu topliji od ljudskog tela.

Napominjem jos jednom da nikakvi drugi ventovi nisu montirani i da u kucistu nije promaja.

Nisam iz biosa ocitavao nego iz everesta. Sad sam opet proverio - 45C je.
Pipao sam rukom taj stock hladnjak, i na dodir uopste nije topao - dakle umereno, mozda za nijansu topliji od ljudskog tela.

Napominjem jos jednom da nikakvi drugi ventovi nisu montirani i da u kucistu nije promaja.

Da li bi ti bilo tesko da ocitas vrijednost u BIOS-u, minut posla!?
Bas me zanima

U BIOS-u - 48C... Sta nam to govori?

Ne znam ni ja :p
Salu na stranu, kod mene u BIOS-u je 42, a CPU je @3GHz, def. napon.
Prilicno lose provjetreno kuciste (9cm@5V izbacuje, 12cm@5V ubacuje-dakle slab protok).
Kuler je TX2 sa 9cm Noctua NF-B9@1300o/m
Everest mi pokazuje 22/38 idle/load, a u sobi je 17C-bogami hladno

Pojavio se neki TX3 u emmiju za 1300din. Deluje kao dobra kupovina. Jel osetni tisi od ovog stocka?

TX3 je dobar kuler, mada pri najvecem broju obrtaja zna da bude malo bucniji.
Imam TX2 i posto u kuciste ne moze Hyper 212+, razmisljam o TX3 + jos jedna Noctua 9cm

Hmmm, ovo sto cu sad pitati mozda bas i ne pripada ovoj temi, ali ajde...
Kad sam vec sve ovo izmenjao (2x 2GB Viper stize sutra), mozda je red da pomislim i na napajanje.
Da li mi je korisno da ovo svoje postojece napajanje menjam za OCZ StealthXStream 500W + ~1500din. dopata? Ima li smisla prelaziti na ovo sa postojeceg napajanja od 550W?

postojece ti svakako nema tih 550W deklarisanih ali mislim da nije vredno menjanja... OCZ su prijavili korisnici istog da zna da cvrci pod opterecenjem a to radi i 550W Fatal1ty koje sam uzeo za AMD X4 masinu..
Pogledaj da li ti je ostvarivo ovo napajanje, kad vec zelis kvalitetnije napajanje..

Nema smisla, ako menjas idi na ~600W ako planiras neki upgrade u skorijoj buducnosti, za tvoju sadasnju masinu ti uopste ne treba.

Poslednja izmena:
Stigla mi je memorija i kuciste. Napokon je sastavljena makina. Zadovoljan sam, sve leti.

Pitanje: kako da zakljucim da li mi memorija radi u dual channel?
Stavio sam oba sticka jedan do drugog - znaci u prva dva slota.

Vidim da mi CPUz u informacijama za memoriju daje 2T. U biosu vidim da ova vrednost moze da se postavi na 1T. Nisam profi u vezi sa tim, predpostavljam da su to latencije i da bi bilo korisno staviti na 1T. Takodje, predpostavljam da ako stavim na 1T treba da izvrtim neke testove kako bih video da li radi stabilno? Gresim li :) ?

E pa to jurim. Sa starom plocom je pisalo bas Dual Channel. Onda je to ok.

Jos samo da dobijem odgovor da li je bolje da memoriju setujem na 1T?

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    59.4 KB · Pregleda: 46
Poslednja izmena:
E pa to jurim. Sa starom plocom je pisalo bas Dual Channel. Onda je to ok.

Jos samo da dobijem odgovor da li je bolje da memoriju setujem na 1T?

Malo koja DDR2 radi sa 1T parametrom.
Nema druge nego da probas pa ako nece vrati u BIOS-u 2T i uzivaj ;)

edit: Sta ti to "gori" na 79C? :zgran:

Poslednja izmena:
Nece sa 1T, puce mi LinX, i dobih BSD.

Ne znam sta to gori. Everest uopste ne detektuje taj senzor, nego samo SpeedFan. Pojma nemam sta to moze da bude, uzdam se da je neka greska.

Ali CPU mi je stalno preko 40C, prosto mi je cudno da ovaj stock kuler ne moze da ga drzi ispod 40...
Izgleda da cu morati da pazarim TX3.

Nece sa 1T, puce mi LinX, i dobih BSD.

Ne znam sta to gori. Everest uopste ne detektuje taj senzor, nego samo SpeedFan. Pojma nemam sta to moze da bude, uzdam se da je neka greska.

Ali CPU mi je stalno preko 40C, prosto mi je cudno da ovaj stock kuler ne moze da ga drzi ispod 40...
Izgleda da cu morati da pazarim TX3.

I ja sa SpeedFan-om dobijam nebulozne temperature tipa -128 itd.
Dobro, bitno da sve fino radi, a TX3 ili neki drugi kuler je u svakom slucaju "must have" ;)
Jesi probao "undervolt-ovati" sa otkljucanim L3?
Moze li ispod [email protected]?

Poslednja izmena:
Nisam probao ni to ni overclock. Potrudicu se ovih dana da uradim nesto po tom pitanju.
Da li undervolt moze na neki nacin da skodi procesoru i da li cu stabilnost "standardno" testirati LinX-om?

Nema sta da mu skodi, moze samo da mu skodi visok napon ;)
Ako je nestabilan, LinX ce pokazati. Mozda pukne i prilikom dizanja sistema.
Pitam jer vecina X4 620 (bez L3) moze i na 1.2V pa me zanima kakva je situacija kada se otkljuca L3.
Ja na zalost jos kuburim sa plocom pa ne mogu da probam, a sve me zanima :S:

Ja na GA MA770T-UD3P nisam video da procesor moze da se unedrvoltuje.. Vidim samo dodavanje napona, nema kao na Asusu kod mene recimo, da postavim napon u V koliko ja hocu..

Ljudi, pomagajte. Nesto ovde kod mene nije u redu. Stavio sam TX3 i rezultati se mogu videti na slici.
1. CPU na idle - 41C
2. CPU u full load-u - vidi se na slici - oko 57C
3. SpeedFan detektuje neke ludacke temperature.

E sad dolazi ono bitno:
- drzim prst na heatpipe-ovima - temperatura ljudskog tela. Drzim prst na onoj plocici koja direktno naleze na CPU - isto - maltene hladna. Pri tom napominjem da to radim dok na ekranu pise da je 57C.
Kondenzatori na ploci - vreli. Onaj hladnjak na ploci - vreo.

Sta da zakljucim iz svega ovoga?

PS: i najbitnije - ispada da mi je tx3 smanjio temp za samo par stepeni u odnosu na stock!!! :(

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    241.4 KB · Pregleda: 32
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno