Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86) – 100% kompatibilan PC hardver

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
D

delimir

Guest
Pošto se dosta pričalo na forumu oko toga kakve komponente treba imati za MacOS X Intel Edition, evo preneću moje iskustvo stečeno prilikom sastavljanja trećeg MacTel (ili Hackintosh-a :) )...

Kako je Apple predstavio mašine na Intel procesorima i kako sve imaju i945GM/i945PM čipset nema bojazni da će podrška u nekoj narednoj verziji OS-a biti uskraćena, kao što je to bio slučaj sa i915G čipsetom i GMA900 grafikom integrisanom u njemu (Apple DTK mašina, prvi Mactel, imala je D915GUXL ploču u sebi...).

Koristio sam Apple MacOS X 10.4.6 JAS (ima još jedna verzija, ali ona ne radi na ovom hardveru, više je za AMD platformu...). Komponente su sledeće...

- Intel Pentium D 805
- Intel D945GNT
- 2x 512 MB DDR2-533
- Western Digital 80 GB, SATA150
- Pioneer 106D
- Apple Pro Keyboard
- Apple Mighty Mouse

Prilikom instalacije potrebno je u customize opcijama čekirati: Intel SSE2 support i Intel SSE3 support. Naravno, na istom mestu treba odabrati i instalaciju 10.4.6 Combo Update-a i Sigmatel 9220 audio podršku... Nakon instalacije, pomoću nekog partition managera (ne Partition Magic) potrebno je setovati da je particija aktivna kako bi sistem uopšte mogao da butuje sa nje (ovo raditi, naravno, samo ako sistem neće da butuje sa HDD-a). Moguće je i setovati da je particija aktivna i pre instalacije sistema, ali tada treba kreirati particiju, setovati da je tip AF i nakon toga odabrati Active flag za istu...

Pošto se sistem instalira potrebno je po uputstvu sa sledećeg linka osposobiti mrežnu karticu integrisanu na ploči. Napomena: ne dirajte zvuk, ako je na ploči SigmaTel 9220. Ako je ipak u pitanju 9223, mislim da sufix DGT-L znači baš to, onda enablujte i zvuk na način opisan u linkovanom threadu...
http://forum.osx86project.org/index.php?showtopic=17086;st=20

Zgodno bi bilo, a probaću i to, vezati i dva diska u RAID0 prilikom instalacije sistema (kod Mac-a se softverski RAID kreira iz instalera), pa na takav niz instalirati MacOS X...

Nakon ovoga sve radi kao i na pravom Mac-u (to mu dođe kao neki MacMini...), ali košta upola manje... Ah da, zvuk se čuje iz plavog konektora, a ne zelenog kao što je to uobičajeno... Grafika naravno radi u potpunosti hardverski, radi i OpenGL akceleracija. Moguće je menjati rezoluciju, kao i na pravom Mac-u, ali i vršiti kalibraciju kolornog prikaza. Dakle, nema nikakvih ograničenja koja su prisutna kod raznih pathocvanih ATI i nVidia "drajvera". Kome treba modem, može uvek da doda Apple USB modem, pošto se isti model koristi i za MacBook Pro, MacBook, iMac i MacMini. Bluetooth podrška se može dodati veoma lako, pošto radi bez problema npr. MSI BToes.

Sistem radi SAVRŠENO i veoma brzo!

PS: Nemojte me pitati da li radi “ta i ta grafička kartica” (jer najčešće ne radi...) i “taj i taj hardver” (jer najčešće...), za takve informacije pravac na:
http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page

Zgodno bi bilo, umesto D805 staviti neki Presler 930 ili 940, 2 giga memorije i diskove u RAID0 nizu... Nazalost grafiku nije mogce "updateovati", jer je skoro sve od dodatnih kartica jako lose podrzano - najbolje se drzati GMA950... Takva masina bi vec bila dosta ozbiljnija i dobra i za ozbiljnije primene. Nazalost ne moze da se nakaci Apple Cinema Display, jer ploca nema DVI.

Poslednja izmena od urednika:
Predlažem da se sve eventualne izmene vrše u inicijalnom postu i da se uzdržimo od nepotrebnih i nekonstruktivnih komentara, kako bi ovaj guide ostao ovde duže vremena i pomogao ljudima da probaju blagodeti ovog odličnog OS-a!

Zaboravio sam da napomenem da je izasao finalni Parallels Workstation za Mac koji, koristeći Vanderpol tehnologiju, omogućava instalaciju Windows XP sistema pod MacOS X i pokretanje Winblows-a u prozoru (sto je sigurno sigurno je :) )

http://www.parallels.com/

Parallels Workstation radi i na procesorima koji nemaju VT (podržani su, naravno, samo Intel modeli...)... U svakom slučaju, probaću i to, pa ću da bacim utiske.

Da dodamo samo i priču oko Dual Boot-a (ne može se koristiti BootCamp, naravno)...

http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Installation_Guides#Dual_Boot

Nije uopšte komplikovano.

Radi se i na projektu flashovanja EFI-ja sa pravog Mac-a u Intel ploče koje imaju podršku za EFI (D945GNT ima EFI). Nakon takvog zahvata više neće biti potrebno ni patchovati sistem, već će biti moguće koristiti disk koji stiže uz bilo koji Intel Mac kako bi se na isti instalirao sistem.

Još jedna napomena, ne ići na System Update nakon što instalirate patchovani sistem - svaki System Update će ubiti sistem. Postoji program Pacifist za Mac, pomoću kojeg je moguće instalirati svaki sistemski apdejt ručno i na taj način ne oštetiti patchovanu instalaciju.

Naravno, ovo ne važi ukoliko sa Update-a skidate npr. novi iTunes, Safari i sl - to sve radi bez problema i ne može da ošteti sistem, jer ne menja ključne sistemse fajlove.

Poslednja izmena od urednika:
Shta je na kraju bilo sa podrshkom za AMD, i shta je sa drajverima za grafichku ?

Sad vidim da radi sa gomilom grafichkih, a da li radi sa starim Tbredom ?

Poslednja izmena:
Sa AMD-om i nForce 4 radi (PATA samo), a na nForce 3 radi i SATA. AMD radi bez problema, ako ima bar SSE2... Tbred, naravno ne radi - gde to nadje :)

Graficke rade, ali ne radi OpenGL akceleracija skoro ni na jednoj...

A na cemu radi OGL akceleracija ? I nije mi jasno, otkud to da radi SATA na NF3, a ne radi na NF4 ?
CPU koliko vidim nije neki problem, ali je problem podrska za chipset. Portovace vec neko drajvere :d

Napomenuo si da treba da se onesposobi mrezna kartica. Jel' mu to znachi da mrezu moram naknadno da stavljam ili da posle instalacije samo aktiviram integrushu?

delimir je napisao(la):
Sa AMD-om i nForce 4 radi (PATA samo), a na nForce 3 radi i SATA. AMD radi bez problema, ako ima bar SSE2... Tbred, naravno ne radi - gde to nadje :)

Pa ja kad sam ga kupovao, nishta novije nije bilo, a naravno ne pada mi na pamet da radim upgrade zbog mailova i neta :D

Nishta, chekam da se pojavi NF2 verzija, ili cu uzmem neki Mac. Koji je najjeftiniji desktop ali da nije neki spori dresh ? :D

driver je napisao(la):
Pa ja kad sam ga kupovao, nishta novije nije bilo, a naravno ne pada mi na pamet da radim upgrade zbog mailova i neta :D

Nishta, chekam da se pojavi NF2 verzija, ili cu uzmem neki Mac. Koji je najjeftiniji desktop ali da nije neki spori dresh ? :D

Jedinino Mac Mini. Nije jeftin, ali je spori dresh :D

Ne moze Tbred da radi je ne podrzava SSE2 sto je minimum minimuma da bi radio OS X...

delimire, objasni zasto su podrzane samo GMA950 tj. integrisana glupa grafika! A , ja mucim muku sa Ati-jem i refresh rate-om , a u inat ne prelazim na LCD nego teram 60Hz na CRT-u ....hahaha

ne vredi .......... PC- je za vektorsku grafiku i dizajn njesra!

rade sad sve graficke novije generacije sa patchom 10.4.8, za nvidiu mod se zove Titan, a za ati isto postoji mod al nema jos ime, uglavnom dosta kartica radi sa podrskom za opengl i 2d akceleraciju, ja licno imam instaliran 10.4.8 sa svim drajverima i potpuno je funkcionalan sistem:D, ako nekome treba objasnicu mu na pm kako da instalira i sve podesi. Poz!!

rade sad sve graficke novije generacije sa patchom 10.4.8, za nvidiu mod se zove Titan, a za ati isto postoji mod al nema jos ime, uglavnom dosta kartica radi sa podrskom za opengl i 2d akceleraciju, ja licno imam instaliran 10.4.8 sa svim drajverima i potpuno je funkcionalan sistem:D, ako nekome treba objasnicu mu na pm kako da instalira i sve podesi. Poz!!

Nemoj svakom posebno na PM, okachi ovde ili otvori novi tred, bash sam se zainteresovao! :)

Da oživimo ovo malo, damo nade ljudima i proširimo listu kompatibilnog hardvera...

Instaliran JaS 10.4.7 (HVALA PAJO :wave:) na Gigabyte GA-8I856GME-775-RH (Intel 865GME/ICH5/AGP) sa Intel Pentium D 805, 2x 512MB DDR, integrisana (a kasnije i AGP grafička), Samsung DVD-ROM, Pioneer DVR-107, PATA HGST 120GB/2MB/7200rpm (all journaled HFS), PATA IBM 30GB/2MB/7200rpm (NTFS/4 particije), SATA Fujitsu 60GB/2.5".

Interesantno, procesor je prepoznat kao 3.6 GHz intel Pentium D CPU sa dva jezgra...

Od paketa je izabrano Intel kernel, SSE3 paket, JaS 10.4.7 Combo update i na kraju VIA SATA paket. Čini mi se da nisam ništa više "tražio". Da napomenem iako nema nikakve veze sa ICH5 - SATA neće da radi ako se ne instalira VIA SATA paket. :wall:

Od stvari sa ploče, jednostavno rečeno - radi sve (osim QE/CI). ;)

Grafika treba da se ručno podesi u boot.plist fajlu (boot_disk/Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist). Npr. da bi mašina radila u 1280x1024 sa 32-bitnom paletom i osvježavanje da bude od 60Hz (tj. 75 Hz npr.) dotični fajl treba izmjeniti da izgleda ovako:

Kod:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple Computer//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>Kernel</key>
	<string>mach_kernel</string>
	<key>Kernel Flags</key>
	<string></string>
	<key>Machine Type</key>                    // ovo omogućava brži rad mašine
	<string>x86PC</string>                        // može da se koristi i string ACPI
	<key>Boot Graphics</key>                   // ovo omogućava grafički boot ekran
	<string>Yes</string>                            // na kome je jabučica i "satić"
	<key>Graphics Mode</key>                 // ovo kaže sistemu u kojoj rezoluciji da radi
	<string>1280x1024x32</string>        // prije zatvaranja stringa treba dodati @60, tj. @75 sa željeno osvježavanje
</dict>
</plist>

Da bi se riješili problemi sa stutter-om dual-core procesora, može se dodati u sekciji Kernel Flags string cpus=1, a da bi se ipak vidio tekstualni boot ekran treba dodati switch "-v" (bez navodnika, naravno).

Dalje, na ovoj strani ima spisak kartica koje od starta podržavaju Core Image, ali evo ga ovdje: ATI Mobility Radeon 9700, ATI Radeon 9550, 9650, 9600, 9600 XT, 9800 XT, X800 XT, nVidia GeForce FX Go 5200, nVidia GeForce FX 5200 Ultra, nVidia GeForce 6800 Ultra DDL i 6800 GT DDL. Dakle, zabava je osigurana... :d

Od grafike sam probao ATI Radeon 9200/128MB/VIVO (mada ovo posljednje nije od značaja) i 9250GE/256MB, ali nijedna ne može da podrži (kao što je gore i navedeno) QE/CI. Nema ništa nisam patch-ova i ni sa jednom od ove tri kartice nema mouse tearing-a, što je kod Amera česta pojava.

Za nVidia kartice postoje MacVidia drajveri, a za ATI postoji više patch sistema - Titan, Koverg, Omni, Callisto, Katana. Posljednju koristiti samo ako ništa drugo ne radi - čitaj OPASNO PO SISTEM, MOŽE DA TE ZADESI REINSTALACIJA SISTEMA ZBOG NEMOGUĆNOSTI OPORAVKA. Za sve ove - obratiti se Google o' Mighty-ju. :d

Trenutno ne mogu da se sjetim još nečega. Nemojte zamjeriti, ali u proteklih 10 dana sam sistem instalirao jedno desetak puta, tako da manje-više skoro da i ne znam šta sam kad i kako radio.

E, da. Za uobičajene probleme tipa zaglavljivanja prilikom restarta i funkcionisanja mreže, postoje patch-evi koji vrše posao. Prvi radi, sa drugim imam problema, tj. radi do prvog restarta.

I još jedna stvar. Interesantno onima koji imaju ISDN. Može da se koristi 3Com Impact ISDN 64k/Farallon Netopia 64k uređaj iz liste podržanih kada se na serijski port nakači NT. Fercera k'o sumanut... Ali samo jedan kanal. :(

Što se programa tiče, obavezno skinuti i instalirati Adobe Flash Player, jer anulira pokretanje Safarija preko Rosetta-e i učestalo pucanje istog prilikom surfovanja, kao i nepotrebnu instalaciju FireFox-a zbog tog problema. Za one koji bi ipak da koriste FireFox, ali im se dopada izgled i funkcionalnost Safari-ja, tu je - MacFox 0.2, FireFox sa Safari look-om. Obavezno provjeriti... ;)

Problemi

Što se mene tiče, to je samo jedan, ali izgleda da sam ga riješio, a ni sam ne znam kako. Problem je random freeze i onda ne pomaže ništa drugo do hard reseta. Poslije toga sve radi normalno... Problem je vezan samo za surf i dešava se samo tokom surfovanja. Ne postoji pravilo po kome se dešava, jednom je to poslije 5 minuta, a nekad poslije 10/15/22/6/... Sad sam evo bio na neta preko 2 sata i nijednom nije smrznuo. Pu, pu, pu... Da ne čuje pa da ne počne opet... :d

Resources

Da sad ne bi navodio brdo linkova, jer mislim da je neuputno trpati jedno 50 linkova za neka specifična rješenja problema, postaviću linkove ka forumima i sajtovima na kojima se vodi diskusija o rješenju tih problema, kao i koji sadrže linkove za DL.

Insanely Mac
Pure Mac
ZeroPaid
Titanium Software
DivX Player i codec
Adobe Flash Player

Feeling

Jednostavno ti se promijeni filozofija korišćenja kompjutera kad počneš da radiš sa ovim sistemom. Ja sam npr. uvijek volio da svi prozori imaju svoj raspored i pizdio sam svaki put kada mi se ta uređena okolina promijeni. U Mac OS X-u - bitno mi je samo da prozor od Safari-ja bude u donjem lijevom ćošku i dovoljne veličine da može Bench sa naslovima vijesti da stane u isti. Sve ostalo je toliko jednostavno za korišćenje da je to nepojmljivo. Sistem je brz, odziv je trenutan. Šta reći kad se butne za 15 sekundi na ovoj ploči, treba još 5 sekundi da učukam pass i da se uloguje i odmah može da se koristi. I 90% promjena koje se odrade na sistemu ne traže restart.

Eto, dosta za sada. Ako se i kad se sjetim još nečega, eto mene.

E, i još dvije, tj. tri stvari. EDIT: Četiri stvari.

1. Pročitao sam negdje na netu da: ako si član ADC (Apple Developer Connection), a registracija na sajtu je besplatna, onda imaš pravo na LEGALNU instalaciju Mac OS X operativnog sistema na PC mašine. Ne piše da li treba da bude patch-ovan ili ne, ali moj kriterijum zadovoljava.

2. Običan PC sa uflešovanim EFI-jem nikada neće biti Mac zbog jedne stvari. Intel na ploče za Mac-a postavlja TPM (Trusted Platform Module) čip koji ne postoji na identičnim pločama koje se nalaze u prodaji. Jedini način da se sastavi "100% Mac" je nabavka takve ploče, a ostatak komponenti može solo da se kupi.

3. Kartice koje se ugrađuju u nove Mac mašine su i nVidia 7300GT bazirane, tako da bi vlasnici ovih kartica trebali da budu sretni od početka. Takođe, oni koji pronađu svoj hardver u fajlu koji je u attachment-u (list.txt), trebali bi da mogu instalirati sistem bez problem, tj. da će im sve raditi. Ovo se odnosi uglavnom na grafiku, pošto većina hardvera radi. Postoje postovi na forumima u kojima su ljudi instalirali i na SiS čipset iako za isti ne postoji direktna podrška.

4. Radi PS/2 tastatura, miša nisam probao pošto je on isti Microsoft Wireless Notebook Optical Mouse (ironije li). Za divno čudo, miš je prepoznat u punom nazivu prilikom instalacije, za razliku od tupavog WindBlows-a koji ga ne prepoznaje...

Pozdrav.

And, have a nice Mac. ;)

Disclaimer: Ovo je moje iskustvo koje nikome ne garantuje da će isto proći...

Prilozi

• list.txt
    9.4 KB · Pregleda: 524
Poslednja izmena:
Mala ispravka u gornjem postu, koga iz nekog meni nepoznatog razloga ne mogu editovati...

Dakle, što se tiče SATA uređaja - treba ih priključiti prilikom instaliranja, jer izgleda da Mac OS X neće da ih nađe i da radi sa istima ukoliko ih nije detektovao prilikom instalacije.

Pozdrav.

Samo da dodam da se mouse tearing (doduse ne stalno) javlja samo na ATI kartama koje podrzavaju QE/CI. Dakle, ako nije podrzan QE/CE onda nema ni mouse tearinga.

Mala ispravka u gornjem postu, koga iz nekog meni nepoznatog razloga ne mogu editovati...

Dakle, što se tiče SATA uređaja - treba ih priključiti prilikom instaliranja, jer izgleda da Mac OS X neće da ih nađe i da radi sa istima ukoliko ih nije detektovao prilikom instalacije.

Pozdrav.

Da bi ti radio SATA i tokom instalacije na ICH8(R) podesi u BIOS-u AHCI rezim. Kada se sistem instalira, mozes da vratis na IDE tj. SATA.

Poslednja izmena:
BTW, skoro sve Intel ploce koje sam ja testirao su imale TPM modul... TPM se kod Apple-a koristi za enkripciju nekih fajlova (npr. finder je kodiran), a Intel u BIOS-u svojih ploca TPM koristi za enkripciju podataka na HDD-u.

Ako neko i ima 7300GT to ne znaci da ce mu automatski raditi QE/CI, jer mora da se pogodi i vendor id koji se naravno cesto nece pogoditi, jer Apple upisuje svoj vendor id. To se uglavnom lako resava, prostim editovanjem plist fajlova i uz malo srece.

Vidiš ovo sa TMP je zanimljivo, nisam znao. U posljednjih 15 dana koliko se "igram" sa svime ovime, čini mi se da sam pročitao jedno 50% InsanelyMac foruma. Ljudi tamo uglavnom ne znaju šta imaju od hardvera. Mi smo za njih otprilike u rangu bogova po znanju... Pod ovim "mi" smatram barem 50% Bench zajednice. ;)

A što se tiče AHCI moda - moja ploča to ne podržava (barem ja nisam nigdje našao to ili nisam dovoljno duboko tražio). Čak ni u skrivenim opcijama koje se dobiju na Ctrl+F1.

Nego, Delimire, da te pitam nešto vezano za tastaturu. Koliko dugo je koristiš i kakva ti se dosad pokazala? Pošto ozbiljno razmišljam da je uzmem, a već dugo sam bacio oko na istu.

PS: Čini mi se da sam našao rješenje za problem sa restartovanjem mašine toko surfovanja, ali... Pu, pu, pu... :d Da ne ureknem. Još koji dan testiranja neće odmoći.

Pozdrav.

Vidiš ovo sa TMP je zanimljivo, nisam znao. U posljednjih 15 dana koliko se "igram" sa svime ovime, čini mi se da sam pročitao jedno 50% InsanelyMac foruma. Ljudi tamo uglavnom ne znaju šta imaju od hardvera. Mi smo za njih otprilike u rangu bogova po znanju... Pod ovim "mi" smatram barem 50% Bench zajednice. ;)

A što se tiče AHCI moda - moja ploča to ne podržava (barem ja nisam nigdje našao to ili nisam dovoljno duboko tražio). Čak ni u skrivenim opcijama koje se dobiju na Ctrl+F1.

Nego, Delimire, da te pitam nešto vezano za tastaturu. Koliko dugo je koristiš i kakva ti se dosad pokazala? Pošto ozbiljno razmišljam da je uzmem, a već dugo sam bacio oko na istu.

PS: Čini mi se da sam našao rješenje za problem sa restartovanjem mašine toko surfovanja, ali... Pu, pu, pu... :d Da ne ureknem. Još koji dan testiranja neće odmoći.

Pozdrav.

Tastatura je bila na testu. Ne uzimaj je, jer koliko sam citao ne radi na vecini ploca pod OS X. Meni zvuci neverovatno. Sada koristim Logitech S530 desktop for Mac. Ima sve Mac specific tastere, kao i F tastere do F15.

Jel procesor mora obavezno da ima SSE3?

SSE2 je minimum :)
Sto ce reci ne mora da ima SSE3

Na 2 kompa sam probao i radi samo na ovom sto ima SSE3.

Evo mali update, jer prešlo se na JaS 10.4.8 - 8.8.1 kernel sa PPF1 patch-om...

Promijenjena je ploča, a samim tim i memorija... Dakle, sada je mašina iz potpisa (desna kolona). Grafika radi u potpunosti (što je normalno), za zvuk se pobrinuo skippyretard sa insanelymac foruma sa svojim kext-om.

Samo mala napomena, obzirom da imam ISDN, naravno Intracom-ov, mašina mi je u prvoj varijanti (a i ova druga dok nisam odradio ovo što slijedi) pucala dok sam na internetu samo zato što se drajveri za modem nisu poklapali. Od kada sam instalirao USB drajvere za Intracom NT, sve radi 100% stabilno i brzo. Ništa više ne puca niti koči. Ko ima ISDN, obavezno da instalira drajvere sa CD-a. Jedina začkoljica je podešavanje internet konekcije iz razloga što se mora svaka konekcija (zbog ograničenja od dva broja po konekciji) podešavati iz početka. Plastično, u spisku portova se pojavi NetMod USB i preko njega se podešava svaka konekcija, pošto se nakon klika na Apply Now napravi nova konekcija koja ima upisana podešavanja unešena u NetMod USB i nakon toga se ta konekcija više ne može editovati!!! Dakle, sve što treba da se podesi kako treba mora da se uradi iz prve, inače slijedi mukotrpno podešavanje novih konekcija.

Što se tiče Mouse tearing-a i ostalih gluposti koje se javljaju u većem ili manjem obimu na ATI grafičkim karticama, rješenje je u skidanju i korišćenju nekih tema. Detalji postoje na insanelymac forumu.

Problem koji se vratio nakon prelaska sa 10.4.7 na 10.4.8 je nemogućnost browse-a mreže kroz Finder. SMB Patch za 10.4.6 ne radi. Inače mreža radi i sa Windows mašine se regularno može pristupiti Mac-u i vršiti prenos/razmjena fajlova.

Pozdrav.

Mene nervira jer mi pri ponovnom logovanju na komp (znaci bio sam ulogovan i zakljucao sam komp sa fast user switchingom) samo se pojavi default background i dalje nece. Da li neko ima resenje za ovaj problem ili da me uputi?

Ja sam ovih dana instalirao 10.4.8.

Grafička radi bez greške sa Natit patchom, ništa nisam morao da editujem. Ploča takođe. Jedino što ne radi i verovatno nikad neće jeste Audigy 2. Ali ok, imam integrisanu na ploči tako da nije strašno. Sistem radi brzo, mislim da imam negde oko 78 u xbenchu. Naravno nije Core2Duo ali skroz ok za sad. Nadam se da ću imati prilike da probam i Final Cut i Aperture čisto da vidim kako sve to izgleda i da li će raditi kako treba.

Stvari sa kojima sam pomalo razočaran jesu:
  1. Safari nema tabove i dosta stranica ne renderuje kako treba. Ostali browseri su mnogo ružni u OS X.
  2. Generalno mi se ne sviđa kako se renderuju fontovi. Čini mi se da je Cleartype na Visti i XP-u dosta bolji.

Ali ako ništa drugo onaj skinsejver sa vestima je odličan :)

Update: Hehe, provalio sam kako se uključuje tabbed browsing. God knows zašto nije po defaultu uključen.

Evo i ja da podelim svoje iskustvo vezano za instalaciju Mac OS X 10.4.8 sistema na Intel masinu.

Na konfu iz potpisa sam skoro uspesno instalirao Mac OS :) Zasto skoro uspesno? Pa zato sto mi Audigy 4 ne radi :( i to me poprilicno nervira. Jos uvek nisam probao integrusu da pustim iz BIOS-a ali to mi je bas bedno za slusanje muzike. Nadam se da ce se naci resenje i za to.

Elem, postupak je zaista vrlo prost.
Prvo sto vam treba je, naravno, DVD za x86 (ja sam koristi Jas 10.4.8 DVD tezak 4.36 GB). Drugo sto vam treba je bar 6 gb praznog prostora, koliko sama instalacija sistema zauzima. Ja preporucujem bar 15, tj. jos vise ako planirate da drzite Mac OS kao glavni sistem.
Kod particionisanja je nastao prvi problem - ponekad se desavalo da Disk Utility, koji pozovete odmah nakon podizanja Setupa, prepozna diskove i particije ali ne dozvoljava bilo kakvo baratanje istim. U tom slucaju, moze da pomogne dugme Mount (meni je pomoglo iz treceg puta). U protivnom - restart, pa ajd Jovo nanovo.
Ono sto mi je se jos desavalo je da Disk Utility ne vidi lepo particije - na primer, nikako nisam uspeo da ga nateram da prepozna bilo FAT bilo NTFS particiju na jednom disku koja je bila namenjena za instalaciju. Resenje je bilo da se particija narpavi Acronisom ili nekim drugim 3rd party alatom za particionisanjem. Sve particije koje sam napravio iz Windowsovog Disk Managera nisu bile prikazane u Disk Utility-u. Stoga sam napravio NTFS particiju velicine 20 GB koju je Setup lepo prepoznao i resio problem.
Sledeci korak je da uradite Erase te particije - znaci oznacite particiju na koju ce ici sistem, kliknete na Erase i izaberete Journaled fajl sistem. Imajte u vidu da ako ostavite prazan prostor (neparticionisan) na disku, Disk Utility ce traziti reparticionisanje CELOG diska. To znaci da cete izgubiti sve postojece particije i podatke na disku. Zato je bolje da napravite neku particiju kao sto sam ja uradio i uradite Erase iste.
Kada ste zavrsili sa Erase-om, ime vase particije ce biti prikazano crnom bojom. Zatvorite Disk Utility i pokrenete konzolu (Terminal).

Sta trazimo u terminalu? Putem terminala je potrebno oznaciti particiju kao aktivnu jer u protivnom sistem nece hteti da se podigne.
Prvo sto treba da otkucate je "diskutil list". Ova komanda ce izlistati sve harddiskove i particije na njima. Diskovi su oznaceni kao rdisk0, rdisk1 do rdiskn gde je n broj vasih diskova u masini. Particije su oznacene brojevima od 1 do n. Recimo rdisk0s1 oznacava prvi disk i prvu particiju na njemu.
Procitajte na kom disku se nalazi vasa particija i kucajte "fdisk -e /dev/rdiskn" gde je n broj diska.
Nakon ovoga otvorice vam se fdisk konzola. Sada treba da flegujete particiju tako sto cete otkucati "f n" ili "flag n" gde je n broj particije na disku (na primer "f 2" kao kod mene). Sada je potrebno da upamtite promene kucajuci komandu "write". Na pitanje da li zelite da izvrsite promenu na izabranoj particiji, odgovorite sa yes. Kucajte "exit" za izlazak iz konzole. Ako pozovete komandu "diskutil list" ponovo, primeticete (u slucaju da ste sve dobro odradili) da sada stoji * (zvezdica) pored oznake harddiska. Ako imate i XP kojim slucajem, imacete 2 zvezdice, jer sad imate 2 aktivne particije.

Posto je particionisanje diska i setovanje darwin loadera zavrseno, mozete slobodno da ugasite terminal. Kada pritisnete Next, pojavice vam se particija za izbor za instalaciju.
Ono na sta je bitno da obratite paznju je IZBOR paketa kod instalacije. Nemojte da jurite ko muva bez glave (kao ja) jer ce vas docekati neki error prilikom butovanja sistema.
Konkretno, ja sam zaboravio da dodam neki Intel 8.8.1 kernel SS3 patch i posle svakog pokusaja butovanja sistema dobijao sam poruku "kernel panic: unable to find system driver (ACPI)". Nakon izbora odgovarajucih paketa (obavezno i Titan za grafiku koju posedujete), zavalite se i, nadajte se, da nece biti nikakvih gresaka u toku instalacije.

Ukoliko sve prodje kako valja, instalacija se zavrsava tako sto Setup odbrojava 30s za restart masine. E sad... ako imate XP pored Mac OS-a, u BIOS-u namestite da je hard na kom je Mac OS prvi u boot priority listi. Upamtite promene i restartujete masinu. Ako imate srece, to je to - siva pozadina i jabuka na sredini :)

Na pitanje "a kako to radi na tvojoj masini" mogu da odgovorim vrlo lako - fenomenalno. To naravno nije zacudjujuce imajuci u vidu koja je konfiguracija u pitanju. Medjutim, posto ja vec posedujem jednu Mac masinu (Powerbook G4), u poredjenju sa njim mogu slobodno da kazem da sve radi podjednako dobro (citaj stabilno i pouzdano) kao i na njemu. To se odnosi na Office 2004, Macromedia proizvode, Adobe CS2, Corel 11 i gomilu sitnih usluznih programa.
Videcemo kako ce se pokazati na duze staze :)

Poslednja izmena:
Evo i ja da podelim svoje iskustvo vezano za instalaciju Mac OS X 10.4.8 sistema na Intel masinu.....

Kakva je situacija sa GS-om. Kako vidim po netu veliki broj ljudi nVidie tera u 1024 sto je prilicno neupotrebljivo. Kolika je sansa da ja sa 6200 ili 7600 dobijem neku normalnu rezoluciju (1280, 1400 :) )

Ti bez problema mozes da promenis rezoluciju na koju god hoces. Editujes com.apple.Boot.plist koji se nalazi u /Library/Preferences/SystemConfiguration i to je to.

Dodas sledece:
<key>Graphics Mode</key>
<string>1280x1024x32</string>

i to je to...

Naravno mozes i namestiti refreash rate ali po defaultu on stoji na 60hz ali za slucaj da hoces i to da dodas onda samo u drugom redu posle 32 dodas @60 tj da ceo taj red izgleda <string>1280x1024x32@60</string>

:wave:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno