Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

i da, skrecem sa teme, ali ja imam intel core 2 duo e6750 na 2,66 i na netu pise da je to 64bitni procesor a kad odem na system information pise da x86 : P
jel moze da mi je ovaj procesor 32bitni zapravo? : P

kako da uradim multiboot Win7 i Leopard?
Do sada sam imao XP na laptopu i to sam radio pomocu acronis OS selector-a ali taj ne radi vise na win7.

posto sam newbee u mac-u - i prosao kroz ista pitanja friski start guide.
- mac osx leopard ipc 10.5.6 procedura-

INTEL
- mac osx leopard ipc 10.5.6 , jel sam njega naterao i na amd i na intel, i samo njega znam.
- udjes u bios ploce i ako imas intela izaberes AHCI mod u integrated peripherals (kod AMD je slicno)
- u biosu namestis da ti je prvi boot device DVD.
- u biosu boot pod hard disk stavis da ti se digne hard na kome je leopard - ako imash poseban hard na kome si instalirao, sto je moja preporuka, (ako ne, vec imas particije, onda recimo DSDT/custom boot picture chameleon boot loader stiklirati uz instalaciju leoparda. ne znam, nisam tako isao)!
- pokrene se instalacija
- udjes u disk utility instalacije, na vrhu ekrana meni i izubijash disk u partition meniju sa desne strane prozora, preoprucujem ceo hard za pocetak da ne bi morao da se brinesh oko buta! posle lako konfigurises sta ti treba, a citav je boot windoze. naravno moze i samo na particiju, ali ta particija mora da je aktivna.
- izadjes iz disk utility, nastavish instalaciju
- stiklira se samo /pod customize ili slicno, na jednom dugmetu levo/
*chip set drivers, (a koliko sam provalio sve intel ploce novijeg datuma p35,43,45... ) - INTEL IHC10 SATA SUPPORT
* ako imate ps2 tastaturu/mis - ps2 keyboard fix,
- restart
- obavezno izvadish DVD instalacije, ja sam morao na shutdown celog kompa.
- butujesh sa: -x -v, samo napises tako (posto ni ja nisam programer i te stvari moraju da mi se crtaju), sto je safe mod.
- instalirash graficku sa same instalacije, ima dosta drajvera koji rade.
- opet restartujesh sa: -x. ulazis u safe mod
- namestis rezoluciju
- restart
- ako nece da se butuje probaj jos par puta -x i normalno bez icega.
- ako nema vajde, opet instal, postavi pitanje ovde ili ovde opalish search da nadjes novi drajver za graficku, racunaj da sam ja drugu nasao iz petog puta drajver koji radi za grafiku 3850 ali u crossfire, pa me je mozda zato zezalo, i svaki put sam morao fresh install ili ti jovo nanovo.
- onda lupaj ostale drajvere, zvucna... po istom trial and error postupku.
- sada menjas boot iz biosa kada hoces win ili mac, po hardu
- ako neces takav boot - onda easybcd kroz win, i koliko sam provalio on samo radi ako imash boot od viste ili win7, ili najnoviji chameleon preko meka, pa trial and error fora.

AMD

u principu sve isto, razlika je u dve stvari

- amd mora sa ovim 9.5.0 woodoo kernel
- i stiklirate via/sys/marwell chipset
- ukoliko nemate ni jedan od onih cipsetova koji je tamo nabrojan tipa amd sb600...onda ne znam - mozda neka druga mac os instalacija

p.s. posto vidim da ne rade linkovi ka slikama. nesto sam zeznuo, attach sam na benchu sve slike

Prilozi

• leopards.zip
    193.3 KB · Pregleda: 63
Poslednja izmena:
Pre nego sto krenes u akciju u windows device manager zapisi PCI VEN i DEV za zvucnu, mreznu, wireless (ako imas). Kasnije ces po tim brojevima prepoznati npr. koji driver za zvucnu treba da instaliras.

hm imam mali problem! namestio sam particiju, uspeo sam to da se snadjem i da pronadjem, zatim sam isao na customize, i tu u situacijama u kojima nisam bas mogao da kontam sta je za moju neku odredjenu komponentu sam stiklirao da mi instalira ceo poddirektorijum. elem install krene i sve to kul ide, i stigne do pola i onda mi izbaci sledecu poruku:
mac os x couldnt be installed on your computer
the fallowing install step failed: run preinstall script for ALC883ad2
ima li ko predstavu sta dalje? tj u cemu je problem?
i jel mogu negde videti za ove moje komponente tacno sta trebam stiklirati u silnom onom meniju? any1? thx unapred

INTEL ... bla bla bla...
p.s. posto vidim da ne rade linkovi ka slikama. nesto sam zeznuo, attach sam na benchu sve slike

u pitanju je: iPc OSX86 10.5.6...
nego, koji ja driver za grafichku i zvuchnu da stavim?!? za Nvidiu ima brdo drajvera.. a shta je sa ostalim opcijama ethernet i to.. wireless mi je jasan to sam provalio ostalo ne.. evo specifikacije laptop-a:

Intel Core 2 Duo processor T7500 clock speed: 2.2 GHz
Intel PM965 Express chipset (ICH 8)
Toshiba TruBrite WSXGA+TFT High Brightness display
NVIDIA GeForce 8700M GT - 512 MB dedicated VRAM
1 x i.LINK (IEEE 1394), 1 x external microphone, 1 x headphone
1 x integrated 1.3 Megapixels Video Camera, 6 x USB 2.0, 1 x Express Card slot
Wireless Technology Bluetooth + Wi-Fi
Wired communication international V.92 modem
Gigabit Ethernet LAN
Harman Kardon stereo speaker system

e sad pitanja, da li i shta instalirati:
---------------------------------------
01. Kernel i koji?
02. Legacy Time Machine fix?
03. Koji video driver NVinject 512? NVinjectGo 512? NVdarwin 512?
04. Intel ICHx SATA Drivers?
05. Koji driver za Realtek HD audio?
06. Koji ethernet driver?
07. Wireless jedino znam!!!
08. Koji USB driver?
09. Power management?
10. Fixes and patches?!?!
11. Alternate Disablers? (shta je ovo?)
12. DSDT Patches?
13. AppleSMBIOS Patch?
14. Alternate Bootloaders?

help! pola ovog ni ne znam shta je :(

Prilozi

• iPCPPF5PackageList.png
    iPCPPF5PackageList.png
    467.6 KB · Pregleda: 54
@srky - pa verovatno onaj sata ICHx pod chipset, a grafiku probas pa koji upali...
@orckristeg - samo instaliraj chip set drajver ICH10, i isto...

poenta i jeste da instaliras samo chip set tokom instalacije, udjes u leopard i onda trazis drajvere koji ce da rade.

evo me, proradilo je nisam stavljao nista od kernela, samo sto sad ne mogu da namestim rezoluciju xD

@ima-li-koga-tu hm link ka onom kako se instaliraju drajveri za graficku ti je crkao tako da i ne znam sad sta da radim, skucao sam :)
btw zasto mi sistem prepoznaje samo ovu particiju a imam na ovom hardu jos 2 i na onom gde mi je xp 4? i koja je fora za namestanje dual boot-a?

MAC OS X iDeneb 10.5.7

Pozdrav svim forumasima! :wave:

Nov sam na ovom forumu i nadam se da cemo lepo saradjivati i pomagati jedni drugima koliko mozemo...

Da predjem na stvar...

Imam sledecu konfiguraciju:

AMD Athlon X2 6400+
MSI K9N Platinum
Gainward 4850 GS GLH GDDR 5
2 GB rama GEIL @ 800MHz
Hard Maxtor 160GB

dalje mislim da je nebitno...

Pokusao sam da instaliram sistem pomenut u naslovu ali bezuspesno! Prilikom ucitavanja stane i vrti poruku: "Waiting for root device"!

Na sestrinom Lap top-u Toshiba P200-16V sam ga uspesno instalirao!

U cemu je problem?

Hvala unapred na odgovorima!

uz malo guglanja uspeh da nadjem drajvere za graficku koji su funkcionalni... ne mogu vise da se bakcem, toliko od mene za veceras :)
btw stvar koja me najvise nervira atm je maximiziranje prozora koje je trenutno nemoguce kolko sam skontao bez nekog dodatnog programa... i jedva nadjoh alt tab xD

Nervirace te josh mnoge druge stvari, ali to se zove navika :)

hm i to sto kazes! izvalio sam da sistem nece da butuje kad nista ne diram... -x radi jel to ok?
i da, gde da nadjem realtek audio drivere? preturih ceo google i corak :S

@srky hvala al nema audio driver-a :S ono sto je navodno driver za zvuk je wi-fi drv ili wlan ne secam se :S

Drajvere trazite na insanelymac.com forumu, ja sam ih tu nashao za Realtek HD, samo nema input, samo output, i samo je stereo....

evo ovako, da skratimo muku :)
instalirao sam uspesno mac os x ipc 10.5.6. sam os nece da se digne, jedino -x ovako. drajvere za graficku sam uspeo da nadjem i otvorio rezolucije, ali svaki put kad se logujem sa -x stavlja mi na 1440x900 iako ja ugasim os na 1680x1050.
obzirom da svaki cas mi padaju nova pitanja i novi problemi na pamet, a uspeo sam samo grafiku da instaliram, meni je potreban konkretan savet, sta dalje da radim... znaci sta vi radite nakon instalacije samo os-a? koja je procedura i koja je najbezbolnija varijanta, da ne bude da dodjem do pola i posle da skontam da nisam to trebao tako da uradim pa sve ispocetka? neki savet? :)

to je OS X, nije napravljen za PC vec ... khm hakovan. zato se i zove hackintosh. dakle TO JE OS X, ne verzija za PC (pa zakljuci sam dal ce raditi :p)
konkretno ako nadjes DOBRE drajvere tj KEXTove (tako se zovu na macu) radice sve.... meni recimo photoshop pri transformaciji nekog elementa zacrni celu sliku, tako da nije upotrebljiv.... (u prevodu vracam se na win7). mozda ces ti imati vise srece.

kazem SRECE jer je to bitno. mac na PCju ne postoji kao PROIZVOD. dakle ne ocekuj da sve radi. ali ako hoces da se zezas - i imas slobodnog vremena (SOOLIIIDNOOOOO) onda samo napred.

3)ne. ne postoji

2) laksa je od xpa, intuitivnija.

daj link, ja imam problem sa zvukom i bash mi treba taj Realtek HD drajver!

Probao sam sigurno 20 drajvera dok nisam nashao ispravan tako da pojma nemam. Sad sam potrazio po kextovima i ne mogu da nadjem ni jedan koji mi lichi na njega :)

kako da znam oko tih drajvera koji je za mene pravi? i jel ima na nakom mestu svi drajveri koji su potrebni? ne mislim sve na jednom mestu pa da skinem, nego spisak drajvera poterbnih za funkcionisanje? npr. drajveri za zvuk, grafiku, ...

btw odakle skidate kextove?

ajd dajte neke linkove....

EasyBCD najlaksa varijanta :)

samo iz sedmice instaliras podesis boot i to je to. jako je prosto a imas i uputstva po netu.

Poslednja izmena:
EasyBCD u 3-4 klika misem i eto dual boot-a!

Nece da se pokrene mac OS dobijam samo crni ekran.
Mozda nesto gresim u EasyBCD, sta treba da podesim?
Imam instaliran win7 i iAtkos v7, na iAtkos-u sam instalirao njihov chameleon, ali nema sanse da pronadjem /Extra/com.apple.Boot.plist jer ga nema, a jedino sto hocu da podesim je da mi bude default os pri bootu WIN7. Sa chameleonom kada je aktivana mac OS particija startuju se oba OS-a normalno samo sto ne mogu da menjam podesavanja jer ne znam gde iAtkos drzi taj com.apple.Boot.plist, znam da je invisible, ali nema ga..

Nazad
Vrh Dno