Šta je novo?

Manji upgrade, potrebne smernice (CPU+MB+RAM)

Pioneerko

Slavan
Učlanjen(a)
15.12.2005
Poena
320
Imam:
MSI K9N Neo-F v3
AMD Athlon X2 5200+
(ima sve u moja masina)

Planiram da investiram ~17.000 za novu plocu, proc i memoriju.
Da li za taj novac mogu da dobijem nesto bolje od postojeceg?
Naravno imam i VIP cene u nekim radnjama ;)

Markirao sam nesto tipa:
Gigabyte GA-MA770-UD3
AMD X3 Athlon II 425
DDR2 2GB 800MHz Patriot CL5 x 2
~17.500
ali prilicno sam siguran da cete mi smisliti nesto bolje za te pare.

Da li ova investicija ima slmisla, tj. da li je ova kombinacija koju sam predlozio jaca u odnosu na postojecu? Nisam nesto pratio AMD scenu u poslednje vreme.

Planiram da pazarim Phenom II 955, ali do sad nisam imao iskustva sa AMD-ovim procesorima, pa me zanima koju maticnu plocu mi preporucujete do nekih 60 - 70e, ali da ima ddr2 memoriju, ipak je budzet ogranicavajuci faktor. Posto nemam iskustva sa AMD-ovim chipsetovima, zanima me sta mislite o ovoj maticnoj Gigabyte GA-MA770-UD3. Ja sam malo guglao, ali ipak volim da cujem jos necije misljenje.

Poslednja izmena:
GA MA770-UD3 Rev2.0 ima SB710, tako da bi trebala imati ACC u biosu. Gigabyte koliko sam video ne skrtari sa tom opcijom kao Biostar, MSI..
Verzija biosa FB, datuma 2009/06/12, dodaje u odnosu na staru verziju biosa
Pa da, koliko vidim i po zvanicnom sajtu ta rev.2 imam taj 710 chipset i lepo pise da podrzava ACC.

prostudiraj malo temu..
Prostudirah temu, vidim da su ljudi apdejtom biosa upravo to postigli.

Zanima me jos jedna stvar, da li je svaki taj proc unlock-abilan? Predpostavljam da nije svaki, odnosno da je stvar srece?

Inace upravo cekam informaciju o tome da li je ta ploca koja je navedena u jednom cenovniku ta druga revizija (rev.2)... Ako nije - onda mi dzaba sve ovo. A ako jeste narucujem odmah ujutro.
voodoo komso, skupo ces me kostati! :D

znam da imas ali mozda to mozes da prodas i da za slicne pare uzmes ddr3 i dugo budes miran...
Slazem se i bas sam o tome razmisljao, ali budzet vec prekoracujem sa ovim procesorom, a ako jes memaru budem menjao moracu da ulozim dodatnih 30ak evra... Sto je mnogo - mnogo je,,,

Poslednja izmena:
Zanima me jos jedna stvar, da li je svaki taj proc unlock-abilan? Predpostavljam da nije svaki, odnosno da je stvar srece?

Vodo, ja sam pokupio jedan jedini primerak, nisam birao i otkljucao ga. Svaki primerak moze otkljucati kesh ali je pitanje da li je ispravan taj kesh. Pustis LinX 75 krugova i ako prodje, ispravan je.

Pre toga sam pokusao da otkljucam dva jezgra na 2 phenoma II X2 545 i nijedanput uspesno...

Bitno:
Da bi otkljucao kesh, procesor mora imati Deneb jezgro. Ako uzmes Propusa, dzaba ti sve, nema nikakvog otkljucavanja a i manja ti je ooverklok margina.
Kod odabira procesora, trazi iskljucivo neotpakovanu kutiju. Ako je otpakovana, onda ga je neko probao, video da ne ide i vratio.
Batch na procesoru mora biti CACYC ili AACYC, za CACYC sam siguran da je Deneb, dok za AACYC mi je receno da je Deneb.
CACYC se vidi na procesoru kad pogledas procesor kroz neotpakovanu kutiju.
A ovo sam nasao na jednom stranjskom sajtu, kako se razlikuju jos...
In the processors propus the CPUID value is equal 00100F52h. For deneb processors the CPUID value is equal 00100F42h.
Look at the first 5 letters of the second line engraved into the cpu:
If it reads xxCxx (ex: AACYC), then that AII uses a deneb die, and the ones with xxDxx (ex: CADAC) then you'll find a propus die without unlockable L3.

Razumem na sta ciljas, ali recimo da imam jednu ok ponudu, tako da bi me izaslo 1800din da menjam ovu moju polovnu za nove vipere... Zanima me samo da li to konkretno vredi tu razliuku u ceni - vidim da je brza, ima dobru garanciju i verovatno malo bolje latencije...

Razumem na sta ciljas, ali recimo da imam jednu ok ponudu, tako da bi me izaslo 1800din da menjam ovu moju polovnu za nove vipere... Zanima me samo da li to konkretno vredi tu razliuku u ceni - vidim da je brza, ima dobru garanciju i verovatno malo bolje latencije...

Ako nista onda zato sto je nova, ima simpa hladnjake, radi na 1066 cl5...

Ja bi uzeo, kad vec neces da poslusas matrixxsu-a u vezi DDR3 i AM3 ploce

Ma zvao sam jutros par firmi, izmedju ostalog i Giga..., na sajtu im stoji za 2GB DDR3 cena 3350din., a prodavac kaze 4.800 - nisu normalni.

Stigla mi je informacija za plocu, u pitanju je rev2.0 .

edit: evo covek na oglasima daje Phenom II X3 710 za 6.500 hmmm.

Poslednja izmena:
Prodao, ali se ne otkljucava u X4 8MB cache/a..
Obrati paznju na CACYC kod kad uzimas X4 620, ako uzimas.. :p

Za memoriju, to je tako i prosle nedelje bilo... Cak i u BH cenovniku stoji KVR1333 za ~2700din 2GB ali naravno da nije ta cena..
Ja sam dva mopdula 2GB KVR1333 platio 8000din prosli cetvrtak jer nigde u NS je i nije bilo, ne racunajuci ~5000din za 2GB

Drug clan mi rece da je cistokrvnog Deneba odabrao za moje potrebe :)

Mada odmah da dodam, nemam nikakava ocekivanja po pitanju otkljucavanja... Znam koliko imam srece kada su neke stvari u pitanju...

Poslednja izmena:
Pa ne bi ga Prostreet ni prodavao da se mogao otkljucati ;)

Mozda moze da radi stabilno ako se poigra sa +12/-12 vrednostima u ACC za jezgra..
Naravno, ako butuje masina kad se otkljuca cetvrto jezgro i ulazi u W7 samo puca na Prime-u.. Mozda malo vise napona i tako to.. Mozda je Prostreet-a mrzelo, ipak tu ima mnogo kombinacija za igranje u ACC meniju..

ma ja sastavljam jedan comp nekoj staroj musteriji pa se razmisljao za jedan 720be za 80e ili za ovaj 710...cena je presudila i sad ce moci da uzme umesto gigabyte 770 ud3 msi 770c45(za koju sam i ja navijao)...sto se tice "otkljucavanja" kao sto cross kaze tesko da bi se prodao za te pare da rade 4 jezgra umesto 3 ali cu ipak da se poigram kad stigne ploca i ddr3...pioneerko hvala u kupceo ime,a i u moje da se resim ove musterije sto pre jer pomalo i smara sa neodlucnoscu :)

Vrh Dno