Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

@zendraqla
cudno ali istinito, mislio sam da bas sa wirelessom necu imati problema i da ce najveci problem biti JMicron i HD audo.

@*P*A*B*L*O*
Od Sky-a nema ni ono 2 na kraju.

Kako da backupujem sadasnju instalaciju Leoparda posto hocu sve ponovo da instaliram a ako nebudem uspeo da otklonim neke greske da posle nemoram da se mucim da sve ponovo instaliram nego samo da vratim ,kao racimo acronis za xp?!

Probajte verziju Leo4all v2, mislim da je najbolja, ima sve u sebi i za AMD i za Intel-a.
Ja sam instalirao i sve je proslo bez problema.

Mašina iz potpisa ...

Rešio da metnem Lea, uzeo iz fijoke stari hard (80gb) i lepo na njega (da se ne igram sa particijama sa ovim gde mi je win)

Sa neta sam skinuo prvo iATKOS-a neki onaj poslednji uradio sve po uputstvu, prilikom prve instalacije od opcija sam stavio drajvere za grafičku, mrežnu i tako to i nije hteo da se podigne (onaj sivi ekran sa jabukom, vrti se dole ono čudo, zaustavi se tu i tako može da stoji kolko oće..)

Drugi put instalacija ne odaberem ni jedan drajver i lepo podigne sistem. Čak radi varijanta da pri podizanju kompa pritisnem F12 i biram hard disk, ako odaberem ovaj na kome mi je win lepo se učita bez pogovora a ako odaberem ovaj drugi lepo uđe u MAC (čak pri darwinu ako lupim enter nudi mi Leopard OS i "foreign OS" odnosno windows). Dakle - fantastično ! Mana je bila što od drajvera nema ništa (mrežna, zvuk, VGA). Skinem neki "custom" drajver za nVidia grafičke i ono poleti super ! međutim zvuk i mrežu nisam uspeo.

Nađem na onom insinleyMac forumu neki grupni instalacioni paket za Gigabyte DS3 i DS4 ploče sa svim drajverima, međutim on traži update na 10.5.2 sistem. Skinem taj update i instaliram ga i lepo radi, onda instaliram taj paket sa svim drajverima e tu pri podizanju sistema pojavi se onaj plavi ekran pred učitavanje desktopa sa sve strelicom koju mogu da mrdam bez problema i neće ni da čuje za dalje ... samo tako stoji ...

Negde vidim da onaj KalyWay ima mnogo više drajvera u sebi .. reko da ne budem lenj, skinem njega, naražem, gurnem disk i dok učitava disk izađe greška da ACPI paket (odnosno kext) nema vezu ni sa jednim i da resetujem komp. WTF ? Krenem da tražim po netu i vidim da ljudi imaju isti problem a odgovori su vezani za AHCI !!! kakve veze imaju ACPI i AHCI ?!?!? čak sam radio sve varijante i za taj AHCI i ACPI podešavanja u biosu, isključivao novi hard (SATA) ostavljao samo ovaj stari i nikako neće ...

E sad ja bih u BIOSu rado isključio taj ACPI skroz, ali nemam nigde da uklj / isklj već samo mod da podesim ..

Dakle šta da radim ? da li neko ima ovu ploču i kako je namestio da mu to sve radi ??

Pomoć! pliz !

Ja sam uz pomoc ovog uspostavio zvuk use the ALC889A kext provided above...

the kexts included in the zip should be

ALCinject.kext and AppleHDA.kext

copy both kexts into your

System/Library/Extensions folder....

after you have copied both kexts into the folder do the following..

open up a Terminal and do the following.... Terminal is found in the Utilities folder...

type in the following...

sudo -s <press enter>

<enter password> <press enter>

chmod -R 755 /System/Library/Extensions/ALCinject.kext <press enter>

chmod -R 755 /System/Library/Extensions/AppleHDA.kext <press enter>

chown -R root:wheel /System/Library/Extensions/ALCinject.kext <press enter>

chown -R root:wheel /System/Library/Extensions/AppleHDA.kext <press enter>

rm -R /System/Library/Extensions.kextcache <press enter>

rm -R /System/Library/Extensions.mkext <press enter>

reboot <press enter>

enjoi fully working audio... verify in the Audio Panel that you have fully working audio...

Also the above method was used with Uphuck 10.4.9 v1.3 on a Giga-Byte GA-P35-DS3P

A za lan samo podesi u xp da ti negasi lan prilikom gasenja xp-a. Tako je kod mene sve proradilo.

hvala !!

će da probam nešto večeras, skidam upravo onaj Leo4All ali on će tek sutra uveče moći da se proba ...

Šta se pokazalo u praksi kao dobra varijanta za bekap sistema ? onaj create image ili je time machine dovoljan ?

:wave:

Da bas to inace xp zeza

Upravo sam odradio obrnuto :(
Na iMac sam instalirao XP :'(

E ovako, skinuo sam "Kalaway Leporad 10.5.1 Intel SSE2 and SSE3 Only (with 512Mb of RAM)" image , narezao sam ga na DVD i pokrenuo instalaciju... U Disk Utility-u sam odradio da jedan HDD bude 128Gb (ne vidi da je HDD od 250 vec maximum je 128Gb - MACOS particija), pokrenuto instalaciju i izabrao sam da mi instalira sve one dodatne pakete (nvidia, realtek, vanilla,.....) i posle instalacije koja je trajala 2 sata (??!!!!!!!), restartujem komp, ucita OS X i tu zabode... Ne reaguju ni mish, ni tastatura, nista....
Da li neko zna u cemu je problem ???!

Preko chega su ti povezani KB i Mish, meni npr. na staroj mashini OS X nije hteo da konta PS/2 misha. Dok na drugoj konfi mi nije skontao USB kontroler pa mi nije radila tastatura :S:

Poslednja izmena:
Vrlo lako moguce da ti nije skontao USB kontroler. Tako je mene posle instalacije koja je proshla OK dochekala poruka tipa "Before we begin please connect your keyboard" :D

Poslednja izmena:
Prilikom vise od nekoliko pokusaja raznih instalacija OS X-a, uvek sam imao problem ako je jedna ili obe komponente, Tastaura i/ili mis, preko USB-a. Najmanje problema, tj sasvim uspesno sam instalirao OS X ako su obe komponente bile PS/2.

Evo sad procitah da kalyway 10.5.1 ima problem sa instalacijom kada u masini imate PATA DVD koga kontrolise JMicron (i sam imam tu varijantu mada jos nisam probao instalaciju).Sa SATA DVD-om nema problema.

Tog Kalyway-a imam ja skinutog i bash imam taj PATA Controler ( JMicron )...

Kazesh da sa SATA DVD-om nema problema ? Ondu cu morati da kupim SATA DVD - ionako mi smetaju ovi glomazni IDE kablovi a DVD-RW nije neshto skup...

Kupljen LG DVD-RW SATA ( tachan model je: GSA-H55N ) i nema vishe onog "Still waiting for root device" :) ali sad imam problem shto nemam nijedan slobodan HDD ni particiju :(... Valjda cu nekako srediti odnosno pozajmiti HDD chisto da vidim dali MAC radi...
Za sad sam stigao do ovde: ( pretpostavlajm da iza ovog ide izbor HDD-a za instaliranje )

I zanima me jel ovo normalno ( one greshke da neki folder nepostoji i sl )

Što se tiče miša i tastature, to je sve lutrija. Ima dosta problema sa kontrolerima, još od Tigra. Probajte da isključite USB kb i mouse support u BIOS-u, pa će možda da proradi. Takođe pokušajte da nakon uključenja mašine i podizanja operativnog sistema (Leopard, jelte) izvučete konektor od tastature i vratite ga nazad, da ne kažem ubodete, nakon par sekundi. Meni je tako radio Tigar na MSI K8MM-V ploči...

@*P*A*B*L*O*
Od Sky-a nema ni ono 2 na kraju.

Neshto sam googlao i naishao sam na ovo:

http://www.defyne.org/dvb/iTele.html

U listi podrzanih kartica stoji i SKy Star 2 rev 2.6 ( ja imam 2.3 ali neke konkretne razlike izmedju 2.3 i 2.6 nema osim shto se ova 2.6 mnogo manje greje od 2.3 )

Ako imash vremena poigraj se i javi jdali si uspeo da instalirash....

:wave:

Uspelo !!!!!

Jupi jeeeee!!!!

Leo4All V2 skinuo, narezao image na DVD, butovao, došla instalacija ... od drajvera sam izabrao samo ICHx (pošto mi je ploča ICH9) i ALC889A (za zvučnu - valjda sam pravilno napisao)

instalirao se i podigao ... i imao sam zvuk iz prve, ranije sam još skinuo sa sajta proizvođača za mrežnu kartu drajver za MAC OS X, stiže kao package fajl i pokrenuo ga, kao i poseban package za nVidia drajvere (koji se ranije pokazao da radi, sad nemam tačan naziv pored sebe - napisaću večeras), resetovao komp i SVE JE PRORADILO !!! :banana: :banana: :banana:

I to radi ko zmaj .... reko daj da instaliram nešto, ranije sam skinuo iLife i sve radi fantaastično osim iMovies to se kao pokreće i napiše grešku (napisaću večeras tačno šta mi kaže). iPhoto, iDVD i GarageBand rade super !!!

Dalje sam hteo iWork 08 koga sam skinuo sa apple sajta i nije hteo da ga mountuje kaže invalid checksum, pa sam ga sinoć ponovo skinuo pa ću da probam večeras ...

Za sada je to ... prezadovoljan sam !!! Vidi mi i ostale hardove i sve radi super !!!

Igraću se još par dana da vidim da sve lepo proradi i ako je to to ... nabaviću lepo novi SATA hard na koga ću ovo da metnem (da ga ne držim na ovom matorom)

Da li je dobra sledeća varijanta:
od npr 320GB
1. particija 120GB za sistem
2. particija za Time Machine
3. particija FAT32 za Share odnosno za deljenje fajlova između win-a i Mac-a ? (pošto koliko sam skapirao - mada nisam probao Mac lepo čita sa NTFS particije, ali ne može da piše na nju ? )

E da, koliko prostora traži TimeMachine ?? Da li pravi full backup ili samo dokumenta ? Ako mi sistem uzima 5gb + 2-3gb iLife + 2-3gb iWork + još nešto ~ 15gb koliko 'e uzeti TimeMachine ?

Kako se pravi image sistema ? da li je dovoljna ona varijanta sa Disk Utility - Create image ?

P.S. Sistem je FENOMENALAN !!!!! Još samo da instaliram QuickSilver - gledao sam na YouTube prezentaciju - ono je blesavo koliko je dobra stvar

P.P.S. Leo4All V2 ima i raznorazne dodatne programe u sebi - ima korisnih tipa šah 3D, dictionary widget i sl. a ima i nekih zevezeb pa još i trial, ali ne smetaju ... :wave:

Da nastavim dopisivanje sa samim sobom ... :D

Elem, namestio sam sve lepo, naše tastature, instalirao iWork 08 (sada je lepo sve proradilo) i mogu da kažem da je program odličan ! Skinuo sam i Office 2008 za mac i to je takođe odlična stvar ... znači kao Office 2007 i podosta je koristan jer koliko sam malo probavao iWork ne prepoznaje "x" fajlove od Office 2007ce (docx, xlsx itd) tako da Office 2008 for mac je tu odličan ...

Namestio Mail (onaj njegov interni za sada mi je sasvim korektan...) namestio sam na dashboardu widgete: weather, notes, unit converter, calculator, GMail (njega sam dodatno skinuo) ...

Aktivirao sam "Spaces" - više desktopova i to radi super lepo ... Safari u jednom, KeyNote u drugom, iTunes u trećem i samo skakućem ... (još nisam toliko koristio iTunes tako za sada neću ni da hvalim a neću ni drvlje i kamenje .. mada bih rado hteo da nađem neki winamp-oliki plejer ali koliko sam video u drugoj temi od toga mrtva kapa ... )

Stacks je super opcija na Docku koju su metnuli ... tako da mi je desktop prazan osim ikonica uređaja (hard, flash, cd ...) znači dodao sam pored stack-a za Documents i Downloads, dodao sam Applications, iWord i Office 2008 ...

Jedina je fora da se malo usvoji drugačiji način razmišljanja o programima, da svaki program koristi onaj "meni bar" na vrhu ekrana, da npr Word ne uzme ceo ekran već koliko je široka stranica a onda u "float" prozorčićima se nalaze opcije ...

Skapirao sam prečice !!! (bravo ja ! :d) windows dugme je u stvari ona detelina, a alt je onaj mnogo čudan znak ... problem je što za cut copy paste ne ide CTRL + C,V,X nego Windows (odnosno detelina) + C,V,X i slični tripići ali se bryo čovek uhoda ...

Svidelo mi se što sam radio neku prezentaciju i nakon sat vremena reko da otvorim jedan dokument sa drugog hard diska .. kliknem na ikonicu i ne otvara se momentalno !! tačno čujem iz kućišta zvuk "uključivanja" hard diska i tek se onda otvara .. znači skroz kul ... ladno mi je malo tiši komp od toga ... (ne tripujem se - stvarno baš se čuje kada pokrene hard disk, kada radi i kada se ponovo isključi...)

Mogu da kažem da mi je sada ovaj sistem na kompu primaran (ostaje windows za PES :D :D ) !!

Ostaju aktuelna pitanja iz pređašnjeg posta ... (delimire ?? )
Dodatna pitanja ...
koje programče može da se koristi za hvatanje ekrana kao slike ? (printscreen)
Kako da napravim shortcut na desktopu .. jednostavno prevlačenje je kopiranje ... ? (glupo pitanje ali šta da se radi...)

P.S. Iz pređašnjeg posta onaj drajver za nVidiju .. ime paketa je : NVInstallerV.34.pkg
P.P.S. Srpska tastatura čuva položaj Y i Z na original kao što i piše na tastaturi !! svaka čast, ali ja se već navikao na kontra :d

Ovo je greška koju mi daje iMovie

Process: iMovie [302]
Path: /Applications/iMovie.app/Contents/MacOS/iMovie
Identifier: com.apple.iMovie7
Version: 7.0 (471)
Build Info: iMovieApp-4710000~2
Code Type: X86 (Native)
Parent Process: launchd [92]

Date/Time: 2008-04-09 23:15:43.740 +0200
OS Version: Mac OS X 10.5.2 (9C7010)
Report Version: 6

Exception Type: EXC_BREAKPOINT (SIGTRAP)
Exception Codes: 0x0000000000000002, 0x0000000000000000
Crashed Thread: 0

Application Specific Information:
*** Terminating app due to uncaught exception 'NSInternalInconsistencyException', reason: 'Creating more than one Application'

Thread 0 Crashed:
0 com.apple.CoreFoundation 0x96f330f4 ___TERMINATING_DUE_TO_UNCAUGHT_EXCEPTION___ + 4
1 libobjc.A.dylib 0x915b30fb objc_exception_throw + 40
2 com.apple.CoreFoundation 0x96f3302b +[NSException raise:format:arguments:] + 155
3 com.apple.Foundation 0x96204044 -[NSAssertionHandler handleFailureInMethod:eek:bject:file:lineNumber:description:] + 116
4 com.apple.AppKit 0x9390fcc5 -[NSApplication init] + 188
5 com.apple.AppKit 0x9390f94f +[NSApplication sharedApplication] + 177
6 com.apple.AppKit 0x9393d80d -[NSCustomObject nibInstantiate] + 122
7 com.apple.AppKit 0x9391e2cd -[NSIBObjectData instantiateObject:] + 259
8 com.apple.AppKit 0x9391d9ee -[NSIBObjectData nibInstantiateWithOwner:topLevelObjects:] + 297
9 com.apple.AppKit 0x939140ec loadNib + 264
10 com.apple.AppKit 0x93913a4d +[NSBundle(NSNibLoading) _loadNibFile:nameTable:withZone:eek:wnerBundle:] + 946
11 com.apple.AppKit 0x93913690 +[NSBundle(NSNibLoading) loadNibFile:externalNameTable:withZone:] + 171
12 com.apple.AppKit 0x939eb894 _NXLoadNib + 245
13 com.apple.AppKit 0x93c219f9 _NXLoadNibPanelInZone + 105
14 com.apple.AppKit 0x93c2198e _NXLoadNibPanel + 25
15 com.apple.AppKit 0x93c6a94e -[NSFontPanel initWithContentRect:styleMask:backing:defer:] + 339
16 com.apple.AppKit 0x93a416a6 -[NSPanel init] + 103
17 com.apple.AppKit 0x93c6a75b +[NSFontPanel sharedFontPanel] + 111
18 com.apple.iMovie7 0x00033014 0x1000 + 204820
19 com.apple.AppKit 0x9390f94f +[NSApplication sharedApplication] + 177
20 com.apple.AppKit 0x93913232 NSApplicationMain + 358
21 com.apple.iMovie7 0x00002d22 0x1000 + 7458
22 com.apple.iMovie7 0x00002c49 0x1000 + 7241

Thread 1:
0 libSystem.B.dylib 0x91e45bce __semwait_signal + 10
1 libSystem.B.dylib 0x91e708cd pthread_cond_wait$UNIX2003 + 73
2 libGLProgrammability.dylib 0x949f9432 glvmDoWork + 162
3 libSystem.B.dylib 0x91e6fc55 _pthread_start + 321
4 libSystem.B.dylib 0x91e6fb12 thread_start + 34

Thread 0 crashed with X86 Thread State (32-bit):
eax: 0xa09720f0 ebx: 0x915b30dc ecx: 0xa09711a0 edx: 0x004e5000
edi: 0x13ab0f20 esi: 0xa0566844 ebp: 0xbffff388 esp: 0xbffff388
ss: 0x0000001f efl: 0x00000282 eip: 0x96f330f4 cs: 0x00000017
ds: 0x0000001f es: 0x0000001f fs: 0x00000000 gs: 0x00000037
cr2: 0x2e424000

Binary images ... (ovde ima još mnogo teksta liči na XML format, ne čini mi se bitan ali ako mislite da treba ... )

Obzirom da si počeo da se igraš sa kontrolnim tasterima, onda da "nastavimo u tom fazonu".

Kada prevlačiš nešto negdje, podrazumijevana opcija je kopiranje, ako držiš Command (ona djetelina kako je ti nazivaš) onda imaš Move, a ako držiš Shift i Alt (odnosno onaj čudni taster) onda bi trebao da dobiješ prečicu.

Printscreen ti postoji i kao sistemska opcija, isto kao i u Windows-u. Čini mi se da je prečica neki komandni taster + F3, ali to sve naravno, možeš da promijeniš onako kako tebi odgovara u Keyboard shortcuts.

Koliko će Time machine da zauzima zavisi samo od tebe, jer je konfigurabilan. Možeš da ga namjestiš da ti radu full backup, samo određene fajlove i foldere, samo određene tipove fajlova, ...

Eto, dosta od mene. :D

Pozdrav.

PS: I dobrodošao... :wave:

Fala na prečicama ... našao sam ih sve posle u keyboard shortcuts ...

kako da apdejtuijem iMovie kad uopšte neće ni da se pokrene ? jel mogu npr iz iPhoto da njega apdejtujem ili postoji neka posebna komanda ...

PS: I dobrodošao...

Još bolje vas našao :wave:

kako da apdejtuijem iMovie kad uopšte neće ni da se pokrene ? jel mogu npr iz iPhoto da njega apdejtujem ili postoji neka posebna komanda ...

System preferences -> Software Update ... kada ti ponudi sta je sve potrebno update-ovati, ti za pocetak ostavi cekirano sam iMovie.
Kasnije ces videti za ostale Update da li su ti neophodni.

Odradio update ...

znači ostavio sam mu da odradi update za sve ... (mislim da sam ugasio jednu stvar ali ne znam koju ... ) ostavio ga (za iMovie je 60mb, iPhoto 40mb, printer driver 42mb ... ) uradio je update relativno brzo, nakon pokretanja sve radi !!! Pokrenuo je iMovie (nisam se nešto igrao, ali verujem da je ok), čak je sredio i shutdown (imao je frku jer ode u shutdown pogasi sve, ali ostavi napajanje da radi pa sam morao na dugme ... sada je i to sređeno)

Skinuo sam QuickSilver i navikavam se .. program je vrh !, skinuo sam i Skype - radi super .. iTunes .. štaznam pustim ga, sklonim ga u neki drugi Space pa neka peva :p

za sada super sve radi ....

btw:
Mac OS X Leopard = $129 (Family pack $199)
iWork 08 = $79 (family pack $99)
iLife 08 = $79 (family pack $99)
-------------------------------
Total = $287 (family pack $397) - odnosno 182e (family pack 252e)

Kada se na ovo dodaju fore poput upgrade sa sistema Tigar na Leopard ~ $10 i slične stvari za kasniji upgrade .... do your math (da, da znam da je linux dž, ali linux je linux a leopard je opaka maca !! :p )

Ajde još pitanja :
(na karju ima Delimiru da pošaljem PM pa da ovde okačim ... ccc apple-ovac a ne posećuje ovu temu ..)
Ostaje isto pitanje što se tiče best practices za backup .. kako koristiti TimeMachine , image itd ...
Drugo pitanje ... sve sam ovo instalirao na starom hardu od 80gb, šta ako to hoću da prebacim na novi 320gb sata hard ? Kako to da uradim ? da li ponvo da instaliram (što i ne bi bila tolika frka) ili može sa onim image, time machine, može li Acronis ? kako onda da pravim particije ? da li moram istu particiju da napravim na novom hardu ??

Mačka je mačka... :d

Mislim da ti je najbolja opcija clean install, jer kada kreneš već u prebacivanje na novi disk, do tada ćeš već manje više da isprobaš sve od programa što ti je interesantno i onda ćeš da imaš svježu instalaciju "neopterećenu" nepotrebnim preferences fajlovima i sve će ti mnogo ljepše raditi. Otkako imam minija i kako sam prešao na Leoparda, čini mi se da Apple "forsira" jednu particiju, ali ja i dalje guram dvije.

Moraću da se poigram ovih dana kada budem imao vremena sa particionisanjem diska tokom instalacije leoparda, pa da vidim kako može da se primjeni neki drugi partition map (dakle odvojen /, /home, /usr) i da li to uopšte može. Dešava mi se da se prilikom gašenja mašine, pojavi na ekranu poruka: "Unable to dismount /home", ali obzirom da sve radi kako treba, ni ne smeta mi nešto previše.

Znam da je to unix, a ne windblows, ali neka "pravila" dobre prakse vrijede svuda...

Time machine nisam probao, čekam da oslobodim 320GB hard i uzmem fiokicu za njega, pa ne znam šta da ti kažem.

Delimira nema već duže vrijeme, čovjek očigledno radi previše... ;)

Uspeo sam juce sa Kalyway 10.5.2. instalacijom napokon da instaliram potpuno operativni leopard na mom pcu.Do sada sam koristio system commander 8 jer imam instaliran xp i vistu i imam jos jedan hard za podatke.Dodavanjem ovog cetvrtog harda za leopard,nastaju problemi jer system commander ne prepoznaje da je u pitanju mac os i nudi mi solaris i unisti mi (pretpostavljam) boot od leoparda,pa moram sve izpocetka.Moje pitanje je sta koristiti za multi boot i da li je to uopste moguce u mojoj kombinaciji sa 4 hard diska.XP,Vista,Leopard i disk za podatke.

Da su bar dva OS na jednom disku bilo bi lako :) , kao kod mene naprimer ... U tvom slucaju bi mozda pomoglo da na taj XP instaliras Acronis Disk Director i u njemu aktiviras OS Selector. Zatim da otkacis ostale diskove a ostavis taj sa XP i onaj na kome ce biti OSX. Nakon instalacije OSX-a, trebao bi da dobijes mogucnost izbora OSX ili XP.
Ukoliko se odlucis da na tom disku sa XP odvojis particiju za OSX, onda je postupak isti ali sigurno imas dual boot.

Vrh Dno