Šta je novo?

Mac OSX vs. Windows

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ni jedan vrhunski DJ na svetu ne koristi Notebook sa W7 već isključivo MBP (ili stariji) i OS X sa odgovarajućim dodacima i softverom.

Ovo je u najmanju ruku smesno, tj. je vise stvar prestiza u tom svetu nego realna potreba (pricam iz iskustva, a poznajem dobar broj dj-eva)...

Ni meni se ne svidja Finder, ni iTunes, zaista su nelogicni apsolutno... Sto kaze kutija, memory mngmt je cudan u najmanju ruku, 6GB RAM-a se izjede jako brzo, da nemam SSD ne znam kako bi se ponasao sistem sa 4 spejsa i sonim popaljenim sto uvek drzi... Cini mi se da kod Window 7 sistema mnogo bolji memory mngmt iako oba sistema kesiraju podatke na slican nacin...

Netbanking Erste Banke radi sa svim poznatim i nepoznatim web browserima. Naravno ljudi ne koriste Hall webbank koji je krš nad krševima od servisa. Nisu krive te domaće firme nego su krive banke koje nikakako da modernizuju svoje internet banking servise

Najveći problem koji sam ja imao sa Win based mašinama je neko nezadovoljstvo radom istih i potreba za nekim konstantnim budženjem, dodavanje, OC-ovanjem i sve to tako kad se sklopi je izazivalo konstantno krahiranje. Pokušao sam da sve držim uvek na default, da ne prčkam, ne čačkam ali ni onda nisam bio zadovoljan, objektivan razlog nemam, tj nije problem u samom Winu već u mašini ko mašini, nikad nije mogla da bude dovoljno tiha, brza, stabilna itd...

Onda sam jedared odrešio kesu i uzeo iMac 24" Alu. Ne pamtim da sam ikad bio srećniji sa nekim parčetom HW-a a to je bio prvi Apple proizvod tj računar, ne računam iPod i iPhone. Silom slučaja morao je da ide na doboš, iskreno ni dan danas ne mogu da ga prežalim.

Posle opet nekoliko meseci na PC pređoh opet na Apple, ovog puta na Macbook White. Posle 2-3 meseca sam u njega bocnu 2x2 GB RAM-a kao i SSD. Mašina je sjajna, tiha, stabilna, nema šta da se prčka, prilagođava, sve radi out of box. Ja prezadovoljan, mada merkam već MBP 15" :).

Što se tiče samog OSX - i ja sam seljak čovek navikao na Winamp, zašto pojma nemam, ali sam se popirlično navikao na iTunes i odgovara mi potpuno sada.

Filmovi - Vidim pljuje se VLC, ali baš pljuje, meni kao i na Winu sasvim korektno radi, tj pušta šta mu se kaže a to mi je zaista dovoljno od video playera. Moraću koliko već odmah da probam taj movist a ima beše i neki mplayer koji svi hvale, godinu dana se nisam naterao na to, e vala sad hoću.

Slike - iPhoto, Preview, Pixelmator. Svaki za ponešto, nisam profi korisnik, ne bavim se obradom tako da me Aperture, PS i slično ne zanimaju, bar ne još uvek.

Kao zamenu za file manager koristim Fork Lift i prezadovoljan sam, sjajno parče SW-a. Ko nije probao svakako bih mu preporučio, normalno prodao sam i ostala rešenja, ovo mi je za sada najbolje.

Safari - nikad nisam koristio milion addonova na FF tako da sam i sa njim zaista zadovoljan.

A ono što me najviše oduševljava je rad mašine, neki to nazivaju stabilnost, neki pouzdanost, neki ovako neki onako. Ono kako ja to vidim je da je ovaj sam sklop - HW i SW bolji od Win + neki HW. Jednostavno je sve bolje upakovano i prilagođeno da jedno funkcioniše sa drugim i tu je verovatno i najveća prednost ove platforme. Da budem iskren, meni mnogo više odgovara OSX, ali mislim da ne bih toliko bio oduševljen istim da imam Hackintoš. i tu opet dolazim do onoga, ceo komplet jednostavno radi sjajno.

:wave:

Finder: Jel vam teško da otvorite dva prozora i previčete fajl. :) Ja sam prestao da koristim i copy. Ne pamtim kad sam zadnji put otvorio kontekstualni meni fajla zbog kopiranja. Da, jednom sam hakom omogućio cut u Finder-u i došao do zaključka da mi ne treba. Stvar je u tome što su prozori Win Explorera natrpani i glomazni pa su ljudi navikli da rade u jednom prozoru u jednom trenutku i od tud su navikli na cut/copy/paste. Finder prozori su mali i nije problem otvoriti dva ili više i prevlačiti fajlove. Da znate da sam naviku prevlačenja preneo i na Windows.

Memorija: To nije do Mac OS X-a već do bilo kog UNIX-a. Unix i Linux sistemi prvo pune ceo RAM pa onda u swap, dok Windows više koristi swap (i drlja po disku :D).

Window menagement: Slažem se Win 7 ima bolji :) Mada instalirao sam Hyperdock i intenzivno koristim snap funkcije, ali preview ne koristim nešto baš, Expose mi je sasvim OK.

Moja 0,02$.

Poslednja izmena:
Potpisujem da je memory managament na Ubuntu 10.04LTS bolji i od Win7 i od Mac OS X (Leopard verzija, nisam se baš dugo družio sa Snow Leopard-om pa ne mogu baš za njega da tvrdim, ali mislim da tu nisu ništa dirali)... Tako da nije baš do bilo kog UNIX-a

Ja ne znam koji je to problem sa memory managementom i fajl sistemom ? Pa OS X desktop kada se pojavi, HDD stane u roku od par sekundi, na Windowsu ce da radi josh 5 minuta, i stalno ce nesto da radi i trazi. Windows se sav ukochi kada kopirash fajlove, kada se bilo shta sa diskom radi u pozadini, OS X je mnogo bolji sto se toga tice, i kada je hardver potpuno isti, na OS X programi ostaju otvoreni u pozadini za razliku od Windowsa, i to opet radi bolje, tako da mi nije jasno gde je problem ? Windows 7 je mozda najbolji Windows do sada, ali teshko je biti bolji posle onih raspada. Ali, sistem koji je bezobrazno pokushao da iskopira nacin na koji funkcionishe OS X nikako ne moze da se poredi sa OS X-om, i to je poenta svega. Apple je inovator od prvog dana svog postojanja i imaju nebrojene patente za sve zivo, dok je Windows od prvog dana samo znao da kopira, dolazi do trzishta na prevaru, ucenu i slichno, i takav nacin poslovanja ne moze da ima dobar OS, ne moram ni da ga vidim.

A shto se tiche onoga shta to moze na OS X bolje, odgovor je vrlo jednostavan, svaki posao koji ima veze sa zvukom, slikom ili videom na OS X je bolje raditi. Ostao je josh samo 3D da OS X bude kompletan i daleko ispred Windowsa shto se tiche podrshke ozbiljnih programa. Problem ovde je u tome shto ubedljiva vecina ljudi i na specijalizovanom forumu kao ovaj komp koriste prvenstveno za igranje, pa je OS X neupotrebljiv ;)

Poslednja izmena:
Ovo je u najmanju ruku smesno, tj. je vise stvar prestiza u tom svetu nego realna potreba (pricam iz iskustva, a poznajem dobar broj dj-eva)...

Vidi ovako, vozim auto od nekoliko desetina hiljada evra, prelazim godišnje oko 55.000km, glava mi je u torbi jer nikada ne znam šta će se desiti na putu, nikada nisam zakasnio nigde, stižem na vreme, sve poslove obavljam savesno i na vreme, ni jedan incident za sve to vreme, uživam u udobnosti, komforu i "entertainment" sistemu.

A mogao sam da kupim i kola 3x jeftinija MOŽDA bih i dalje bio živ (VALJDA), MOŽDA bi me matora kičma bolela od tolike kilometraže, MOŽDA bih izgubio nekih 50-60 sati više u vožnji jer zbog buke prilikom velike brzine ne bih brzo vozio, ne bih slušao plejliste sa iPod već bih menjao CD...

Eto, pa sad ti kaži jer to "stvar prestiža ili realna potreba" jednog poslovnog čoveka?

I ja sam skoro upoznao par DJ ali stranih i znam da koriste MBP zbog izdržljivosti, najboljih integracija eksternih dodataka sa softverom, brzih odziva aplikacija i FW800 porta kao bitnog faktora.

Poslednja izmena:
Ja ne znam koji je to problem sa memory managementom i fajl sistemom ? Pa OS X desktop kada se pojavi, HDD stane u roku od par sekundi, na Windowsu ce da radi josh 5 minuta, i stalno ce nesto da radi i trazi. Windows se sav ukochi kada kopirash fajlove, kada se bilo shta sa diskom radi u pozadini, OS X je mnogo bolji sto se toga tice, i kada je hardver potpuno isti, na OS X programi ostaju otvoreni u pozadini za razliku od Windowsa, i to opet radi bolje, tako da mi nije jasno gde je problem ? Windows 7 je mozda najbolji Windows do sada, ali teshko je biti bolji posle onih raspada. Ali, sistem koji je bezobrazno pokushao da iskopira nacin na koji funkcionishe OS X nikako ne moze da se poredi sa OS X-om, i to je poenta svega. Apple je inovator od prvog dana svog postojanja i imaju nebrojene patente za sve zivo, dok je Windows od prvog dana samo znao da kopira, dolazi do trzishta na prevaru, ucenu i slichno, i takav nacin poslovanja ne moze da ima dobar OS, ne moram ni da ga vidim.

A shto se tiche onoga shta to moze na OS X bolje, odgovor je vrlo jednostavan, svaki posao koji ima veze sa zvukom, slikom ili videom na OS X je bolje raditi. Ostao je josh samo 3D da OS X bude kompletan i daleko ispred Windowsa shto se tiche podrshke ozbiljnih programa. Problem ovde je u tome shto ubedljiva vecina ljudi i na specijalizovanom forumu kao ovaj komp koriste prvenstveno za igranje, pa je OS X neupotrebljiv ;)

kad covek procita tvoj komentar pomislio bi da OSX ima 94-98% svetskog udela u personalnim racunarima :D:D:D na boldovano sam vec poceo da umirem od smeha :D

Finder: Jel vam teško da otvorite dva prozora i previčete fajl. :) Ja sam prestao da koristim i copy. Ne pamtim kad sam zadnji put otvorio kontekstualni meni fajla zbog kopiranja. Da, jednom sam hakom omogućio cut u Finder-u i došao do zaključka da mi ne treba. Stvar je u tome što su prozori Win Explorera natrpani i glomazni pa su ljudi navikli da rade u jednom prozoru u jednom trenutku i od tud su navikli na cut/copy/paste. Finder prozori su mali i nije problem otvoriti dva ili više i prevlačiti fajlove. Da znate da sam naviku prevlačenja preneo i na Windows.

Memorija: To nije do Mac OS X-a već do bilo kog UNIX-a. Unix i Linux sistemi prvo pune ceo RAM pa onda u swap, dok Windows više koristi swap (i drlja po disku :D).

Window menagement: Slažem se Win 7 ima bolji :) Mada instalirao sam Hyperdock i intenzivno koristim snap funkcije, ali preview ne koristim nešto baš, Expose mi je sasvim OK.

Moja 0,02$.

uh bre...par zar je resenje otvarati 2 prozora finder-a??? pa onda fajl ili folder od 5-100 giga pokusati onim skipping mouseom prevuci na zelejenu destinaciju xD :p
ne, ozbiljno, totalno bzvz, ali ako tu ne vidis problem, onda si se totalno "navikao" na OSX :p

Poslednja izmena:
Ja nikada nisam koristio Cut/Copy/Paste sa fajlovima i folderima, vec samo drag'n'drop.
Meni licno OSX uopste nije pregledan. Kada je otvoreno puno aplikacija i puno prozora u tim aplikacijama, snalazanje je prilicno nezgodno. Expose nije dovoljan. Redovno mi se desava da zatvorim prozor neke app1 i ispod vidim prozor neke app2, ali je i dalje aktivan menu od app1. Onda pomislim da je app2 aktivna i pokusam neki shortcut i naravno ne radi ono sto sam ocekivao.

Dalje, navikao sam da mi u text editorima pg-up, pg-down, home i end rade ono sto rade u windowsu. Upotreba Option + strelice mi nikako ne ide.

Nedostaje mi spisak (kolekcija) svih instaliranih aplikacija. Kucanje imena app u onom searchu mi je totalno bzvz, bas kao i u Win7. Bilo bi lepo da dock podrzava grupisanje aplikacija po izboru korisnika.

@ manfromearth
"Zemljace" ti ne znas ni forum da koristis. Mozda bih se i smejao na tvoje postove da sam uspeo nesto da razumem. Malo tacaka i zareza nije na odmet.

@driver
Pa ni win nije sada toliko bolji sto se tice 3d-a. Jedino sto nedostaje macu jeste 3d studio max. Evo jedan forumas koji je kacio slike u showroom-u se bavi 3d animacijom i radi na macu, a u formi koja se bavi 3d-om, animacijom i produkcijom ima sve macove i jedan pc.

Poslednja izmena:
@ manfromearth
"Zemljace" ti ne znas ni forum da koristis. Mozda bih se i smejao na tvoje postove da sam uspeo nesto da razumem. Malo tacaka i zareza nije na odmet.

vazno je da si ti spomenuo moj pravopis, to je vazno :p od fanboya i ne ocekujem neki konstruktivan odgovor vezan za temu....neka blaza verzija driver-a :D

vazno je da si ti spomenuo moj pravopis, to je vazno :p od fanboya i ne ocekujem neki konstruktivan odgovor vezan za temu....neka blaza verzija driver-a :D

Pazi drivera razumem sto toliko dize u nebesa Apple i Sony, jer valjda tu robu pa mora da je hvali jer kako drugacije da je proda.
ALi Akilone preteruje sa tim hvaljenjem Apple i OSX, sto je rekao gore jedan clan "mane pretvarate u prednosti". Za njega ima vremena jer je mlad da sagleda obe platforme, a driver je zadrt do kraja, ne vredi sa njim.

Najveći problem koji sam ja imao sa Win based mašinama je neko nezadovoljstvo radom istih i potreba za nekim konstantnim budženjem, dodavanje, OC-ovanjem i sve to tako kad se sklopi je izazivalo konstantno krahiranje. Pokušao sam da sve držim uvek na default, da ne prčkam, ne čačkam ali ni onda nisam bio zadovoljan, objektivan razlog nemam, tj nije problem u samom Winu već u mašini ko mašini, nikad nije mogla da bude dovoljno tiha, brza, stabilna itd...

Hoces da kazes da jedan Q6600 bocnut u neku krstenu plocu ne bi radio jednako stabilno kao da je sastavni deo Apple masine? Glupost. Budzenje, dodavanje, OC... to si radio zato sto si mogao. Ajde OC-uj svoj iMac, ima da ti se odlepi panel dok si rekao keks. Ili da ti se istopi taj MB. Zato to i ne radis, jer nemas izbor a ne zato sto je PC hardver OTB nestabilan (na kraju krajeva Mac je baziran na istom PC hardveru to znas i sam).

Moja 0,02$.

Tesko mi je jer mi masina ne sluzi za gledanje desktopa vec uvek imam bar 10 aktivnih prozora. Kao sto je yooyo vec rekao, kada postoji veci broj prozora jako je se tesko snaci cak i uz upotrebu Expose-a. Cemu insistiranje na tako glupim stvarima kao sto su Cut, Home/End i PgUp/PgDown? Mem mgmt nije kao kod Linux-a, uBuntu 10 puta bolje raspolaze memorijom nego Mac OS.

Nisam primetio da Windows 7 ista drlja po mom SSD-u nakon boota (ili hard disku pre njega). To je mozda bilo na Visti koja je bila i ostala totalni promasaj ali ovde pricamo o drugom sistemu. Windows se mozda uspori kada kopiras fajlove ali zato raditi na Mac OS-u kada se sistemski disk intezivno koristi je NEMOGUCE. Ljudi budite malo realni, ako bilo sta kopirate vise cete se nagledati sarene loptice koja oznacava busy status sistema nego bilo cega drugog i to je fakat. Tek kada se izbaci onaj krs koji stize u paketu sa masinom (pricam o Mac Mini da ne bude zabune) sa nekim krstenim 2.5" diskom moze da se prezivi.
O tome kakav je HFS pisao je neko mnogo upuceniji u materiju od mene (salac). Covek je vrlo jasno objasnio koji su problemi i mane HFS-a i kako Mac OS pokusava to da nadoknadi - ko ne zeli da prihvati cinjenicno stanje neka zivi u zabludi. Memory managament je takodje problem, opet pisali smo i o tome na ovom forumu u vise navrata.

Mac OS nije los, naprotiv ima dobru ideju i koncept ali kao ni Windows nije savrsen. Svaki OS ima svoje mane koje treba uociti i ispraviti da bi bio bolji. Ignorisanje problema i guranje istih pod tepih moze samo da stvori veci problem.

Poslednja izmena:
Hoces da kazes da jedan Q6600 bocnut u neku krstenu plocu ne bi radio jednako stabilno kao da je sastavni deo Apple masine? Glupost. Budzenje, dodavanje, OC... to si radio zato sto si mogao. Ajde OC-uj svoj iMac, ima da ti se odlepi panel dok si rekao keks. Ili da ti se istopi taj MB. Zato to i ne radis, jer nemas izbor a ne zato sto je PC hardver OTB nestabilan (na kraju krajeva Mac je baziran na istom PC hardveru to znas i sam).

ovo je za potpis:p
apple napisao drivere za 20 komponenti, naravno da ce biti stabilan i da ce sve raditi kako treba, ali po koju cenu? da nemas nikakav izbor i da placas apple taxu, ali eto opet failuju i s tako malim brojem komponenata, ne mozes je*** mis da ubacis i da radi OOB, da ne pricam o nekoj grafickoj, raspo bi se komp ;p

Vidi ovako, vozim auto od nekoliko desetina hiljada evra, prelazim godišnje oko 55.000km, glava mi je u torbi jer nikada ne znam šta će se desiti na putu, nikada nisam zakasnio nigde, stižem na vreme, sve poslove obavljam savesno i na vreme, ni jedan incident za sve to vreme, uživam u udobnosti, komforu i "entertainment" sistemu.

A mogao sam da kupim i kola 3x jeftinija MOŽDA bih i dalje bio živ (VALJDA), MOŽDA bi me matora kičma bolela od tolike kilometraže, MOŽDA bih izgubio nekih 50-60 sati više u vožnji jer zbog buke prilikom velike brzine ne bih brzo vozio, ne bih slušao plejliste sa iPod već bih menjao CD...

Eto, pa sad ti kaži jer to "stvar prestiža ili realna potreba" jednog poslovnog čoveka?

I ja sam skoro upoznao par DJ ali stranih i znam da koriste MBP zbog izdržljivosti, najboljih integracija eksternih dodataka sa softverom, brzih odziva aplikacija i FW800 porta kao bitnog faktora.

E bas si me slatko nasmejao :D

Kad procitam ovakav post ne zamisljam tvoj auto kao udobnu limuzinu vec masinu koja je izletela direktno iz 'Pimp my Car' sa MTV-ja, svetli, sljasti i cuje se 3 bloka dalje, fluorescentno obojen i sa spojlerima levo i desno :)

ps. zadivi nas i u sledecem postu, ubaci Lear Jet u pricu leba ti :D

@ kutija
A reci mi zasto bi OC-ovao Mac? Zasto se uopste OC-uje PC? Da bi se stavljale slike benchmark testova na forum? Ili postoji stvarna potreba za vecom frekvencijom? Ljudi kupuju graficke karte najnovije generacije koje su vec tri godine ispred softvera i igara, i onda ih klokuju i pokazuju ko ima veci. Zasto da se overklokuje ako sve vec radi glatko sa optimizovanim softverom.

@ kutija
A reci mi zasto bi OC-ovao Mac? Zasto se uopste OC-uje PC? Da bi se stavljale slike benchmark testova na forum? Ili postoji stvarna potreba za vecom frekvencijom? Ljudi kupuju graficke karte najnovije generacije koje su vec tri godine ispred softvera i igara, i onda ih klokuju i pokazuju ko ima veci. Zasto da se overklokuje ako sve vec radi glatko sa optimizovanim softverom.

Pimpovanje je glavni razlog za OC, hands down.

Do duse moj kum, koji se ozbiljno bavi renderingom, OC-uje svoje masine da bi rendering bio zavrsen brze. ***, nije zanemarljivo ukoliko izvuce 10-15% vecu brzinu na renderu koji traje 3-4 sata; kapiram da je u zadnjih 7-8 godina tako ustedeo jedno 5-6 meseci zivota :)

1 covek ne cini pravilo, ali pretpostavimo da cini, tj. svi oc-uju jer im to stedi mesece zivota :). zasto onda kad odes u oc sobu, nigde ne vidis (mozda ima ako potrazis, ali ja nisam video) kolko kome traje rendering, nego kolko ko ima u crysis benchmark-u :)

Ljudi, Kovač se vratio, sa će da dođe da stručno izargumentuje. :D

@ salac
Pa ok, tvoj kum je jedan od malobrojnih koji ocuje iz poslovnih razloga. A i ozbiljan rendering rade radne stanice, a ne desktop kompjuteri. Na ovom forumu verovatno ni 0.2 posto overclokera ne zna sta je rendering.

Poslednja izmena:
@ kutija

Čovek je radio render neki prostor šta već nemam pojma. Na def. i7 920 taj render traje oko 5-6 sati, na OC i7 920 na 4.0 GHZ oko 3-4 sata. Kada si prepun posla kao on to ti mnogo znači, ali postoji mana, ako je nestabilan klok i ako ti pukne render, e onda možeš da zapališ taj procesor :), ali ako se nadje stabilan klok kao što je ovaj našao onda možeš dobiti itekako 4free :).

Ne kažem, iako mi više odgovara Apple filozofija ne navlačim po svaku cenu na tu vodenicu ko pojedinci. Zašto sam OC-ovao? Upravo zato što sam mogao i zato što mi je bilo to potrebno jer ovako nisam bio zadovoljan, a nisam neki hardcore korisnik već, pretežno je to bio hir i nisam ničim vezano za mašinu od 1+k evra bio impresioniran. Sad zaista nemam tu potrebu, radi sve zadovoljavajuće i shvatam da sam jednostavno 5-6 godina sumanuto bacao pare na mašine sa 4+ jezgara, OC-ovao na sumanute frekvencije i slično kad mi i omaleni C2D na 2.26 radi posao prosto fantastično u kombinacji sa SSD . . . Dakle Mac mi je ako ništa drugo doneo to da se kontrolišem što se tiče bacanja para i budženja jer nemam potrebu za tim a i nemam ni mogućnost ništa na njemu da budžim :)

:wave:

Ja nikada nisam koristio Cut/Copy/Paste sa fajlovima i folderima, vec samo drag'n'drop.
Meni licno OSX uopste nije pregledan. Kada je otvoreno puno aplikacija i puno prozora u tim aplikacijama, snalazanje je prilicno nezgodno. Expose nije dovoljan. Redovno mi se desava da zatvorim prozor neke app1 i ispod vidim prozor neke app2, ali je i dalje aktivan menu od app1. Onda pomislim da je app2 aktivna i pokusam neki shortcut i naravno ne radi ono sto sam ocekivao.

Bravo! Ovo je i moje zapažanje... Kada radiš sa puno prozora, bolje je rešenje taskbar koji ti pokazuje koliko ih imaš otvorenih i uz to u svakom momentu jednim klikom pronalaziš upravo onaj koji ti treba, gde pri tom ne postoji mogućnost da isti slučajno zatvoriš. OS X-u ovo nedostaje... ok, jasno je! Expose mora da postoji jer bez njega bi se svako osećao ko slon u staklarskoj radnji, ali realno ni sa exposeom nije mnogo drugačije, jer eto opet nekako, nema se dobar i jasan pregled... Generalno OS X ima bolji GUI ali ne 100% bolji u svemu...

Nedostaje mi spisak (kolekcija) svih instaliranih aplikacija. Kucanje imena app u onom searchu mi je totalno bzvz, bas kao i u Win7. Bilo bi lepo da dock podrzava grupisanje aplikacija po izboru korisnika.

Takođe jedna od falinki... Meni nije jasno šta Apple čeka po pitanju ovakvih stvari. Ovo su mogli da reše u vidu posebne opcije ili dodatka u meniju koji pokriva stack i to odmah u startu ili ako ne u startu onda već sa SL-om, ali ne... umesto toga oni sve na kašičicu... Prvo su u Leopradu napravili stacks, pa su onda u SL-u napravili da možeš da skroluješ objekte u stakcks i ulaziš u foldere, a verovatno će u Lavu da se smiluju i udenu mogućnost sortiranja objekata na način koji to recimo radi Overflow uz eventualno nekakav listing... Mada, opet kad se setim šta je prikazano kao novina u Lavu, teško da ćemo to u njemu videti... Daj bože da taj mission control malo olakša i poboljša upravo ovaj deo, za koji ja lično mislim da je sve samo ne idealno rešenje...

Poslednja izmena:
Mac OS nije los, naprotiv ima dobru ideju i koncept ali kao ni Windows nije savrsen. Svaki OS ima svoje mane koje treba uociti i ispraviti da bi bio bolji. Ignorisanje problema i guranje istih pod tepih moze samo da stvori veci problem.

Ovo je samo deo onoga sto je Kutija napisao, ne moze biti tacnije. Sve je receno.

I ostavite se ljudi OC-a :) tema je Mac OSX vs. Windows.

Mislim da je najmerodavnije za coveka da vidi sam sa sobom u kom okruzenju je produktivniji. Pritom ako je zapoceo uporedjivanje platformi sa nekim predubedjenjem cela operacija nema smisla.

Pa dobro OC nema baš mnogo veze sa temom, ali je Kimi lepo primetio neke stvari... mada opet Kimi, to što su rezultati iz igara ili određenih benchmark programa reference i najčešće pominjana stvar kad je OC u pitanju, verujem da nije baš totalna glupost... Mislim jano je... 3Dmark ili neka zahtevnija igra je verujem ipak najjednostavniji način da proveriš koliko si dobio procentualno sa uključenim OC-om i dal ti se to sveobuhvatno isplati ili ne, kad uzmeš u obzir perfomanse, potrošnju i grejanje! E sad, da stoji stoji i ona druga strana medalje... ovo verujem i ja ljudi rade najčešće zbog igara, što je u principu budalaština jedared...

Poslednja izmena:
@Lucko - Ne znam kako Hackintoshi fukncionisu, ali bi mozda bilo najbolje da probas OS X na nekom Macu da bi dobio kompletan dozivljaj.

Ja sam koristio Win 7,8 godina pre nego sto sam presao na Mac i sad se ne bih vracao da me neko puskom tera. :D Stabilnost i brzina sistema su neverovatni, ja otvorim Photoshop, Dreamweaver, Word, Operu, Transmit i jos gomilu aplikacija na Airu sa 2GB rama i nemam NIKAKVIH problema. Posle sat vremena rada sa istim na Winu zabolela bi me glava od usporavanja, padanja i sl. Za skoro 3 godine JEDNOM sam na silu ugasio iMac i morao sam da ga resetujem zbog nekog problema (ulgavnom zbog aplikacije, cesto officea) svega par puta. To nije stabilnost, to nije normalno. :D Air jos ni jednom nisam resetovao (osim za update normalno), iako ga drzim upaljenog danima na standbyu.
UI mi je takodje daleko bolji na OS Xu. Ne znam kako bih funkcionisao bez Exposea, posebno u kombinaciji sa multitouch trackpadom.
Kad se setim koliko restarta, ctrl+alt+del momenata, rusenja, blue screena, virusa, reinstalacija, udaranja kompa sam doziveo na Windowsu, cini mi se da bih Apple masine platio i duplo vise nego sto kostaju, samo da se ne vracam na taj krs.

:D :D :D :D :D

Baš sam se slatko nasmejao...

P.S. Hackontosh radi brže od samog Mac-a ;) by the way!

Poslednja izmena:
Zavisi od hackintosha...! Generalno čovek je lepo rekao, Mac je Mac, tj. original je original... E sad, da može da se nabudži hackintosh koji će da seva, može i to stoji iako ja verujem da većina hackintosha ipak radi malo lošije od originalnih mekića i to pre svega zato što su u najvećem broju slučajeva komponente šarenolike i ne dovoljno dobro usklađene. Da ne spominjem već sitnice, tipa ne funkcionalan sleep, nešto učestalije pucanje aplikacija i zaglupavljivanje sistema i tome sl... Dakle, ne ide baš da se sudi po ovom pitanju samo po rezultatu koji dobijaš u geekbenchu!

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno