Šta je novo?

Malo virenja u pixele S1IS i Z2

Cooler

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
630
Evo jos malo uporednih fotki, opet akteri Z2 i S1IS. Cropovi iz centra, oba aparata na prioritetu blende, F5.6, merenje svetla iz celog kadra (multisegment ili evalutive) i oba su izmerila 1/500 na ISO 50 i sa toliko sam fotlkao. Posto su UZ, na 380mm sam fotkao. Na oba sam ukljucio continous i ispucao nekoliko fotki i izabrao najbolje.
Iako ne volim u piksele da gledam, vidi se da je razlika ponajvise u samoj jpg obradi. S1IS sam po sebi ima jako ostrenje i ciscenje, dok je Z2 ima meku sliku (manje obradjenu) sa "manje detalja". Ja sam bar skontao da na kvalitit slike pored kvaliteta objektiva/senzora podjednako utice i obrada u aparatu, tek kad se fotka raw, vidi se prava slika. Namerno sam poostrio z2 raw, da bih docarao "detalje", i tako dobijem panasonic FZ XX rezultate :)
Mislim da je mnogo bitnija razlika u rukovanju aparata, IS, obrtni displej, vise direktnih komandi i vise funkcija kod Canon-a itd.. ; brzi rad, daleko bolji EFV, histogram u realnom vremenu, duze trajanje baterija.. itd kod Minolte. (stvari koje su meni bitne)

Prilozi

• uporedno-klima1.jpg
    uporedno-klima1.jpg
    245.1 KB · Pregleda: 162
Jel si flashovao firmware 1.0.2.0 za S1 IS? - poboljsanje je vise nego primetno. Drugaciji processing slike i daleko bolji fokus pri slabijem svetlu!

Nije moj S1IS, od drugara je, pa stoji nekoliko dana kod mene. U exif-u slika stoji "Firmware Version 1.02" tako da kontam da je to taj. A istina je za fokus u losem svetlu, bas lepo tu radi, sigurniji je od Z2.

Hvala za poredjenje. Kad vec gvirimo u piksele - ju, al' S1 aberira :s.

Evo jos malo poredjenja, ali sada zizne daljine, pun zum (navodno 380mm) i fotkao sam sa istog mesta. Cilj mi je bio da kutija bude od ivice do ivice kadra. Kao sto se vidi u prilozenom, ili Z2 nema bas tiloki zum koji su naveli, ili S1IS ima vise od 380mm.
Sto se tice sirokog dela, tu mi moja stap-kanap varjanta kaze da su oba podjednako siroki.

Prilozi

• ziznadaljina.jpg
    ziznadaljina.jpg
    44.8 KB · Pregleda: 121
što ovako grozno izgleda slika na s1is?

Hej, veoma zanimljivo i korisno. Ozbiljni foto magazini poodavno mere i objavljuju prave duzine SLR objektiva - npr. proizvodjac navede 28-80mm, a izmere 29-76mm. Nisam jos video da je neko merio PRAVE zizne daljine kod digitalaca!!
Odlicna ideja.

Pa ja ne znam da l' smo (svi mi na ovom delu foruma) bili jasni do sada, ali je S1 zaista slab po kvalitetu slike. Ispravljam se, nije slab, ali je slabiji od mnogih drugih UZ aparata. Shitty objektiv? Verovatno ;)...

ja sam samo hteo malo da se našalim.šta li će sad ljubitelji canona da kažu....

Podeksponirana jeste, al' shity...?

durko je napisao(la):
ja sam samo hteo malo da se našalim.šta li će sad ljubitelji canona da kažu....

ima samo jedan... :) :D :d

uh sad me bacate u dilemu a bas sam hteo da kupim s1is
opet od pocetka

nek pricaju sta hoce, S1 IS i Oly 770 su dva najbolja UZ aparata, svaki na svoj nacin. IS kod Canona zaista radi, objektiv mu je ok, ali je cinjenica da i A80 moze da da bolje slike od njega. E sad, ako ti treba neprevazidjen movie mod i dobar ultra zoom sa pravim IS sistemom, Canon je jedini izbor. Mada, Oly 770 ima bas male dimenzije i solidniju konstrukciju.

byMaX je napisao(la):
nek pricaju sta hoce, S1 IS i Oly 770 su dva najbolja UZ aparata, svaki na svoj nacin. IS kod Canona zaista radi, objektiv mu je ok, ali je cinjenica da i A80 moze da da bolje slike od njega. E sad, ako ti treba neprevazidjen movie mod i dobar ultra zoom sa pravim IS sistemom, Canon je jedini izbor. Mada, Oly 770 ima bas male dimenzije i solidniju konstrukciju.
Srećom pa se Minolta ili Fuji recimo ne slažu sa tobom ;)...

Mogu da mi pljunu pod prozor :D... A i taj aparat sam kupio na tvoju preporuku. I mene i Pecu si prevario :)

byMaX je napisao(la):
nek pricaju sta hoce, S1 IS i Oly 770 su dva najbolja UZ aparata, svaki na svoj nacin.

Panasonic FZ20 je najbolji UZI trenutno.

byMaX je napisao(la):
Mogu da mi pljunu pod prozor :D... A i taj aparat sam kupio na tvoju preporuku. I mene i Pecu si prevario :)
Max je sam tebi, delimično, predložio S1 zato što je to pravi aparat za tebe! I zaista, ti si samo o video modu pričao, a tada je S1 imao najbolji video na svetu, a boga mi i danas danji ima. A što se tiče toga da sam Peci predložio S1 :trust: ... ne seri bre... :crash:

dobro dobro cekaj sad da vidimo gde smo
ovako dajte sad meni neku preporuku koji aparat da uzmem od tih sa vecim zumom (oko 10 puta) da mogu da ga koristim za ronjenje i splavarenje (treba da ima podvodno kuciste) i za planinarenje (tu do izrazaja dolazi zum)
mislio sam da je s1is dobar za te zadatke ali koliko vidim nije bar sudeci po vasim postovima.
dakle da li neko ima neki predlog?

Pa ako S1 ima podvodno kućište, šta mu fali za slikanje tih stvari? Ja bih ti rado pomogao, ali ne znam koji UZ aparati na listi opreme imaju podvodno kućište. Ukoliko iskopaš koji modeli imaju podvodno kućište kao opciju (čoveče, ne smem ni da zamislim kolko će to da košta), mi ćemo ti rado reći koji model da uzmeš.

evo na primer ova dva
canon s1is ili oly c750 (765, 770)
oba imaju kuciste za podvodno snimanje (do iste dubine)
vase misljenje?

s1is, zbog stabilizatora.

polovan ili nov, ako je nov onda je extra cena!

Dobra je cena i za polovnjak, on bese pre NG oko 4xx dilerska npr u Pin-u.

Ne znam za Olympus, ali S1 ima previse nojza u AUTO modu pri slabijem osvetljenju (od ISO 100 se vec primeti), pa ga ne bih preporucio za AUTO korisnike. ;)
Na manuelnim modovima zaista daje lepe slike sa ISO 50.
A Video mu je nenadjeb***!

Vecina Canona kashljuca sa ISO100 pri slabijoj svetlosti (pa cak i sa blicem). Npr, moj G5 ima isti problem (vidi se sum), i A70 je imao, itd. Tu sam naucio da je najbolje da slikam sa ISO50, ili da jednostavno ne slikam uopste ako ne moram :).

Nazad
Vrh Dno