Ma, mislim da bi im se samo promet smanjio za 10% i to samo otprilike na manje od mesec dana, a onda sledecis mesec dana bio veci za 10% (od prvobitne vrednosti) (da oni sto su se suzdrzavali zbog sars-a pokupuju ono sto nisuDark Angel je napisao(la):Ko kupuje kinesku robu dobice S A R S !!!!!!!!!!!!!!!
;(((
gx-x je napisao(la):znas kako, ranije, pre recimo 6 godina, najnoviji, skoro najbolji komp je kostao 2000 maraka i nisu ga pravili kinezi, bar ne sve, sad takav (njanoviji, skoro najbolji) i pored uzasno velikog koraka napretka tehnologije i proizvodnje u kini kosta isto toliko. Jedina razlika je sto jos uvek imam jedno no-name made in germany napajanje koje i dan danas radi, i tri crknuta JNC-a u fioci koja su stara nesto vise od godinu dana, a kostaju isto.
Nije stvar u tome sto se roba proizvodi u Kini, stvar je u tome sto se fabrike nizeg kvaliteta (ne uvek i ne sve) tamo grade, a "nike" iz vjetnama je "zakon" zato sto su tamo "primarne" fabrike, a u Kini "sekundarne" koje proizvode robu "za izvoz u istocnu evropu" , dok se u vjetnamu prave za USA i "naprednije" i "zahtevnije" zemlje.
@joriq: Puno verujes u filmove. Ko je gledao StarTreck zna da teleporti odavno postoje i da covek odavno vec putuje brzinom svetlosti :d
Pa normalno bitno je da smo mi najpametniji, dok drugi rade kod nas je najbitnije da mi sve znamo i u svemu smo najbolji, ali ne radimo nista iz nekog razloga....petkods je napisao(la):Ovde se dosta govori o Kini i Vietnamu, ali ja bih dodao Juznu Koreu kao najbolji primer zemlje iz grupe "mladih tigrova"Korea dozivljava ogroman rast privrede i zivotnog standarda u proteklih 10 godina, a u danasnje vreme taj trend mozete videti preko giganata kao sto su Samsung i LG, i Hyndai/Kia u sferi automobilizma.
Culi ste za projekte e-home u Koreji, a sigurno znate da je 90% domova povezano na net konekcijama velike brzine. Kod njih je internet kao dobar dan,. Pitajte prosecnog Koreanca za modem, i on ce se cuditi....zar to jos postoji??
Pre 20-ak godina Juzna Korea je bila siromasna zemlja, sa malo neafirmisanih fabrika elektronike tipa Samsung i Goldstar, koji su bili poznati po sumnjivom kvalitetu i niskoj ceni.
Pogledajte sada, LG i Samsung imaju sve bolju reputaciju i za nekoliko godina oni ce dostici veoma visok nivo kvaliteta, i bice uz rame sa Sonyjem. kakav skok...Kina je daleko od toga, njihove firme imaju jos dosta da rade-a koreanske su primer munjevitog razvoja.
Vec sada "made in Korea" ima neku tezinu, a ja cenim da ce za 5 godina ta tezina biti bar udvostrucena
cao
gx-x je napisao(la):pa imamo mi AriljePolako, korak po korak stici cemo negde vec...A juzna koreja je pod patronatom USA tacno od dana kada je pocela da se razvija, a tih 90% domova sto imaju internet ko dobar dan je verovatno 10-tak posto populacije, dok ostatak rinta za 1$ po satu....
joriq je napisao(la):Ko je gledao filmove Michaela Moora, zna 2 stvari:
1. Nike nema vise fabrika u USA
2. Levis vise nema fabrika u USA
E sad, tvrditi da je Vijetnam neka zemlja za Kinu, pa su Nike iz Vijetnama zakon mi je malo...Isto tako i za Tajvan (i nekad Hong Kong), gdje takodje zive Kinezi!
BTW, za topic startera: posto ti je prakticno cio comp made in china, kava su iskustva? Sav se raspada, a?Ja sam za, jednostavno jer je to omogucilo i nama smrtnicima da recimo kupimo sasvim OK comp za manje od 1000 eura, dok bi, da je sve to Made in Zapad bilo barem 2x skuplje. So, stop bitchin'!
![]()
gx-x je napisao(la):made in - znaci tacno ono sto kaze "naprevljeno u" nema tu beli zec crni zec, 60% itd... Takodje ima i "assmbled in..." to znaci da je recimo IDA od folcvagena dobila skoro sve delove i sastavila ih u GOLF-a...![]()
urban je napisao(la):postoji jedna Danska firma koja pravi naj zvucnike na svetu...rucni rad...izgledaju svemirski...i kostaju svemirski...kad bi mi neko pomogao da se setim naziva firme...?...
mmarky je napisao(la):Da nije "China Sound" ???
Sorry
Nisam mogao da izdrzim posle svih ovih postova zapad istok, izgleda da sam jedan od retkih ko ih sve cita...
Pozdrav...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari