Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Koliko znam ne postoji i kako takav sistem da se strpa na CD? Zar nije logično zašto je linux onako jadan posle instalacije?

Koliko znam ne postoji i kako takav sistem da se strpa na CD? Zar nije logično zašto je linux onako jadan posle instalacije?

ma ok samo pitam, nego iscito sam sve ove strane, a volim jednostavne instalacije, pa mi treba pomoc posto hocu da pokusam da isprobam i ja os x na pc-u pre nego sto kupim mac mini. sta je najbolje da instaliram na ovaj lap

Bolje ti je da kupiš polovan MacBook nego da kupiš Mac Mini što će doći na istu ako ne i jeftiniju cifru i kupiš adapter za monitor i koristiš ga kao što bi koristio MM a plus možeš da ga poneseš i koristiš kao i laptop.

Cool, moja karta je podrzana :) To se zove napredak.

Jos samo da pohvatam sve ovo - distroio, EFI, Boot 123... vrlo zbunjujuce :)

iPC je trenutno najobskrbljeniji drajverima. Te zbunjujuće stavke su manje više gluposti. Znam da si koristio *nix tako da u Windowsu podesiš loader onako kako bi i na Linuxu i mirna bačka.
Treba ti jedna particija, nju ćeš kroz Disk Utility da prebaciš u MacOS format i kreće instalacija. Predlažem da ti particija bude veća od 30GB, jer je meni već ostalo 7GB slobodno. :(

jel postoji neka live verzija (cd do 700 mb) leoparda kao sto postoji na linuksu cisto da se vidi kako izgleda os, kako funkcionise, a da se ne instalira na operativni.
NE. Bilo je priče da će se tako nešto napraviti ali ne znam dokle su stigli.

Bolje ti je da kupiš polovan MacBook nego da kupiš Mac Mini što će doći na istu ako ne i jeftiniju cifru i kupiš adapter za monitor i koristiš ga kao što bi koristio MM a plus možeš da ga poneseš i koristiš kao i laptop.
Pravi savet. Iste pare ćeš da daš, a dobićeš mnogo pametnije i pismenije rešenje, veruj mi.

Mac mini je super kao kućni multimedija centar i na primer za manje poslove u iLife i iWork paketima. Ne kažem da ne bi mogao nešto da povuče, jak je to mališa, ali nemaš toliku širinu koju bi imao na iMac-u ili PowerMac-u.

Mac mini je super kao kućni multimedija centar i na primer za manje poslove u iLife i iWork paketima. Ne kažem da ne bi mogao nešto da povuče, jak je to mališa, ali nemaš toliku širinu koju bi imao na iMac-u ili PowerMac-u.

Mini je odlična mašina. Ono što koči prethodnu generaciju je GMA950. Osjeti se često prilikom Space-ovanja, jer se koristi sistemski RAM. Situacija je vjerovatno bolja sa ovom posljednjom generacijom Mini-ja, jer se prešlo na nV 9400M i DDR3. Ono što ostaje kao problem jeste hard disk.

Unutra je C2D na 2.0/2.26 GHz, tako da CPU sigurno nije limitirajući faktor. RingeRaja je zamijenio HDD sa WD Caviar Black modelom 320/500GB (nisam siguran za kapacitet) i koliko ja znam veoma je zadovoljan.

Mini je moćan mališa i za svakodnevne poslove je nenadmašan, odlična je investicija i što je najbitnije - radi.

Ja bi isto pre išao na varijantu novog računara nego polovnog ali ako je dobro očuvan mislim da nećeš imati nikakvih problema sa laptopom. Ortak je kupio sebi pre preko 2 godine polovan i dalje nema nikakvih problema. Ja sam svoj prodao skoro i koliko znam klinac koji je kupio se ne žali.

HDD uvek moze da zameni sa SSD-om. Tamo gde je u Mini-u choke point, bice i u Book-u.

Ja imam mali problem:

instalirao sam poslednju dostupnu verziju iPC-a na jedan od hard diskova. Izabrao sam pakete, napravio particiju i sve je to proslo kako valja. Medjutim, sistem nece da butuje, dobijam prvo error:

Kod:
boot0: error

i to je sve. Guglanjem sam pronasao na IM da moram da setujem tu particiju aktivnom sto sam i uradio iz terminala setup-a.

Restart i dobijam sledecu poruku:
Kod:
boot0: MBR
boot0: done

I dalje nemam pojma sta da radim? Procedura koju sam ja koristio za markiranje particije aktivnom je sledeca:

Kod:
diskutil list
fdisk -e /dev/rdisk4
p
f 2
write
exit

Postoji samo jedna zanimljivost - p daje listu svih particija na disku (ja ih imam 2, prva je NTFS, druga 40 GB velika je HFS+). U mojoj listi HFS particiju prepoznaje kao DOS Extended :) iako sam je licno napravio iz Setup-a (stavio Journaled).

Hilfe!

Nisam imao tih problema sa osxom ali sam imao sličnih sa linuxom da isto ntfs particiju vidi kao ext3 pa tek posle komande mkfs.ntfs ju je pretvorio u ntfs. Pogledaj da ne postoji slična fora...

p.s. gparted nije pomagao već pravio još veće probleme...

Kutija, pogledaj gdje mora da ti se nalazi particija u multi-boot setup-u, pa vidi da te veličina prve, NTFS particije ne zeza...

Ček jel to multiboot mašina ili ne?

Da masina je multiboot, imam i vistu instaliranu na jednom od diskova.

Probacu da instaliram macos na disk na kojem ce hfs biti jedina particija, to mozda pomogne. Sad butujem macos tako sto izaberem odgovarajuci hdd iz bbd boot menija biosa.

Poslednja izmena:
Sacekaj jos 2-3 nedelje da izadje 10.6 glupo je da sada ovo instaliras pa posle opet.

Da ali kad izadje 10.6 moracemo da cekamo da srede 3rd party drajvere and so on...

Da masina je multiboot, imam i vistu instaliranu na jednom od diskova.

Probacu da instaliram macos na disk na kojem ce hfs biti jedina particija, to mozda pomogne. Sad butujem macos tako sto izaberem odgovarajuci hdd iz bbd boot menija biosa.

Ajde napiši kako si to odradio. Tipa koji je sistem prvi a koji drugi, kako si to odradio i ostalo, da li imaš dodatne particije na tom hardu i slično!

Ja trenutno imam 7 hard diskova. Na jednom od njih (disk 3) je Vista (prva particija) i data (druga particija).

Na 4. disku nalaze se 2 particije - 1. je NTFS (data stuff, disk4s1) a druga je velika 40 GB i rezervisana za Mac OS (HFS+ Journaled, oznada disk4s5). Taj disk na kojem je Mac OS ima samo 2 particije.

Instalirao sam standardno kako to svi rade - particiju od 40 GB formatirao u NTFS, butovao instalaciju sa DVD-a, u Disk Utility-u je erase-ovao u HFS+ i instalirao sistem uredno na nju.

Posle prve instalacije Mac OS-a particija NIJE bila aktivna, dakle nije bilo zvezdice pored imena niti je Windows pokazivao da je aktivna. Kada sam pokusao da butujem, shvatio sam da Darwin ne radi jer sam butovao pravo u Vistu. U sledecem resetu sam pritiskajuci F8 dobio BBS i izabrao hard sa Mac OS-om nakon cega je usledio boot0: error.

Sledece sto sam uradio je akrobacija u terminalu i markiranje particije kao active, nakon cega sam dobio drugi error (MBR done). E onda sam citao da su ljudi instalirali neki Chameleon loader pa sam i to probao drugom instalacijom sistema ali nije dalo rezultata tako da sam sad stuck.

A što ne odradiš boot preko Acronisa? To je koliko sam video najjednostavnija varijanta da te ne boli glava...

Plus ja bi stavio sisteme na isti hard, ali prvo odradi imidž tog harda sa Vistom.

p.s. **** si mu kevu sa brojem hardova...

@kUdtiHaEX
Proveri, mozda ti je ta particija Extended a nije Primary. Tako sam se ja jednom jeb*vo dok nisam provalio gde sam se zezno.

@kUdtiHaEX
Proveri, mozda ti je ta particija Extended a nije Primary. Tako sam se ja jednom jeb*vo dok nisam provalio gde sam se zezno.

ne bi trebalo da može da se napravi i instalira extended hfs+ particija iz disk util-a

Particija je primarna.

Sledeći problem sa mašinom iz potpisa: čim treba da bootuje s harda iPC 10.5.6, restatuje se komp i tako u krug. Ima neko ideju koji je razlog? Ne pomaže ni F8 i komande -v, -x ,-f...

Ne reče mi da si mu ga malo dao... :d:d:d Vrati CPU na default vrijednosti, pa probaj... ;)

Vraćeno već prilikom prvog pokušaja instalacije. Zanimljivo da i kad izaberem samo Intel ICH10 SATA support, posle instalacije, restartuje se.

Poslednja izmena:
Bios defaults?

Sad sam to uradio, pa nastavljam sutra. Nemam više živaca za večeras :S:

pozdrav nadam se da nije off
gdje mogu da skinem mac leopard ili tiger za pc intelov procesor je u pitanju
ubih se trazeci ali nista
hvala unaprijed

Vrh Dno