Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Ja sam disk formatirao kao guid(dve particije jedna za snov druga za 10.5.8) i radi bez problema.

sta treba da podesim za dva mac osa na istom disku?
za win imam zaseban disk, a probao bih snow, ali necu da izgubim ovu instalaciju 10.5.... kako treba da podelim disk da bi radilo? kako onda pokrecem jedan tj drugi sistem (jel on sam napravi bootloader sa dve opcije...?)

Dual Boot MacOS X? Hm... Predpostavljam da je možda ipak najbolja solucija da to instaliraš na drugom, fizičkom, HDDu, pa posle samo dodaš string u Bootloader.

Međutim, ja sam jednom imao neku igranku sa tim da je loader čitao dva MacOS sistema i ako je samo jedan bio instaliran. Zaboravio sam do čega je bila greška, ali znam da je imalo veze sa pokušajem instalacije...

Postoji uputstvo za dual boot Leoparda i Tigra.

Ma instaliraj ti lepo SL a te podatkr sa 10.5 back-up ;)

imam podesen ovde time machine.... i sad me zanima, ako recimo bude losa instalacija i ne radi mi snow, tj ne uspem da ga sredim, jel cu moci da vratim 10.5.6. (tj sada 10.5.8.) preko time machine-a? nesto sam kao probao, al nije htelo...

kako to ide.. jel ima neko iskustva sa tim?

(meni u stvari nisu problem podatci, nego settings sistema, posto sam svasta podesavao kako mi se svidja, pa da ne menjam sad sve to.... - recimo scroll mx620 mi je divljao u nekim aplikacijama, a negde bio prespor (wtf??!!) pa sam za svaki prog ponaosob namestao preko logitechovog onog kontrol centra.....

Je l' probao neko ovo da instalira na eksterni HDD? Ne bih hteo da čačkam po glavnom HDDu...

Library/Application Support
Library/Preferences

Da, to je i najbrza/najbolja varijanta. Kakav crni Bios....

Instaliras win sa Ahci disabled, udjes u Win, uradis sledece:

Click Start, type regedit in the Start Search box, and then press ENTER.
If you receive the User Account Control dialog box, click Continue.
Locate and then click the following registry subkey:

HKEY_LOCAL_MACHINE SystemCurrentControlSetServicesMsahci
In the right pane, right-click Start in the Name column, and then click Modify.
In the Value data box, type 0, and then click OK.
On the File menu, click Exit to close.

zatim reboot, udjes u Bios da enablujes AHCI, win ce instalirati AHCI drivere, jos jedan reboot sledi i to je to!

Hvala za ovo, radi sve kako treba. :)

imam podesen ovde time machine.... i sad me zanima, ako recimo bude losa instalacija i ne radi mi snow, tj ne uspem da ga sredim, jel cu moci da vratim 10.5.6. (tj sada 10.5.8.) preko time machine-a? nesto sam kao probao, al nije htelo...

kako to ide.. jel ima neko iskustva sa tim?

(meni u stvari nisu problem podatci, nego settings sistema, posto sam svasta podesavao kako mi se svidja, pa da ne menjam sad sve to.... - recimo scroll mx620 mi je divljao u nekim aplikacijama, a negde bio prespor (wtf??!!) pa sam za svaki prog ponaosob namestao preko logitechovog onog kontrol centra.....

Nemam iskustva, jer mi još nije trebalo, ali bi trebalo da ide - instaliraš bilo kako Leopard-a i onda nakon instalacije podesiš TM i pustiš ga da odradi restore.

da to bi mozda radilo.... ono sto sam ja pokusao - je da instaliram direktno sa time machinea (posto postoji opcija u installer-u... al nece?

Da, to je i najbrza/najbolja varijanta. Kakav crni Bios....

Instaliras win sa Ahci disabled, udjes u Win, uradis sledece:

Click Start, type regedit in the Start Search box, and then press ENTER.
If you receive the User Account Control dialog box, click Continue.
Locate and then click the following registry subkey:

HKEY_LOCAL_MACHINE SystemCurrentControlSetServicesMsahci
In the right pane, right-click Start in the Name column, and then click Modify.
In the Value data box, type 0, and then click OK.
On the File menu, click Exit to close.

zatim reboot, udjes u Bios da enablujes AHCI, win ce instalirati AHCI drivere, jos jedan reboot sledi i to je to!

hvala, ali nemam msahci na XP (nisam stavio koji sistem) ...jel to za win7?

sta treba da podesim za dva mac osa na istom disku?
za win imam zaseban disk, a probao bih snow, ali necu da izgubim ovu instalaciju 10.5.... kako treba da podelim disk da bi radilo? kako onda pokrecem jedan tj drugi sistem (jel on sam napravi bootloader sa dve opcije...?)

Nemoj ni slucajno da brises 10.5.... Snow i dalje zeza krizu. Npr Finder zabada ponekad i ne radi relaunch nego mora reset da bi se ponovo pokrenuo. Takodje u toj situaciji kad se finder rastavi sa zivotom, zabrljavi i terminal. Imam i nekih sitnih problema sa wacom-om. I boot mi na SL obrce 25-30s a na leopardu 5! Gledao sam na youtoubu koliko traje boot i ovaj sa SL deluje normalno, al leopard mnogo brze butuje. Uglavnom su sitnice ali sam se vratio na 10.5.8 a snow nek ceka sledeci update. Rizicno mi je da radim dok finder vreba, zabo je 3 puta za nedelju dana. Ovo kao treba da se resi uskoro. Izgleda da ima veze sa NTFS HDDovima. E i ne moze da se pise po ntfs-u a ntfs-3g nema za x64. Sve u svemu mora ' se proba al nije jos za primarni os.

Ja sam odradio ovako. Prilikom instalacije sa diska sam formatirao hard. izabrao guid. to moras da izaberes u zasebnom meniju ne tamo gde se bira fajl sistem, nadji ga jer je po defaultu mbr. Napravio sam dve particije. Na drugu instalirao 10.5.8 a iz nje Instalirao snow na prvu. Ne treba ti nista posebno. Kad instaliras drugi OS boot loader ce ti dati da biras dje cesh. ko na windowsu

Bootloader vec imas ne moze da radi na pc-u bez boot loadera. Kad budes instalirao SL instaliraces chameleon tako da nema da brines cekace te posle restarta.

Poslednja izmena:
Ocigledno zavisi od hardware. Kod mene Snow radi bolje nego Win7.... Nikad nije zabo nigde. Ja sam odradio USB Vanilla install, oma update na 10.6.2. Cak i Sleep, tj. energy saver rade flawless, za razliku od Aitkos-a i iDeneba gde sam imao problema da gasim comp na dugme i gde sam sleep drzao na off! Mozda voli Snowy p45, mora da ima Ahci i preferably Gigabyte mobo...
Nisi u pravu da ne moze da se pise po NTFS-u. Pise i cita i to odlicno. Treba da se instalira macfuse samo i voilla! Ja sam se vrteo po netu dobrih sat vremena pokusavajuci da nadjem resenje za ntfs. Caka je u tome da se za Snow mora instalirati macfuse 64 bit verzija, restart i odma u finderu su me sacekale moje ntfs particije sa drugog Hdd-a. Odamh sam probao da napravim tamo "new folder" a potom i da kopiram i radi isto brzo ko sa Hfs :)

Poslednja izmena:
I meni je vanila instalirana a ovo sa finderom nema veze sa hackintoshom, desava se i na mac-u. Dosta ljudi se zali i na macrumors i na apple sajtu. Meni je bez intervencija radio restart i video ntfs diskove ali ne moze da pise. Hvala za savet. Mozda je zato i zakucavao finder. Probacu macfuse x64 kad budem sledeci put resetovao komp. Do tad mozda izadje i 10.6.3 :)

E da znas da je zbog toga vrlo verovatno zabadao... posto kod mene nije ni jednom za 15 dana, a ne ulazim u Win uopste.... Evo uploadovao sam 64 bit macfuse linak, da olaksam stvari:

Linak:

Download MacFUSE-2.1.7.dmg from FileFactory.com

Poslednja izmena:
Hvala ti. Probacu. Samo da wacom izbaci nov drajver i moze da se vozi.

jel moze neko da mi pomogne oko kextova za nvidiu 9500gt - sa 1gb rama - gainwardova... ili to, ili 7600gs 256mb....

fora je sto mi grafika def ne radi kako treba - recimo ako pustim vise filmova simultano - seckaju, zatim expose - spaces mi nekad zabaguju - idu jako sporo, ili recimo klinkem na jedan spejs i on krene da otvara taj, al ga nesto preklopi sa drugim i na kraju otvori drugi... i sve to u slow motionu nekom bolesnom....

guglao sam i guglao.. i nasao sam resenje da uopste vidi karticu - instalirao open gl framework, catbon lib fix, nvidia 9000 series drajver, kao i nvdarvin kext... sve po uputstvu.. i dobio sam sliku dobre rezolucije, ali i dalje ne radi kako treba..? takodje - u parallelsu kad pici ked, sve manipulacije linijama idu JAKOOO SPORO... sto opet citam kao problem sa grafickom....

ajd pomagajte ako znate... ovo mi je nekako esencijalno ako cu mek da guram....

Nemaš dobar .kext za grafiku. Zato ti sve ide preko CPU-a, jer nemaš aktivan Quartz i CoreImage... Nađi pravi kext ili mijenjaj grafiku. 7600 bi trebala da radi kako treba.

Bojim se da nemaš sreće...

Isprati ovo do kraja. Skini ovo, pa probaj.

dada, odatle i jeste ovaj tutorial koj sam ja ispratio....

tu mi je i 7600gs, mogu i nju da bocnem, ako neko ima kextove za nju? ona mi je radila sa nvdarvinom, odmah iz iPC instalacije, ali sam imao iste probleme sa exposeom, i kedom u parallelsu... itd....

mozda ova moja iPC instalacija nije dobra? ima li to smisla? da probam snow?..

voleo bih ako neko ima nvidiu da prenese utiske... posebno ako koristi ked ili tako nesto :)

pzod!!

Treba ti samo uinstaller ili efi studio koji ce da dodaju sta treba u com.apple.boot.plist Nema ni u jednom ni u drugom 9500 pa ces morati da pokusas sa nekom drugom mozda 8699gt bude hteo da radi??? U svakom slucaju 7600 ima.
Instaliraj iPC i nemoj nista da cekiras osim ihc9 i kernela ako ti ne radi vanila. Voodoo 9.5 za ipc 10.5.6
onda skini voodo kernel 9.8 za koji ne treba seatbelt.kext
Uinstaler i cackaj dok ne ubodes grafiku. Inace se zadovolji sa 7600
stavi sta treba od kextova nullcpu, ahci, platformuuid sve sto treba. kopiraj ih u S/L/E mozes i u extra u root-u da napravis folder extensions pa da ih u njega stavis. imas mkext tool koji ce ti od izabranih kextova napraviti extensions.mkext
Updateuj na 10.5.8
sa dsdt patcherom napravi dsdt.aml i stavi ga u extra ili root folder. sa ad1988bfix kextom radi sve. Integrusa bez latencije garage band je looodilo.
Po meni je snow za sada uzasan. u odnosu na leopard kao vista u odnosu na xp. btw jel ste gledali zadnju epizodu family guy-a i foru sa spining beach ball? lol
Danas sam upalio win7 da testiram brzinu u PS CS4 i totalno sam se smorio. retouch artist u windowsu 27s(24sec x64) a na leopardu 70s
driverheaven win7 233.5s leopard 310.7s
400k slika render clouds, lens blur leopard 2:32, windows u 32bitnom ps 1:39
Neznam kako radi CAD, Maya je malo sporija u viewportu ali nista strasno.
Sa druge strane geekbench na leopardu 6700 na win7 4600 al ne znam koliko je to bitno.
Taman sam pomislio da sam nasao os iz snova, ali ovo je ogromna razlika u korist win-a.

Poslednja izmena:
Geekbench gleda samo procesorsku snagu, ništa više, a mislim da trba i grafiku i memoriju računati. Na OS X-u je CS još uvek 32-bitni, ali ako si i na Windowsu to isprobavao u 32-bita, mislim da je najveći krivac u priči lenji Adobe :)

Ja i dalje nisam uspeo da podesim QWERTZ layout na srpskoj tastaturi. :/

Jednostavno layout koji napravim u Ukulele neće da radi, ne znam da li je to zato što je Logitech G15 tastatura, nijedan karakter neće da radi kada izmenim bilo šta u Ukulele.

Poslednja izmena:
Odsedeo sam posteno u Ukulele i napravio PC srpski raspored tastature (QWERTZ). Rade i kombinacije sa ALT.

Kod:
http://www.sendspace.com/file/4xubc8

Poslednja izmena:
Što? Ja ne vidim nikakve očigledne mane SL-a. Pre je do tvog hackintosha :d

Mozda ali Leopard radi odlicno. A i prilicno vremena sam posvetio da sve podesim. Instalirao vise puta, kad god bih nesto znacajno menjao od podesavanja ako bi pomoglo. Instalirao sam sa usb-a. To je skratilo vreme sivog ekrana na pocetku sa 25 na 10-15s ali i dalje duze od leopardovih 3-5s.
Ovo sam proveravo i na youtube-u koliko treba vremena da se pokrene na imac-u i macpro-u.
Nemas svaki cas spinning beach ball??? Dobro ne svaki cas ali mnogo cesce nego na leopardu. SL je malo brzi u testovima ali je nestabilan. Sve sto mi se desilo se desava i na pravom meku. Mozes da pronadjes gomilu tema o problemima sa SL. Ne na hackintoshu vec na pravom Mac-u.
Finder se zakuca i sa iskljucenim ntfs diskovima, terminal je prazan. Ovo se retko desava ali se desi jednom u par dana rada bez gasenja. Glavni problem mi je sa wacom drajverom. Sve radi ok osim quick curve tool-a u painteru. Fazon je da kad na SL u vmwareu pokrenem xp i instaliram na virtual machine win drajver nema tih problema :)

Rez za potoshop je 32 bitni cak dodeljeno i isto rama posto windows 7 dozvoljava malo vise u 32bitnom ps kao maksimum (otprilike 3250 prema 3000 MB)Ovo me je prilicno smorilo i pokvarilo planove. Vec sam planirao 27" na stolu. Sad sam malo splasnuo.
Mozda bi mogao ti da probas driverheaven v3 i retouch artist. :)

@BaalBehrit meni se mnogo svidja to sto na leopardu ostaje us raspored samo dobijes srpska slova. Oduvek me je najvise nerviralo kad kucam srpski i otkucam Y umesto Z.

Poslednja izmena:
Aj jedno hardversko pitanje :) Koliko bi se dobilo sa 4 jezgra umesto 2 u SL ili Leopardu ? Najvishe mi treba za video, i ochigledno FCP to podrzava, ali kako je sa ostalim aplikacijama i sistemom uopshte ?

Sam sistem nema zaštA da koristi ni dva jezgra, a kamoli više. A drugi programi podržavaju. Aperture mi lepo plete sa svih 8 jezgara. Novi QT podržava isto više jezgara, tako da i svi programi za video konverziju, koji se oslanjaju na QT rade znatno brže.
Kod svega drugog što mi pada na pamet sirova saga nije toliko bitna.

@BaalBehrit meni se mnogo svidja to sto na leopardu ostaje us raspored samo dobijes srpska slova. Oduvek me je najvise nerviralo kad kucam srpski i otkucam Y umesto Z.

***, navika od 10 godina kucanja u Windowsu se teško može iskoreniti, u suštini šta mi smeta to je što je QWERTY i što je ' na shift + F7, a to koristim u svakodnevnom radu.

Vrh Dno