Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Reinstall, papir i olovka i piši šta radiš.

evo ovako:

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

napravio GUID partion table, mac os extended journaled

instalirao Chameleon-2.0-RC2-r640, izabrao Chameleon EFI HFS, bez ikakvih drugih opcija(themes i extras).

mountovo EFI particiju, kopirao sledece:

screenshot20101219at121.png

boot.plist:

screenshot20101219at121.png

(probao sam GraphicsEnabler=Yes i sa NO)

sa EFI-ja obrisao BOOT od RC2 i stavio isti od Chameleon RC3

onda instalirao SnowLeopard 10.6 retail i popravio permisions i to je to.

kopirao DSDT(nasao sam na nekom forumu za moju plocu Asus p5k e wifi-ap i dodao fix za ethernet karticu i zute HDD ikonice fix) na root particije
(bez DSDT nece da se bootuje OSX)

Upgradovo sam na 10.6.5.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

radi:

zvuk, ethernet, usb, sata

problemi:

-pored ovog sa slikom, ako je uopste problem, niste mi rekli da li je sve OK ono u opcijama lol

-razer deathadder 3500. logitech g5 nikako da namestim da rade kako treba, usb mi radi normalno, ali settings u razer.app stalno gazi OS, i forsira njegov "acceleration" i sensivity, za logitech nemam driver, mish se ponasa jako lose, laguje, a sa steermouse kursor poskakuje (lol), probao sam i usboverdrive, isti problemi.

-problem sa flashom, i performasama u skoro svim pop. browserima(u odnosu na win), ne znam dal je do mene, il tako radi i native OSX, ali v-sync ne radi ,tako da flash flickeruje, i javlja se screen tearing pri skrolovanju sa nekom os smooth extenzija u FF, chromu....

da nema problema sa browserima i mishevima, presao bi skroz na OSX, tj. batalio bi win, ali... =(

Poslednja izmena:
Pa izgleda da si dosta toga već odradio propisno, ali opet čini se da postoje neke sitnice koje bi mogle još malo da se zategnu i poprave...

To sa grafikom ne mora da bude problem, ukoliko ti sve radi kako treba. Malo je čudno što imaš neke neobične rezolucije na spisku, ali moguće je da jedno piše a da drugo imaš. Mogao bi recimo da pokušaš pre svega da odradiš pešice string za svoju karticu, pa da vidiš šta će onda da se desi...

Jedna stvar koju ovde nisi rekao je, šta si instalirao! Neki distro ili originalni retail DVD, što opet ne mora da znači ništa ali i može...

Drugo, mogao bi recimo da nabaciš nekog malo nivijeg kameleona. Taj RC2 640 može da ti odigra samo ukoliko ti treba recimo hibernate. Ali koliko sam mogao da primetim ima još nekoliko novijih kameleona koji to takođe propisno rade. Znači ne bilo loše da nabaciš recimo možda baš ovaj Chameleon-2.0-RC5-r619, za početak.

Što se tiče kextova koje si stavio u extension, ja mogu da primetim samo da koristiš dva kexta bez kojih se može što opet sugeriše da verovatno nisi baš do kraja zbudžio DSDT za svoju ploču. Naime reč je o UUID i open-halt kextovima. Koliko sam ja mogao da primetim do sada, te zakrpe mi nisu trebale nakon propisno odrađenog DSDT-a za nekoliko različitih ploča. Znači ne bilo loše da mu se još malo vratiš i eventualno popraviš još ponešto odatle...

Treće, malo mi je čudno da imaš taj ekstremni problem sa mouse lagom... Ja sam poslednji problem takve prirode imao na leopardu 10.5.6... Već na 10.5.7 u kombinaciji sa steermouse-om to je nestalo. Ali opet treba da znaš da je to i do miša malo, primera radi, ja imam dva logitech miša i oba su mi proklizavala. Laser RX1000 je radio malo bolje od ovog običnog optičkog, ali za oba sam trebao steermouse i to pod obavezno. Međutim kada sam prelazio na 10.6 ispostavilo se da mi je Geniusova tastura nekompatibilna jer je OS X nikako nije očitavao, pa sam istu morao da zamenim. A zamenio sam je Gigabyte-ovim setom (tastatura + miš) koji su odmah iz prve savršeno proradili. Miš tako dobro radi, da mi je žao prosto što nije malo kvalitetnije izrade, ali nema proklizavanja niti bilo kakve potrebe za steermousom. Tako da eto, čisto da znaš to stoji kao problem koji možda i nećeš moći potpuno da otkloniš. Pored steermousea ja sam svojevremeno naišao još i na ovo (Mouse Curves for OS X), pa ko velim možda probaš to kao alternativu...

Četvrto i posldenje se odnosi na fleš. Fleš je stara boljka OS X-a i to naročito ovih hack varijanti. Click to flash je plug inn za Safari koji postoji s razlogom, savetujem ti da ga obavezno upotrebiš ukoliko koristiš naravno Safari... Ali u principu znaj da za to pravog leka još uvek nema... Uvek će da ti malo štuca i poskakuje na stranama koje imaju dosta fleš banera i tome sl...

hmm probacu taj Mouse Curves...da vidim dal pomaze, mada citao sam da i na native mac mashinama ima dosta problema sa mishevima i lagom/nepreciznoscu, nego, ovaj chamaleon, probacu taj novi, znaci zamenim samo boot fajl.(?)

Sto se tice flasha, to mi nije toliki problem, nego skrolovanje, koliko znam OSX nema v sync enablovan(ili je to samo boljka hackintosha), tako da nastaje screen tearing, sto je me najvise nervira.(uz to da na mojoj mashini bar, Chrome na SL i na win7 ne mogu da se porede, ili bilo koji drugi browser, ALI ZASTO??? losije radi na SL, skrolovanje, prikaz popup od extenzija(frame drop, dok ostale animacije u sistemu rade prelepo))

Nasao sam sad jedan tutorijal, sa svim potrebnim kextovima, pa cu probati, bas za moju plocu.

Hvala na pomoci !

edit: btw, da li je kod tebe overscan ukljucen u display pref. i da li ti stoji da je NTSC TV?

Poslednja izmena:
Sto se tice flasha, to mi nije toliki problem, nego skrolovanje, koliko znam OSX nema v sync enablovan(ili je to samo boljka hackintosha), tako da nastaje screen tearing, sto je me najvise nervira.(uz to da na mojoj mashini bar, Chrome na SL i na win7 ne mogu da se porede, ili bilo koji drugi browser, ALI ZASTO???

Heh, kod mene je baš obratno... Pod windowsom uvek prilikom skrolovanja imam horizontalni tearing i to u svim bowserima, dok pod OS X-om toga nema...

Jedino što imam je ponekad štucanje skrolovanja na gomilu sitnog fleša razbacanog u pretraživaču.

Opet kažem, nisi nam rekao šta si instalirao? Distro ili retail DVD...

edit: btw, da li je kod tebe overscan ukljucen u display pref. i da li ti stoji da je NTSC TV?

Ne kod mene toga i nema...

Prilozi

• [10-12-19 112204] W2241.png
    [10-12-19 112204] W2241.png
    70 KB · Pregleda: 29
Sto se tice flasha, to mi nije toliki problem, nego skrolovanje, koliko znam OSX nema v sync enablovan(ili je to samo boljka hackintosha), tako da nastaje screen tearing, sto je me najvise nervira.(uz to da na mojoj mashini bar, Chrome na SL i na win7 ne mogu da se porede, ili bilo koji drugi browser, ALI ZASTO??? losije radi na SL, skrolovanje, prikaz popup od extenzija(frame drop, dok ostale animacije u sistemu rade prelepo))

Screen%20shot%202010-12-19%20at%2021.32.12.png

Safari + Smooth Scrolling + Flash = Užas

Probaj da isključiš i Safari bi trebalo mnogo lepše da se ponaša. Bar je tako kod mene, a za Chrome nemam pojma jer ga nemam instaliranog.

Heh, kod mene je baš obratno... Pod windowsom uvek prilikom skrolovanja imam horizontalni tearing i to u svim bowserima, dok pod OS X-om toga nema...

Jedino što imam je ponekad štucanje skrolovanja na gomilu sitnog fleša razbacanog u pretraživaču.

napisao sam o onom dugackom postu, retail :)

napisao sam u onom dugackom postu, retail :)

edit: double post :S

Screen%20shot%202010-12-19%20at%2021.32.12.png

Safari + Smooth Scrolling + Flash = Užas

Probaj da isključiš i Safari bi trebalo mnogo lepše da se ponaša. Bar je tako kod mene, a za Chrome nemam pojma jer ga nemam instaliranog.

mislis da nisam to probao >.<

danas sam instalirao novi SL, preko USB sticka, stavio sam u /extra folder sledece kextove: IONetworkingFamily, AD1988bFix, fakesmc i Disabler. U DSDT sam dodao patch za ethernet, sound, ACHI. Izgleda da je lag na misu nestao, sad je dosta bolje, ali sad imam probem sa zvukom, nem pojma zasto, imam zvuk, ali sve dok se nesto cuje, kad je idle nekih 10ak sekundi, cujem u slusalicama izgubim shum, i kad se opet cuje neki zvuk kao prekidac, upali se opet >.< sto dosta nervira, jer svaki put je neprijatan zvuk u sluskama.

edit: i posle pola sata nemam nikako zvuk vise.

Poslednja izmena:
to je to, batalio sam hackintosh, bar do Liona, back to win 7 :eek:

Cime formatirati hard disk na kome je instaliran Leopard?Nijedan program za particonisanje iz Wina ga ne vidi,instalacija Windowsa ne vidi hard...Pomozite treba mi hard za drugi racunar .

Probaj Hiren's Boot CD, tj. Acronis Partition Manager.
Mozes i Partmagic linux live cd.
Inace najlakse je da bootujes leopard install disc i da u disk utility formatiras disk kao MBR FAT32...

Ne moraš da ga formatiraš, dovoljno je i da ga rasformatiraš, odnosno da nema nijednu particiju...

Cime formatirati hard disk na kome je instaliran Leopard?Nijedan program za particonisanje iz Wina ga ne vidi,instalacija Windowsa ne vidi hard...Pomozite treba mi hard za drugi racunar .

Podigni neki Live Linux distro i razori disk kako ti volja...

Parted Magic - The Linux LiveCD/USB Partitioning Tool... Znaci linux definitvno...

ako imas samo tu jednu particiju na tom hardu, onda mozes ovako, dosta jednostavnije, iz windowsa direktno:
u cmd prompt ukucaj:

1.disk part

2.type list disk

3.select disk {ovde borj diska} // broj diska mozes da vidis u computer managment -> disk managment

i zadnje 4. clean

onda nadjes taj disk u disk managment i kazes mu da je MBR, i onda formatiras kako hoces

Hvala svima na pomoci uspesno ubijen.:smoke:

Prvo da pozdravim sve entuzijaste sa ovog foruma, čije postove danima pregledam u potrazi za rešenjem mog problema. I da se zahvalim @neogeo na trudu da mi razjasni sve nedoumice koje imam. Kontam, više ljudi će pre doći do rešenja problema. Naime, pokušavam instalirati iAtkos s3 v2 na sledeću mašinu:

ASUS M3N78 SE
AMD Phenom x4 9550
ATI Radeon HD 4670

Probao sam desetine kombinacija bootloadera i drajvera, ali dalje od sivog ekrana sa Apple logom nisam otišao. Ono što uključim je:

PC_EFI v10.6 bootloader
32-bit boot
Ethernet
Legacy logo
Qoopz 10.3.0 custom kernel
sleep enabler
usb
UUID
nForce SATA/IDE kext
PS/2
NTFS-3G

Ono što ne diram je LAN, pošto moje kartice (TP-Link 3200) nema u ponudi iAtkos-a, a onboard LAN je odavno u večnim lovištima. Instalacija prođe bez problema, ali pri prvom restartu zaglavim na sivom ekranu, ili uz kernel panic.

Koristim cpus=1 busratio=11 -v -x ali gotovo svaki put dobijem kernel panic poput ovog:

s tim što je uglavnom u pitanju (cpu 0). Ima li neko ideju šta bih još mogao uraditi? Molim da objasnite kao potpunoj neznalici ako je u pitanju petljanje s Terminalom. :D

Poslednja izmena:
Prvo da pozdravim sve entuzijaste sa ovog foruma, čije postove danima pregledam u potrazi za rešenjem mog problema. I da se zahvalim @neogeo na trudu da mi razjasni sve nedoumice koje imam. Kontam, više ljudi će pre doći do rešenja problema. Naime, pokušavam instalirati iAtkos s3 v2 na sledeću mašinu:

ASUS M3N78 SE
AMD Phenom x4 9550
ATI Radeon HD 4670

Probao sam desetine kombinacija bootloadera i drajvera, ali dalje od sivog ekrana sa Apple logom nisam otišao. Ono što uključim je:

PC_EFI v10.6 bootloader
32-bit boot
Ethernet
Legacy logo
Qoopz 10.3.0 custom kernel
sleep enabler
usb
UUID
nForce SATA/IDE kext
PS/2
NTFS-3G

Ono što ne diram je LAN, pošto moje kartice (TP-Link 3200) nema u ponudi iAtkos-a, a onboard LAN je odavno u večnim lovištima. Instalacija prođe bez problema, ali pri prvom restartu zaglavim na sivom ekranu, ili uz kernel panic.

Koristim cpus=1 busratio=11 -v -x ali gotovo svaki put dobijem kernel panic poput ovog:

s tim što je uglavnom u pitanju (cpu 0). Ima li neko ideju šta bih još mogao uraditi? Molim da objasnite kao potpunoj neznalici ako je u pitanju petljanje s Terminalom. :D

Kod tebe paniku pravi AppleUSBEHCIIO... pa obavezno probaj ove uokvirene korekcije USBa koje ću okačiti kao fotke. Vidi za šta je koja pa probaj jednu po jednu ili sa sve tri opcije čekirane odjednom.
To što imaš TPLink karticu nema nikakve veze, samo nađi na netu koji čip ona koristi i taj LAN kext čekiraj prilikom instalacije i rešena stvar sa LANom i kasnije ti neće trebati CPUS=1 kernel fleg....
23122010124.png, screenshot1.png.

Poslednja izmena:
Pokušaću u toku dana. Trenutno skidam retail DVD Snow Leoparda, pa ću uz EmpireEFI4AMD pokušati ponoviti ono što mi je pre nekoliko meseci uspelo na virtuelnoj mašini. Ne odustajem tako lako. :D

Javljam rezultate....

That's the spirit! :p

Spirit-a ima, ali opcija ponestaje. :)

@neogeo, to je stara greška u kojoj javlja USBEHCI problem, koristio sam samo da ilustrujem šta se dešava. Sada pri kernel panic vidim samo ovo:

Bez obzira na to, pokušao sam sa svim USB varijantama pojedinačno i kernel panic je uvek isti, bez obzira na to šta kucam, "cpus=1 busratio=11 -v -f" ili samo "-v -f", a u safe mode tek nema šanse da uđem. :mad: Pre kernel panic-a, na samom početku javlja da ne može da učita prokleti AppleUSBEHCI. :mad:

Inače, varijanta sa retail DVD-jem je za danas propala jer mi jedini dual layer DVD koji sam imao nije dobro narezan, baksuz pa to ti je. :crash:

Poslednja izmena:
Treba u svaki walkthrough uvesti pravilo broj 1: Budi spreman da osedis :)

Spirit-a ima, ali opcija ponestaje. :)

Ja bih na tvom mestu isprobao jos par alternativnih kernela, čisto da eliminišem i to kao varijantu...

Doduše jeste malo bezveze to što 90% takvih kernela radi isključivo i samo u 32bita, ali bolje i to nego ništa...

Pogledaj ovaj film za svaki slučaj. Primetio sam da ovaj lik koristi nekakav AMD kernel pa ko velim možda ti bude od koristi...

Takođe pogledaj da li postoji neka možda posebna verzija kamaleona koja možda bolje pokriva AMD mašine... I da, za kraj ću ti reći još i ovo... Ne moraš po svaku cenu gurati sneška. Meni se recimo malo više dopada kako običan leopard radi u nekim segmentima, a nije generalno neka specijalno bitna razlika u radu između ova dva tako da ako ovde ne uspeš onda makar pokušaj da podigneš recimo 10.5.8. Mislim da ti je to malo jednostavnija varijanta...!

Poslednja izmena:
Sneško je prva opcija, ali svakako ću pokušati i starijeg druga. :D Ovaj lik fajlove edituje u Mac-u, što meni nije opcija jer ne mogu da dođem do njega. Prva opcija mi je trenutno Empire EFI (ili Nawcom) + Retail Snow, jer sam to ranije uspeo pokrenuti na virtuelnoj mašini. Ako to ne prođe, istražujemo druge opcije. :)

Malopre mi se dogodilo nešto interesantno. Pokušao sam sa već standardnim setup-om koji sam opisao u prvom postu, ali isključivši disabler (ili sleep enabler, toliko nisam normalan da se već ne sećam). Kao rezultat sam dobio crn ekran i ništa više. I bukvalno šta god sam kucao u boot opcijama nisam uspeo dobiti kernel panic, niti bilo kakvu drugu reakciju. Napredak ili nešto drugo? Vidim da je svuda disabler obavezan sastojak....

Pa ti digni onda tu virtuelnu mašinu i odradi ono što poručuju ljudi u tutorijalima, a što se radi na samom Mac OS X-u. Virtuelne mašine mogu da rade direktno sa optičkim drajvom računara, ako tako podesiš.

Crn ekran bez teksta je najverovatnije kernel. Disabler obavezno stavi jer on ne može da škodi, a sleepenabler nemoj jer njega možeš dodati kasnije. Osim toga neke verzije (ne sve) sleepenablera mogu da ubiju podizanje sistema jer su povezane sa kernelom.

Što se tiče tog peha koji si imao sa diskom, on ti u suštini nije potreban. Ja sam uradio ovako. Napravio sam mini particiju na kraju harda, od nekih 8GB i onda sam na tu particiju odario restore retail DVD imidža koji sam dalje koristio kao disk. Ako nemaš neki USB sa pripremljenim kameleonom, onda svakako možeš recimo iskoristiti upravo iAtkos disk. Jednostavno ga samo butuješ, pritisneš F8 za dodatne opcije i onda odatle izabereš particiju na koju si odradrio na ovaj način restore. I eto retail instalacije koja će ti ovako čak biti završena za tili čas... Kod mene instalacija celog OS X-a na ovaj način ne traje duže od 10ak minuta... (možda i manje)!
Još ako imaš recimo i već pripremljen DSDT za svoju mašinu onda cela stvar ide ko podmazana...

Možda bi mogao da iskoristiš virtuelnu mašinu da odatle odradiš kompletnu pripremu. Znači DSDT i ostale sitnice... Ja nisam to nikada radio odatle, ali mislim da bi trebalo da može i tako... Generalno sve je bolje nego da tumaraš okolo i pokušavaš i ovo i ono, a dobra priprema završava celu stvar bez pomuke!

Poslednja izmena:
Uspesno instaliran Snow Leopard pomocu SnowLeoDVD-a. Trenutno sam zaglavio na"Before you begin..." ekranu jer mi ne vidi PS/2 tastaturu (zaboravio ukljuciti u podesavanjima). Cim sredim, detaljno cu opisati postupak, za slucaj da jos nekome zatreba. Hvala svima na podrsci i savetima! :)

Nazad
Vrh Dno