Šta je novo?

"Made in China" - sve veci problem!?!

Dark Angel je napisao(la):
Ko kupuje kinesku robu dobice S A R S !!!!!!!!!!!!!!!
;(((
Ma, mislim da bi im se samo promet smanjio za 10% i to samo otprilike na manje od mesec dana, a onda sledecis mesec dana bio veci za 10% (od prvobitne vrednosti) (da oni sto su se suzdrzavali zbog sars-a pokupuju ono sto nisu :)), naravno onda bi se vratio na pocetnu vrednost :D :D :D

Ko je gledao filmove Michaela Moora, zna 2 stvari:
1. Nike nema vise fabrika u USA
2. Levis vise nema fabrika u USA

E sad, tvrditi da je Vijetnam neka zemlja za Kinu, pa su Nike iz Vijetnama zakon mi je malo... :rolleyes: Isto tako i za Tajvan (i nekad Hong Kong), gdje takodje zive Kinezi!

BTW, za topic startera: posto ti je prakticno cio comp made in china, kava su iskustva? Sav se raspada, a? ;) Ja sam za, jednostavno jer je to omogucilo i nama smrtnicima da recimo kupimo sasvim OK comp za manje od 1000 eura, dok bi, da je sve to Made in Zapad bilo barem 2x skuplje. So, stop bitchin'! ;)

znas kako, ranije, pre recimo 6 godina, najnoviji, skoro najbolji komp je kostao 2000 maraka i nisu ga pravili kinezi, bar ne sve, sad takav (njanoviji, skoro najbolji) i pored uzasno velikog koraka napretka tehnologije i proizvodnje u kini kosta isto toliko. Jedina razlika je sto jos uvek imam jedno no-name made in germany napajanje koje i dan danas radi, i tri crknuta JNC-a u fioci koja su stara nesto vise od godinu dana, a kostaju isto.

Nije stvar u tome sto se roba proizvodi u Kini, stvar je u tome sto se fabrike nizeg kvaliteta (ne uvek i ne sve) tamo grade, a "nike" iz vjetnama je "zakon" zato sto su tamo "primarne" fabrike, a u Kini "sekundarne" koje proizvode robu "za izvoz u istocnu evropu" , dok se u vjetnamu prave za USA i "naprednije" i "zahtevnije" zemlje.

@joriq: Puno verujes u filmove. Ko je gledao StarTreck zna da teleporti odavno postoje i da covek odavno vec putuje brzinom svetlosti :d

gx-x je napisao(la):
znas kako, ranije, pre recimo 6 godina, najnoviji, skoro najbolji komp je kostao 2000 maraka i nisu ga pravili kinezi, bar ne sve, sad takav (njanoviji, skoro najbolji) i pored uzasno velikog koraka napretka tehnologije i proizvodnje u kini kosta isto toliko. Jedina razlika je sto jos uvek imam jedno no-name made in germany napajanje koje i dan danas radi, i tri crknuta JNC-a u fioci koja su stara nesto vise od godinu dana, a kostaju isto.

Nije stvar u tome sto se roba proizvodi u Kini, stvar je u tome sto se fabrike nizeg kvaliteta (ne uvek i ne sve) tamo grade, a "nike" iz vjetnama je "zakon" zato sto su tamo "primarne" fabrike, a u Kini "sekundarne" koje proizvode robu "za izvoz u istocnu evropu" , dok se u vjetnamu prave za USA i "naprednije" i "zahtevnije" zemlje.

@joriq: Puno verujes u filmove. Ko je gledao StarTreck zna da teleporti odavno postoje i da covek odavno vec putuje brzinom svetlosti :d

pa sad, ja da znam, nije JNC neka USA firma koja je zapocela proizvodnju u Kini, pa da mozes da poredis. Ja sam sasvim zadovoljan mojim Chieftecom 360w made in china, kao i citavim kucistem, koje bi (ovakvo kakvo jeste) cisto limarija, prije tih 6 god kostalo cca 100e, a sad kosta cca 40 (a limarija nije nesto sto se tokom godina bitno unapredjuje, ili pojeftinjava proces proizvodnje) ;) Nego, odakle ti ta informacija za Vijetnam i Kinu? Jel to provjereno, il samo tvoje misljenje?

Sto se filmova tice, mogao bi da malo progooglujesh kad vec ne znas o cemu se radi: Michael Moore radi dokumentarce (dobio je Oskara, i ove godine Zlatnu Palmu btw), a jedan od filmova mu govori upravo o zatvaranju posljednje USA Nike fabrike, koja je radila u Flintu (drzava Michigen), a tu imas i info za Levis, i jos neke fabrike...

PS Heh, sad se sjetih i sto se tice te price za patike i zapad: evo sam bio mjesec dana u USA, i u najvecem lancu za prodaju obuce, FootLockeru, u Baltimoru, sam uzeo 2 para parika: Reebok i Converse, i oces da ti kazem sta je pisalo na etiketi oba para??
Made in... (guess!!!) :wave: (evo ti mashe ovaj mali zuti!)

Gdje to ide ovaj svijet??? :zgran:

Hm...dakle, clanovi sa malo starijom godinom proizvodnje se verovatno secaju grupe The Clash.E, ta grupa je krajem 70-tih (ili pocetkom 80-tih) izdala album i u njemu pesmu(ne secam se naslova) u kojoj ide stih:

"....gimme Honda, gimme Sony, so cheap and real phoney..."

sto je bio protest i podsmevanje japanskoj robi koja je u to vreme prepravila svetsko trziste.
A svi znate sta je Sony sada (a i Honda valjda, mada se ne razumem bas u tu oblast).
Znaci za 10-15 godina sonashi, abasonic, versconve i ostali kineski giganti ce biti simboli kvaliteta verovatno...***, tako to valjda ide...

Ovde se dosta govori o Kini i Vietnamu, ali ja bih dodao Juznu Koreu kao najbolji primer zemlje iz grupe "mladih tigrova" :) Korea dozivljava ogroman rast privrede i zivotnog standarda u proteklih 10 godina, a u danasnje vreme taj trend mozete videti preko giganata kao sto su Samsung i LG, i Hyndai/Kia u sferi automobilizma.

Culi ste za projekte e-home u Koreji, a sigurno znate da je 90% domova povezano na net konekcijama velike brzine. Kod njih je internet kao dobar dan,. Pitajte prosecnog Koreanca za modem, i on ce se cuditi....zar to jos postoji??

Pre 20-ak godina Juzna Korea je bila siromasna zemlja, sa malo neafirmisanih fabrika elektronike tipa Samsung i Goldstar, koji su bili poznati po sumnjivom kvalitetu i niskoj ceni.

Pogledajte sada, LG i Samsung imaju sve bolju reputaciju i za nekoliko godina oni ce dostici veoma visok nivo kvaliteta, i bice uz rame sa Sonyjem. kakav skok...Kina je daleko od toga, njihove firme imaju jos dosta da rade-a koreanske su primer munjevitog razvoja.

Vec sada "made in Korea" ima neku tezinu, a ja cenim da ce za 5 godina ta tezina biti bar udvostrucena :)

cao

ma dobro, naravno da je i juzna koreja tu u igri, ja sam samo naveo vjetnam kao jedan pojam za koji znam. A sobzirom da se ovde prica o "Kineskoj robi kao problemu koji je sve veci" juzna korea i nije bitna.

@joriq: Cela poenta je u kontroli kvaliteta i izradi. Ako neka firma iz USA kaze "ovo cemo da proizvodimo tamo i tamo u Kini i zelimo maksimalno kvalitetan proizvod, kontrola kvaliteta ce biti maksimalna" onda ce ta roba 100% biti dobra, ali u vecini slucajeva za proizvodnju robe tog kvaliteta se odlucuju za neke druge zemlje, a u kini proizvode ono sto hoce da bude jeftinije i za manje zahtevno trziste (recimo Rumuniju i okolne zemlje). Ono sto ti pominjes je to da neke firme imaju SAMO i ISKLJUCIVO proizvodnju u Kini pa tamo prave i ultra kvalitetne proizvode, a i one druge. Ne zaboravi da imas i ono "assembled in....." pored "made in" sto nekad znaci da su delove napravili kvalitetne "negde" i isporucili u npr. Kinu na sastavljanje zbog jeftinog radnog sata, naravno ne mora da znaci da ce taj proizvod biti lose satavljen, ali to zavisi od zahteva i kontrole kvaliteta. Nadam se da smo se sad razumeli.

Ono za nike i vijetnam, pa siguran sam u to zato pre 10 godina nike nije imao fabriku u kini pa su i kvalitetniju i manje kvalitetnu robu pravili u Vijetnamu, koji su sad rasteretili i manje kvalitetnu robu prave u kini. Ovo sve takodje ima veze i sa nabavkom materijala za proizvodnju, Kina je idealna za konfekciju posto ima i pamuka, svile i svega ostalog pa zato roba nije "assembled in china" vec "made in china" ... :) Pozdrav ! :wave:

pa poenta je da ce ovo sto vazi za Koreu vaziti i za kineske brandove, ali ne tako skoro.

Po meni, mnogo je bitnije za koje trziste se radi proizvod, nego gde se proizvodi. Uostalom, vidjao sam one sugave Panasonic telefone made in Mexico/China koji mogu da prodju samo na trzistima zemalja treceg sveta.

Sa druge strane, govorio je calibra o fotoaparatima iz Nemacke/Malezije. Nema razlike u kvalitetu!!!

Cao

petkods je napisao(la):
Ovde se dosta govori o Kini i Vietnamu, ali ja bih dodao Juznu Koreu kao najbolji primer zemlje iz grupe "mladih tigrova" :) Korea dozivljava ogroman rast privrede i zivotnog standarda u proteklih 10 godina, a u danasnje vreme taj trend mozete videti preko giganata kao sto su Samsung i LG, i Hyndai/Kia u sferi automobilizma.

Culi ste za projekte e-home u Koreji, a sigurno znate da je 90% domova povezano na net konekcijama velike brzine. Kod njih je internet kao dobar dan,. Pitajte prosecnog Koreanca za modem, i on ce se cuditi....zar to jos postoji??

Pre 20-ak godina Juzna Korea je bila siromasna zemlja, sa malo neafirmisanih fabrika elektronike tipa Samsung i Goldstar, koji su bili poznati po sumnjivom kvalitetu i niskoj ceni.

Pogledajte sada, LG i Samsung imaju sve bolju reputaciju i za nekoliko godina oni ce dostici veoma visok nivo kvaliteta, i bice uz rame sa Sonyjem. kakav skok...Kina je daleko od toga, njihove firme imaju jos dosta da rade-a koreanske su primer munjevitog razvoja.

Vec sada "made in Korea" ima neku tezinu, a ja cenim da ce za 5 godina ta tezina biti bar udvostrucena :)

cao
Pa normalno bitno je da smo mi najpametniji, dok drugi rade kod nas je najbitnije da mi sve znamo i u svemu smo najbolji, ali ne radimo nista iz nekog razloga....

pa imamo mi Arilje :D Polako, korak po korak stici cemo negde vec...A juzna koreja je pod patronatom USA tacno od dana kada je pocela da se razvija, a tih 90% domova sto imaju internet ko dobar dan je verovatno 10-tak posto populacije, dok ostatak rinta za 1$ po satu....

2 gx-x: nismo se razumjeli, al tezina mi je da nastavljam raspravu. Maltene tvrdis da Kinezi sve rade traljavo, a Vijetnamci i Koreanci su pedanterija... A zapravo i jedni i drugi rade sve i svashta ;) Nema pravila!

Evo jos jedna ilustracija koliko je smesna prica oko nekvaliteta proizvoda napravljenih u Kini...

Pored mene je na stolu Apple PowerBook G4 Aluminium. Kosta kod Apple Centra Beograd tricavih 200 000 din.

Pise na kutiji Designed in California, Made in China. Oni koji nisu videli neki ovakav notebook ne mogu jednostavno da shvate koliko je to svetlosnih godina po kvalitetu izrade daleko od uobicajenih PC notebookova kakve srecemo na nasem trzistu.

http://www.apple.com/powerbook/index15.html

gx-x je napisao(la):
pa imamo mi Arilje :D Polako, korak po korak stici cemo negde vec...A juzna koreja je pod patronatom USA tacno od dana kada je pocela da se razvija, a tih 90% domova sto imaju internet ko dobar dan je verovatno 10-tak posto populacije, dok ostatak rinta za 1$ po satu....

Aman ja sam mislio na 90 % populacije, covece. Osvesti se, nemoj da omalovazavas uspehe drugih zemalja. I raspitaj se malo o istoriji, tipa kad je bio Korejski rat i cuces da je Juzna Korea pod americkim patronatom od 50-ih godina proslog veka ;) a ja sam rekao da se razvija tek 15-20 god.

Korak po korak, samo lagano. Da sacekamo jos par godina pa tek onda da pocnemo da radimo. :smash:

Cao

@joriq: upravo to nisam hteo da kazem :D Vijetnam sam pomenuo SAMO i ISKLJUCIVO u slucaju "NIKE" kompanije :) Procitaj ponovo moj post :S:

@petkods: ja napisao korak po korak u globalu za nsu ekonomiju, ali ja vec odavno nikog ne cekam ;) Niti bi bilo ko od nas sa dobrim idejama trebalo da ceka zakonske povlastice ili ovlascenja da radi nesto, ne zavisi bas sve toliko od drzave...

joriq je napisao(la):
Ko je gledao filmove Michaela Moora, zna 2 stvari:
1. Nike nema vise fabrika u USA
2. Levis vise nema fabrika u USA

E sad, tvrditi da je Vijetnam neka zemlja za Kinu, pa su Nike iz Vijetnama zakon mi je malo... :rolleyes: Isto tako i za Tajvan (i nekad Hong Kong), gdje takodje zive Kinezi!

BTW, za topic startera: posto ti je prakticno cio comp made in china, kava su iskustva? Sav se raspada, a? ;) Ja sam za, jednostavno jer je to omogucilo i nama smrtnicima da recimo kupimo sasvim OK comp za manje od 1000 eura, dok bi, da je sve to Made in Zapad bilo barem 2x skuplje. So, stop bitchin'! ;)

gledao sam sve filmove majkla mura[dobro skoro sve]...a i nisam morao da ih gledam pa da znam da su te fabrike zatvorene...mi smo pricali u proslom vremenu...ako si mislio na ppricu "made in usa"...sto se tice drugog zapazanja...i to smo konstatovali jos odavno...:)))

Made in ,recimo, Germany uopste ne znaci da je proizvod stvarno proizveden u Nemackoj. Situacija je sledeca: postoji medjunarodni sporazum, koji naravno vazi za ceo svet, a koji regulise nacin na koji ce se odrediti poreklo proizvoda. Da bi proizvod mogao da nosi recimo nasu etiketu, potrebno je da razlika izmedju uvezenog repromaterijala i fakturne cene bude 60% i vise, sto konkretno znaci da made in... i stvarno poreklo proizvoda nemaju nikakve veze. Zato je ogromna vecina proizvoda vezanih za IT kineska, jer je razlika izmedju proizvodne cene (ne cena po kojoj fabrika prodaje, vec cene kostanja repro-materijala) i cene za krajnjeg korisnika daleko ispod 60%, pa je nemoguce zaobici ovu normu. Primer Blue Stara: iako se monitori i memorije proizvode ovde, ovi proizvodi nisu nasi bas i jedino iz razloga sto cena uvezenog repromaterijala i prodajne cene ne da nije 60%, vec je cesto i ispod 10%. Sve velike svetske firme su pootvarale svoje proizvodne pogone po Kini, pa ako mogu da se uklope u gore pomenuto pravilo, onda je made in usa ili germany, ako ne opet super, bar je ispalo jeftinije (primer Yamaha: sve se pravi u Kini 100% provereno, a pise Made in Japan). Ne treba zaboraviti ni cinjenicu da je kontrola kvaliteta postavljena od stane vlasnika firme i ne treba vezivati kvalitet kineske robe, bar ne ove koja se ovde pominje, za robu iz 44 bloka i raznih drugih kineskih prodavnica. I jos jedna stvar: kinezi su sve strane ulagace oslobodili poreza na 10 do 20 godina, dali im bescarinske zone, a oni za uzvrat uposljavaju kineze,dogradjuju, koriste i naravno placaju njihovu infrastrukturu plus svi pogoni ostaju Kini nakon isteka tog perioda.

made in - znaci tacno ono sto kaze "naprevljeno u" nema tu beli zec crni zec, 60% itd... Takodje ima i "assmbled in..." to znaci da je recimo IDA od folcvagena dobila skoro sve delove i sastavila ih u GOLF-a... ;)

Ja proverio sa pravnicima jos onomad, "assembled" nije regulisan i koristi se kada neko hoce da prikrije stvarno poreklo robe ili ne moze da je prijavi kao domacu bas zbog ovog pravila, i nije IDA nego TAS, i Golf je bio Made in Yugoslavia, bas zbog cinjenice sto se 50% delova proizvodilo u bivsoj Jugi pa je i odnos krajnje cene i cene uvezenog repromaterijala bio 50%/50%, a Opel je cak imao model Kikinda, koji je kao i svi ostali Opeli sa znakom IDA bio domaci iako se ni jedan sraf nije "asemblirao" kod nas zahvaljujuci cinjenici da je IDA automobile placala odlivcima glava za motore

Nisam procitao bas ceo tred, ali u moru proizvoda "Made in Hungary" (posebno smrdljivih mobilnih telefona i TV-a), "Made in China" je pravo osvezenje. I objektivno mislim da ovo sto sada nosi ovu oznaku ne moze da se poredi sa proizvodima od pre npr.5-10 god. tj. da nije nista losije od "Made in Taiwan" ili sl.

Ljudi, gresite u vezi Kine totalno...Oni shvatili globalizaciju pravilno, za razliku od
SCG. Ovde otvaranje Merkatora krajnji domet globalnog razmisljanja.
Ali ajmo redom:
Kina napravila vojni lovac u rangu Eurofighter-a, iz prve. Rusi kazu imaju mozda jos 6god prednosti sa svojim najboljim dizajnom. Kako? Pa prosto, ako imas $ mozes da
kupis sve danas, nije ovo 1950-ta, pa da moras da krades nacrte Rolls-Royceovog motora za avion.
Alati, agregati, sve se radi po licencama, i posto ovi ne priznaju prava intelektualne
svojine, eto istog ali u raznim bojama, ne pise Bosch, Makita, ali je isto...
Koga ne mrzi nek uporedi, evo linka.
http://www.chinapowertool.com ili www.made-in-china.com
Hi-fi...Kad su to japanci bili u vrhunskom hi-fi? Nikad, uvek je to bila kozmetika.
A pazi kineze, iz prve: http://audio-nirvana.fortunecity.net/pag_eng/chinawayg.htm
Pa Mark Levinson lepi svoju etiketu na izvorno kineski proizvod, a taj je ime u Americi,
maltene najvece za hi-fi. Kupuje Korsun pojacala i Aurum Cantus zvucnike i prodaje
10-11x skuplje od fabricke cene. Cak je uspeo da zabrlja skretnicu, preradjujuci je
bespotrebno, to je najbolja fora.
Kola, pa proverite Geely i BYD, kineske firme. Kinez za 3h $ retail cene, sedne u auto tipa suzukija, sa ABS-om, airbag-om, ojacanjima vrata, klimom, elek.podesavanjem retrovizora, prozora...Lim od Nippon Steel-a,
Air Bag od najpoznatijeg americkog proizvodjaca istih, crash testovi japanski...
Za koliko para se kod nas sedne u Yugo 45?
Garderoba, patike i sl, pa sve je odande. Ali, bas sve. Moguce je da je malo kvalitetnija izrada za zapadno trziste.

Uostalom, da nije tako, neko lepo rece, placali bi buslilice AEG-u po nekadasnjih 1000dm, agregate od 300w po 2000dm Hondi i tako redom. Sad to kosta 50 i 100E.
U kola, vece motocikle, vanbrodske motore, jos se nisu ubacili, to jos drzi cenu, ali uskoro ce. I by the way, Toyota otvara fabriku hibridnih automobila u Kini, citaj, eto ovih sa istim za koju god. Samo Honda i Toyota u svetu prave hibride, svabama to spansko selo, lol. Najavljen je i DRamm masovno iz Kine, kazu jedno 40% firmi u Americi
iz tog sektora (semiconductors uopsteno) moze da zatarabi vrata do 2007, ako se ne presaltuju na nesto drugo.
Misliti da u Velikom Vojvodstvu Luxemburga, radnik radi kvalitetnije od npr. kineskog,
rasisticki je i pogresno sasvim. Fora je ko ima tehnologiju, a Kina je to def.dobila.

Pozdrav.

ima jedna poslovica: Sto je brzo, to je i kuso... Toliko.

Sto se tice hi-fi uredjaja, Japan je keva, sto se tice hi-end uredjaja Japan je jedini, dobro mozda ne bas jedini ali je sve ostalo ili kopija ili nije ni blizu hi-end-a a nosi oznaku.
Sto se tice automobila, pa ima vec kineskih automobila, onaj Dzip kako se zove, zaboravio sam (REXON valjda) i ima jos nekih...

Fora je u tome (opet se ponavljam) sto iz kine izlazi mnogo vise nekvalitetnih proizvoda nego kvalitetnih pa je zbog toga misljenje da je roba iz kine losha, ja recimo sem tog dzipa (rexon) nista kvalitetno kinesko nisam video, sve ima neke mane, ove ili one vrste...

Sto se poluprovodnika tice, pa ne mogu ni dve ploce za kompove istih performansi da naprave nego moramo da "biramo" primerke...toliko o kvalitetu

gx-x je napisao(la):
made in - znaci tacno ono sto kaze "naprevljeno u" nema tu beli zec crni zec, 60% itd... Takodje ima i "assmbled in..." to znaci da je recimo IDA od folcvagena dobila skoro sve delove i sastavila ih u GOLF-a... ;)

potpuno se slazem...zato i kaze made in...zamisli treep pravi shtark milku i pise made in germany...pa te stvari su protivzakonite...mada se u nasoj zemlji jos cesto mogu naci takvi "divljaci"...

"Sto se tice hi-fi uredjaja, Japan je keva..."

Evo ja imam Krell-a, pa jest, japanska kopija...Tj. dete japanske mame, lol...U high end-u, japanci nikad bili nisu, nikad, osim ako neko Nakamichi smatra high end-om.
Koje su to high-end japanske sprave, evo nek mi neko navede neku? Sony Esprit? :banana:
Izvorno kineski uredjaji, dakle ne zapadna licenca, prodaju se pod zapadnim imenom,
ali i kao OEM. Razlika je mala u kvalitetu, u ceni ogromna. Npr:
http://www.vincent-tac.de/#
http://www.redrosemusic.com (Marc Levinson)
To sto su ovi nevidjeno bezobrazni, pa lupe 10x vecu cifru, to je druga prica.
Kola - http://www.geely.com/beijing/index.asp
http://www.time.com/time/asia/2003/china_boom/story.html
Cak se i BMW serije 3 i 5, sklapaju tamo...Za azijsko trziste, dobro...
Pa dobro, ja i kazem poceli su sa svim tim. SCG ima tradiciju auto industrije, koliko,
50god i sta, nista, yugo krajnji domet.
Kvalitet je relativna stvar, sve prepoznatljive firme sada proizvode u Kini. Znaci, nema
Mercury vanbrodski motor iz USA, nema ni Johnson. Nema ni Bosch, ni Makite, ni Hitachi, a da ne dolazi odande. Jedino je pitanje da li ovi to stancuju sa strane ili ne.
Moje iskustvo sa kineskom robom je pozitivno, bilo da je pod Johnson imenom ili
no-name. I upravo se spremam da uparim Krell-a sa Aurum Cantusom, taman.
Ako Marc Levinson to prodaje po 8h $, ne moze da bude lose. Kome se placa toliko
i ko misli da ima razlike, samo napred, ja idem direktno, za 10x manje, pardon 11x. I jos dobijem klavir lak finish, kod Amera ima samo standardni.
Skoro sve mat.ploce se vec prave u Kini, jedino je Gigabyte jos na Tajvanu, koliko ja znam (u smislu da su otvorili fabrike tamo). Bar je tako bilo pre par meseci, nisu me detalji zanimali.

ps. RexTon je SsangYong, Juzna Koreja...I ima mercedesov motor...I nije Jeep, nego SUV...I kosta skoro 29h E, osnovni model, na zapadu...
http://www.ssangyong.co.nz/rexton.cfm

Poslednja izmena:
postoji jedna Danska firma koja pravi naj zvucnike na svetu...rucni rad...izgledaju svemirski...i kostaju svemirski...kad bi mi neko pomogao da se setim naziva firme...?...

urban je napisao(la):
postoji jedna Danska firma koja pravi naj zvucnike na svetu...rucni rad...izgledaju svemirski...i kostaju svemirski...kad bi mi neko pomogao da se setim naziva firme...?...

Da nije "China Sound" ???

:)

Sorry

Nisam mogao da izdrzim posle svih ovih postova zapad istok, izgleda da sam jedan od retkih ko ih sve cita...

Pozdrav...

mmarky je napisao(la):
Da nije "China Sound" ???

:)

Sorry

Nisam mogao da izdrzim posle svih ovih postova zapad istok, izgleda da sam jedan od retkih ko ih sve cita...

Pozdrav...

E baš si našao zemlju. Mala zemlja, malo stanovnika, a svi se bave sa tim. Bez zezanja. Ima u Danskoj kamara firmi koje rade jako dobre zvučnike. BTW, ne postoje najbolji zvučnici na svetu. Mislio si "jedni od najboljih na svetu".
Obično to "svemirski" rade manje poznate firme. Ime kojeg sam se ja setio je Dynaudio. Jedino što je to veća firma, pa ne odgovara opisu. Oni rade jako dobre zvučnike, ali nisam siguran da imaju "baš najbolje na svetu".

Pozdrav

Vrh Dno