Šta je novo?

"Made in China" - sve veci problem!?!

Evo ga i Chieftech kuciste od 100 € koje je napravljeno u...

delimir je napisao(la):
A i ti proizvodi koji su najvisa klasa se prave opet u toj nesretnoj Kini. Jednostavno zna se kada se radi kvalitetno - kada to ima ko i da plati. Totalno je smesno ocekivati od digitalca koji kosta 100-tinjak eura, pa je jos i HP-ov da valja... Svi bi da prodju jeftino, da kupe Samung TV, a da bude isti kao Sony - toga nema...Da ima Sony ne bi postojao.

Ja i ne ocekujem od jeftinih proizvoda da budu ekstra kvaliteta. Nego problem je u toj zlatnoj sredini. Postoji ekstra skupo i ekstra jeftino! Mene nervira Kina zbog toga sto me to odmah podseca na igracke koje krckaju i lome se i zato cisto sumnjam da tamo mogu napraviti ista kvalitetno. Svi cim otvore fabriku u Kini pocnu da fusere.
P.S. Mislim (znam) da taj digitalac (HP 735) ne kosta 100 nego 170-180 eura. A i sta fali HP-u. Elektronika je super, ali oklop :d ...

ma ti kinezi za sve ove godine jos nisu naucili ni plasticne omote za CD-e da naprave kako treba, a kamoli kuciste za digitalni fotoaparat ili ne daj Boze neku Sony-evu trochipu kameru....Ali bice bice !

@uNescO: Pomiri se sa time da je sve vise robe iz kine, ne mozes tu nista, pa cak i da hoces da se povinujes paroli "Kupujmo domace" nemas sta domace da kupis.... I samo da te pitam, malo je offtopik, ispod avatara za lokaciju ti stoji "near Belgrade 300km" :) Jel to fazon ili ?

sve zavisi od kontrole - imam yamahin home theatre (dvx-s80) koji je "made in china", a radi k'o zmaj i izgleda kao da su ga pravili u nemachkoj + 5 godina garancije. to o chemu se ovde pricha je isto kao kada su 70-ih i pocetkom 80-ih u americi prichali kako je sve "made in japan" ******...

Pa mislim da ste promasili metu. Kina je svetska sila (sigurno ne zbog lose plastike), nuklearna sila, svemirska sila. A to se ne postize bas sa furdom, nesposobnoscu i neukoscu.
Problem je izgleda malo drugaciji. Bez obzira na stiker Made in China, zbog jeftine radne snage, postoje razni nivoi kvaliteta. Tako da na neke proizvode, koji zadovoljavaju stroge standarde, moze da se stavi paralelno i Made in USA ili Germany.
To sto nasi trgovci proturaju "sto jeftiniju nabavku", i to sto ova drzava nema standarde (cak i prepisani DIN je zastareo), na nasem trzistu se moze naci svasta, i roba "slj" kategorije, naravno po elitnim cenama (kao malo nize nego napolju, i boze moj opterecene strasnim dazbinama).
I Ameri i Nemci kada "pustaju" licencu, salju svoje ljude (u Kinu ili Zanzibar, sve jedno) koji se brinu o kvalitetu. Zatim postoje jake "ulazne" kontrole, i najstrasnija azdaja za trgovce "Pay back", u slucaju uvaljivanja djubreta.
Tako da, nisu bas Kinezi krivi, zna se koliko kosta koja roba, Nike u nabavci 12€, a probajte u nasim "elitnim" radnjama da prodjete ispod 100€, a raspadaju se vrlo razlicito (cuveni mix kvaliteta), od mesec dana (bez fudbala ili basketa) do "izdrzavanja" cak godinu dana.

Poslednja izmena:
vecina prodavnica ovde koje prodaju sportsku opremu prodaju kopije, plagijate ili defektnu robu (robu sa greskom koja nije zadovoljila kvalitet nekog uvoznika/kupca) koju su otkupili na kilogram i onu neupotrebljivu bacili, a ono sto "lici na nesto" prodaju. Ko je recimo imao prilike da kupi patike u inostrnstvu u nekoj firmiranoj robnoj kuci i da uporedi isti taj model sa modelom koji se ovde prodaje mogao je da primeti mnoge razlike, pogotovo na "nike" modelima...

uNesc0 je napisao(la):
Ne znam da li ste primetili (sumnjam da niste) da sve vise proizvoda ima nalepnicu "Made in China". To je stvar koja meni poslednjih par nedelja,meseci,godina tako ide na zivce da je to nenormalno. Cim vidim Made in China odmah na taj proizvod gledam kao na neki jeftin komad plastike!

Na primer: juce kupim kuciste Chieftech i na kutiji pise velikim slovima GERMANY. Rekoh, hvala bogu da nesto ne dolazi iz Kine. Kad posle nekih sat-dva primetim da ispod u dnu pise Made in China.

Pa dokad bre. Ima li iko da nesto ne pravi u Kini? Via je pocela i cipsetova da pravi u Kini. Za sada sam video da na juznom mostu 8237 pise velikim slovima CHINA. Do sada je tamo pisalo TAIWAN.

They works for next to nothing! They took our jobs!

ali ako tako gledas jbiga...mislim upravu si...ali verovatno su sve tvoje nike patike koje si kupovao misleci da su "made in USA" upravo iz doticne zemlje...ili iz tajvana...vijetnama...itd...kao i vecina kvalitetnih stvari...kinezi prave jednostavno sve...ali to ne mora da znaci da je to manje kvalitetno...da ti daju dva para patika bez "made in" nalepnice kladim se da ne bi prepoznao koje su iz kine a koje iz amerike...razlog je jednostavan...kineze mozes da platis i dolar na sat a amere moras po 10[primer] zbog mnogo vecih troskova zivota...medjutim kina je zemlja koja je najvise napredovala u zadnjih 20 godina...tako da moze lako da se desi da upravo oni preokrenu stvar u svoju korist...:)

prepoznao bi patike veruj mi, vidi se po materijalu i savovima.

ma jok...pa samo da ti kazem da su sad sve patike nike iz kine , singapura itd[vec verovatno znas da su zatvorili skoro sva postrojenja u USA]...znaci imao sam ukupno 7-8 pari bas americkih nike patika kupljenih u canadi...znaci nema razlike...sem sto je pakovanje malo bolje...veruj mi...

Poslednja izmena:
ma nema sta da ti verujem ili ne verujem, putujem cesto, kupujem strano, znam sta sam video. Ima ovde i original robe po vecim radnjama (firmiranim sa licencom) koji imaju slicnu robu, ali sve patike koje sam doneo od spolja koje sam video i ovde imaju razlike, evo zadnje nike koje sam doneo imaju providan znak sa strane, a isti taj model ovde ima gumeni ne-providan...moje su po crnom delu sivene crnim koncem, ove belim (ili bolje receno nekim obicnim tankim zuckastim)...

pa sta pise na tvojim gde su napravljene...mislim postoje nike za zapadno trziste koje isto prave kinezi i kvalitetnije su od mnogih koje mi srecemo po radnjama...

china hmmmm

Pa evo, ja recimo nemam losa iskustva sa kinezima. Imam kinesku klimu Midea koja radi tvrdo i leti i zimi i prezadovoljan sam. Prosle godine sam razgovarao za Kinezima o uvozu njihovih pick-up-ova i dzipova. Kupili ljudi od Toyote licence i samo stancuju (koza, klima, abs, cd, tempomat, dizeli benzinci ... poceli i autobuse da rade itd itd) a cene ... duplo nize u toj kategoriji. Imao sam prilike da vozim jedan: Kao da vozis stari model toyote Land cruiser ('90 - '93 god). E sad, moj dobar drug bio je kod brata u Hustonu (USA), centar Texasa i naravno pozeleo da kupi original teksas mislim na 501 ili tako nesto, Levi's -ova prodavnica je u centru kaze na jedno 1000 kvadrata bla bla ... i on proba farmerke i svide mu se i taman da ih kupi kad vidi etiketu naravno MADE IN CHINA! Razume se da je odustao pa ko bi mu verovao da je u sred Hustona u Levi'a shopu kupio kineski 501! Mada ja ne mislim da je to tragedija, ovde se svi kunu u nemce, a kina je vec odavno svoje rakete slala u svemir, sto nije zanemarljiva stavka. Mi sudimo na osnovu ovih koji dolaze kod nas, pa to su oni koji se i njima ne svidjaju. Uostalom u Kini na fakultetima godisnje diplomira izmedju 2,5 i 3 miliona studenata. Koliko god da im je lose skolstva (u sta licno sumnjam) od toliko ljudi mora da bude bar 10% vrhunskih strucnjaka, sto mislim da niko u svetu nema taj potencijal. Pozdrav

pa to sto mi ovde dobijamo je roba za istocno trziste...sve od patika pa do cd-ova...meni ponekad posalje ujak cd-ove iz Canade...i ono samo pakovanje je 3-4 puta bolje od najskupljih ovdasnjih cd-ova[a opet je made in china]...ali jbiga...

Poslednja izmena:
ma fora je da je roba kvalitetna i onda je sve ok, i briga me da li je kineska, rumunska, ruska itd. E sad vlada opste misljenje da kineska roba nije kvalitetna ali je jeftina. Npr. Nemacka roba mozda i nema neki dizajn, uglavnom je kabastija od iste stvari japanskog porekla itd. ali posle 10 lupanja ispadanja isl. i dalje radi dok se japanska po*** posle 2-gog. Ja sam se vektrom izokretao za par krugova 6 puta preko bankina i sem optike i vulkanizera nista nisam imao potrebe da radim, sve je u savrsenom stanju, da sam se tako izokretao sa tim kineskim pickupom 2 puta pitam te da li bi trap zadrzao svoj integritet i prvobitan oblik....o tome se radi, prosao bi jeftinije za duplo sa kineskom varijantom ali bi me okretanje kostalo 300e, a sa nemcem 650din optika + 300 din za ispravljanje 2 felne...

ZoNi je napisao(la):
ma, Kina je OK! Ne razumem toliku mrznju (i rasizam!)...

pa, ja imam 10-ine proizvoda napravljenih u Kini, i svi su potpuno OK (naravno, nijedan od njih nije pod nekim kineskim brendom, vec nekim od internacionalnih)...

Ne razumes ti mnogo toga ! :trust:
Prvo - prave shit proizvode,
drugo - uzimaju posao drugim (sad ce me neko optuziti za rasizam) "normalnim" ljudima, u "normalnim" drzavama , zarad toga sto su spremni da rade u pasijim uslovima i za pasiju platu
trece - razgmileli su se po svetu prodajuci njihovu boflu
cetvrto .... - sto bi jedan nas politicar rekao "mnogo su ruzni" :S:

Ja ne bih ni pocinjao ovu temu da imam iole dobra iskustva sa kineskom robom. Sve zivo je skriputalo, lomilo se, raspadalo se i td. Nista, ali bas nista sto ima nalepnicu M. I. C. nije trajalo vise od 6 meseci do godinu dana.

Imam autic na baterije (zvuci smesno) iz '89 koji je kupljen u Americi i naravno tamo napravljen i necete mi verovati on i dan danas radi!!! Nigde nema rdje! Taj auto je prosao sito i reseto, ali on jos uvek radi! Gde ta roba ima kod nas da se uzme. Samo bedni kinescici.

P.S. Posle ove kosarkaske utakmice (SCG-China) mrzim ih jos vise. grrrrrrrr :-devil-:

.....Peto - ugrozavaju prava zivotinja i pojeli su sve macke na NBG-u
sesto ... podvaljuju crveni kupus umesto morskih algi u kineskoj hrani
sedmo... sa sobom su poveli samo neke ruzne babe, a dobre ribe ostavili u kini :D pa od njih stvarno nemamo ama bas nikakve koristi !

.... i osmo - mozemo samo da ih mrzimo :D

urban je napisao(la):
pa to sto mi ovde dobijamo je roba za istocno trziste...sve od patika pa do cd-ova...meni ponekad posalje ujak cd-ove iz Canade...i ono samo pakovanje je 3-4 puta bolje od najskupljih ovdasnjih cd-ova[a opet je made in china]...ali jbiga...

pa dobro ali nisan uopste nisu toliko losa kola...mislim razlika u ceni izmedju prosecnog nisana i recimo bmw-a je negde oko 10-15 hiljada eura...tako da...

gx-x je napisao(la):
.....Peto - ugrozavaju prava zivotinja i pojeli su sve macke na NBG-u
sesto ... podvaljuju crveni kupus umesto morskih algi u kineskoj hrani
sedmo... sa sobom su poveli samo neke ruzne babe, a dobre ribe ostavili u kini :D pa od njih stvarno nemamo ama bas nikakve koristi !

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeto! :-devil-:
sve ovo jos i nekako ali ovo za macke i za ribe je za svaku osudu :S:
Najbolje je bojkotovati njihovu robu bar u meri u kojoj je to moguce,
jer je time korist dvostruka ( sa stanovista pojedinca i globalno )

Ma, nemoguce je, samo prodji pored nekog mesta gde kinezi prodaju njihovu robu (onu najgoru, najgoreg kvaliteta, ne brand name), pa to vrvi od ljudi, nas narod tamo kupuje sve svoje stvar, meni se licno gadi i da pridjem takvim mestima, ja posteno radim zaradim svoje pare i kupim patike u knez mihajlovoj. Ali evo sada sam u Las Vegasu, i ovde moze da se kupi majca za $3 i to u velikom supermarketu (naravno majca je m. i. c.), ta majca nije loseg kvaliteta, kroj savrsen, znaci proporcionalna skroz, velicine su pravilno oznacene i nema konaca da viri. Razlika izmedju te majce i one od $50 je samo u tome koja firma je potpisala. I to koliko sam ovde video sam samo jednu majcu koja je made in usa i samo zbog toga sam je kupio.
Sto se tice nike patika, cak je i pakovanje isto, nema nikakve razlike (naravno gledam u odnosu onih patika u delta sport-u u knezu) stim sto su ovde jeftinije:D

off-topic: napolju ne da su stvari jeftinije nego ovde (garderoba) nego bruka, ja sam se na malti u O'neil ovoj radnji obukao od glave do pete za 200e sa sve vetrovkom, a Malta je jos i skupa posto im je standard ludilo (recimo da je cannon a70 tamo bio 420e, kod nas 310e tada). U Scubinoj radnji u Grckoj "mares" maska za ronjenje, silikonska lepa kostala je oko 20e, kod nas je 120e slicna toj samo stariji model... :S: U londonu sam uzo dva para najki za 60 funti..made in vietnam...

paaaa ne bih bash rekao da je u Londonu jeftino... U Moskvi je jedno 2 puta skuplje sve nego u Jugi, osim tehnike.

tad kad sam ja bio tamo ovde su patike bile 300dm, a tamo 150dm. Kako je sad ne znam, nisam dugo bio...A vi u rusiji ustedite vozeci ladu njivu pa vam je zato ostalo sve skuplje :D

pa da sto se patika tiche tu stranci imaju mnogo bolji sistem prodaje nego mi...starije modele koji se ne prodaju dobro[a mogu da budu zasce dobre patike] i novije modele koji su zbog prevelike cene slabo prodavane snizavaju...npr. u jednom prospektu iz USA sam video nike polu-platnene patike[znaci u bg-u bi kostale jedno 3000-4000 dinara] kod njih kostaju 23 dolara...pa onda mobilni telefoni...npr. motorola[ne znam model...ali znam da je klasican izgled i 256 boja] se deli u japanskim supremarketima ako se pazari roba u vrednosti od npr. 35 eura...sto je kod njih smejurija...e a nasi ljudi masovno uvoze te patike sa rasprodaja , vec prevazidjene telefone itd...i prodaju ih ovde po 4-5 puta vecoj ceni...koji smo olos...:)

Ko kupuje kinesku robu dobice S A R S !!!!!!!!!!!!!!!
;(((

;-)

urban je napisao(la):
kratko bi trajalo...:)

... i onda bi se na nacionalnoj televiziji pojavio vozd i rekao:
" Dragi gradjani .....(psiholoska pauza).....chestitam vam na pobedi !" :S:

Vrh Dno