Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Taj fix se nalazi samo u iPC distribuciji, mada moze da se nadje i separate, meni je ipak elegantniji ovaj registry fix.

Evo i linka do razlicitih nacina kako resiti ovaj problem.

http://pcwizcomputer.com/index.php?option=com_content&task=view&id=65&Itemid=45

Pa ne znam bas... Meni se nekako cini da je ovo ipak elegatniji nacin da se otkloni taj problem...

A nisao sam i na ovo:

I am posting this because I was having problems getting the time to sync between my Windows 7 and OS X installs in my dual boot setup. After some research I found that this fix was the easiest and best fix. The only problem is that I could not find a link for the file anywhere. After some IRC help I cam across the file. I am posting it here to help others that have the same annoying problem.

ALL CREDIT GOES TO Zephyroth. I AM JUST SHARING HIS WORK WITH OTHERS.

If there was a reason that this file was so hard to find, or if the publisher would rather it not be shared publicly, just PM me and I will remove it from my server and delete the thread.

Elem, ovaj lik ga je obrisao tako da ce vam ovo koristiti...

Windows / OS X Time Sync Fix by Zephyroth

A sto se ovog fajla tice nisam bas 100% siguran da je to to posto sam ovo nasao na drugom mestu, ali trebalo bi da jeste... Meni ne vredi da isprobavam jer sam ga vec instalirao, heh... tako da cu to prepustiti nekome ovde pa nek se izjasni jel ovo to ili nije...

Poslednja izmena:
Ajd da postavim par pitanja (da ne smaram samo Vladu ;)).

1. Instalirao sam iPC 10.5.6 sa 8800 GT i nVdarwin-om i dobio QE/CI. Medjutim promenim graficku i stavim 9800 GT i nema više QE/CI ni pod . razno. Probao sam razne metode deinstalacije i instalacije .kext-ova, ubacivanja EFI stringova, reinstalaciju iPCa ko zna šta još, međutim od QE/CI više ni traga ni glasa (rezolucija je normalna, OGL radi ali QE/CI više nix) :wall:. Kako da rešim ovo?

2. Na kompu imam paralelno WIN7 i iPC 10.5.6. Skinuo sam VmWare Fuse, instalirao ga ali sada ne znam kako da svoju WIN7 instalaciju (koja vec postoji) otvorim pod Mac-om odnosno kako da postojeću WIN7 instalaciju i potrebne aplikacije otvorim pod Mac-om i da mi to "radi"???

Ajd da postavim par pitanja (da ne smaram samo Vladu ;)).

1. Instalirao sam iPC 10.5.6 sa 8800 GT i nVdarwin-om i dobio QE/CI. Medjutim promenim graficku i stavim 9800 GT i nema više QE/CI ni pod . razno. Probao sam razne metode deinstalacije i instalacije .kext-ova, ubacivanja EFI stringova, reinstalaciju iPCa ko zna šta još, međutim od QE/CI više ni traga ni glasa (rezolucija je normalna, OGL radi ali QE/CI više nix) :wall:. Kako da rešim ovo?

2. Na kompu imam paralelno WIN7 i iPC 10.5.6. Skinuo sam VmWare Fuse, instalirao ga ali sada ne znam kako da svoju WIN7 instalaciju (koja vec postoji) otvorim pod Mac-om odnosno kako da postojeću WIN7 instalaciju i potrebne aplikacije otvorim pod Mac-om i da mi to "radi"???

Nisam baš siguran da postojeću instalaciju sedmice možeš nagurati u VMware osim ukoliko windows nisi podigao direktno iz VMware makine ranije...

To znam da može jer i ja koristim VM ali to što si ti zamislio bojim se da ne može... Voleo bih da me neko demantuje ovde ovaj put, samo cenim da se to neće desiti?!

Za karticu moraš da nađeš odgovarajući string... Izčitaj vendor id za tu karticu pa polako u pretragu... Imaj u vidu da sa neta možeš da svučeš gomilu modifikovanih EFIstudija... Ja sam naišao na barem jedno 3, a možda i 4 i svaki se razlikuje... napr, jedan je bio samo za NVidia kartice , drugi samo za Ati, treći la-po, la-po, itd...

Poslednja izmena:
Muka me je naterala pa moram da vam se obratim. Naime moj komsija je skoro kupio novi racunar ali je resio da na jednu od particija instalira OS X naravno za PC. Od vise distribucija koje sam probao nije prosla ni jedna ( iDeneb 1.5.1, iAtkos 10.5.7, SL 10.6.2) ali nece ni jedna . Na moj nagovor je zamenio plocu i umesto stare sa ICH7 uzeo je P5QL-VM sa ICH10). Ni na ovu nisu htele da prodju tj. kad krene instalacija posle 15-20 sekundi stane i prestane da se vrti DVD. Njegova masina je P5QL-VM9 (G43 chip set), Intel E5300, Sata WD 250 GB, integrisana GMA X4500, LAN Realtek 8112. Znaci sve je sa ploce integrisano. Licno imam iskustva jer sam pre tacno 2 godine instalirao Kalyway 10.5.2 ali na mojoj masini iz potpisa ali je vise nemam , mislim na DVD instalacioni kalyway.

Prva stvar, jel ukljuchen AHCI ?

Drugo, jel si pogledao na netu da li je neko na toj plochi instalirao bilo kakav x86 OSX ? Ako je vec menjao plochu, trebao si prvo da nadjesh upustvo za neku koje radi 100%, a onda da kupish tu istu plochu :)

Da podesen je na AHCI to sam mu prvo podesio mada je kod ASUS-a to po default -u... A sto se same ploce tice mogao je da kupi samo onu koju mu je ponudio prodavac jer je izabrao mATX a njih ima malo da izabere. Smatrao sam de ce prelaskom sa ICH7 na ICH 10 da bude mnogo lakse da prodje.

Nisam baš siguran da postojeću instalaciju sedmice možeš nagurati u VMware osim ukoliko windows nisi podigao direktno iz VMware makine ranije...

To znam da može jer i ja koristim VM ali to što si ti zamislio bojim se da ne može... Voleo bih da me neko demantuje ovde ovaj put, samo cenim da se to neće desiti?!

Demantujem :) kod mene uredno radi, instaliro VMware Fusion koji je automatski prepoznao win7 u bootcamp ili sta vec i to sljaka.

Demantujem :) kod mene uredno radi, instaliro VMware Fusion koji je automatski prepoznao win7 u bootcamp ili sta vec i to sljaka.

Blago tebi, ja sam tako uspeo samo da vrlo upеšno ubijem win 7 tako da to ne bih nikome savetovao da pokušava. Uostalom whats the point, kad uvek možeš odvojiti nekih 15, 20 GB i instalirati direktno iz VM šta god ti treba. To će 100% raditi kako treba, a to što si ti napravio daj bože da ti radi uredno još koji dan, jer cenim da neće duže od toga...

Za karticu moraš da nađeš odgovarajući string... Izčitaj vendor id za tu karticu pa polako u pretragu... Imaj u vidu da sa neta možeš da svučeš gomilu modifikovanih EFIstudija... Ja sam naišao na barem jedno 3, a možda i 4 i svaki se razlikuje... napr, jedan je bio samo za NVidia kartice , drugi samo za Ati, treći la-po, la-po, itd...

7ica nagurana u Fusion preko BootCamp-a glatko i bez problema i sljaka sasvim normalno bez gubitka bilo kakvih particija ili instalacija. Sve zavrseno u samo 2 klika (thx @rushko).

E, sada, sto se tice ove slike Picture 3.png koliko ja vidim Vendor id je NVIDIA (0x10de) ili ja gresim???
Ako je to Vendor id onda je on isti i kada stavim 9800 GT, a razlika izmedju 8800 GT i 9800 GT je u Device id koji je kod 9800: 0x0614 i to je jedina razlika...

Da podesen je na AHCI to sam mu prvo podesio mada je kod ASUS-a to po default -u... A sto se same ploce tice mogao je da kupi samo onu koju mu je ponudio prodavac jer je izabrao mATX a njih ima malo da izabere. Smatrao sam de ce prelaskom sa ICH7 na ICH 10 da bude mnogo lakse da prodje.

Ako je ukljucen AHCI onda uopste nije bitno koji je ICH. Tek ako je iskljucen onda treba naci odgovarajuci drajver za dati ICH:)

Ako je ukljucen AHCI onda uopste nije bitno koji je ICH. Tek ako je iskljucen onda treba naci odgovarajuci drajver za dati ICH:)

Nisam bas siguran u to sto si mu rekao obzirom da je meni, npr., iskljucivo ukljucen AHCI.
Ja sam svoju iPC 10.5.6 distribuciju uspeo da instaliram tek sa AppleIntelII***.kext ili tako nekakvom opcijom iz instalacionog menija iPCa. Pre toga sam krenuo redom od vrha ponuđenih opcija i nijednom nije hteo da butuje posle instalacije dok nisam ovo izabrao sto generalno nema logike. Probao sam sa AHCI pa ICH pa ICHx pa ATA i tako redom ali je svaki pokusaj bio bezuspasan do AppleIntelII... opcije!

Ta ploča nije najsrećnije rešenje. Ovih dana počinjem sa igranjem na mojoj konfi, čim ubacim GTX260.

E, sada, sto se tice ove slike Pogledajte prilog 58515 koliko ja vidim Vendor id je NVIDIA (0x10de) ili ja gresim???
Ako je to Vendor id onda je on isti i kada stavim 9800 GT, a razlika izmedju 8800 GT i 9800 GT je u Device id koji je kod 9800: 0x0614 i to je jedina razlika...

Skini odavde EFIstudio, u paketu imas dva EFI-ja od cega je drugi tj. verzija 1.1 samo za NVidia graficke karte i tu koliko vidim postoji zavedena tvoja kartica a to je 9800 GT (G92) i to u dve verzije 1024 i 512 VRAM-a.

Ako ti ovo ne upali onda ti ostaje da recimo pokusas neki od graphic enablera koje takodje mozes skinuti sa ovog sajta, ili da peske zamenis odredjene parametre u kext. fajlu za graficku kartu...

Kako se to radi? Pa pravo da ti recem, ja to nisam imao potrebe da radim, ali mi je prijatelj poslo upustvo kako to ide kada sam svojemvremeno ja bio na pocetku i novajlija na iPC-u i evo okacicu ti i to ovde za svaki slucaj pa ti vidi dalje sta ces...
PCI ID tvoje kartice su dva broja. Na hardware details pogledaj koji joj je hardverski id (trebaju ti prva dva seta cifara, device id i vendor id). Mozes pogledati na google-u tacno sta ti treba (imas primjere na http://www.pcidatabase.com/search.php?device_search_str=video

Nadji kext u foldery system/library/extensions i desnoklikni na njega pa show package content pa otvori /Contents/Info.plist u text editu (ima apple svoj). Zamjeni jedan od postojecih parova sa svojim PCI ID-em i snimi. Posle otvori Kext helper i iz advanced pogleda obnovi kext permitions i obrisi postojeci kesh. To ce postaviti prave permissions za folder extensions i obrisati cashe ekstenzija. Prilikom reboot-a ce se napraviti novi cashe fajl i sve ce biti ok. Not to worry. Ovo je sve rutinska stvar.

Poslednja izmena:
Pa nisam rekao da za AHCI ne treba drajver, ali je svugde valjda isti. A kada je iskljucen onda moras da ubodes pravi drajver za odgovarajuci ICH.

Skini odavde EFIstudio, u paketu imas dva EFI-ja od cega je drugi tj. verzija 1.1 samo za NVidia graficke karte i tu koliko vidim postoji zavedena tvoja kartica a to je 9800 GT (G92) i to u dve verzije 1024 i 512 VRAM-a.

Ako ti ovo ne upali onda ti ostaje da recimo pokusas neki od graphic enablera koje takodje mozes skinuti sa ovog sajta, ili da peske zamenis odredjene parametre u kext. fajlu za graficku kartu...

Kako se to radi? Pa pravo da ti recem, ja to nisam imao potrebe da radim, ali mi je prijatelj poslo upustvo kako to ide kada sam svojemvremeno ja bio na pocetku i novajlija na iPC-u i evo okacicu ti i to ovde za svaki slucaj pa ti vidi dalje sta ces...

Od svega ovoga pomoglo je jedino rucno editovanje vec postojeceg info.plist fajla koji je sastavni deo NVdarwin.kext-a. Evo slicke Picture 1.png. Kako da promenim Chipset model: Unknown NVIDIA Card i da mi umesto toga pise 9800 GT???

Fala na pomoci!

Ma sto ti je to bitno ako radi sve lepo.

Lepše radi sa 8800 GT nego li sa 9800 GT!
U stvari, radi potpuno isto ali Vanilla_Kernel generički mi prepoznaje 8800 bez potrebe da preinstaliram drajvere i odmah mi enejbluje QE/CI i OGL u fulu tako da će i ostati 8800 GT nego me zbunjuje njena (8800 GT) podržanost pod Snow Leopardom???

Podržana ili ne???

p.s. po inerciji sam navikao da šljepam drajvere (kextove) tako da i ovde radi preventive šljepam nvdarwin, a SL me kopka čisto radi radoznalosti.
samo još 1na opaska! Imam utisam da mi zvuk bolje radi pod Mac-om nego li pod windowsom ali su mi zato performanse HDDa nešto muljave (probao sam xbench) a okačiću rezove čim budem stigao. zašto li je to tako?

Poslednja izmena:
Evo moj primer, ja imam 8800GT i uopste mi Leopard ne prepoznaje sam, (tj samo promenu rezolucije) vec moram da instaliram drajver. Moja preporuka, posto sam probao vise varijanti jeste NVEnabler da stavis. Nista NVDarwin niti EFI stringovi, jedino sa NVEnablerom radi Color profile i performanse su kako treba da budu. Tako da i ti probaj NVEnabler za tu tvoju 9800gt.

Inace ja sam se prekjuce vratio na Leoparda sa SL jer su u SL OpenGL performanse ocajne i ne radi mi ni Parallels niti VMWare.

Evo moj primer, ja imam 8800GT i uopste mi Leopard ne prepoznaje sam, (tj samo promenu rezolucije) vec moram da instaliram drajver. Moja preporuka, posto sam probao vise varijanti jeste NVEnabler da stavis. Nista NVDarwin niti EFI stringovi, jedino sa NVEnablerom radi Color profile i performanse su kako treba da budu. Tako da i ti probaj NVEnabler za tu tvoju 9800gt.

Inace ja sam se prekjuce vratio na Leoparda sa SL jer su u SL OpenGL performanse ocajne i ne radi mi ni Parallels niti VMWare.

Probao sam sa NVenablerom ali ništa od toga. U stvari, proradi drajver ali nema QE/CI ni pod jednim od .kext-ova koje sam probao. Jutros primenih editovanje info.plist u drajveru gde sam promenio stringove za svoju 9800 GT i drajver je normalno proradio. Znači, koji god sam drajver pokušao da instaliram ili stavim nijedan mi nije omogućio QE/CI osim ručnog editovanja info.plist-e koja je sastavni deo drajvera koji instaliram!

Što se SLa tiče sačekaću SL 10.6.3 jer najavljuju radikalne promene i poboljšanja što se tiče OGLa i drugih stvari (podrška za moj i3 cpu) pa ću onda probati... ali me muči jedna stvar. Koristio sam tonymac nVibootCD za instalaciju SLa ali tjorak. Pokrene se CD, iščita opdatke i pokrene SL Retail instalaciju. Ispisuje gomilu podataka ali nakon prve promene skrina napiše grdan neki crno beli text koji se završava sa ...boot time "123456..." seconds i tu zaglavi. To isto mi uradi i SL 10.6.2 By Hazard. Samo što on odradi celu instalaciju i nakon prvog restarta tu zaglavi i napiše istu poruku. Da li to znači da čeka na boot device ili... ili čipset drajveri koje sam izabrao ne odgovaraju???

Kada koristite NVEnabler ili GraphicsEnabler opciju, nece vam pisati u system profiler-u da su QE/CI iako jesu.

Kada koristite NVEnabler ili GraphicsEnabler opciju, nece vam pisati u system profiler-u da su QE/CI iako jesu.

Ali to nije bitno ako radi, a di bi neko skontao da mu to radi ne treba mnogo jer bez toga meniji nisu transparentni. Znaci odma se vidi!

Probaj GeekBench. Tamo imaš orijentir u odnosu na druge mašine iste klase, kao i u odnosu na druge.

Vrh Dno