Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Pa Win7 mora da ti bude instaliran pod AHCIjem, to je sigurno problem.

Pa Win7 mora da ti bude instaliran pod AHCIjem, to je sigurno problem.

Pa i jeste pod AHCI, no kako bi inace bio? :D

Win7 je extra zahvalna stvar. Instaliras ga pod SATA/IDE kontrolerom onda u msc-u izaberes enejblovanje AHCIa po difoltu, restartujes ga i udjes bez ikakvih problema pod AHCI okriljem u Win7 bez ikakvih F6 opcija ili ubacivanja drajvera sa :S: Flopyja...

Meni je 640GB HDD izdeljen na 3 particije, 1. WIN7, 2. RAZNO, 3. Mac (iPC10.5.6) a ovaj drugi na dve, 1. Snow Leopard i 2. Leopard.

Pokretanjem Chameleona na SLu lepo mi u loaderu prikaze redom sve particije !. SL, 2. Leo, 3. WIN7, 4. RAZNO, 5. Mac ali samo sa SLa i WIN7 hoce da bootooje dok sa Leo i Mac nece da mrdne... :wall:

Moze li neko da mi pomogne malo. Treba da dojavim burazeru koji je u NY koji drajver da instalira na iPC-u za ako se ne varam, NVidia 8800GT - 512. Interesuje me da li postoji neki pismen drajver na samom iPC 10.5.6 instalacionom disku za ovu karticu ili je bolje ipak da mu preporucim da to odradi naknadno iz Efi-ja?

Ja imam nvenabler.kext i sa njim mi grafika radi full.

Samo jos treba i da obrise apple upstream tako nesto kext, da mu ne laguje mis kad se otvori itunes ili quicktime.

Moze li neko da mi pomogne malo. Treba da dojavim burazeru koji je u NY koji drajver da instalira na iPC-u za ako se ne varam, NVidia 8800GT - 512. Interesuje me da li postoji neki pismen drajver na samom iPC 10.5.6 instalacionom disku za ovu karticu ili je bolje ipak da mu preporucim da to odradi naknadno iz Efi-ja?

nvdarwin.kext iz same instalacije. Odabere ga u toku same instalacije i extra zavrsi posao!
Tako je bar bilo kod mene na iPC-u kada sam ga instalirao.

Ok. Hvala :)

Ako moze mali savet! Imam Logitech Blu Thut tastaturu i misa Di Novo Laser. Cak sam skinuo i neki njihov softvercic za setovanje, ali pod OSX-om mi napravi dar mar u sistemu. Zaglavljuje se, gomila stvari u samom sistemu ner radi kako treba itd. Imali neke pomoci u vezi ovoga!

Poslednja izmena:
Ljudi pomagajete imam problem i to VELIKI. Namesato sam mac os x 10.5.7 i uspeo sve do grafike samo to nisam uspeo naime instalirao sam neki kext i kao potreban je reset i kao radice kad ono javlja mi se ovaj
106227_3.jpg
prozor prilikom starovanja mac os-a sta da radim nece da me pusti.

Ljudi pomagajete imam problem i to VELIKI. Namesato sam mac os x 10.5.7 i uspeo sve do grafike samo to nisam uspeo naime instalirao sam neki kext i kao potreban je reset i kao radice kad ono javlja mi se ovaj
106227_3.jpg
prozor prilikom starovanja mac os-a sta da radim nece da me pusti.

Pa uradi ono što ti traži, ali ovo nije greška grafičke već čipseta odnosno IDE/AHCI...

Pozdrav!Prelistavao sam forum i nasao neki info ali za neke stvari jos nisam potpuno siguran pa da pitam-'Kupih' iDeneb 10.5.7 , odvojih particiju na hardu od 20 GB na koju bih instalirao Mac os,konfa je sledeca:Ga-p35-ds3;Intel E2160;Powercolor X1600 pro PCI-e,Apacer gb ddr2,samsung dvdr sata,WD 320 GB IDE.Zanima me da li mogu Windows 7, koji trenutno koristim, i iDeneb da dele isti hard i ako neko zna sta izabrati od 'drajvera' pri instalaciji...TnX

Ok...Ovako-provrteo sam instalaciju par puta i neuspesno-ovo sam uspeo da odradim:eek:dredio particiju za Os X formatirao je iz instalacije u onom journaled obliku,dakle installer vidi hard,zatim Customize:
-Bootloader- Chameleon V2 ,
-kernel voodoo 9.5.0,
-Vga:radeon X series(16x0-tu postoji nekoliko sa raznim serijskim brojevima,stiklirao sam kompletnu sekciju X16x0) ,
-sound Voodoo HDA
-Chipset: Intel nesto,jmicron
Za ostalo nisam siguran tj. nemam pojma cemu sluze...
Instalacija se zavrsi-stigne do 5 minutes remaining,komp se resetuje,ako ostavim disk unutra instalacija krece iznova sa izuzetkom sto se prvo pojavi svetlo plavi ekran i neki artefakti po njemu...Ako izvadim disk - Boot disk error tj. nema nikakvog OS-a.
Sta mi je ciniti?

Ok...Ovako-provrteo sam instalaciju par puta i neuspesno-ovo sam uspeo da odradim:eek:dredio particiju za Os X formatirao je iz instalacije u onom journaled obliku,dakle installer vidi hard,zatim Customize:
-Bootloader- Chameleon V2 ,
-kernel voodoo 9.5.0,
-Vga:radeon X series(16x0-tu postoji nekoliko sa raznim serijskim brojevima,stiklirao sam kompletnu sekciju X16x0) ,
-sound Voodoo HDA
-Chipset: Intel nesto,jmicron
Za ostalo nisam siguran tj. nemam pojma cemu sluze...
Instalacija se zavrsi-stigne do 5 minutes remaining,komp se resetuje,ako ostavim disk unutra instalacija krece iznova sa izuzetkom sto se prvo pojavi svetlo plavi ekran i neki artefakti po njemu...Ako izvadim disk - Boot disk error tj. nema nikakvog OS-a.
Sta mi je ciniti?

Izaberi AHCI drajver pa ako nece onda idi na varijantu ICHx drajvera a nemoj stavljati video drajver vec nakon "uspesnog" restarta ukucas ... -v -x pa tek odatle zbudzis Radeon drajvere preko nekog EFI Installera...

tesko...

Pa uradi ono što ti traži, ali ovo nije greška grafičke već čipseta odnosno IDE/AHCI...

Naravno da je graficka u pitanju kad stavim geforce 8800GTS onda ucitava sve ok ali nema Quartz Extreme podrsku koja mi treba zbog Final Cut-a.

Naravno da je graficka u pitanju kad stavim geforce 8800GTS onda ucitava sve ok ali nema Quartz Extreme podrsku koja mi treba zbog Final Cut-a.

OK. Ako ti tako kazes onda i jeste tako ali da li su pokusao da butujes sa -x opcijom pa da onda naes neki EFI instaler za nV i tek onda ubacis graficki drajver?

Resio sam taj gore problem bilo je do grafike resio sam tako sto sam stavio 8800GTS 320MB i sad radi. Ali me zanima posto imam grafiku GTX280 1024MB da li je neko naso na netu drajvere za nju ja sam kao naso neki drajver ali mi treba kazu i novi nvinject i stavili ljudi link sa rapidshare.de koji neradi u cemu je fora. Jel to neko namestio da mu radi GTX280 na mac-u. Takodje sam video na nvidinom sajtu da ima regularno da se skinu drajveri za mac ali samo za GTX285 kad probam da ih instaliram na GTX280 kaze da nema odgovarajuci hardwer za te drajvere. Stvarno mi je smor da svaki put menjam grafiku kad oucu da se poigram u win-u.

Reseno hvala. Ali resei jednu stvar kad ono zeza druga :\ naime kao da se oseti da mis malo kasni i po neki put ako da preskoci - lag-uje mada sam se mozda i ja utripovo nesto. Mada mi bas deluje da kasni.

to te zeza sigurno kext

Appleuserupstreamclient

tako nekako se zove, nadji ga u \extensions folderu i obrisi.

Nije pomoglo obriso sam doticni file i nista sve ostalo isto. Uradio reset i nista mozda nisam trebo da ga samo obrisem mozda da sam koristio neki kext remover ili tako nesto ako ima takvih app za takve stvari.

Evo ovo sam upravo naso na wikipediji Geforce GTX 280 1024Mb EVGA WORKS With: Efi Strings, also DUAL Cards work Yes/Yes/Yes All Work with out patches: Yes with EFI String, MUST remove all other patches

Kako sad to da primenim meni je trenutno ovako setovana grafika. Nemogu da vam zalepim sliku nemam jos nikakvih programa za printscreen a i neznam kao se radi printscreen na mac-u nece taj taster da uhvati nista pa evo teksta.

GeForce GTX 280:

Chipset Model: GeForce GTX 280
Type: Display
Bus: PCIe
PCIe Lane Width: x16
VRAM (Total): 1024 MB
Vendor: NVIDIA (0x10de)
Device ID: 0x05e1
Revision ID: 0x00a1
ROM Revision: CoreVidia 1.1
Displays:
Display Connector:
Status: No Display Connected
SyncMaster:
Resolution: 1280 x 1024 @ 60 Hz
Depth: 32-Bit Color
Core Image: Hardware Accelerated
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Quartz Extreme: Supported
Rotation: Supported

Poslednja izmena:
Nije pomoglo obriso sam doticni file i nista sve ostalo isto. Uradio reset i nista mozda nisam trebo da ga samo obrisem mozda da sam koristio neki kext remover ili tako nesto ako ima takvih app za takve stvari.

Evo ovo sam upravo naso na wikipediji Geforce GTX 280 1024Mb EVGA WORKS With: Efi Strings, also DUAL Cards work Yes/Yes/Yes All Work with out patches: Yes with EFI String, MUST remove all other patches

Kako sad to da primenim meni je trenutno ovako setovana grafika. Nemogu da vam zalepim sliku nemam jos nikakvih programa za printscreen a i neznam kao se radi printscreen na mac-u nece taj taster da uhvati nista pa evo teksta.

GeForce GTX 280:

Chipset Model: GeForce GTX 280
Type: Display
Bus: PCIe
PCIe Lane Width: x16
VRAM (Total): 1024 MB
Vendor: NVIDIA (0x10de)
Device ID: 0x05e1
Revision ID: 0x00a1
ROM Revision: CoreVidia 1.1
Displays:
Display Connector:
Status: No Display Connected
SyncMaster:
Resolution: 1280 x 1024 @ 60 Hz
Depth: 32-Bit Color
Core Image: Hardware Accelerated
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Quartz Extreme: Supported
Rotation: Supported

WIN Key+SHIFT+3= SnapShot Of All Screen
WIN Key+SHIFT+4= SnapShot Of Selected Field
...

U stvari može se desiti da je na nekim kompovima Alt+Shift+3 ili 4 u zavisnosti kako se tastatura prepozna. A ako se instalira Logitech Control Center onda radi i Print Screen dugme (pojavi se slika celog ekrana na desktopu).

Super al to mi je totalno sporedno sada mene i dalje zeza mis. Kasni laguje mozda je neko od vas bolje upoznat sa detaljima snow leoparda mozda se tamo to nece desavati.

Super al to mi je totalno sporedno sada mene i dalje zeza mis. Kasni laguje mozda je neko od vas bolje upoznat sa detaljima snow leoparda mozda se tamo to nece desavati.

Joj znam kako ti je, ja sam ludeo u početku zbog ovoga...

Elem, postoje dva načina da središ proklizavanje miša.

1. da kupiš originalni Macov mouse, za šta cenim da će retko kome pasti na pamet da proba... :p

2. je praktično i jedini u potpunosti validan softverski način, a to podrazumeva sledeće. Skini i instaliraj Steermouse i onda iz njega podesi miša kako ti odgovara. Sve ostale metode tipa brisanje nekog fajla iz iTunes-a čini mi se ili recimo logitech drajveri za mac OS X i tome sl. su boranija za ovaj program...

To znači praktično sledeće. Da bi dobio ono što očekuješ od miša, iz steermousa treba da postaviš recimo slajder za tracking speed na 0.01, a za sensitivity na 100. Po defaultu su ti oba slajdera na sredini koliko se sećam što nije apsolutno ok, premda se odmah nekako oseti razlika da miš malo bolje reaguje čim se ovaj program pokrene.

Što se tiče Snow Lea mislim da situacija po ovom pitanju nije ništa bolja, ali to ja samo nagađam jer nisam još isprobao sneška...

BTW, ja koristim Logitech RX1000 Laser mouse i sa ovim podešavanjima miš mi radi sada bolje nego pod windowsom, premda cenim da to ima veze i sa samim OS-om jer Leopard ima kvalitetniji prikaz 2D slike i to pre svega što se pod njim ne javlja tzv. horizontal tearing, drugim rečima savršeno sinhronizuje animirane slike. Zato recimo bilo kakav skroling u bilo kakvom prozoru izgleda savršeno glatko i precizno te ga ovo inače čini kud i kamo prijatnijim u radu u odnosu na bilo koji windwos...

Poslednja izmena:
Hvala.

Ovog momenta cu da idem da ga probam. Znaci blao sam siznuo od kasnjenja i preskakanja strelice.

Bolji je osecaj misa sada ali jos uvek imam taj neki lag - preskakanje misa u odredjenim trenutcima i kasni on jos uvek samo manje. *ebem li ga malo sam razocaran po tom pitanju a opet s druge strane ipak je ovo hackintosh varijanata daleko od pravog mac-a.

ipak je ovo hackintosh varijanata daleko od pravog mac-a.

Ha, ha... Pa, u stvari cenim da je to individualna stvar kada je PC u pitanju. Sto se mene tice kada uporedim svoj iPC sa nekim originalnim Macovima na kojima sam imao prilike da radim, skoro da nema nikakve razlike. Znaci ako ima nesto onda je to stvarno zanemarljivo...

Drugo, ako si podesio onako kako sam ti napisao i opet imas kasnjenje onda nema pomoci. Jedino sto jos mozes da probas je da tracking speed smanjis na nulu jer ovaj klizac konkretno u mom slucaju regulise to proklizavanje. I jos jedna stvar tu postoji. Sad sam se setio u stvari da sam i ja imao neko minimalno kasnjenje i pored ovog programa u verziji 10.5.6, ali kada sam odradio nadogradnju na 10.5.7 sve je bilo ok.

Dakle ako nisi ovo uradio, savetujem ti da to obavezno odradis, jer su svi ukljucujuci i ljude koji imaju prave Mac-ove primetili da je odziv bolji nakon updejta. Inace nadogradnja na 10.5.7 je easy stvar, dok je za 10.5.8 to vec malo izadsniji zahvat...

Toliko...

Znaci, sad kad malo bolje razmislim, moguce je da pod Snow Leopardom ovoga nema, ili ako ima onda je svakako manje prisutno... Ali moguce je i da je to individualna stvar, tj. da zavisi od toga koji mouse koristis. Moja preporuka bi ti bila da uzmes neki Laser Logitech i resis sve dileme oko ovoga, jer valjace ti tako nesto bez obzira na hackintosh, a sto se tice kinte... Pa recimo da ovaj koji ja koristim (Logitech RX1000 Laser mouse) ne prelazi cenu od 1800 dinara, sto je slozices se OK cifra za ovakvu jednu stvarcicu...

Poslednja izmena:
Imam Logitech G5 njega koristim a verijuz mac-a imam 10.5.7 i planirao sam da odradim regularni software update na 10.5.8. Inace ver. ovog mog hackintosh-a je iAtkos v7.

Vrh Dno