Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Change Finder se zove stvarčica. Ja ga imam uz instalaciju. I omogućava da vidiš systemske fajlove.

Sto se tice drivera za XF-i tu sam odustao posto XF-i nije podrzan, ali ima integrusu alc662 pa bi nju koristio a lan je realtek 8201 i graficka ati3650 . Nisam uspeo da ih nadjem na disku , mozda iz razloga sto se nevide a nisam nasao nacin da se nesto podesi i ucine vidljivim. probacu da nadjem taj program.

Skinuo Change Finder instalirao pronasao drivere instalirao i nista nisam postigao stim da otkad sam instalirao driver za ati3650 nemogu vise da podignem sistem ispadnu mi samo neke kockice ili razmrljan ekran i jedino mogu u safe modu da udjem. izgleda da nema Lea za mene sa ovom plocom i grafickom

Ja pokušah pre par dana da na ovu moju konfu instaliram iDeneb v1.3 ali bez uspeha. Zaglavi u instalaciji i to je to. Jedino mi je Kalyway 10.5.1 radio jednom, ali sada i on nešto zeza ili ja nisam pogodio setup kao prošli put. Uglavnom, smorio sam se više od Mac-a i neću više pokušavati...bar dok ne promenim mašinu :).

Skinuo Change Finder instalirao pronasao drivere instalirao i nista nisam postigao stim da otkad sam instalirao driver za ati3650 nemogu vise da podignem sistem ispadnu mi samo neke kockice ili razmrljan ekran i jedino mogu u safe modu da udjem. izgleda da nema Lea za mene sa ovom plocom i grafickom
Probaj sa Kalyway-em 10.5.2, sa AMDom je taj proces uglavnom teži. Možeš da uđeš u MacOS preko safe moda.
btw
Drajveri moraju da budu za određenu verziju, nije kao kod Windowsa.

Ja pokušah pre par dana da na ovu moju konfu instaliram iDeneb v1.3 ali bez uspeha. Zaglavi u instalaciji i to je to. Jedino mi je Kalyway 10.5.1 radio jednom, ali sada i on nešto zeza ili ja nisam pogodio setup kao prošli put. Uglavnom, smorio sam se više od Mac-a i neću više pokušavati...bar dok ne promenim mašinu :).

Ja moram da Vas pitam, jeste li vi uopšte bili na sajtu i proverili da li je Vaš hardware podržan?

Ja moram da Vas pitam, jeste li vi uopšte bili na sajtu i proverili da li je Vaš hardware podržan?

Bio sam na sajtu, i uspeo sam sve da namestim osim grafičke ( Kalyway 10.5.1 ). Što se tiče iDeneb-a, nadao sam se da ipak ima nekih stvari koje ne moraju biti naglašene, ali koje će pogurati ovaj moj hardver, jer je ipak novija verzija i drugi "izvođač" :). I ne moraš Mi persirati ;)

Poz:wave:

@dulec
ja sam uspeo da instaliram ideneb 10.5.5
posto imamo slican hardware, treba samo odabrati 9.2.0 ToH Sleep kernel, eventualno drivere za koje znas da rade
medjutim, meni je ova distribucija vec u pocetku bila mnogo sporija od kalyway

U slučaju iDeneb-a nisam ni došao do dela gde radim izbor drajvera i ostalog. Krene učitavanje i onda zakuca na jednom delu i gotovo. Probao sam sa isključivanjem int. LANa itd. međutim, ne pomaže.

DuleC koliko ja znam AGP kartice su izgubile podrsku u Leopardu (ili je barem teska budzevina).
Ti bi mogao da probas sa Tigrom (10.4) mislim da bi ti on radio fino.

ATi 3650 je super podrzana, siguran sam da moze da radi. Samo probaj jos neke drajvere, imas ih na Insanelymac.com, potrazi skini i instaliraj. Cim ti radi sistem, znaci da je ploca OK, samo se jos za grafikom malo zezaj. Ne gubi nadu :)

Poslednja izmena:
Moguće...hvala na preporuci, ali sad nemam vremena da se opet s tim zezam...;)
Poz :wave:

Ladno ja nisam provalio da on ima APG grafičku. Gledam procesor/ploča sve ok... Heh...

Inače postoje izjave ljudi da Leopard može da radi pod AGP grafikom. Ali su potrebni drajveri od Tigra + da se malo modifikuju. Ja ne znam kako to treba da se uradi, jer sam svoju instalaciju uradio na PCI-E grafičkoj kartici i novom sistemu.

Mada Tigra ti preporučujem da ne instaliraš iz razloga što je dosta nestabilan, jer tada je tek počinjalo stvaranje x86 scene za otvaranje MacOS Xa.

ja isto imam agp graficku, nvidia u pitanju 7600gs i radi...za ati nisam siguran kako i sta ali eto potvrdjeno da moze da radi sa agp grafickom
najbolje instalirati bez drivera za graficku (da ne bi doslo do komplikacije prilikom boot-a kao kod mene...ne mozes da boot-jes a ne pomaze ni safe mod) i naknadno ubaciti...da li iz neke druge distribucije ili malo prouciti IM forum

Da, tako je. Najbolje u mom slučaju je bilo (8600GT) da instaliram bez drajvera za grafiku tokom instalacije, i tek posle dodam ove externe.

Znači Tiger baš i nije za preporuku?...Vidim na IM forumu da ni on baš nešto ne voli moju karticu, tako da...čekamo bolja vremena ;). Ne ulaže mi se sad u drugu AGP karticu...možda ako bih našao neku koja sa Leopardom radi bez puno cimanja...

Ako moze neko da mi pomogne.
Instalirao sam iDeneb 10.5.5 i pa me zanima zbog cega u >total number of cores< stoji 1 ako mi u >processor name< stoji puno ime procesora.Inace masina je iz popisa.

Ma nisam. Zbog toga sam ga i instalirao tri puta svaki put drugacije.Kad pokusam sa opcijom CPUS=2 nista se ne dogadja,startuje se normalno.Izgleda da moram da modujem bios.

@Mustang - ati3650 jeste mozda podrzana ali moja verzija sa ddr3 memorijom nije nesto bar ja nemogu naci odgovarajuci driver.
@sirNemanjapro sto se tice podrzanog hardvera to je otprilike tu negde (vidi moja masina) instalira se i zvuk i lan jedino me zeza graficka
Nego probao sam da instaliram ovaj ideneb v1.3 10.5.5 sve prodje bez problema odradi bez greske i kad treba da se podigne sistem samo mi izbaci boot eror iako sam probao sve ponudjene drivere za nforce chipset

resio sam boot zezala me particija na hdd-u. instalirao ideneb v1.3 ali nekako se izgleda instalirao driver za graficku mada ga ja nisam odabrao i sad mi je razmrljan ekran, e sad bi mi trebala pomoc kako da deinstaliram driver kad udjem u safe mod?

Mora da ima nekakav drajver za grafičku, to bi trebalo da bude VESA standard, nisam 100% siguran. Zar ne možeš da instaliraš te drajvere za grafičku sa DDR2 memorijom, da li će ti raditi?

Pokusao sam da ih instaliram par puta i onda nemogu da udjem u sistem.
Pojavi mi se ili plavi ekran ili neke razmrljane kockice, pokusacu da potrazim jos negde neke drivere

Ne znam da li postoji neka vrsta zabrane od starane Applea vezana za proizvođače hardwarea, da ne smeju da objavljuju drajvere za njihov hardware, za MacOS. Ako to zaista nije slučaj, jer opet ko je dovoljno lud da ide od jednog do drugog i da mu preti, a ovde su još u pitanju nVidia i ATI, znači ja glasam za to da naprave već jednom drajvere za MacOS!

Uspeooooo!!! nasao drivere za ATI Radeon HD 3650 Eps natit - 10.5.x - 10.5.5.pkg - rade, cak ima rezolucija 1680x1050 posto sam video da neki ljudi imaju problema sa rezolucijom.
hvala na pomoci
E sad jedino neznam kako da namestim ovaj prokleti telekomov ruter hg510 sa lan karticom da imam net

Pa ako ti radi mreza, ne vidim sto bi bilo problema?

Neznam nesto nije htelo, uspeo sam da namestim net juce ali je puklo posle sledeceg ukljucivanja kompa da bih danas instalirao neki drugi driver za lan podesio mrezu i radi bez problema :banana:

I ja da se javim, posto vidim da ima dosta upucenih, pa mozda i meni neko da pomogne. Dakle, skinuo sam iDeneb, probao da instaliram na laptop (C2D 2GHz, 2GB, 250GB, 9500M 512MB) i donekle i uspeo, tj. dobijem onaj welcome video (ili sta je vec), posle toga ovo
pa ovo pa ovo
i cim tu click-nem na Continue, stoji par sec, i onda me o5 vrati na welcome video, pa o5 ovaj izbor, i tako u krug... :smash:
Probao sam sa 2 razl. kernela, sa/bez driver-a za zvuk/grafiku (za koju inace i nisam siguran sta treba da odaberem), itd. itd. i nista. U safe mod-u se identicno ponasa.
Ako neko zna resenje ili ima jos neki predlog - odlicno, ako ne, bar nek' mi neko napise koje su poslednje verzije ostalih "distribucija" pa cu pokusati s nekom od njih.

p.s. Ostale specifikacije -> Intel PM965 chipset, Atheros AR8121/AR8113/AR8114 LAN, Intel WiFi 4965AGN.

Poslednja izmena:
Uspeo sam da "podignem" sistem, i naravno, problem je bio u iskljucenom Bluetooth-u (cim sam ga ukljucio - momentalno prosao onaj screen i nastavio registraciju). E sad, ako neko zna kako da namestim zvuk (odabrao sam u instalaciji ALC889, ali sad ne radi, mada "vidi" karticu, tj. ispisuje onaj vendor id i sl.), a dobro bi dosla i pomoc oko mreze (LAN, WLAN), i to je to otprilike. Koliko sam video, grafika radi, cak je dobra i rez, BT radi, kamera radi, skontao je i kad je na bateriji, kad na punjacu i to je to. Nisam jos probao sleep, ali valjda ce i to raditi. Dakle, problem mi je:
1) zvuk
2) LAN
3) WLAN
Samo te 3 stvari :d

bas sam procesljao im forum i za ovo AR8121/AR8113/AR8114 LAN, Intel WiFi 4965AGN nema jos podrske...

I ja da se javim, posto vidim da ima dosta upucenih, pa mozda i meni neko da pomogne. Dakle, skinuo sam iDeneb, probao da instaliram na laptop (C2D 2GHz, 2GB, 250GB, 9500M 512MB) i donekle i uspeo, tj. dobijem onaj welcome video (ili sta je vec), posle toga ovo
pa ovo pa ovo
i cim tu click-nem na Continue, stoji par sec, i onda me o5 vrati na welcome video, pa o5 ovaj izbor, i tako u krug... :smash:
Probao sam sa 2 razl. kernela, sa/bez driver-a za zvuk/grafiku (za koju inace i nisam siguran sta treba da odaberem), itd. itd. i nista. U safe mod-u se identicno ponasa.
Ako neko zna resenje ili ima jos neki predlog - odlicno, ako ne, bar nek' mi neko napise koje su poslednje verzije ostalih "distribucija" pa cu pokusati s nekom od njih.

p.s. Ostale specifikacije -> Intel PM965 chipset, Atheros AR8121/AR8113/AR8114 LAN, Intel WiFi 4965AGN.

Rešenje koje je meni pomoglo: http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1556361&postcount=579 :eyebrows:

Vrh Dno