Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Da me ubijes ako mogu da se tacno setim, posto je na mom racunaru to prvi put radio covek koji je vec imao dosta iskustva u ''prckanju'' oko takvih stvari, ali mislim da se radi o nekom Shag ili tako nesto.

samo proces ce ga valjda sam formatirati prije pocetka instalcije :)
probacu posle, pa javljam. hvala na pomoci

Poslednja izmena od urednika:
ako bi mi mogao ko pomoci ko oko ovoga img-a...

dakle raspakovah sad ovaj leopard-x86.rar u ovaj folder dje se skinuo ovaj torrent.
sad treba da iskopricam .bat fajl koji ce mi lodovati ovaj img fajl na partciju namjenjenu za leopard.
znaci particija je I: i znaci harddisk0\partition2 uzeo sam ovaj bat fajl
write leopard-x86-flat-img to disk0
i prepravio ga da pise ovako
Kod:
dd if=leopard-x86-flat-img of=\\?\Device\Harddisk0\Partition2 bs=5M --progress
pause
jer je u original .bat fajlu pisalo Harddisk0\partition0 a meni je to particija 2 ..
sad kad pokrenem .bat fajl pokazuje mi ovo :

D:\Downloads\utorrent\Zavresni download\leopard>dd if=leopard-x86-flat-img of=\\
?\Device\Harddisk0\Partition2 bs=5M --progress
rawwrite dd for windows version 0.5.
Written by John Newbigin <[email protected]>
This program is covered by the GPL. See copying.txt for details
Error native opening file: 0 The operation completed successfully

D:\Downloads\utorrent\Zavresni download\leopard>pause
Press any key to continue . . .

probao sam desni klik run as administrator (prethodno sam iskopirao ovaj dd.exe u system32 jer nije prepoznavao komadnu dd) probao sam i da stavim u ovom .bat fajlu i HarddiskVolum2 jer mi ovaj dd-list.bat izlista tako particije, ne znam kako drugacije da pokusam :) pa ako moze pomoc...

a kad probam desni klik 'run as administrator' onda dobijem ovo
C:\Windows\system32>dd if=leopard-x86-flat-img of=\\?\Device\Harddisk0\Partition
2 bs=5M --progress
rawwrite dd for windows version 0.5.
Written by John Newbigin <[email protected]>
This program is covered by the GPL. See copying.txt for details
Error opening input file: 2 The system cannot find the file specified

C:\Windows\system32>pause
Press any key to continue . . .

prastatjte evo napravih to, samo sam trebao na dd.exe dodati administratorska prava ...

bad vista :smoke:

Zasto si toliko komplikovao, zar nije bilo jednostavnije da nekim programom (recimo BurnImg ili Nerom) taj image narezes na DVD, da podesis u BIOS-u da ti prvo dize sistem sa DVD i tako da normalno instaliras.
A i imas DVD za kasnije kad pozelis da reinstaliras.

Zasto si toliko komplikovao, zar nije bilo jednostavnije da nekim programom (recimo BurnImg ili Nerom) taj image narezes na DVD, da podesis u BIOS-u da ti prvo dize sistem sa DVD i tako da normalno instaliras.
A i imas DVD za kasnije kad pozelis da reinstaliras.

pa zato sto se nije mogao narezati :)
nije img fajl instalacije, vec img file hdd-a jel :)
odavde skinuto i praceno ovo uputstvo http://www.demonoid.com/files/details/1405091/3961956/

sve sam to odradio ali da ga uzdignem pise Chain boot error :p

da li negde mogu da nadjem info koji su minimum kriterijumi da pokrenem MAC OSX86 na mom win lap top-u,jer ja krenem sa instalacijom i uglavnom se zablokira na razlichitim mestima....

u pitanu je ova konfiguracija:

LAP TOP IBM 15,4” Model R52
Intel 1.8ghz ,1gb ram,40hdd,dvd-rom,blutooth,infra-red,Wi,lan,modem

ili ukoliko ne mogu ovu merziju "mack-a" da instaliram,moze li mi ko preporuciti koju da nadjem,jer sam ishchitao skoro sve ove stranice i jednostavno se izgubio :/

Poslednja izmena:
da li negde mogu da nadjem info koji su minimum kriterijumi da pokrenem MAC OSX86 na mom win lap top-u,jer ja krenem sa instalacijom i uglavnom se zablokira na razlichitim mestima....

u pitanu je ova konfiguracija:

LAP TOP IBM 15,4” Model R52
Intel 1.8ghz ,1gb ram,40hdd,dvd-rom,blutooth,infra-red,Wi,lan,modem

ili ukoliko ne mogu ovu merziju "mack-a" da instaliram,moze li mi ko preporuciti koju da nadjem,jer sam ishchitao skoro sve ove stranice i jednostavno se izgubio :/

Zadovoljavash uslove. Ja sam terao Tigra sa 512mb rama i Celeronom na 3.3ghz i radilo je perfektno :wave:
A radio je i na 256rama i Celeronu na 1.7ghz :)

Poslednja izmena:
"I'm back" ! :D

Držao sam Leoparda 10.5.2 na jednom starom hardu .. hard je otišao tokom juna / jula prošle godine ... dugo se nisam "okuražio" da ponovo instaliram i evo sad sam pre neke 2 nedelje instalirao Lea ... sad mi je sve potaman (opet) :D

distribucija je Leo4all, mašina iz profila .. sve radi ko zmaj !

Našao sam iLife 09 i iWork 09 i trenutno su u postupku "kupovine", međutim za iLife je pisalo da traži 10.5.6 .. da li do te verzije mogu da dođem pomoću update-a? To je čini mi se oznaka onog "Snow Leoparda" da li njega treba da nađem posebno i da instaliram ?

Koje su sada aktuelne distribucije ? Ranije su bili iAtkos, iDeneb, Kalyway, Leo4All .. jer i sada tražim po tim imenima ili ima neki drugi ? .. video sam po sajtovima da se pominje i neki iPC ??

Pozdrav svim MACovcima :wave: (P.S. skupljam lovu za novi iMac :D :D )

10.5.6 je samo jos jedan update "obicnog" leoparda dok ce onaj snezni nositi oznaku 10.6 kada bude zvanicno izasao, mada je alfa vec dostupna (ali za prave Mac-ove).
Sto se tice regularnog updatea - to je vec pitanje, da li ce uspeti, posto zavisi od mnogo faktora. Nekima je uspelo, meni nije. Mozda je jednostavnija metoda da odmah instaliras najsveziju verziju.
Sto se aktuelnih distroa tice, Kalyway na zalost nema 10.5.6, a od onih koje si jos pomenuo sigurno znam da iDeneb ima i da to radi OK.
Ono sto mogu da ti kazem iz licnog iskustva, a sto si sigurno vec i uocio iz postova drugih clanova foruma, jeste da je trenutno najbolji i najkompletniji distro iPC, tako da ti je najtoplija preporuka da instaliras njega.

10.5.6 je samo jos jedan update "obicnog" leoparda dok ce onaj snezni nositi oznaku 10.6 kada bude zvanicno izasao, mada je alfa vec dostupna (ali za prave Mac-ove).
Sto se tice regularnog updatea - to je vec pitanje, da li ce uspeti, posto zavisi od mnogo faktora. Nekima je uspelo, meni nije. Mozda je jednostavnija metoda da odmah instaliras najsveziju verziju.
Sto se aktuelnih distroa tice, Kalyway na zalost nema 10.5.6, a od onih koje si jos pomenuo sigurno znam da iDeneb ima i da to radi OK.
Ono sto mogu da ti kazem iz licnog iskustva, a sto si sigurno vec i uocio iz postova drugih clanova foruma, jeste da je trenutno najbolji i najkompletniji distro iPC, tako da ti je najtoplija preporuka da instaliras njega.

evo ja sam instalirao ipc na mom lap topu, sve je ok bilo, bootuje se i bup :p ne radi tastatura :) ni mis :)
imam mis nakacio na usb ok prepoznao, trazi dalje.... tastatrua :) i tako ostane... trazeci .... :p sad cu poci da kupim usb tastaturu, zanima me sto ce sledece biti :)
pretpostavljam da ce se zavrsiti taj uvodni dio ono 'before you begin' i da onda trebam instalirati taj patch za tastaturu jel?

Ne moras da kupujes novu tastaturu, trebao si samo prilikom instalacije da instaliras ona dva PS/2 patcha za keyboard i mouse.:)
Ja sam ih instalirao oba i na laptopu mi i mis i tastatura i touchpad rade bez ikakvih problema.;)

Poslednja izmena:
Ne moras da kupujes novu tastaturu, trebao si samo prilikom instalacije da instaliras ona dva PS/2 patcha za keyboard i mouse.:)
Ja sam ih instalirao oba i na laptopu mi i mis i tastaturora i touchpad rade bez ikakvih problema.;)

a dobro sve jedno mi je trebala :)

odradio sam ono i kad se uzdigao leopard ne radi zvuk, grafika, wireless, tastatura, touchpad :))))
dobro :) sad ako bi mi pomogao neko da sredim sve to :p

Wireless: Intel 4965AGN Wi-Fi (802.11a/b/g/n)
Graphics: 512MB DDR2 NVIDIA GeForce 8600M GT
Sound: Realtek High definition audio

mozes li mi objasniti to kako da instaliram te patcheve prilikom instalacije?!?! nije mi muka da je opet odradim ako ce tako biti lakse ili mi objasniti sad kako da odradim to?

Hvala :)

E fala !

Će se bacim na kupovinu iPCa pa da vidimo šta će da ispadne ...

malo sam gledao po netu o ovom novom 10.6 i fine stvari obećavaju ...

Wireless: Intel 4965AGN Wi-Fi (802.11a/b/g/n)
Graphics: 512MB DDR2 NVIDIA GeForce 8600M GT
Sound: Realtek High definition audio

mozes li mi objasniti to kako da instaliram te patcheve prilikom instalacije?!?! nije mi muka da je opet odradim ako ce tako biti lakse ili mi objasniti sad kako da odradim to?

Kad pokrenes instalaciju, prvo odradi erase particije, to ti je najbolje (gore odaberes uility/disk utilities/odaberi particiju na koju zelis da instaliras (pazi da ne pogresis)/erase).
Zatvori disk uility i vrati se na instalaciju.
U koraku kada odaberes gde ces da instaliras (ponudice ti particiju koja ti je formatirana za leopard), pre nego sto nastavis sa install idi na customize i tamo cekiraj sve sto ti treba. Za grafiku imas posebno za nVidiu (cekiraj nVidia inject), ATI, Intel, za zvuk Realtec...
Cekiraj samo ono sto ti treba i nikako nemoj da cekiras po dva iz iste kategorije.
Ovo ti pricam napamet tako mozda nije bas najjasnije, ali je postupak u sustini takav.

Kad pokrenes instalaciju, prvo odradi erase particije, to ti je najbolje (gore odaberes uility/disk utilities/odaberi particiju na koju zelis da instaliras (pazi da ne pogresis)/erase).
Zatvori disk uility i vrati se na instalaciju.
U koraku kada odaberes gde ces da instaliras (ponudice ti particiju koja ti je formatirana za leopard), pre nego sto nastavis sa install idi na customize i tamo cekiraj sve sto ti treba. Za grafiku imas posebno za nVidiu (cekiraj nVidia inject), ATI, Intel, za zvuk Realtec...
Cekiraj samo ono sto ti treba i nikako nemoj da cekiras po dva iz iste kategorije.
Ovo ti pricam napamet tako mozda nije bas najjasnije, ali je postupak u sustini takav.

ok jasno mi je sad to .... nisam znao za ovo customize :)
sad cu opet odraditi reinstall i onda mi samo Fali katrica :) sto je izgleda i najveci problem ;) jer nema fix-a za to koliko sam mogao naci na nekim forumima iskustvo drugih ....

Imas u iPC i opciju da cekirs za wireless karticu, ali nista neces da uradis, posto svejedno ne radi.:mad:

ok nasao sam sve to samo, za zvuk nema realtec ... Imaju grupe adxxxx,alcxxx, sigmatel audio,i pod other audio drivers ima par njih ali nijedan nije realtec.... Imaju ovi samo ac97, azalia, conexant, sis 7012 ac97,envy24ht, envy24,kxaudio driver

Probaj AC 97, mada je meni Azalia Audio zavrsio posao posto u ALC nije bio bas moj tip. Ako ne uspes sa AC97 probaj i ti sa Azalia Audio.

dok si tu, jos samo ovo, kako cu najlakse instalirati taj drugi ako ne bude ovaj odgovarao a da ne pokrecem ovu instalaciju opet?

Ja sam odnekud sa neta jos ranije skinuo AzaliaAudio u dmg formatu, tako da sam mogao da ga instaliram i kao svaku drugu instalaciju.
Ovako stvarno ne bih znao kako bi mogao, posto nikad nisam dodatno instalirao nista sa instalacionog diska, mada sam procitao da moze.
Ma sta ti fali - jedna instalacija manje vise nije problem ako ce sve da proradi kako trba.:d

Ja sam odnekud sa neta jos ranije skinuo AzaliaAudio u dmg formatu, tako da sam mogao da ga instaliram i kao svaku drugu instalaciju.
Ovako stvarno ne bih znao kako bi mogao, posto nikad nisam dodatno instalirao nista sa instalacionog diska, mada sam procitao da moze.
Ma sta ti fali - jedna instalacija manje vise nije problem ako ce sve da proradi kako trba.:d

ahhahahahhaa da da :D dosta mi je reinstalacija za danas :p samo zvuk wireless i

ovaj citac kartica :p e da i status baterija moze li se kako napraviti? :)

Realtek HD Audio je u 99% slučajeva neki ALCxxx čip. Tako da se potrudi da nađeš koji je čip u pitanju i da instaliraš odgovarajući patch...

Imam želju da stavim Leoparda na ovo ali problema dosta
Lap top MSI 710 ER

nepodržano ili ja nisam našao drajvere
grafika Ati Radeon Xpress 1270 (čip X1200 Series, rezolucija 1440x900)
BsMnt digital kamera 1,3 Mega piksela

Podržano
procesor AMD Athlon 64 X2 Dual Core TK-55 1,8 GHz
zvuk ALC 888 (Realtec HDA)
mrežna Realtek RTL 8168/8111
Atherros AR 500 7E6
1394 Fire Wire
Blutut
HDD 160Gb - SATA
DVD - PATA
USB 2.0
Memorija 2 Gb na 333 MHz

Instaliran XP pro na prvoj particiji
druga predviđena za OS X (bivša vista)
treća podaci

prvi pokušaj KATASTROFA
sredio mi je i XP na prvoj particiji
KAKVI su saveti za distro za početak, SVI SAVETI dobro došli
priprema HDD, (primarna i aktivna nije dovoljno)

Lap FS Amilo Li 1818 iPC prosao bez problema sve radi sem taste i touchpad-a probao nekoliko drivera racunajuci i ovaj koji dolazi sa instalacijom nece....dajte nesto da radi!?

Glupo pitanje, ali jesi li enableovao touchpad?
Nijedno pitanje nije glupo....jesam..prilikom instalacije rade normalno...jedino sto sam koristio usb mis za vreme instalacije pa da pobrljavi nesto zbog toga ali ne bi smelo...inace sada sam opet probao neki driver pa mi sada ni ova eksterna tasta ne radi!!!

Leopard na PC-u

Čitajući postove sa ovog i foruma na ES-u odlučio sam I sam da pokušam sa ovom zanimljivom avanturom.Naime na ovoj mojoj konfiguraciji sa uspio instalirati sljedeće distroe
JaS 1.4.8
Leo4all 1.5.2
iATKOS 1.5.4
iDENEB 1.5.6
Na svakoj od ovih instalacija je bilo nedostataka.Neke od njih sam uspio riješiti a neke ne.Instalacija iDENEB 1.5.6 distroa je prošla bez ikakvih problema.Da napomenem Maxtorov disk je isključivo namjenjen za instaliranje Mac OSX-a.
Kako na sistemu imam I XP-pro koristim Acronis Disk Direktor V10 koji u sebi imaimplementiran program Acronis OS Selector kojim biram koji OS ću da podignem.A sada spisak slatkih muka:

1.Tokom instalacije USB je radio ali nakon završene instalacije i restarta USB ne radi i još nisam riješao taj problem.
2.Integrisana mrežna nije prepozna ta alai nakon pretrage po netu našao sam kextove i instalirao ih kext helperom.
3.Integrisana zvučna je radila ali ne u potpunosti jer nije prepoznata nego sam u ins.čekirao Apple AC97.kext.Tako da zvuk imam.
4.AGP je nije prepoznata i radila je u nativ rezoluciji 1024x768 sa 65Hz bez mogućnosti promjene.Na displeju se pojavljaju artefakti koji malo smetaju ali se navikam.Nakon instaliranja APPLE_9600_C006.pkg,grafika je proradila bolje i mogu sada mijenjati rezoluciju i osvježenje.Ali su artefakti još tu jer ova grafička ne podržava QE/CI režim rada.
Na Wiki osx86,stoji da bi se to možda moglo napraviti ali ja nisam našo nigdje na koji bito način moglo uraditi.

POZDRAV SIM DRUGARIMA SA FORUMA

Konfiguracija:

CPU Type AMD Athlon 64, 1800 MHz (9 x 200) 3000+ Venice S939
Motherboard Name:ASUS A8V
Chipset: VIA K8T800Pro;int.mreza:Marvell Yukon 88E8001/8003/8010 Gigabit Ethernet Adapter PCI-skge.kextRealtek ALC850 @ VIA AC'97 Enhanced Audio Controller PCI
ATI Radeon 9600 XT (RV360)
Monitor :SAMSUNG SyncMaster 795DF CRT.
Memoria:1024 MB
HDD: WDC WD1600JS-00MHB1 (160 GB)-S-ATA
HDD:- Maxtor 6Y080L0 (80 GB)-PATA-Samo za MAC OSX

3641651b42546ab12e578fac49807fedfe16091.jpg

36416521b4d1a34f5a6884e5bf9e3b1f877e610.jpg

3641653d79a93689a29ead3ae7e5b4d0c3d1e7c.jpg

36434073020fefe86b585088e1903c303a00db4.jpeg

3643408ebf8b8e29efbc80885bc0923fcc6f658.jpeg

3643409b003dc3d63fdea5323dbd7697dc45bcd.jpeg

Lap FS Amilo Li 1818 iPC prosao bez problema sve radi sem taste i touchpad-a probao nekoliko drivera racunajuci i ovaj koji dolazi sa instalacijom nece....dajte nesto da radi!?

A jesi li prilikom instalacije cekirao PS/2 drivere i za mis i za tastaturu?
Moras da ih cekiras oba da bi ti na laptopu radili i mis i tastatura.

Vrh Dno