castor
Čuven
- Učlanjen(a)
- 09.01.2002
- Poena
- 705
Već sam jednom postavljao ovo pitanje, ali mi niko nije odgovorio. Evo ponovo u čemu je problem: Moja kućna mreža ima nekoliko "Mac-ova" i Windowsa od kojih svaki računar ima svoj nezavisan pristup internetu preko routera. Adrese zadate za lokalnu mrežu koja je napravljena preko nezavisnog switcha i koja nije (i ne treba biti) povezana sa internetom u Macu postaju problematične. Naime, Leopard sve šerovane foldere iz lokalne mreže usmerava na mrežnu karticu koja je ukačena na internet, umesto na onu u lokalnoj mreži. Dakle, ignoriše mrežnu karticu u zaštićenoj lokalnoj mreži i daje prednost ovoj koja je povezana sa internetom, nudeći tako "na izvolite" moje šerovane foldere svetskoj internet zajednici. Ja nisam pronašao način da to rešim (taj problem kod Windowsa ne postoji). Svi Windowsi vide Mac mašine, a ovi njih bukvalno "kako kad", čak i sa isključenim firewallom. Pazi kad sam pitao neke profesionalne mrežne "eksperte" za ovo, svi su nešto pametovali i gadjali me protokol-frazama, ali niko se nije našao šmeker da kaže kako se to rešava. Google takodje ne kapira najbolje šta ga pitam, ili ja to ne umem da sročim kako treba. Pozdravljam svaku sugestiju.
I ja kod kuće imam tako kombinovano-šarenu kombinaciju, a na poslu sam imao i dve kartice u mašini, pa znam o čemu pričaš. Rješenje tvoje problematike treba da bude veoma jednostavno. Odeš u System Preferences, pa u Network, pa otključaš podešavanja ako su zaključana klikom na katanac, pa stisneš onaj zupčanik sa strelicom i izabereš Set Service Order. Onda ti se otvori mali meni i onda onu karticu čija mreža treba da ti bude primarna prevučeš na vrh liste adaptera, a onu drugu spustiš ispod. I to je to...
Inače, Samba na Mac-u vrlo ćudljivo radi. Ja ne znam šta više nisam probao, čak sam i smb.conf fajl editovao, ne bi li je natjerao da radi, ali bez uspjeha. Našao sam negdje na internetu podatak da se ovaj (ili ovi) problem(i) javlja(ju) kada se promijeni naziv default lokacije. Odustao sam od daljeg drndanja i čekam sam sebe da natjeram da uradim reinstall i da ne zaboravim da to ne treba dirati...
Javi šta si uradio...
Pozdrav.
Djole