Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Ima li neko raspolozen da baci neki doteran DSDT za EP 45 Extrime?

Poslednja izmena:
Jesi li probao MultiBeast?

Нисам пробаћу, нешто се зезнуло, не могу ни у сејф мод да уђем, мораћу да реинисталирам па онда.

Probaj da nadjes ovde http://netkas.org/?p=592
Netkas redovno izbacuje ati zakrpe.

Зезао сам се са тим његовим GraphicEnablerom и никако да проради... Хтео сам чисто да видим ако има неко исту графику па ако је успео и зна проверену фору. На крају ако не буде хтело вероватно ћу мењати графу.

Meni se javio danas jedan problem.
Kupio sam 24" monitor umesto dosadasnjeg 22".Zamenio sam monitor i sad mi non stop na par sekundi zatreperi slika i preskace mis u tom trenutku. Rezolucija je promenjena na 19x10 automatski.Cackao sam po podesavanjima al nisam nista uradio.Jel mi ne gine reinstalacija?

Kupio sam 24" monitor umesto dosadasnjeg 22".Zamenio sam monitor i sad mi non stop na par sekundi zatreperi slika i preskace mis u tom trenutku. Rezolucija je promenjena na 19x10 automatski.Cackao sam po podesavanjima al nisam nista uradio.Jel mi ne gine reinstalacija?

Podesi native rezoluciju za taj monitor. Sta koristis od enabler-a za grafiku? Meni se to desavalo dok sam koristio NVEnabler64, kada zakacim TV preko HDMI-a, OSX ne prepozna display pa sam morao "rucno" da promenim rezoluciju.

Graficka 4870 je u startu prepoznata,tako da ni jedan enabler nije bio potreba.Ma sve je radilo lepo do zamene monitora.
U principu imam dobro sredjen DSDT,tako da imam potrebe samo za fakesmc-om i nullcpu-om,sve ostalo radi po default-u.

Kako je bio vezan 22" monitor? VGA? ili se bukvanlo nista nije promenilo osim monitora?
Nemam puno iskustva sa atijem na osx-u ali npr nvidia ako nema pravino podesen nvcap hoce da zeza tj. da ti vga npr. radi ok a dvi da ne daje sliku...

I 22-ka je bila na dvi-u,bukvalno se nista nije promenilo osim monitora.Iskopcao jedan,zakacio drugi i upalio.Jedino ako nije problem do drajvera ili cega vec.
Da nisam mozda morao da odradim rebuild kext-ova?

I 22-ka je bila na dvi-u,bukvalno se nista nije promenilo osim monitora.Iskopcao jedan,zakacio drugi i upalio.Jedino ako nije problem do drajvera ili cega vec.
Da nisam mozda morao da odradim rebuild kext-ova?

a sta se desava na nekoj nizoj rezoluciji tj. onoj sa 22" 1680x1050 ili koja je vec...

Nisam probao nizu od nativne,19x10 je izabrana automatski.Na 22-ci je nativna bila 16x10 i radila je bez greske.

Nisam probao,hocu rezoluciju koju sam platio. :D

Jel ti je monitor prepoznat u Display Preferences?

Monitor je samosvim lepo prepoznat,i rezolucija je korektno prepoznata.
Sad vise slika ne treperi,ali zato mis toliko skace(tj mouse pointer :D),da je vrlo tesko koristiti ga.
Radi normalno pa ond dok ga pomeram on odjednom preskoci za jedno 10-15cm pa opet normanlo.
Ali sve se to desava konstantno.
Napominjem da se ovo nista nije dogadjalo sve dok nisam promenio monitor,znaci nije do misa il neceg drugog.
Evo sad sam probao nizu rezoluciju od nativne,opet isto.

Nisi jedini kome se to dešava... sinoć sam tražio izvesnu zakrpu za grafičku koju imam i naleteo negde (ne sećam se više gde nažalost) na nekoga ko je imao identičan problem... Nisam se udubljivao da to pogledam pažljivije i vidim koje je rešenje, ali koliko se sećam ima ga... dakle malo proguglaj na tu temu i pretraži recimo insanelyMac... siguran sam da ćeš nešto već naći...

Monitor je samosvim lepo prepoznat,i rezolucija je korektno prepoznata.
Sad vise slika ne treperi,ali zato mis toliko skace(tj mouse pointer :D),da je vrlo tesko koristiti ga.
Radi normalno pa ond dok ga pomeram on odjednom preskoci za jedno 10-15cm pa opet normanlo.
Ali sve se to desava konstantno.
Napominjem da se ovo nista nije dogadjalo sve dok nisam promenio monitor,znaci nije do misa il neceg drugog.
Evo sad sam probao nizu rezoluciju od nativne,opet isto.

imam isti problem, monitor m ise prikazuje kao syncmaster, i nista vise ne pise ne pise oznaka, imam QE/CI ali imam i problema sa mismom, tj ta poskakivanja, probao sam sve enablere i graficke drajvere ali ne mogu da namestim, mozda je problem u DSDT-u, nem pojma, tesko da ces to otkloniti ;\ mada problem sa mismom imaju i native mac useri, evo tema jedna: link \ http://dae.cyberic.eu/blog/mouse-cursor-skipping-jumping-bug-on-mac-os-x/

Evo jednog interesantnog zapazanja:

After much googling, I came to many threads concluding that for some reason some monitors are a bit non compatible with the mac osx drivers. This is not because of hackintosh, it is happening on "real macs" also.

evo i linka ka threadu

Evo jednog interesantnog zapazanja:

evo i linka ka threadu

pa da, to je to, kod mene je to problem isto, prosto neverovatno da ne moze da prepozna svaki monitor...zar ne moze apple bar to da resi, ok, njihov harver, ali bar periferije da mozes da stavis od drugih proizvodjaca, znaci da bi ti sve radilo kako treba na macintoshu, moras da imas i applov mis, i monitor...strasno...

Možda na tim monitorima nije DDC izveden kako treba, pa onda drajver ne može da dobije potpunu informaciju o monitoru i zato se javljaju ti problemi?

Pa nisam siguran,ako je problem do neke nekompatibilnosti sa monitorom,onda je to totalno bezveze.
Videcu da na kraju probam sa reinstalacijom i da vidim da li to vodi necemu.

Graficka 4870 je u startu prepoznata,tako da ni jedan enabler nije bio potreba.Ma sve je radilo lepo do zamene monitora.
U principu imam dobro sredjen DSDT,tako da imam potrebe samo za fakesmc-om i nullcpu-om,sve ostalo radi po default-u.

Реци ми коју верзију MacOS-a тачно си инсталирао? Занима ме због графичке.

Ja samo SL retail 10.6.3 pa oba combo update posle.

Koga interesuje evo resenja za retardiranu akceleraciju za misa...

Kod:
http://download.microsoft.com/download/B/4/B/B4B824D8-A171-4A53-B3A3-838C9B1DD24A/MicrosoftMouse_d279.dmg

edit: znatno bolje radi kada se prvo instalira SteerMouse pa zatim IntelliMouse i podesi kao na slici.

Ajde javite utiske.

Intellimouse.jpgSteerMouse.jpg

Poslednja izmena:
Malo je bolje definitivno... senzitiviji je miš!

Vi se jos niste navikli na akceleraciju :) Meni je sad bezveze kad je nema :)

jel ima neki fazon da instaliram GTX295 na Snow ? :D

jel ima neki fazon da instaliram GTX295 na Snow ? :D

Trebalo bi da rade sva tri metoda, DSDT patch, EFIstring i NVEnabler64.kext... Ja imam GTX275 i sve tri varijante rade, pa cenim da bi trebalo i tebi...

Meni je nekako DSDT zakrpa najbolje resenje, a evo i kako da odradis to... Prvo ti treba rom fajl od grafičke koju koristiš. Vidi da nađeš neki tool s kojim ga možeš izvući iz grafičke. Ja pošto imam Leadtek karticu sam ga izvukao iz WinFox 3.0 toolsa koji je za ove kartice, ali trebalo bi da može i preko NiBiTor-a... Zatim smekni NVCAP maker, startuj ga i u njega učitaj rom fajl koji si predhodno napravio. Dobićeš niz brojeva koji izgleda ovako:

Kod:
 [B]Primer:[/B] 

0400000000000f00000000000000000700000000

Napravi razmak izmedju svakog drugog broja da bi ti kod izgledao ovako:

Kod:
04 00 00 00 00 00 0f 00 
00 00 00 00 00 00 00 07 
00 00 00 00

Snimi to kao txt i sačuvaj. Skini ovaj moj DSDT koji sam zakacio evo ovde link[DSDT P35A] i otvori ga iz evoDSDTse patchera. Zatim pod search potrazi PEGP device i videćeš deo koda koji je za NVidia grafičke. Kopiraj to u svoj DSDT pod PCI0 stablo... Zatim spusti malo nize na deo koda koji je za NVCAP i tu ukucaj pažljivo broj koji si predhodno snimio, ali na sledeći način...

Kod:
[B]Primer:[/B]

[COLOR="#006400"]//originalni kod:[/COLOR] 

"NVCAP", 
           Buffer (0x18)
            {
/* 0000 */    0x05, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x03, 0x00, 
/* 0008 */    0x0C, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x0B, 
/* 0010 */    0x00, 0x00, 0x00, 0x00
             }, 

[COLOR="#006400"]//modifikovan:[/COLOR]

"NVCAP", 
           Buffer (0x18)
            {
/* 0000 */    0x04, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x0F, 0x00, 
/* 0008 */    0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x00, 0x07, 
/* 0010 */    0x00, 0x00, 0x00, 0x00
            },

Zatim je još bitno da pored ovoga uneseš i tačan broj za video memoriju. GTX275 koju ja koristim ima 896MB i za to je 0x38

Kod:
"VRAM,totalsize", 
              Buffer (0x04)
{
0x00, 0x00, 0x00, [COLOR="#556b2f"]0x38[/COLOR]
},

Dakle ako tvoja grafička ima recimo 1024 onda bi trebalo da uneseš koliko se sećam 0x40 na kraju, ali to je najbolje da izgooglaš za svaki slučaj...

Elem, nakon ovoga možeš još da odradiš i kozmetičke promene tipa recimo:

Kod:
  "model", 
Buffer (0x17)
{
"nVidia GeForce GTX 275" [COLOR="#006400"]//zameni sa nazivom svoje grafičke[/COLOR]
                                }, 

"rom-revision", 
Buffer (0x25)
 {
"nVidia GeForce GTX 275 OpenGL Engine" [COLOR="#006400"]//zameni sa nazivom svoje grafičke[/COLOR]
                                }

jednostavno kompajliraj DSDT i to je to...

Trebalo bi da ti proradi posle ovoga... ;)

Poslednja izmena:
Jedno pitanje za iskusnije:

Sta se desava ako zamenim sadasnju 8800GT kartu na kojoj radi sve perfektno sa 9800GTX+?
Da li treba nesto da menjam, dodajem, oduzimam?

Hvala! :)

Zavisi sta si koristio da enable 8800GT, ako je EFI string, moraces da ga zamenis odgovarajucim za 9800GTX+ ...

Nazad
Vrh Dno