Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Logitech Control Center trenutno ne podržava ni jedan Logitechov G miš ili tastaturu. Jednostavno Logitech smatra da su Mac korisnici zanemarljiv deo tržišta Gaming periferija pa se i ne trude da daju softversku podržku za iste za Mac.

Logitech Control Center trenutno ne podržava ni jedan Logitechov G miš ili tastaturu. Jednostavno Logitech smatra da su Mac korisnici zanemarljiv deo tržišta Gaming periferija pa se i ne trude da daju softversku podržku za iste za Mac.

Činjenica je da tako stoji stvar.

Ok,a kako da resim sto pokreti misa nisu glatki,vec nekako sve u trzajima.Kao da SL ne moze da ga isprati lepo.Nikakvo podesavanje nije dalo rezultata.

Ok,a kako da resim sto pokreti misa nisu glatki,vec nekako sve u trzajima.Kao da SL ne moze da ga isprati lepo.Nikakvo podesavanje nije dalo rezultata.

Da li trza uvek ili samo kada je upaljen iTunes/QuickTime?

Ako je samo kada je upaljen iTunes/QuickTime onda obriši AppleUpstreamUserClient.kext koji se nalazi u S/L/E folderu.

Ja sam koristio nekoliko NEApple mišonja još od G5-ice i nikada nisam imao nikakvih problema, doduše svi su bili "sažicom".

Zaboravih da napišem da posle brisanja kext-a obavezno rebuild Extensions.mkext pomoću KextUtility ili na neki drugi način.

Poslednja izmena:
@neogeo

Opet si menjao makinu, ne da ti djavo mira :)

Vlado, zasto nisi probao vanilla resenje vec taj iAtkos?

Sto se NVEnabler 64.kext-a tice, kod mene od 10.6.5 ne funkcionise, graphics enabler=yes radi, inace ako nisi instalirao najnoviji Chameleon RC5, obavezno to uradi, imas ga u poslednjoj verziji MultiBeast-a.

Ako tvoja ploca ima bas ALC888, probaj ovaj kext: http://www.tonymacx86.com/viewtopic.php?f=16&t=7730

Probao sam vanila preko EFIempire-a ali nisam uspeo da pokrenem instalaciju... Premda pitanje je koliko sam recimo dobro narezao instalacioni DVD, jer nesto mi je pravo da ti kazem sumnjiv... ali probacu to verovatno u neko dogledno vreme ponovo...!

I hvala za ovaj link! Sad je zvuk ok, tj basovi, heh! ;)

Poslednja izmena:
Probao sam vanila preko EFIempire-a ali nisam uspeo da pokrenem instalaciju... Premda pitanje je koliko sam recimo dobro narezao instalacioni DVD, jer nesto mi je pravo da ti kazem sumnjiv... ali probacu to verovatno u neko dogledno vreme ponovo...!

I hvala za ovaj link! Sad je zvuk ok, tj basovi, heh! ;)

Probaj iBoot CD sa tonymacx86 sajta, vanilla install mora da prodje na toj makini. DVD przi @ min. speed ofc.:)
Nema na cemu za link, anytime :)

Kako radi ta makina u odnosu na i5?

Obzirom da ne igram igrice, meni radi isto, ali totalno isto (s' tom razlikom što su mi ostali evrići u džepu u odnosu na i5). Za SLa sam morao promeniti kernel jer je na i5 bio Vanilla a ovde sam iz win-a stavio qoupz moded kernel i jednostavno samo restartovao komp i SL je proradio iz 1ve!

Hmm,javio mi se novi problem.
Odradio sam clean install,10.6.3 pa na to combo update 10.6.4,pa 10.6.5.Problem je sto posle zadnjeg combo update-a vise mi nereaguje ni mis ni tastatura.Nisam instalirao ni jedan kext pre toga ni postavljao dsdt fajl.Znaci samo cist sistem + combo update-i.Sistem sam podizao sa iBoot diskom.
Gde sam pogresio?
Da li moram da ga prvo patchujem pa onda ovaj zadnji combo update,ili ne?
Probao sam obe varijante.Update na 10.6.5,pa multibeast,pa tek onda restart,i 10.6.5 i odma restart.U oba slucaja mi mis i tastatura ne reaguju.
I ovog aputa sam stavio sam kextove za koje znam da kod mene provereno rade,kao i dsdt fajl.
Nije pomoglo ni podizanje u safe modu.

Poslednja izmena:
Ocigledno ti ne rade USBovi imao sam taj problem treba ti kext za usbove IOUSBFamily.kext ali od 10.6.3 verzije... ja sam imao isti problem... pomocu iboota ti rade usbovi pretpostavljam i kad radis combo update ne treba ti i 10.6.4 samo ovaj poslednji...

Da,ne rade.Posle 10.6.4 i restarta sve radi normalno,al kad instaliram ovaj 10.6.5 nema sanse.Podigne se SL,al dzabe,kad ne mogu da pomerim misa.Vidim po netu da 10.6.5 ima taj problem,tj da neki ljudi imaju taj problem posle update-a.
Probao sam da odradim Repair Permission sa instalacionog DVD-a,kako negde predlazu,al nista.

Imam Dual boot Snow Leopard i Windows 7, svaki instaliran na posebnom hardu. Ako ostavim USB flash disk ili eksterni hard prikljucene, po ukljucenju kompa, Cameleon se ne podize, vec izbacuje gresku. Ovo me plasi, ako bih ubacio jos jedan HDD, da bih imao problema.

Da,ne rade.Posle 10.6.4 i restarta sve radi normalno,al kad instaliram ovaj 10.6.5 nema sanse.Podigne se SL,al dzabe,kad ne mogu da pomerim misa.Vidim po netu da 10.6.5 ima taj problem,tj da neki ljudi imaju taj problem posle update-a.
Probao sam da odradim Repair Permission sa instalacionog DVD-a,kako negde predlazu,al nista.

A koji si combo skinuo sa neta?

Meni se isto desilo sa prvim combo za 10.6.5. kojim sam bio updejtovao sistem na laptopu i koji je bio tezak koliko se secam 760MB. Medjutim taj sam slucajno obrisao i kada sam hteo da nadogradim OS X na desktop racunaru, morao sam da ga skinem ponovo. Kada sam otisao na apple update, primetio sam da je poslednji combo za 10.6.5 tezak 1GB. Skinuo sam tu verziju, instalirao i sve je bilo ok. USB je takodje radio.

Dakle, eto resenja! ;)

Imam Dual boot Snow Leopard i Windows 7, svaki instaliran na posebnom hardu. Ako ostavim USB flash disk ili eksterni hard prikljucene, po ukljucenju kompa, Cameleon se ne podize, vec izbacuje gresku. Ovo me plasi, ako bih ubacio jos jedan HDD, da bih imao problema.

Zameni kamelona nekom drugom verzijom (ima ih gomila), pa vidi sta ce onda da se desi!

Poslednja izmena:
Skimuo sam sinoc sa njihovog zvanicnog sajta,mislim da je oko giga.
Moracu da probam sa ne-usb misem,da vidim,da li ce ga sistem prepoznati,pa da instaliram onaj usb kext od 10.6.4.

Ja nikad nisam imao problema sa prepoznavanjem hdd-ova,a imam 5 interna,takodje dual boot.Win7 i SL su na po 250gb + 3x500gb.Takodje uredno vidi i prenosne,kao i fleske.

Ma sve ih on vidi, ali pri bootovanju, ako ima nesto osim ova 2 harda na kojima su SL i W7, nece da se podigne sistem.

Ja ti kazem,meni su normalno svi hardovi priljuceni i sasvim normalno ih sve vidi i pristupa im.

Probao gomilu kombinacija sto ste mi preporucili sa iAtkos S3v2, ali jednostavno nece, samo stari iAtkos v7 radi iz prve.
Sada sam skinuo neki SnowLeo i ovaj se zakucava veoma brzo na pocetku boot-a.
Pogledajte u cemu je problem?

Probao gomilu kombinacija sto ste mi preporucili sa iAtkos S3v2, ali jednostavno nece, samo stari iAtkos v7 radi iz prve.
Sada sam skinuo neki SnowLeo i ovaj se zakucava veoma brzo na pocetku boot-a.
Pogledajte u cemu je problem?

Pope, to sto si skinuo nema modified kernel verovatno, nego na koju makinu pokusavas da instaliras SL, na ovu iz potpisa?

Uspeo sam!
Upravo pisem iz safarija, problem je bio sto ja nisam izabrao nijedan kernel :)
Sada samo ne zanam da li da instaliram onaj update za iAtkos ako ovo nije iAtkos.

Pozdrav i hvala!

U kom smislu kombinovanom? Da nije samo Mac na mreži?

U kom smislu kombinovanom? Da nije samo Mac na mreži?
Već sam jednom postavljao ovo pitanje, ali mi niko nije odgovorio. Evo ponovo u čemu je problem: Moja kućna mreža ima nekoliko "Mac-ova" i Windowsa od kojih svaki računar ima svoj nezavisan pristup internetu preko routera. Adrese zadate za lokalnu mrežu koja je napravljena preko nezavisnog switcha i koja nije (i ne treba biti) povezana sa internetom u Macu postaju problematične. Naime, Leopard sve šerovane foldere iz lokalne mreže usmerava na mrežnu karticu koja je ukačena na internet, umesto na onu u lokalnoj mreži. Dakle, ignoriše mrežnu karticu u zaštićenoj lokalnoj mreži i daje prednost ovoj koja je povezana sa internetom, nudeći tako "na izvolite" moje šerovane foldere svetskoj internet zajednici. Ja nisam pronašao način da to rešim (taj problem kod Windowsa ne postoji). Svi Windowsi vide Mac mašine, a ovi njih bukvalno "kako kad", čak i sa isključenim firewallom. Pazi kad sam pitao neke profesionalne mrežne "eksperte" za ovo, svi su nešto pametovali i gadjali me protokol-frazama, ali niko se nije našao šmeker da kaže kako se to rešava. Google takodje ne kapira najbolje šta ga pitam, ili ja to ne umem da sročim kako treba. Pozdravljam svaku sugestiju.

Uff,konacno sam uspesno instalirao ovaj 10.6.5 update.Ono sto mora da se uradi da ne bi bilo problema sa USB uredjajima,konkretno kod mene misa i tastature je sledece.
Pre nego sto se restartuje komp, mora da se odradi rollback IOUSBFamily.kext-a na 10.6.4 verziju.
Resenje sam nasao na ovde.

Probaj iBoot CD sa tonymacx86 sajta, vanilla install mora da prodje na toj makini. DVD przi @ min. speed ofc.:)
Nema na cemu za link, anytime :)

Probao sam verovao ti meni ili ne sve te boot diskove i niti jedan nije hteo da mi proradi. Znači sve varijante EFIEmpire-a i ibootCD-a. Stalno sam dobijao poruku EBIOS error i još nešto je pisalo u nastavku i to samo u AHCI varijanti, dok u IDE se pokrene ali vrlo brzo zaglavi i onda prijavi: still waiting on root device...

Sve u svemu nije htelo. I onda šta?! Pa ništa mi drugo nije preostalo no da kreiram sam svoj disk koji će biti uvek butabilan i koji će raditi ko sat. A evo kako sam to napravio.

Prvo sam na kraju diska napravio mini particiju od 8GB. Na nju sam opalio restore Mac OS X install DVD-a i to 10.6.3 retail verzija. Kad sam to završio, onda sam instalirao na tu particiju poslednjeg chameleona i ubacio sam još u root sopstveni extra folder sa sve DSDT-om, apple.boot.plist fajlom i extension folderom u koji imam fakeSMC 2.5. U optional install sam dodao instalaciju za chameleona 2 rc 5 r619, MultiBeast i tzv. hacktool folder u koji sam smestio kexthelper i ostale slične zezalice...

Zatim sam ponovo od ove particije napravio image i sad mi još preostaje da kupim samo jedan dual lejer disk i to ispržim.

Elem, sve u svemu instalirao 10.6.3 retail (koji se na ovaj način butovao bez problema), updejtovao na 10.6.5 i sada zbilja sve funkcioniše ko sat. Čak su mi nestale i neke smetnje u slici koje su došle uz distro, a koliko vidim i neke sitnice malo bolje funkcionišu...

Elem, to je to ukratko... pa cenim da će ovo moje iskustvo nekome već vredeti...

Pozz ;)

p.s.

Verovatno može još malo lepše da se sredi ovaj deo sa dodatnim elementima tipa naknadna instalacija chameleona i programa, ali me mrzelo da tržim šta treba da se dodatno edituje kako bi recimo dobio ove pakete u ponuđenim menijima koje dobijamo prilikom instalacije, što bi naravno bila super stvar...

Prilozi

• [10-12-02 020946] Mac OS X Install DVD.png
    [10-12-02 020946] Mac OS X Install DVD.png
    125.2 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
Probao sam verovao ti meni ili ne sve te boot diskove i niti jedan nije hteo da mi proradi. Znači sve varijante EFIEmpire-a i ibootCD-a. Stalno sam dobijao poruku EBIOS error i još nešto je pisalo u nastavku i to samo u AHCI varijanti, dok u IDE se pokrene ali vrlo brzo zaglavi i onda prijavi: still waiting on root device...

Sve u svemu nije htelo. I onda šta?! Pa ništa mi drugo nije preostalo no da kreiram sam svoj disk koji će biti uvek butabilan i koji će raditi ko sat. A evo kako sam to napravio.

Prvo sam na kraju diska napravio mini particiju od 8GB. Na nju sam opalio restore Mac OS X install DVD-a i to 10.6.3 retail verzija. Kad sam to završio, onda sam instalirao na tu particiju poslednjeg chameleona i ubacio sam još u root sopstveni extra folder sa sve DSDT-om, apple.boot.plist fajlom i extension folderom u koji imam fakeSMC 2.5. U optional install sam dodao instalaciju za chameleona 2 rc 5 r619, MultiBeast i tzv. hacktool folder u koji sam smestio kexthelper i ostale slične zezalice...

Zatim sam ponovo od ove particije napravio image i sad mi još preostaje da kupim samo jedan dual lejer disk i to ispržim.

Elem, sve u svemu instalirao 10.6.3 retail (koji se na ovaj način butovao bez problema), updejtovao na 10.6.5 i sada zbilja sve funkcioniše ko sat. Čak su mi nestale i neke smetnje u slici koje su došle uz distro, a koliko vidim i neke sitnice malo bolje funkcionišu...

Elem, to je to ukratko... pa cenim da će ovo moje iskustvo nekome već vredeti...

Pozz ;)

p.s.

Verovatno može još malo lepše da se sredi ovaj deo sa dodatnim elementima tipa naknadna instalacija chameleona i programa, ali me mrzelo da tržim šta treba da se dodatno edituje kako bi recimo dobio ove pakete u ponuđenim menijima koje dobijamo prilikom instalacije, što bi naravno bila super stvar...

Bravo za trud! Odlicno si skockao install za tvoju makinu, verujem da je vredelo. Vazno je da sve funkcionise bez problema, kao sto treba. :)

Uskoro cu da probam kako GTX460 funkcionise, pa javljam utiske.

Interesantno je da i kod mene ovaj novi iBoot nece da radi,ali kod mene posle ubacivanja SL diska,izbaci kp,a kad ubacim iBoot Supported,instalacija prodje bez greske.
Jos bih voleo da max smanjim broj kextova,znam da je samo fakesmc obavezan.,interesuje me za jos par njih,al to cu kad dodjem kuci,sad pisem sa mob.

Vrh Dno