Šta je novo?

MacOS X 10.6.x (x86 Snow Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

OK. Skontao sam to. Medjutim, ako isformatiram HDD u GUID, da li cu na taj HDD (na nekoj od 3 particije koliko mi treba da napravim na njemu) moci da dodam WIN7 kao dodatni OS koji ce mi raditi zajedno sam SLom???

Ja ne znam da li to nekom radi duze vreme, ali meni su dual bootovi i sa Vistom i sa Win7 ubili obe particije vrlo brzo pa sam morao sve ponovo, tako da sam treci put odustao od toga i stavio samo OSX i to radi...

Najbolje je dva HDD-a i onda ne boli glava. Meni je OS X instaliran preko ICY BOX-a eSATA i radi odlično. Ako ne diram tastaturu, bootuje se Win 7, ako udarim enter, onda Snow.

Napomena: prilikom instalacije bilo kog kexta, važno je popraviti permissions za /Extra/Extensions i /System/Library/Extensions. Posle u disk utility permissions za HDD, pa restart i onda sve radi kako treba.

Poslednja izmena:
Znaci mora da padne jos jedan HDD... :(

Konačno imam zvuk na Logitech Z-5500. Za sada stereo, ali radim na tome. :)
.
.
.
.
.
busratio= and then your specific CPU's bus/core ratio.

So, for example, the command would be

busratio=23

For a Core i3-540. Simple! But as yet untested on a lot of these.

Below is a list of the bus/core ratio taken from Intel's site for all of their 2010 lineup.

ibusratios.png

Poslednja izmena:
Za one koji su imali problema sa updateom sa 10.6.0 i 10.6.1 na 10.6.2, na GA P35 i slichnim plochama, reshenje je sledece:

Kod:
1. Delete /Extra/Extensions/SleepEnabler.kext

2. Install 10.6.2 from Software Update.

3. Paste Netkas' SleepEnabler.kext in Extra/Extensions.

4. Open Terminal:
4.1. sudo -s
4.2. chown -R root:wheel /Extra/Extensions/SleepEnabler.kext
4.3. chmod -R 755 /Extra/Extensions/SleepEnabler.kext
4.4. touch /System/Library/Extensions

5. Close Terminal.

6. Restart.

7. Repair Disk Permissions through Disk Utility.

Za one koji imaju problema sa seckanjem misha posle otvaranja iTunesa, evo reshenja.

Ja sam igrao npr Battlefield 2 na Parallels 5.0

Isto tako podrzan je DirectX 9.0 Shader model 3.0 tako da cak moze da se pokrene i Crysis, barem pise tkao na ssajtu. Za VMWare vec ne znam.

E da Driver-e ajde leba ti reci mi koji ti je FPS u Xbenchu na OpenGL testu?

Tako je. Ko hoće barem malo da se proigra u VM na Mac-u, moraće da se pokoristi Parallels-om. Ima test na netu, 8 strana, head2head testiranje/igranje na Mac VM. Hint: Engadget...

Evo, opet problemi.
Pozajmio sam od drugara nov HDD.
USB flesku sam pripremio po uputstvu, donekle sve ide glatko i pred finis same instalacije napise da ne moze na ovom HDDu da dovrsi instalaciju. Evo par slika koje sve to ilustruju.
Gde li sam sada pogresio??? HEEEELLLLLP!!!!

IMG_0133.JPG, IMG_0131.JPG i IMG_0132.JPG.

Slika iz EFIja, tok instalacije, PROPALA INSTALACIJA (ZASTOOOOOOOO!!!).

Ok, ajde ovako, samo za neogeo majstora:

Imaš ploču na koju se izuzetno lako instalira Snow Leopard

Sad prati upustvo i ako omašiš, baci komp kroz prozor:

1. skini ovaj .iso i nareži ga na CD, mora biti butabilan:

http://www.tonymacx86.com/Public/tonymacx86-iBoot.iso.zip

2. moraš imati instalacioni DVD Snow Leopard 10.6.0. Retail (ako nemaš, poslaću ti ja poštom)
3. u biosu uključi AHCI
4. butuj sa CD-a
5. kad se pojavi ekran sa hard diskovima, izbaci taj CD i ubaci Retail DVD
6. pritisni F5 i izaberi Retail DVD kursorom, pa space i kucaj:
cpus=1 busratio=22
7. udri enter
8. kad završi instalacija ili ako pri kraju prijavi da nije uspeo da se instalira Leopard, ignoriši i klik na Restart
9. ubaci pre butovanja opet Tonyx86 CD i izaberi particiju gde ti je instaliran Leopard, space pa opet kucaj: cpus=1 busratio=22.

Sad bi morao da uđeš u Leopard i ako uspeš, nastavljamo dalje sa časovima obuke, jer je potrebno instalirati sve za tvoju ploču, da ne bi ubacivao taj CD svaki put.

p.s. tvoja ploča je skoro ista kao moja, tj. ista mreža, zvučna, JMicron 363... ;)

Poslednja izmena:
Evo, opet problemi.
USB flesku sam pripremio po uputstvu, donekle sve ide glatko i pred finis same instalacije napise da ne moze na ovom HDDu da dovrsi instalaciju. Evo par slika koje sve to ilustruju.

Pogledajte prilog 58793, Pogledajte prilog 58794 i Pogledajte prilog 58795.

Baki, samo polako, bez nervoze.:) Podesi da ti taj drajv(na koji si installed SL) bude prvi u Boot Priority u BIOS-u.

Baki, nisi postavio u Bios-u AHCI mod... To te hebe! Prebaci ga na AHCI, pa idi da naranis svinje...
EDIT: Nista, forget it. Pravim se pametan a nista nisam procitao kako treba...Mislio sam da je pre install-a...
Mozda jednostavno nemas srece :p (al sam ti pomogo)

Poslednja izmena:
Evo, opet problemi.

Pogledajte prilog 58793, Pogledajte prilog 58794 i Pogledajte prilog 58795.

Ma nije ti propala instalacija! To installer napiše jer ne može da restartuje mašinu. Probaj ovo:
http://puru.se/

Skini i nareži na CD i onda bootuj sa CD-a i izaberi particiju sa Snow Leopard-om, a kada podigne sistem dodaj Kextove koji su ti potrebni.

Možda je najbolje da probaš i instalaciju sa ovom metodom.

Ok, ajde ovako, samo za neogeo majstora:

Imaš ploču na koju se izuzetno lako instalira Snow Leopard

Sad prati upustvo i ako omašiš, baci komp kroz prozor:

1. skini ovaj .iso i nareži ga na CD, mora biti butabilan:

http://www.tonymacx86.com/Public/tonymacx86-iBoot.iso.zip

2. moraš imati instalacioni DVD Snow Leopard 10.6.0. Retail (ako nemaš, poslaću ti ja poštom)
3. u biosu uključi AHCI
4. butuj sa CD-a
5. kad se pojavi ekran sa hard diskovima, izbaci taj CD i ubaci Retail DVD
6. pritisni F5 i izaberi Retail DVD kursorom, pa space i kucaj:
cpus=1 busratio=22
7. udri enter
8. kad završi instalacija ili ako pri kraju prijavi da nije uspeo da se instalira Leopard, ignoriši i klik na Restart
9. ubaci pre butovanja opet Tonyx86 CD i izaberi particiju gde ti je instaliran Leopard, space pa opet kucaj: cpus=1 busratio=22.

Sad bi morao da uđeš u Leopard i ako uspeš, nastavljamo dalje sa časovima obuke, jer je potrebno instalirati sve za tvoju ploču, da ne bi ubacivao taj CD svaki put.

p.s. tvoja ploča je skoro ista kao moja, tj. ista mreža, zvučna, JMicron 363... ;)

E, osedeo sam sa Retail DVDom i CD metodom. Ne pomaze ama bas nista dok se nisam bacio na USB metodu nisam video bas nikakvog boljitka, ali pokusacu pa javljam. Inace sam isprobao nekoliko bootCDa varijanti ali bezuspesno :( ...

Poslednja izmena:
@MegaSkot i ostali prijatelji:

- Uspelo je sve kao sto treba da bude. ***. Uputstvo koje pratim za USB metodu je tako konfuzno da to nije normalno ali sam uspevao da se provucem, medjutim koliko sam dalje pogledao na kraju svake instalacije SL napise Fail to install...
Podigo sam iPC, na SLa napucao EFI 10.6, prekopirao Qooupz kernel, DSDT svoje mobo, boot i Extra. Restartovao iPCa, iz boot moda BIOSa izabrao SL HDD i eto reseeeenjaaaa. Podigo se SL, prosla animacija ali je zaglavio i prijavio gresku tastature jer nemam USB tastaturu.
Mogu li da mu iz iPCa usadim neki patch za PS/2 tastaturu dok ne nabavim USB???

Za sada je sto se instalacije tice sve zavrseno, za dalje videcemo.

HVALA SVIMA koji su se nesebicno potrudili da mi pomognu!!!

Poslednja izmena:
Ja sam zbog tastature jednu instalaciju uradio za dzabe, mora ponovo :) Ne vredi ni adapter PS2>USB, radice on nekako, ali chas radi chas ne radi, ko migavac :) Ja sam na kraju sluchajno naleteo na neku genius tastaturu kojoj je ochigledno uzor Apple alu keyboard, tako da sam je uzeo i odlichna je za kucanje, a ujedno i mala i jeftina, 1000 din u Computer landu. Bar dok ne uzmem pravu Apple tastaturu :)

... Sad bi morao da uđeš u Leopard i ako uspeš, nastavljamo dalje sa časovima obuke, jer je potrebno instalirati sve za tvoju ploču, da ne bi ubacivao taj CD svaki put.

CD/DVD metoda nece. Zaglavi odmah posle EFI loadera cim pocne da cita SLa sa DVDa, ali posto je prosla USB metoda obraticu ti se sa molbom za pomoc cim nabavim USB tastaturu...

thx again

Ja sam zbog tastature jednu instalaciju uradio za dzabe, mora ponovo :) Ne vredi ni adapter PS2>USB, radice on nekako, ali chas radi chas ne radi, ko migavac :) Ja sam na kraju sluchajno naleteo na neku genius tastaturu kojoj je ochigledno uzor Apple alu keyboard, tako da sam je uzeo i odlichna je za kucanje, a ujedno i mala i jeftina, 1000 din u Computer landu. Bar dok ne uzmem pravu Apple tastaturu :)

Ima li neku oznaku ta Genius tastatura?

Zove se Slimstar i220. Stvarno je plagijat, sve do lampice ugrađene u Caps Lock taster

slimstari220_low enlace.jpg

@MegaSkot i ostali prijatelji:

Mogu li da mu iz iPCa usadim neki patch za PS/2 tastaturu dok ne nabavim USB???

Za sada je sto se instalacije tice sve zavrseno, za dalje videcemo.

HVALA SVIMA koji su se nesebicno potrudili da mi pomognu!!!

Mozes, samo iskopiras u Extensions folder drajver za PS2 :)

Pogledaj koji su tacno kextovi pa mislim da ces moci i one iz leoparda da iskoristis.

CD metoda neće ako je bilo šta rađeno sa Snow DVD-om. Znači: mora biti retail 10.6.0 untouched.

CD metoda neće ako je bilo šta rađeno sa Snow DVD-om. Znači: mora biti retail 10.6.0 untouched.

Pa naravno da je retail i da ništa nije petljano. Takvog sam ga i skinuo (sa .iso extenzijom) i narezao na DL DVD-R sa x2/x1 brzinama.
Isti taj retail u potpunosti i do kraja odradi instalaciju kada ga prebacim na flesku i odradim USB Flash metodu. Ovamo na DVDu krene, proradi Loader i posle njega pođe malo Retail i zaglavi. Okačio sam već slike o tome. Uvek mi prijavljuje istu grešku koji god BootCD da sam koristio i mislim da je greska tipa Kernel Panic... (boot itme in nano seconds: xxxxxx...).
Medjutim, zasto bih se brinuo za CD/DVD kada USB Flash radi perfektno. Jos samo da mi sledece nedelje stigne Genius Slim Star i220 i ima da fercera samo tako (ništa pre toga jer u Kruševcu nema nigde i220 a neću da bacam lovu na druge tastature kada mi se ova extra svidja)...
Javljam cim u necemu uznapredujem ili mi zatreba pomoc.

thx svima na dosadasnjoj pomoci!

Inace evo danas proverio, nece kextovi od leoparda, ali imam ja za Snow kextove za PS2, tako da reci ako hoces da ti bacim na mejl, na mojoj ploci radi PS2 sa njima, pre njih retail nije hteo da prepozna tastaturu.

Nisi morao ni da me pitas za to :D.

Salji PS/2 kextove odmak.
thx

izvolte ga :)

Prilozi

• PS2 Snow.zip
    122.9 KB · Pregleda: 34
OK, thx again.

Evo jednog trivijalnog pitanja: kako da ubacim ps/2.kext u SLa kada nece dalje od one Welcome poruke i prijave da nemam tastaturu???
(iz iPCa ili kako vec??? nisam to nikada radio :D)???

Iz Windowsa (ako imas instaliran MacDrive da bi video Mac particiju), ili iz nekog drugog Mac OS-a. Samo ih iskopiras u standardno mesto iliti u System\Library\Extensions

Iz Windowsa (ako imas instaliran MacDrive da bi video Mac particiju), ili iz nekog drugog Mac OS-a. Samo ih iskopiras u standardno mesto iliti u System\Library\Extensions

OK. Tako sam i mislio :D:D:D.
Meni radi iPC paralelno sa ovim čudom, ali zar neće SL posle praviti problema zbog ubačenog .kext-a a nije odrađen PermissionRepair .kext-ova???

Vrh Dno