Šta je novo?

Mali sajt

nightwatcher

Cenjen
Učlanjen(a)
26.07.2010
Poena
151
Napravih mali sajt u HTMLu uz pomoc dreamweavera, ako ima neko voljan od iskusnijih da pogleda i da da neki savet, valja li nesto...

http://mojsajtonline.hostwebs.com/
Sajt je mozda malo jednostavan, ali sluzio bi pruzanju osnovnih informacija... One vockice su stavljene onako, cisto neki tekst da bude. 🙂
Jesam li dobro napisao kljucne reci i opis (keywords, content)?
Ona javascripta na pocetku jel to od reklame besplatnog sajta ili?

Pogodio si suštinu povezivanja stranica i to je dobro. To na vrhu je reklama od hostinga koji imaš.
Nisam ni gledao keywords, ali evo savet. Ne bi trebalo da dodaješ stvari u keywords koje nemaš na sajtu.

Jel moze to da ide na neki hosting (jeftiniji kod nas) i koji bi mi ti preporucio, naravno treba mi i domen? I reci mi kako to ide kada se prekoraci broj poseta pa kao posle placas 1 dinar po posetiocu ili vec koliko?
Uzeo bih neki hosting gde toga nema vec je "flat" jednostavno te iskljuce kada posetioci prekorace broj poseta (ovo pitam cisto hipoteticki, jer sajt je mali, ali ipak za svaki slucaj).

To malo drugačije funkcioniše. Ti zakupljuješ prostor i bandwith za svoj sajt. Prostor je ono što čine fajlovi od sajta (laički rečeno), a bandwith je protok koji tvoj sajt ostvari na mesečnom nivou.
Uglavnom svi hostinzi su definisani tako da kada se prekorači bandwith ili isključuju sajt ili dodatno naplate prekoračeno. Ti nećeš imati problema sa tim, budi bez brige.

Kupi domen na nekom domen provajderu. Na njemu mozes napraviti svoj nalog, tako dobijes nešto prostora za sajt (proveriti koliko i da li još uvek tako može, tako je bilo kada sam ja pravio, moguce je da su promenili). Na povezes svoj domen sa hostingom, a na domen provajderu podesis parametre dns i slicno (postoji detaljno uputstvo na).
Radi odlicno, provereno.

Poslednja izmena od urednika:
Da li se boja pozadine u pojedinim tabelama moze definisati kroz html pa na nju da se kuca tekst (nevezano za boju cele stranice) ili se to mora raditi preko CSSa?

Da li se boja pozadine u pojedinim tabelama moze definisati kroz html pa na nju da se kuca tekst (nevezano za boju cele stranice) ili se to mora raditi preko CSSa?
Obe opcije su moguće ali je bolje da to radiš preko CSS-a.

Free domen, co.cc ali pazi brisu ga za god. dana, tako da mozes da zakupis neki .rs, a imas free hosting 000webhost.com meni se jako dobro ponasa 🙂, za pocetnike ti vise od ovoga ne treba, placeni hosting, tek kada napravis nesto ozbiljnije. Ne znam koji bi ti tip sajta da dizes, ali pogledaj wordpress uz minimum tweak mozes da imas mnogo dobar sajt 🙂.

Pozdrav!

Ništa gore ne postoji od besplatnog domena i besplatnog hostinga. Bilo koja plaćena varijanta je jedina normalna stvar.

Ništa gore ne postoji od besplatnog domena i besplatnog hostinga. Bilo koja plaćena varijanta je jedina normalna stvar.

Moram se sloziti, to je prilika i da mali sajt poraste, a sad je godisnji hosting dosao na nivo malo veceg izlaska. Meni je najstrasnije kakvu poruku salje kad neko zeli da promovise svoj biznis na besplatnoj lokaciji.

Moram se sloziti, to je prilika i da mali sajt poraste, a sad je godisnji hosting dosao na nivo malo veceg izlaska. Meni je najstrasnije kakvu poruku salje kad neko zeli da promovise svoj biznis na besplatnoj lokaciji.
Pre par godina tokom lokalnog MLM boom perioda sa bukvalno stotinama šema za bogaćenje za kratko vreme često se mogao videti sajt na besplatnom hostingu sa besplatnim domenom iako vlasnici istog zarađuju hiljade evra mesečno i žele da im se pridružite...

Saša, može da počne i u lokalu da radi sve to, bez da se aka sa ovim besplatnim solucijama.

Problem sa besplatnim hostingom je taj što si ograničen. Na neki način, negde, u nekom smislu mora da postoji ograničenje. To nije dobro, pogotovu za nekoga ko kreće da uči. I kada naleti na problem koji u "knjizi radi" a na netu ne radi, onda će hvatanje za glavu.

Instaliraj XAMPP ili MAMP (zavisno od OSa) i vežbaj. Ako hoćeš da praviš sajt, prodedura (po PS-u) se zna.

Instaliraj XAMPP ili MAMP (zavisno od OSa) i vežbaj. Ako hoćeš da praviš sajt, prodedura (po PS-u) se zna.

Upravo to htedoh da napišem.

Ništa bez XAMPPa. Instaliraj i vežbaj na njemu dok ti ruke ne utrnu od kucanja. 😉

@sirNemanjapro

Rezultate rada na XAMPP ili MAMP vidi samo "dizajner" i ljudi koji imaju pristup kompjuteru na kom se radi.
Na FREE hostingu i domenu "proizvod" moze videti mnogo vise ljudi.

~1500 din godišnje za plaćeni hosting nije neka investicija, ne mora sajt da donosi pare da bi od toga profitirao. Znanje koje stekneš ćeš posle lako unovčiti...

Rezultate rada na XAMPP ili MAMP vidi samo "dizajner" i ljudi koji imaju pristup kompjuteru na kom se radi.
Na FREE hostingu i domenu "proizvod" moze videti mnogo vise ljudi.

Čovek prvo treba da nauči da radi dok ne dođe do "proizvoda".
Sem toga, XAMPP nije samo za dizajnere, već i za developere koji rade u PHPu i MySQLu, a tu pored najosnovnijeg HTML/CSS kodiranja ima prilike da se upozna sa Apache serverom, PHPMyAdmin programčetom, PHPom, MySQLom... da se upozna lepo sa celim okruženjem za izradu sajtova.

Poslednja izmena:
Btw tu je i WAMP http://www.wampserver.com/en/
Ne znam kako ide instaliranje XAMPP-a, ali WAMP se instalira kao bilo koji drugi program 🙂

cemu konkretno sluzi xampp? za pravljenje/kuckanje php sajtova ili samo za preserverske gledanje sajta?:trust: :wave:

ja sam koristio dreamweaver i svideo mi se...da li je slicno njemu?

XAMPP/WAMP/LAMP itd najjednostavnije objashnjeno sluze da od svog racunara napravish web server moze da servira, html, php, asp zavisi od tvojih potreba i sve mozes da podesish kako tebi odgovara.

Ok.Hvala na odgovoru! :wave:

Sajtove za sada radim u Dreamweaweru, naravno uz korekcije koda. A sto se ovih detalja sa serverima tice, ok je to ali meni treba za sada nesto osnovno. Interesuje me koja je procedura kada se nadje domen i host, znaci podesavanja, upload sajta itd.
Da li je slicno kao upload na free servere?

Poslednja izmena:
Sajtove za sada radim u Dreamweaweru, naravno uz korekcije koda. A sto se ovih detalja sa serverima tice, ok je to ali meni treba za sada nesto osnovno.

To ti je najosnovnije moguće [XAMPP], ne može prostije od ovoga. Procedura je krajnje jednostavna - skineš program, instaliraš u folder u koji hoćeš i onda imaš sve što ti je potrebno za razvoj sajtova.

U direktorijumu [instalacija XAMPP]/htdocs/ napraviš poddirektorijume sa imenima sajtova koje radiš i tu kopiraš sve potrebne fajlove. Da te XAMPP ne bi prebacivao u neki bezveze folder, moj savet ti je da odmah po završetku instalacije izbrišeš index.php iz root direktorijuma. Kada hoćeš da vidiš rezultate rada, otvoriš browser, ukucaš http://localhost i to je to.

Interesuje me koja je procedura kada se nadje domen i host, znaci podesavanja, upload sajta itd.
Da li je slicno kao upload na free servere?

Trebalo bi da bude, princip je isti kod svih hostinga koji valjaju.

Domen kupiš na www.namecheap.com, a hosting tamo gde ti opcije i cene najviše odgovaraju. Izbegavaj domaće hosting kompanije, odraće ti kožu s leđa, a boga mi, većina i radi očajno.

Poslednja izmena:
Da li ima nekog podesavanja u smislu povezivanja domena sa hostom ili to vec oni urade, kod iste firme bih uzimao i domen i host? Ili se samo uploaduje kao i na free serverima i to je to?

Nazad
Vrh Dno