Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Jel moze neko da mi objasni kako se particionise disk za MacOSX?Skinuo sam iDeneb 1.3 verziju i dosao do dela kada se bira disk, ali tu nisam siguran sta da radim, pa bolje da pitam nego da mi obrise ceo disk. Inace imam 2 sata diska od po 250GB i jedan Ide disk od 80GB. Od svega toga onaj disk utility mi vidi samo prvi disk od 250gb. Iako je on podeljen na 2 particije on ga koliko sam primetio vidi kao samo jednu particiju. Drugi sata disk mi nije podeljen vec je ceo 250gb. Ne znam, mozda samo njega vidi. Jel mogu da napravim mac osx particiju u nekom Windows softveru pa samo da je izabarem pri instalaciji mac osx-a?

Sto se tice Creative zvucnih karti moz' slobodno da zaboravis na njih u Mac-u.

Pre nego sto izreknes ovakvu tvrdnju, proveri da li je moguce ili nije.
Uspeo sam da podesim Audigy 2 value na Hackintoshu uz pomoc drajvera za koje sam link nasao na insanelymac forumu. Za sada radi samo reprodukcija. Podrzane su Audigy, audigy 2 i SB Live (sve kartice koje su podrzane i KX drajverima).

da, da...moguce je namestiti...cak neke odma i prepozna...npr kao moja samo sto je usb varijanta
nego ja sam hteo da update-jem na 10.5.5...nasao nesto na insanelymac forumu
prepare for combo update,post combo update i redovan combo s apple
ali meni taj post combo nije odradio kako treba...nesto se zapucao i skroz zabunio masinu..nije hteo ni da se restartuje pa je isao jedan reset posle koga se opet nije bootovao
tako da moram ponovo instalirati :mad: hate!
sada cu probati ideneb 10.5.5...mozda mi i proradi sad kad znam sta ne treba otkaciti prilikom instalacije

Ja imam Creative SB 5.1 Live! i izgleda da cu morati da je izvadim iz racunara, jer jednostavno onaj drajver koji postoji 1.20b za sada moze da instalira, ali ne moze da radi kako treba.
Moracu da instaliram drajvere za zvuk od ploce, preko appleHDa patcha...

Instalirao sam sinoc Kalyway 10.5.2, zatim sam pokusao update na 10.5.3 i uspeo, ali postoji problemcic. :) Ne znam koji kernel da instaliram da li da stavim orginalan Apple 9.3 ili ovaj drugi izmenjeni... Prvo sam odradio ovaj Appleov ali mi se cini da je masina malo usporila posle toga.

Sto se tice graficke 8600GT mogu reci da prilikom instalacije sam cekirao sve drajvere za nVidiju (*** :D ne znam koji mi treba) i sistem je sam izabrao GO drajvere.
Ali ne prepoznaje graficku kako treba. Tamo stoji da graficka ima 512mb, umesto 256 i slicno.

Komp moze da mi ide u sleep, ali postoji problem sa USB stikom i ZTE MF 622 modemom.
Pre svega posle vracanja iz sleepa nece da mountuje USB, a ovaj ZTE... Sa njim ne znam sta da radim...

Ljudi, potrebna mi je pomoc, jer sam totalna neznalica za hakove i kombinacije na relaciji mac-pc pc-mac.
Ovako, razmisljao sam da kupim mac mini i jer ima dvi-out, pa da ga onako malenog nakacim na lcd 40".
Medjutim, chak i ljudi u Americi su totalno ludi, jer za polovne traze po 400-500$(g4 i core duo, ne core 2 duo) iako je nov od 599$.
Tako da osim u slucaju, da mogu da nabavim negde mrtvo mac mini kucishte i u njega da stavim pc komponente, bez preteranog modovanja i cimanja sam odlucio da sklopim konfiguraciju, na koju je najlakse staviti leopard, bitno je da ima najmanje kucishte koje moze da se nadje na trzistu, da ima dvi izlaz(da mogu da ga kacim na tv) i da bude sto jeftinije.
Performanse mi nisu bitne, samo mi je bitno da moze da gura leopard, bez preteranog cimanja. Jer mi treba samo za net, da gledam filmove na njemu i da izgleda lepo i mocno.....i to je to.
Da ne bih totalno otishao u off, ako vec nisam, hteo sam da vas pitam, da po ovim mojim kriterijumima, ako vam nije tesko da mi sklopite neku konfiguraciju, po mogucstvu da se ne cimam preterano za drajvere(ako je za mac os x ista procedura kao za pc),da znam sta da trazim i da mi kazete uz tu konfiguraciju da li mogu da kupim original leopard dvd i da ga instaliram ili u slucaju da ne mogu, koju najjednostavniju verziju za instaliranje da skinem sa neta.

E, da i isto me interesuje, s obzirom da imam adsl, da li ce mi moja buduca mac/pc mashina praviti probleme sto se tice drajvera za adsl modem...jer sam dobio uz modem samo drajvere za pc

Poslednja izmena:
Na ovo pitanje ti obično niko ne postavi odgovor iz prostog razloga što postoji Wiki osx86 projekta i naravno Google.
Neki savet glasi intelov procesor, intelova ploča. :)

Eto, vidi se koliko sam neinformisan.....hvala.....

par postova iznad sam postavio sta ja imam i leopard radi na njemu jako lepo....nema trzanja i zezanja, s tim sto bi dodao jos 1 gb rama
juce sam stavio iatkos 4i ...10.5.4...(kernel toh), mogu reci da mi je mnogo sporije radio nego kalyway 10.5.2...ali bas onako osetno sporije
tako da se vracam na kalyway, i probacu update na 10.5.3 kako je sT4Lj|n napisao

@sirNemanjapro
kako si ti uradio update?

sT4Lj|n je napisao update? :D LOL
Nisam sve citao ovde na forumu, ali trebalo bi...

Pa nista naructio skinuo sam Kalyway 10.5.3 update, izabrao (verovatno pogresno) Apple 9.3 kernel i to je to. Posle na restartu sam ga startovao odmah sa update -v bez da se sam podigne. I radilo je medjutim videcu da jos malo istrazim koji kernel treba da se instalira, sta i kako...

hmm, ja sam to probao...medjutim nista od boot-a
moram da se drzim sleep kernela, cak nisam ni odabrao kernel da bi mi ostao ovaj...al nista...probacu jos malo da experimentisem

Ja sam sada ponovo updateovao na 10.5.3 ali mi je zaglavilo pri bootovanju, plavi ekran. :)
Nisam odabrao kernel. Mrzi me da ponovo instaliram, sutra cu...

namesti jednu particiju (fat32, ntfs..nebitno) najredovnije kao sto pravis za win, nekim win programom ili iz samog disk managementa
pokrenes leopard, u disk utiliti odaberes tu particiju koju si napravio za njega, kliknes gore na erase, postavis tip fajl sistema na onaj prvi u padajucem meniju....journaled, i samo jos na erase i spreman si za instalaciju
pokazace ti sve particije, a ti odaberi onu koju si upravo sredio

.... bez preteranog modovanja i cimanja sam odlucio da sklopim konfiguraciju, na koju je najlakse staviti leopard, bitno je da ima najmanje kucishte koje moze da se nadje na trzistu, da ima dvi izlaz(da mogu da ga kacim na tv) i da bude sto jeftinije.
Performanse mi nisu bitne, samo mi je bitno da moze da gura leopard, bez preteranog cimanja. Jer mi treba samo za net, da gledam filmove na njemu i da izgleda lepo i mocno.....i to je to.

...koju najjednostavniju verziju za instaliranje da skinem sa neta.

E, da i isto me interesuje, s obzirom da imam adsl, da li ce mi moja buduca mac/pc mashina praviti probleme sto se tice drajvera za adsl modem...jer sam dobio uz modem samo drajvere za pc

Pokusacu da ti pomognem ...
Vidi moju masinu. Eftino a sasvim solidno gura Leoparda. Moze da se nadje polovno a solidno za malo para. Jedino za grafiku vidi neku 6600, potpuno je podrzana za razliku od moje 7300 za koju treba malo budzenja da bi imala izbor rezolucija.
Na mojoj konfiguraciji najbolje se pokazao Leo4All pa ti ga, u slucaju da se odlucis za polovnu AMD NF4 platformu, preporucujem. Ploce su uglavnom mikro i staju u mala kucista.
ADSL normalno radi kad modem ubodes u LAN. tako da tu nemas brige.
Za ono za sta kazes da ti treba, takva konfiguracija ce ti biti jeftina i dovoljno dobra.

^ Dok ne pustish hd film :)

Ja ne bi ishao ispod intel c2d ili amd x2 varijante.

Poslednja izmena:
Sto se tice Creative zvucnih karti moz' slobodno da zaboravis na njih u Mac-u.

@zorz
Na koju verziju si update-ovao?

10.5.5, klot. Ni sam nisam mogao da poverujem u ono sto sam video. Medjutim, preinstalirao sam iDeneb 10.5.5 koji nece da radi i tako sam sve zahebao (nemam internet da apdejtujem opet). No, bice, bice.

kako je najbolje uraditi dual boot. dal prvo instalirati XP/Vistu ili mac. i šta treba pripremiti za Mac? FAT32 ili... ???

EDIT: našao sam Leo4All 10.5.4 jeli to najnoviji koji se može naći?

Kod Leo4All je bitno da particija ispred one na kojoj ce biti on bude NTFS, i da particiju za njega ucinis aktivnom. On ce sam uraditi dual-boot ukoliko vec postoji neki Win.
Ako prvo instaliras Leo pa Win, onda da bi bootovao Leo takodje moras naknadno njegovu particiju uciniti aktivnom.
Tako da je u principu svejedno kojim ce redosledom ici instalacije.
A par postova iznad opisano kako da pripremis particiju za Lea.

kako je najbolje uraditi dual boot. dal prvo instalirati XP/Vistu ili mac. i šta treba pripremiti za Mac? FAT32 ili... ???

EDIT: našao sam Leo4All 10.5.4 jeli to najnoviji koji se može naći?

Leo4All, da.

Nebitno je sta ces prvo instalirati. Ja sam spucao prvo Vistu pa Mac. imam 1 HDD podeljen na 4 particije i to: Vista, Mac, Razno i FAT. Instaliraj npr vistu ili kako god. Potom odi u Start-Control Panel-Administrative Tools-Computer Management-Disk Management. Izaberi particiju na tvom HDDu koju hoces i odradi joj DELETE. Stisni istovremeno WIN+R i kucaj: diskpart. Time pozivas DOS orijentisan program DISKPART za manipulaciju HDDom. Ako imas samo 1 hdd onda kucas select disk 0 i pocinjes sa kreiranjem particije za Mac: create partition size=... id=af i time si kreirao i pripremio particiju za instaliranje Hackintosha. Ako imas 2 ili vise HDDa, onda kucas select x (x= redni broj HDDa u sistemu)... Ako hoces da ti HDD butuje sa te particije koju si kreirao onda kucas: list partition pa: select partition x (x=broj particije za Hackintosha) i potom: active.

Kada instaliras Hackintosha,skini i instaliraj EasyBCD program koji ce ti napraviti BootLoader i cepaj...
Sve najbolje u snalazenju. :D:D:D

'fala na pomoći :d

imam konf iz potpisa, šta misliš hoću li moći iznaći drivere :d

btw: ne treba mi nešto posebno Mac, ali ga je zanimljivo imati :banana:

Probaj. Nemas sta da izgubis, osim podataka na HDDu. :d:d:d

Intreresantan OS i prakticniji od Linuxa (po meni). Meni se svidja...

'fala na pomoći :d

imam konf iz potpisa, šta misliš hoću li moći iznaći drivere :d

Ovde imas opis kako raditi kad je u pitanju AMD :
U vezi dosta pitanja oko toga koja verzija i da li uopste radi na AMD platformi, a u zelji da pomognem AMD-ovcima :) sa starijim masinama i NF4 plocama , navodim ovde komponente na kojima Leo 10.5.2 sigurno i lepo radi kao i postupak kojim sam ga ja instalirao.
Verujem da nisam promasio sobu u koju bi ovo trebalo postovati ....

Dakle, konfiguracija iz moja masina:
Venice 3200+
Epox 9NPA7I NF4
nVidia 7300 GT DDR3
HDD SATA 160GB, za Leo odvojeno 60GB
Iz Acronisa napravljena FAT32 primarna particija za OS X i jos jedna FAT32 logicka za Storage.
Postupak:
U BIOS-u ukljuciti ono AHCI i staviti CD ROM za First Boot
Sve ostalo je ukljuceno : LAN, cak i PCI komponente (TV karta, Wireles PCI)
Verzija za instalaciju je Zephyrot Leopard for AMD 10.5.2.
Po otvaranju Installer-a, prvo izabrati Disk Utility i iz njega pripremiti particiju. Onu FAT32 primarnu sa Erase formatirati u podrazumevanu za OSX.
Izaci i Disk Utility-ja, pokrenuti Install i onda kad disk bude detektovan izabrati Customize.
Ja sam se odlucio za sledecu varijantu koja mi najbolje radi:
cekirao ToH Kernel 9.2.0
odcekirao sam Aditional Fonts i Language Translation
Third Party Drivers:
-Audio - samo onaj koji vam je na ploci. Kod mene AC97
-Chipset- izabrati samo nVidia
-Graphic Driver - izabrati samo nvidia 10.5.2 kext
-Netvork - izabrao sam LAN opciju i u njoj nvidia
X11 cekirano
Boot Loader, izabrati EFI v8 MBR Loader
Done pa install.
Posle restarta i butovanja sa HDD, ukoliko nece odmah da se podigne, ponovo pokrenuti komp i pri butovanju odabrati safe mod -x. Posle konfigurisanja OS X, uraditi sledeci postupak ako vam rezolucija monitora nije kako treba:

1. Download Titan.zip from http://www.mediafire.com/?amtmwqztiqz
2. Copy Titan.kext to /System/Library/Extensions and authenticate with your password
3. Open up Terminal and type the following:
* sudo -s (enter password)
set permissions:
* chmod -R 755 /System/Library/Extensions/Titan.kext
* chown -R root:wheel /System/Library/Extensions/Titan.kext
4.Exit Terminal
5. From /System/Library/ delete Extensions.kextcache and Extensions.mkext
6. Restart the computer.
7. Enjoy CI/QE! or alternatively a black screen and some mv commands!

Zatim normalno podignite sistem sa HDD i sve treba da radi.

postupak je jednostavan i trebalo bi da radi na svim NF 4,5,6 ... pa i kod tebe. Mozda ce problem biti sa grafikom ...

Poslednja izmena:
Pre nego sto izreknes ovakvu tvrdnju, proveri da li je moguce ili nije.
Uspeo sam da podesim Audigy 2 value na Hackintoshu uz pomoc drajvera za koje sam link nasao na insanelymac forumu. Za sada radi samo reprodukcija. Podrzane su Audigy, audigy 2 i SB Live (sve kartice koje su podrzane i KX drajverima).

Zakleo bi se da sam trazio bas za Audigy 2 i da sam svugde nalazio da ne moze. Au bas sam prso. Moja greska. :)

@ cebzab
Najbolje da uzmes neku mikro ATX plocu. Npr Gigabyte 945GCM-S2l uparen sa nekim intel duplim procesorom.

Je l' postoji neka jeftinija graficka (kupio bih je) uz koju je odmah moguc izbor rezolucije nakon instalacije?
Na ovoj mojoj nikako ne uspeh da to podesim...

Od 8600 pa nadalje.

moze, ja imam 7600gs, koja je meni dovoljna (i previse posto se ne igram) i radi sasvim normalno
ne instaliram nista od drivera sto dolaze sa distribucijom nego skinem nvinject installer 2.0 i radi

Nazad
Vrh Dno