Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Ja recimo imam konstantno isti problem sa boot cd-om, uvek mi izbacuje to "still waiting for root device", i uopste ne mogu da skontam sta je tu problem??? Znaci kartica Ati 3870 HD (mashina iz potpisa), poskidao sam jedno 5-6 razlicitih boot cd-a koji su namenski za Ati, ali uvek bude isto... Ne znam ali ovaj metod mi je nekako muljav u poredjenju sa DVD izdanjima koje smo imali za 10.5.6...

Ako neko ima sugestiju ili ideju koji bi ja to boot cd trebalo da koristim za ovu moju karticu, neka nabaci ovde... Premda ja i ne ocekujem da ce to ici ko od sale kod mene jer sam ja sa ovom mojom plocom imao silnih problema i za 10.5, s tim sto, i to treba reci, sam to mic po mic uspeo da napakujem i resim kako treba, tako da mi sada tu sve fercera ko na pravom Meku. Verujem da moze i za 10.6 ali o tome cu naravno razmisljati kada uopste budem uspeo da pokrenem neki retail DVD putem recimo nekog boot cd-a. Za sada mrka kapa... :smoke:

- Imam nV karticu, isprobao sam 1*10^6 bootcd-a i tjorak, tjo ra k. U BIOSu je sve uredno namesteno ali cim se posle boot cd-a pokrene retail DVD jednostavmo stane i kraj.

Vlado, ne moze sa 3870, jednostavno ne ide, ja sam iz istog razloga zamenio 3870 za 9600GSO i boot-ovao install DVD bez problema.

Ne zaboravite vrlo bitnu stvar: da bi uopste pokrenuli instalaciju, morate da imate SATA DVD uredjaj i da je u BIOS-u enabled AHCI!

- Dosta (svi) ljudi na tonymac blog-u se zale da niko od njih nije uspeo ni sa 1nim bootcd-om da pokrene SLa cak i ako imaju citavu gamu HD 4xxx grafickih...

Uh,uh... Pa vidim ja da nesto nece... ,)

Pa zar bas ne postoji niti jedan jedini metod koji pi pogurao 3870 HD? Prosto ne mogu da verujem, to je citava jedna serija grafickih procesora!

I drugo, jel AHCI bas mora? Mislim ok, nije mi problem da ga obrnem na AHCI, ali mi onda 99% nece raditi 10.5.8 posto ga nisam tako instalirao zbog XP-a koji sam tada koristio pride i za koji se ispostavilo da bas i ne ume da skonta AHCI kako treba, a sto se tice dvd-a to bi morao prvo da proverim. Nemam pojma kako se ovaj moj vodi, ali mislim da je to ok!

Izgleda da cu morati da se presaltam na one flesh vriajnte...

Svako ko pokusava SL sa 2000/3000 serijom ati jednostavno gubi vreme jer nema leba od toga, zato ti i ne rade silni boot cdovi.

Moja preporuka ti je da se drzis 10.5 verzije jer nista pametno neces dobiti sa SL. Pogotovu jer 3870 radi kao zmaj na njemu. U 10.6 je opengl lose odradjen i performanse su dosta slabije nego li na 10.5 na primer. Sasvim je dobar leopard.

OK. Hvala vam ljudi... Inače to da sa 10.6 neću dobiti ništa specijalno u odnosu na 10.5 svakako znam i ovde nije reč o tome, već sam jednostavno iz čiste radoznalosti hteo da ga isprobam. A i zbog toga što ova moja ploča jako teško to sve vari (pitanje je dal bi uopšte to i htelo kod mene)...

Inače sam sasvim zadovoljan sa ovim što imam i praktično mi ne treba ništa dalje od ovoga u ovom momentu... To kažem jer ono zbog čega sam prvenstveno poželeo da imam Leoparda je određeni softver koji ne postoji za PC...

Pozdrav svima...

Poslednja izmena:
Ja mislim da je Leopard odlican i stabilan sistem, SL jos nije na tom nivou stabilnosti i ceka se 10.6.3 update da resi dosta problema, ovo ce potvrditi cerovatno vecina ljudi koji ovaj sistem koriste u svakodnevnom radu.

"Latest Mac OS X 10.6.3 beta suggests release imminent

A new test build of Mac OS X 10.6.3 has been seeded to developers, with known issues listed as “none.” This typically means that the build is a final test seed and barring major surprises, can be expected to be released in a matter of days.

The developer build, 10D561, is the second in a row which has listed known issues as “none.” Given the nine builds that have been made–and very few kilobytes of data have actually been changed according to developers who have compared 561 with its predecessor, 552–in the past two weeks, work on 10.6.3 (internal code name “Hephaestus,” in keeping with point updates being given Greco-Roman mythological monikers in recent years) has wound down and most members of the operating systems maintenance team are already working on projects intended for either 10.6.4 “Encedalus” or 10.7 “Lion.”

Although the rest of the team is ‘on call’ for any particularly tricky incoming bug reports that may require individual developers’ unique expertise, only about five or six people at Infinite Loop are now working full time on 10.6.3 according to one of our oldest and most reliable sources.

When “Hephaestus” is released via Software Update in early March (possibly sooner, though even with no new bug reports a waiting period of about a week is typical for this final stage of bug-fix point update development cycles….in order to be sure that developers have sufficient hands-on time with the final build), it is expected to focus almost exclusively on bug fixes and include the following:

*New graphics drivers for many nVIDIA GPUs and late-model ATi chips — including the ATi Radeon 5000 series, which has yet to be shipped in any Apple hardware but is rumored for both the imminent next generation of Macbook Pros and the big update to the Mac Pro due later this winter.
*Associated changes to OpenGL which include bug fixes, compatibility with third party extensions to OpenGL, and adoption of recent minor updates to the OpenGL standard.
*Updated codecs, security patches and performance improvements for QuickTime X
*Support code for the 64-bit version of the Logic audio production suite, including performance improvements
*Miscellaneous under-the-hood changes, not all of which are mere bug fixes, for iChat, Bluetooth, AirPort, USB, Printing and IP Networking. VPN related security patches have been mentioned in internal company notes but not seed notes provided to developers.

Interestingly, 10D561 actually shrank in size since its predecessor build two weeks ago, to 715MB from 737 for 10D552. Reliable sources tell Rumors that much of the work done in the nine intervening builds was focused on cutting out unnecessary/redundant files in the Delta update package and preparing the Combo package which should weigh in at just under one gigabyte.

A considerable amount of code in 10.6.3 is specific to the Late 2009 iMac lineup, including new graphics drivers for the Radeon 4850 and 4670 which should show significant performance improvements particularly at high resolutions or when running a second display, but work on fixing persistent problems with the current iMac family has been made a separate dedicated project which expects to release at least two Software Update packages in the next 4-6 weeks so Late 2009 iMac owners should not get their hopes up about 10.6.3 helping with persistent problems such as display flickering, color gradients or other issues not fixed by the two firmware updates (GPU and Display Firmware) released by that working group so far."

http://macosrumors.com/2010/02/25/macosx-10-6-3-imminent/

Ja mislim da je Leopard odlican i stabilan sistem, SL jos nije na tom nivou stabilnosti i ceka se 10.6.3 update da resi dosta problema, ovo ce potvrditi cerovatno vecina ljudi koji ovaj sistem koriste u svakodnevnom radu.

Ja koristim SL 10.6 nekoliko meseci i nemam nikakvih problema, i to chak nije ni na Macu :)

lucky you:)

Pa ko ima probleme sa stabilnoshcu ? :) Svi problemi koje imash kod Hackintosha je da li neshto radi ili ne, i sve se svodi na drajvere za nesto. Jos nisam video da neko kaze da mu sistem puca ili se cudno ponasa.

Nemam problema sa stabilnoscu, ali imam blagi utisak da mi je Leopard radio brze, ima tu jos stvari koje treba ispeglati.

E to ne znam, ja sam Leoparda koristio na X2 i 7600GT u 1680 rezoluciji, a SL na Quadu i 9800GT u 1920, i meni je SL brzi mnogo :d

Hmm, i ja sam leoparda koristio na X2 i 3870 sa 3GB RAM, jest quad core i SL dosta brzi sto se vecine stvari tice, mozda ja preterujem, videcemo sta ce 10.6.3 doneti. Generalno, vise sam problema imao sa SL nego sa Leopardom na AMD masini, flash me jedno vreme zezao, te bezicni mis kad se pokrene iTunes, par puta sam imao problema sa finder-om, slicne probleme su prijavljivali i MAC useri. Nisu problemi neresivi ali ih ima.

Ma SL ima neke mnogo dobre fazone na koje sam vec navikao, pa bi ga instalirao i da mi radi sporije, sad nema shanse nazad :)

Da li je neko uspeo da koristi Parallels ili VMWare na Snow Leopardu? Znaci da instalira Windows i da radi normalno? Ja nema sansi da ih nateram da rade, to sece rastura, ako sam uspeo samo jednom da ucitam u win i to je bilo neupotrebljivo.

Da li je neko uspeo da koristi Parallels ili VMWare na Snow Leopardu? Znaci da instalira Windows i da radi normalno? Ja nema sansi da ih nateram da rade, to sece rastura, ako sam uspeo samo jednom da ucitam u win i to je bilo neupotrebljivo.

VMWare radi uredno.

Na SLu mi radi XP pod VMWare-om pa razbija, chini mi se potpuno isto kao da sam direktno u windowsu. Jedini je problem shto je drajver za grafiku neki "njegov" pa nece ni jedna ozbiljnija igra da radi, sve shto sam probao brlja...

Na SLu mi radi XP pod VMWare-om pa razbija, chini mi se potpuno isto kao da sam direktno u windowsu. Jedini je problem shto je drajver za grafiku neki "njegov" pa nece ni jedna ozbiljnija igra da radi, sve shto sam probao brlja...

Nemojmo preterivati:)

Shto ? :) Pa stvarno ne vidim razliku, mogu da otvorim u Firefoxu gomilu zahtevnih stranica i sve radi isto kao da sam u Windowsu...

Mislio sam na pokretanje ozbiljnijih igara :)))

Ma ne, bash sam pokushao matore igre (Fahrenheit i Mafiu), i brlja grafika pa ubija, posle vidim to je neki VMWare generic drajver, i to je problem ochigledno, samo ne znam da li mogu da instaliram neki "pravi" drajver, sa tim se nisam zezao..

Ma ne, bash sam pokushao matore igre (Fahrenheit i Mafiu), i brlja grafika pa ubija, posle vidim to je neki VMWare generic drajver, i to je problem ochigledno, samo ne znam da li mogu da instaliram neki "pravi" drajver, sa tim se nisam zezao..

Mozes al nema vajde... On ce uvek koristiti svoj genericki! E da i to radi samo kako treba za one koji koriste NVidia karte, a ko ima Ati (ko ja) moze da se slika! 3D akcelaricija ne fercera na Ati-ju ni pod razno... :smoke:

Ma imam 9800GT, ali dzabe ako ne moze. Sve shto sam probao u 3D, previshe brlja da bi uopshte video shta je na ekranu, pa sam odustao. Ionako sam samo hteo da probam da li radi...

Ja sam igrao npr Battlefield 2 na Parallels 5.0

Isto tako podrzan je DirectX 9.0 Shader model 3.0 tako da cak moze da se pokrene i Crysis, barem pise tkao na ssajtu. Za VMWare vec ne znam.

E da Driver-e ajde leba ti reci mi koji ti je FPS u Xbenchu na OpenGL testu?

Poslednja izmena:
Ne vidim nigde OpelGL test u geekbenchu. Rezultat za 32bit mi je 6393 shto je otprilike kao neki i5 Mac Pro, a brze od Mac Pro Intel Xeon 5160 3.0 GHz (4 cores) za 800 poena, shto znachi da bi mi se isplatilo da radim upgrade tek na neki highend Mac Pro ili da kupim i7 PC koji bi bio otprilike duplo brzi od ovoga :) U 64bit imam 7060..

http://www.primatelabs.ca/blog/mac-benchmarks/

Haha ;)

OpenGL mi je 131.57 fps, jel to dobro ? :)

Ukupan skor mi je 183.21, shto je bolje od vecine, nije loshe s obzirom da sam hardver platio koliko neki G4 :)

Poslednja izmena:
Evo ja npr imam 260FPS sa 8800GT (10.5.8), a u Snow leopardu sam imao nekad 70 a nekad 30fps.

Definitivno imaju problem sa OpenGL-om u Snow Leopardu. To ce nadam se 10.6.3 resiti.

Da li imaju oni problem, ili mi sa kompatibilnim hardverom ? :)

Recimo na Macbooku CoreDuo 2Ghz sa Intel GMA950 mi animacije u sistemu uopshte ne rade mnogo loshije nego ovde, iako je hardver ono 100x slabiji, ako sam dobro ukapirao da to sve koristi GPU.

Nazad
Vrh Dno