Šta je novo?

Macbook Air 13" (Haswell)

Pa logika je malo drugačija, baš kao što @Rossi reče, ako vam trebaju mašine za aktivnu obradu i trošenje resursa pri tome, idite na MBP. Ako vam treba mobilna prenosna mašina za dnevni rad, dugu autonomiju i "ne baš visoko zahtevne operacije" onda MBA.

Slazem se da sad ne treba ali...
Nisam od onih koji ce promeniti nesto sto radi nakon godinu dana. Moje razmisljanje ide na period od 4 godine. Kontam da ce mi zatrebati u nekom trenutku ali ne bih da se neprijatno iznenadim tad

Meni ovo iskreno ne deluje kao mašina za naredne četiri godine.
Možda grešim, vreme će pokazati, ali sa ULV procesorom, to mi deluje kao nemoguća misija...

prethodni mnba mi je trajao 2008-danas, a i dalje ce imati neku f-ju. Meni je bila bitna portabilnost, a ako neko hoce da se bavi jacim stvarima, pa tu je mbp. Mene je samo iznervirala ova prica oko slota za memoriju koji je zapravo neupotrebljiv.

Pa logika je malo drugačija, baš kao što @Rossi reče, ako vam trebaju mašine za aktivnu obradu i trošenje resursa pri tome, idite na MBP. Ako vam treba mobilna prenosna mašina za dnevni rad, dugu autonomiju i "ne baš visoko zahtevne operacije" onda MBA.

Ja guram sa mojim 2011 modelom i dan danas, i nikakvih problema sa memorijom nemam. Non stop mi je Vm upaljen, kao i Photoshop cs6 (Espresso, Transmit...). Veci mi je problem SSD, jer volim muziku

Пређи на неки од сервиса за музику попут Spotify, Grooveshark... поготово ови други су кул јер можеш да им приступиш директно из Србије. 😉

Ја сам, као и Роси, узео нови, основни модел, МВА13 и чињеница да мог рада имам преко 10 сати аутономије ја сам више него презадовољан иако се повремено ”осети” да је CPU ULV.

Na najprostijim primerima poput loadovanja YT klipa gde proc ode na laganih 60+ stepeni, a zaista nema potrebe za tim.
Jednostavno, sta god mu uradis, sve mu je nekako napor, ne oseti se u radu da stekce ili slicno, vec kad pratis resurse, vidis da mu bilo kakva aktivnost "pojede snagu"...

:wave:

moze pojasnjenje u kojim situacijama se to ogleda?

Извини на поприлично закаснелом одговору... најчешће се огледа када се извршавају неке операције типа:
- Инсталација новог "gem"
- Покретање Rails Server
- Компајлирање SASS(Less) -> CSS
Ово су само од неких CPU only акција које извршавам на рачунару у врло честим интервалима и генерално сам са таквим операцијама може да се примети да је слабашан процесор... Све остало је генерално супер и немам нити једну примедбу.

Poslednja izmena:
ok hvala puno na odgovorima i strpljenju!

Na najprostijim primerima poput loadovanja YT klipa gde proc ode na laganih 60+ stepeni, a zaista nema potrebe za tim.
Jednostavno, sta god mu uradis, sve mu je nekako napor, ne oseti se u radu da stekce ili slicno, vec kad pratis resurse, vidis da mu bilo kakva aktivnost "pojede snagu"...

:wave:

nesto nije u redu sa tvojim air-m, meni MBA 2013 koji god utube snimak pustim i 1080p cpu ne prelazi 20% cpu zauzeca mogu i da dokumentujem to,takodje sam se dvoumio dal da ga uzmem medjutim performanse su mu sjajne nisam pogresio ali ni malo,o bateriji bez komentara opusteno minimum 10h a maximum 14h,a pritom cak i pri intezivnom koriscenju je hladan konstantno,moj prosli mac book pro retina 13 sa ivy bridgom i5 se poprilicno grejao ispod na donjem delu,tako da haswell definitivno radi posao

Pre nego sto dokumentujes upali firefox ili chrome pa pusti klip, a ne u Safariju... druga stvar, pisao sam o 60 stepeni i stepeni se izrazavaju u celzijusima a ne u procentima..., dakle nisam rekao da je na 100% nego na 60C. I taj deo slobodno mozes da mi dokumentujes, ali ne sa prozora na 1 stepen vec iz normalnog radnog okruzenja ;-)

safari je nativni pretrazivac za osx i radi savrseno zasto bi ja koristio chrome ili firefox ocigledno nisu optimizovani dovoljno dobro za osx pa i zahtevaju vise,ja sve radim preko safarija i ne vidim zasto bi koristio bilo koji drugi pretrazivac,sta ne sa prozora na 1 stepen vec iz normalnog radnog okruzenja?

Savrseno je relativan pojam i zavisi iz perspektive koje gledas. Safari sve jeste samo ne savrsen ali kad se sve sabere i oduzme radi najbolje na osx.

Sto se tice prozora - izneo si pretpostavku da sa mojim airom nesto nije uredu. Ja kazem, upali YT klip na 1080p u nekom browseru koji nije safari i prati temperaturu i sta se deshava sa njom. I dodao sam da to uradis u sobi, na sobnoj temperaturi od 20-22 stepena pa da javis ovde kolika ti je temperatura ;-)

safari je nativni pretrazivac za osx i radi savrseno zasto bi ja koristio chrome ili firefox ocigledno nisu optimizovani dovoljno dobro za osx pa i zahtevaju vise,ja sve radim preko safarija i ne vidim zasto bi koristio bilo koji drugi pretrazivac,sta ne sa prozora na 1 stepen vec iz normalnog radnog okruzenja?
Nativni? Ta reč ne postoji 🙂 Prirodnije je da kažeš prirodni 🙂 I ja koristim Safari ali na žalost ne radi sa najnovijom verzijom Google Maps i sa još par Google aplikacija pravi probleme (recimo, sa pregledom slika na Plus sajtu). Često i iCloud.com ne mogu da otvorim kroz Safari, što je prirodni izbor za taj Apple sajt, dok kroz druge pregledače radi. I još par sajtova koji imaju pregled slika kroz dodatni prozor koji izađe preko osnovnog (ne znam kako se to zove) pa se klikom ili strelicama listaju slike, jedostavno se zamrzne i ne može se ništa uraditi drugo osim ugasiti trenutni prozor.

Voleo bih i ja da je savršen ali, na žalost, nije.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno