Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Evo i mene

Pozdrav,
Skinuo sam Leo4All narezao i instalirao na jacoj AMD masini. Prilikom instalacije odabrao sam : AMD fix ; nVidija drivere 10.5.2 ; drajvere za nForce cipset 2/3/4/5 i instalirao.Posle 20 minuta izlazi poruka uspesno ste instalirali sistem -> reset -> nisam vadio instalacioni disk -> i mome odusevljenju nema kraja = RADI.
E sad neradi mi ton (prilikom instalacije nisam odabrao nista od drajvera za ton - kod mene je Realtek ALC883 cip - pa sam tu izgleda zeznuo stvar sa zvukom) i neradi mi mreza( probacu ovo sto ovde procita da u win-u na netvork adapteru decekiram -> turn off network adapter to save energy pa cu da vidim sta se desava) inace sistem je strava. E sad pitanje :
* jer se mora ispocetka instalirati sistem da bi dobio zvuk (i mreza ako neuspem s onim izmenama u win-u) il se mogu drajveri instalirati naknadno ( ako mogu gde da ih trazim i kako se to radi-znam glupo pitanje al pocetnik sam razumecete me )
* kad bootuje bez instalacionog dvd-a odmah napise HFS+ partitio error - kako se to sredjuje - naravno ako je moguce.
Da ne pravi mozda problem to sto je instalirano na IDE HDD na celoj particiji od 40GB
@LuxoR- u pravu si bice ovo i kod mene osnovni sistem samo malo da se uhodam :)
@castor -> Mačka je mačka... (lepo receno svaki drugi komentar je suvisan)
Pozdrav svima jos jednom i stigoh (al samo stigoh) u drustvo (razrada sledi - naravno bez vase pomoci nista se nebi uspelo !!!!!)
:) :) :)

Skinuo sam i ja Leo4AllV2 i zapne mi ovde:
Odnosno nevidi nijedan HDD...

Posle sam pokrenuo Kalyway 10.5.1 i on mi vidi samo SATA HDD ali ne i IDE na koji sam hteo da instaliram Lea - verovatno zbog Jmicron controlera... Sad ce drugar da mi donese prazan SATA HDD pa da probam o5

P.S.: Ovu greshku shto izbacuje: "You cannot Mac OS X on this volume. The contents of this volume cannot bu changed" jel to zbog toga shto su HDD-ovi puni ili zbog necheg drugog ? :trust:

Ta greska pod P.S. je zato sto diskovi nisu pripremljeni za instalaciju OS x-a ... tj, sigurno su NTFS

Treba prvo u Disk Utility da namestiš particiju koju hoćeš tako što odabereš particiju i odabereš tip "Journaled" (ima još neke stvari u nayicu Max ili extended ili kako već ... nisam siguran) ali treba da odabereš ta podešavanja i klikneš na "erase". Neće mu trebati puno vremena (par sekundi) i onda ćeš na tu particiju moći da instaliraš

PITANJE:
da li neko ima iPod (u teoriji bilo koji, mada me najviše interesuje shuffle smeši mi se da ga možda dobijem ... ) i kako je (i da li je) radio "sinhronizaciju" sa ovakvim PC-Macom ? Znači da ga ubodem i da mi prebaci muziku i prvenstveno podkastove koje skidam sa neta ... ??

Poslednja izmena:
Treba prvo u Disk Utility da namestiš particiju koju hoćeš tako što odabereš particiju i odabereš tip "Journaled" (ima još neke stvari u nayicu Max ili extended ili kako već ... nisam siguran) ali treba da odabereš ta podešavanja i klikneš na "erase". Neće mu trebati puno vremena (par sekundi) i onda ćeš na tu particiju moći da instaliraš

OK to je bilo to.... ....ali
Probao sam Kalyway 10.5.1 i dobijem greshku ovde:

Posle sam izvadio jedan modul memorije i pokushao da instaliram Leo4All i dobijem:

Sav srecan ide restart ali je moja sreca kratko trajala...

pa posle toga:
"Still Waiting for Root Device" :wall:

Instalirao sam na SATA HDD poshto IDE mi Leo nevidi...

Shta sad ?? :)

Poslednja izmena:
ja sam isto imao tu poruku "still waiting for root device" to je prestalo da se pojavljuje kada sam ukljucio ahci u biosu.
Sada imam drugi problem... sve ide kako treba dok ne stignem do logovanja onda mi slika poblesavi tj. totalno je zbrljana. Probao sam da instaliram sa izabranim drajverima i bez njih rezultat je gotovo isti (razlikuje se samo u velicini tih brljotina koje se pojavljuju po celom ekranu):wall:

što se tiče uputstva koje ide uz Leo4All parafraziraću:

"Ako izađe greška waiting for root device onda imate nekompatibilan hardver, možete da se igrate sa ahci i da eksperimentišete u biosu ali je to long shot ..."

Takođe u tom uputstvu piše kako da se maknu loši drajveri za grafičku (ima neki niz komandi) tako da ti savetujem da to malo potražiš možda nađeš nešto ...

Da su bar dva OS na jednom disku bilo bi lako :) , kao kod mene naprimer ... U tvom slucaju bi mozda pomoglo da na taj XP instaliras Acronis Disk Director i u njemu aktiviras OS Selector. Zatim da otkacis ostale diskove a ostavis taj sa XP i onaj na kome ce biti OSX. Nakon instalacije OSX-a, trebao bi da dobijes mogucnost izbora OSX ili XP.
Ukoliko se odlucis da na tom disku sa XP odvojis particiju za OSX, onda je postupak isti ali sigurno imas dual boot.

Mislim da cu ipak ostati pri ovom sistemu koji sam razradio,a to je kad hocu leopard poiskljucujem sve diskove i ukljucim samo disk gde je on :)

^?

Zar nemaš pri butovanju da pritisneš F12 (možda neki drugi F .. piše u dnu ekrana kada ispisuje pristutne diskove u butu) i onda odabereš koji hard se butuje ...

Tako imam pristup i drugim hardovima (odnosno muzika, filmovi, programi ..) ..

I shta sad kad ja nemogu da prebacim na AHCI ??

Necu valjda morati da radim ovo:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=1286441&postcount=57

Evo mene o5 :)

Flashovao sam BIOS na moju Biostar T-Force 965PT od Biostar 965 Deluxe :D nek dobijem izbor za AHCI mod... Flash sam radio iz Win-a i sve je proshlo OK :D
Posle ide restart i za divno chudo plocha postuje :D udjem u BIOS i vidim dobio sam izbor medju IDE i AHCI modom... Tu je josh i RAID ali plocha ga nepodrzava....

Da nebude sve kako treba postarao se ovaj isti BIOS sa Deluxe ploche poshto sad CPU nije hteo da radi na 3.0 GHz :( mada se nisam neshto extra bavio podeshavanjima samo sam reloadovao save-ovan profil za O/C...

I onda uspeh :) !!!!
Podigao sam Leo4AllV2 na mojom mashini i radi... Ovaj post pishem sa njega :)
LAN je odmah prepoznan i NET mi radi bez ikakvog podeshavanja ( imam Kablovski ) Chip na LAN-u je Realtek RTL8110SC

Sad nekoliko problema:
-nemam zvuk - chip je Realtek ALC883 8+2 Channel HD Audio
-nemam drugu ponudjenu rezoluciju osim 1024*768
-gde se gleda ono "About this Mac" ?

P.S.: Ovo mi je prvi susret sa Mac-om :D

:wave:

Poslednja izmena:
pablo CAREEEEE!!

bravo majstore!! :smash: :D

hajde sad jedan kratak vodic za nas koji smo pre neko vreme digli ruke od macos-a, bas mi je drago da ga je neko konacno poterao na 965PT. otvori temu i cepaj! :D drago mi je i sto se moje eksperimentisanje nekome isplatilo :)

Poslednja izmena:
-nemam drugu ponudjenu rezoluciju osim 1024*768

Pored nekoliko nacina editovanja *plst, navedenih i u ovoj temi, moze da ti pomogne i nacin na koji sam ja to kod mene resio:
1. Download Titan.zip from http://www.mediafire.com/?amtmwqztiqz
2. Copy Titan.kext to /System/Library/Extensions and authenticate with your password
3. Open up Terminal and type the following:
* sudo -s (enter password)
set permissions:
* chmod -R 755 /System/Library/Extensions/Titan.kext
* chown -R root:wheel /System/Library/Extensions/Titan.kext
4.Exit Terminal
5. From /System/Library/ delete Extensions.kextcache and Extensions.mkext
6. Restart the computer.
7. Enjoy CI/QE! or alternatively a black screen and some mv commands!

Applications pa utilities i tu se nalazi terminal (kao cmd u windowsu)

Ako ti je rezolucija samo 1024x768, onda ti 99% nije grafičku stavio .. probaj da nadješ onaj paket što sam pomenuo u jednom od postova iznad ...

Applications pa utilities i tu se nalazi terminal (kao cmd u windowsu)

Ako ti je rezolucija samo 1024x768, onda ti 99% nije grafičku stavio .. probaj da nadješ onaj paket što sam pomenuo u jednom od postova iznad ...

Pa nisam birao nikakav driver za grafichku prilikom instalacije...

pa zato ti i kažem ... nađi na netu paket (pck ili koja je već ekstenzija) nvinstaller.v34 ili tako nekako to je paket koji u sebi ima nVidia drajvere za sve kartice (trebalo bi iz serije 7 i 8) i to je raspoređeno po količini rama ... samo klikneš na svoju i to je to ...

Pri sledećem restartu odmah mi je prepoznao sve rezolucije monitora i odmah mi je stavio "native" 1680x1050 ... (posle kad sam otišao u podešavanja video sam da mi daje i ceo spisak rezolucija...)

Postoje i egzibicije da ga "nateraš" da ti pusti rezoluciju ali to i dalje nije nameštanje grafičke ...

pa zato ti i kažem ... nađi na netu paket (pck ili koja je već ekstenzija) nvinstaller.v34 ili tako nekako to je paket koji u sebi ima nVidia drajvere za sve kartice (trebalo bi iz serije 7 i 8) i to je raspoređeno po količini rama ... samo klikneš na svoju i to je to ...

Pri sledećem restartu odmah mi je prepoznao sve rezolucije monitora i odmah mi je stavio "native" 1680x1050 ... (posle kad sam otišao u podešavanja video sam da mi daje i ceo spisak rezolucija...)

Postoje i egzibicije da ga "nateraš" da ti pusti rezoluciju ali to i dalje nije nameštanje grafičke ...

Skinuo sam preko googla NVInstallerV.34.pkg instalirao i kad bootujem dobijem samo crn ekran a monitor ode u Stand By... Chekao sam oko 10 minuta i nishta... Shta sad ?

Sa tim NVistaller-om neces se bas usreciti ... i ja sam ga probao i nista.
Resenje za 7300 i 7600 je ono uputstvo sto sam ti naveo u prethodnom postu. Pri boot-u stisni f8, ukucaj -x i udji u safe mod. Mozda uspes nesto da podesis oko rezolucije u display-u, a ako ne, onda pokusaj ono sa Titanom, provereno radi sa serijama 7.

ili si izabrao loš drajver ili je neka nekompatibilnost ..

elem autor edicije Leo4All kaže sledeće (InsainlyMac forum)

Added a script that is installed to the root of you directory called RemoveVideo. With this you can easily remove the video kexts should a problem arise. Simply boot into single user mode with the bootflag -s at the Darwin prompt. Type:

/sbin/fsck -fy
/sbin/mount -uw /
./RemoveVideo

Then type exit to continue booting.

If you choose no video driver options all video kext's are removed except ATINDRV.kext, this one is used by Software Updates to verify the Leopard Graphics update is applied. You will have to manually remove this one if needed.

Onaj bootflag -s što se pominje radiš tako što prilikom butovanja pritisneš F8 ili enter (nisam više siguran) onda ti nudi opcije pri butovanju i tu mu napišeš "-s" i lupiš enter (to je valjda neki njegov safe mode)

I još jedna stvar ...

postoji neki drajver paket (kext) 10.5.2. koji se nalazi i u instalaciji Leo4All i u nvInstall i da bi radilo mora da bude instalirano ...

ja sam prilikom instalacije odabrao taj graphic kext (package) a posle kada sam pokrenuo nVinstall sam njega isključio a uključio samo moj 256mb drajver ...

(kada sam se igrao ranije sa iATKOS u njemu nema toga prilikom instalacije a kasnije u nVinstall sam odabrao i taj 10.5.2 i drajver za grafičku ...i u ovom slučaju mi je proradilo ...)

Poz

je l' zna neko od vas koje drajvere da skinem za ATI 9550? Odradio instalaciju bez drajvera pa imam samo 1024x768. Probao sam Calisto 008, ali mi "pobrljavi" ekran, a posle ne znam kako da ih skinem. Ako neko zna šta provereno radi...hvala mu... :)

pa napisao sam iznad kako da ih skines ako si instalirao Leo4All

a ako nisi onda veujrem da je neka slicna fora ... tipa uđeš u safe mod pa makneš taj drajver (odnosno kext)

ne rekoh gore, Kalyway verzija, probaću nešto, ako ne izgubim živce... :)

Ajde da mi neko kaze shta kucam a shta ne:

3. Open up Terminal and type the following:
* sudo -s (enter password)
set permissions:
* chmod -R 755 /System/Library/Extensions/Titan.kext
* chown -R root:wheel /System/Library/Extensions/Titan.kext

Nekontam shta treba da kucam ?? Jel kucam i one zvezdice ?? I gde udaram enter ??
* sudo -s (enter password) - jel ovo kucam ovako: * sudo -s 123 pa onda udarim enter ? ( 123 mi je lozinka :) )
Jel kucam i ono set permissions ?? :)

Kucas sudo -s pa enter pa on ti trazi u sledecem redu pass pa ukucas ... znaci bez *

Poslednja izmena:
i nemoj da se istripuješ .. u terminalu (barem koliko sam ja video) prilikom unosa šifra ne pojavljuju se nikakvi znakovi (ni zvezdice) ... znači samo čukaj i lupaj enter :d

ili si izabrao loš drajver ili je neka nekompatibilnost ..

Ma znam shta je sad.... Probao sam da instaliram neki driver za SkyStar2 pa mozda sam zbog toga dobio crn ekran... Sad sam reinstalirao Lea i prilikom instaliranja drivera za video izbrao ovako:

pa mi je posle restarta prepoznalo monitor i sve rezolucije... :)

Josh samo zvuk da namestim...

bravo ! :wave:

što se tiče zvuka .. probaj na google samo da ukucaš oznaku zvučne ... ja sam za moju baš našao na sajtu proizvođača drajver za mac os x, a našao sam bio i paket koji je sa svim drajverima za moju ploču .. nisam ga nešto probavao jer mi je Leo4All namestio zvuk automatski ...

verujem da ćeš lako naći ... samo hrabro ... :wave:

Jedno pitanje

da li ce na "Kalyway_10.5.2_DVD_Intel_Amd"raditi smard card EZUSB PC/SC Smart card reader a u pitanju je fx clijent banke inteza.
ako postoji mogucnost da se "potera"da radi bio bih zahvalan na savetu.

Poslednja izmena:
Vrh Dno