Šta je novo?

MAC OS X na PC ili...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Corey

Slavan
Učlanjen(a)
14.01.2005
Poena
319
Razmišljam da stavim Mac zbog nekih aplikacija koje nisu na PC-u a trebaju mi, pa me zanima da li je vredno ulaganje za dobar Mac kod nas ili me jeftinije izađe da sam sklapam PC ? Ne razumem se ni malo u Macintoshe pa ne znam da li uopšte postoje neke nepogodnosti kada se na PC instalira max os x ? Takođe koliko bi me izašla ne preterano jaka mašina kod nas?

Ako sastavis masinu (PC) cije komponente provereno dobro rade sa OSX neces primetiti nikakvu razliku niti probleme. Moja masina (pogledaj) radi bez ikakvih problema vec godinu i kusur dana (sada ima nVidia grafiku a ne integrisani Intel). Naravno treba birati komponente za koje znas da nema problema. Ja bih to prvo probao, pa ako vidis da je OSX prava stvar za tebe i imas mogucnosti, kupuj Mac.

Poslednja izmena:
600$ ili kod nas 600€ za taj Mac mini ne da je puno nego je smešno.

Ne padaju mi na pamet normalne aplikacije kojih nema za PC, pa da ti treba Mac, osim ako se ne radi o nekim Appleovim za zvuk ili video. U tom slučaju je kupovina Minija ili sklapanje PC-a ispod 1000€ glupost.

Kad bi uzeo Proa sa 2 procesora i 8 jezgara svakako bi osetio razliku u radu na videu i zvuku. A i PC slične konfiguracije te ne bi izašao ništa jeftinije :)

Sinoć sam prodao dva kućišta od G5-ica čoveku koji će u njih staviti hackintoshe :)

I upravo sam pisao dž, jer sad videh da si pitao koliko bi izašla kod nas ne preterano skupa mašina :D

Imaš tamo u temi Leopard na PC-u moj post sa instalacijom iPC-a 10.5.6 na PrC komponente. Jedina razlika sad je što je ubačen Intel Q8200 i 2x2 + 2x1 GB RAM-a... Sve radi kao sat...

Jedini problem je što moraš da čekaš "obrađene" pakete za update na novu verziju i kasnije da čekaš novu verziju instalacije kada se pojavi Snow Leopard.

Mene nije mrzilo da se igram prvo sa Hackintosh-om, pa onda sa Mini-jem, tako da sam na kraju završio na iMac-u 24 i imam Hackintosh na mašini na poslu (ova sa quad-om). Apsolutno sam bio zadovoljan sa mašinama koje sam imao, kao i sa ovima koje imam bilo da je u pitanju real Mac ili Hackintosh.

600$ ili kod nas 600€ za taj Mac mini ne da je puno nego je smešno.

Ja sam hteo da kupim, nego me Voyager odgovorio. Cekam neke lepe dane i MAC BOOK PRO. Mobilan, dovoljno mocan da potera CS4 paket i sve ostalo. A znas kako kazu iskusni. Ako se bavis profesionalno dizajnom i pripremom za stampu, svaki odlazak sa Macom pod miskom na neki sastanak za posao, znaci sigurno dobijeni posao.;)
Valjda se klijenti uplase jabuke, a pola njih ni ne zna sta je to sto vucaras.:-devil-:

Poslednja izmena:
Da, u pitanju su aplikacije u vezi obrade zvuka, kažete da je bolje izeti Mac mašinu posebno ?
Kako stoje stvari sa prenosom iz inostranstva ovde ?

Čuo sam za čovjeka što je u koferu na Tesli pronio iMac 24"... Tako da... Sve je stvar sreće...

^ ahahahaha koji car :)

Za sluchaj obrade muzike ja ne bi ishao ispod iMac i Macpro varijante za desk, i macbook pro kao laptop.

Za sve ostalo shto ocesh za male pare moze se naci u hackintosh varijati ali za nameshtanje iste ochekuj mnogo izgubljenih zivaca :)

A koji je to fazon sa MacOS-om pa ne može da radi sa svakim parčetom hardvera ?? Glupi Apple, gori su od MS-a sto puta.

Mac OS X je pravljen tako da radi iskljucivo na Apple HW i EFI-u. E sada sto su neki razno raznim metodama uspeli da ga poteraju na BIOS-u to je druga prica. Za to nikada nije bi bio projektovan.

A koji je to fazon sa MacOS-om pa ne može da radi sa svakim parčetom hardvera ?? Glupi Apple, gori su od MS-a sto puta.

Pogledaj unutrasnjost kucista od MAC Pro, pa onda zaviri u kuciste par PC-jeva.
OSX je baziran na Free BSD (UNIX) i projektovan je da radi samo na MAC masinama.

Ne moze od trabanta (XP, VISTA, W7) da se pravi Mercedes (Leopard).

Ne bih navlačio flame poredeći ovaj ili onaj sistem sa kolima, ali Corey, da si ti Apple i da živiš od prodaje hardvera, svakako ti ne bi bilo u interesu da se softver koji tako prodaješ uz taj hardver razvlači po nekim drugim mašinama, bilo iz razloa što ne želiš da ugroziš prodaju hardvera, bilo zbog toga što ne želiš da te zaspe milion zahteva za podrškom jer tvoj super dobri softver ne radi na AMB X4 8900 mašini sa grafičkom zIdija X9450 1TB i matičnom SuperUltra P5 Dual-nešto-nešto, a sve to lepo zapakovano u ručno pravljeno kućište u baroknom stilu, sa dodatim fluo detaljima i dve plave neonke.

Njihova filozofija je da oni prave hardver, na kome se vrti pominjani softver i, trenutno, što se njih tiče, stvari tako stoje.

Mašine se donose iz inostranstva. Moraju se prošvercati u Srbiju, jer kod nas nije dozvoljen uvz polovnih računara, osim ako neko ne unosi svoj lični računar. Imao sam Mac Pro Quad na 2.0 za 900, prodat. Imam Quad na 2.66 za 1200. Imam Octoa na 2.8 za 1800.. iMac 20" na 2.4 za 650, bilo je i biće i 24" iMacova na 2.8...

Nisam flejmovao nego sam totalni laik što se tiče Mac platforme, par puta sam kliktao na njemu i ništa više.

Nisam ni rekao da je iko flejmovao :)

Ma, ne, naravno da nisi.

Nisam flejmovao nego sam totalni laik što se tiče Mac platforme, par puta sam kliktao na njemu i ništa više.

I dalje se ne zna koje su to aplikacije (osim da su za zvuk?! iTunes možda?), i dalje ništa nije konkretno definisano oko potreba tvojih ili hardverske zahtevnosti. Nema potrebe da razvlačimo gibanicu dve nedelje. Da li ti znaš šta ti treba i zašto ti to treba? Da li možda imaš specifične zahteve po pitanju hardvera? Koliko dugo planiraš da radiš na tome?

Ako ti nije bitna jačina mašine za program X onda ti je Mac mini sasvim dovoljan, ili još bolje rešenje neki polovan iMac, ili ti je neophodno da imaš Mac Pro kako bi mogao da ubaciš još neku zvučnu ili kako si već zamislio, pošto nagađam da ti je potrebno za obradu zvuka.

Ako ti nije potrebna Mac mašina za 24h rad i za navedene programe onda znači da nemaš potrebe da kupuješ Mac, već možeš da se snađeš sa eventualnim Hackintoshom.

Da li je 600 evra/dolara mnogo, ne znam. O tome nije reč.

Idealno bi bilo kada bi ti pozajmio/iznajmio Mac računar na mesec dana i video kako stvari stoje pa onda doneo odluku.

Jel ti to planiras da koristis profesionalno (da zaradjujes od rada u tim mac-only programima) ili da se igras? Ako je profi tih (mozda) 200-300 evra razlike u ceni ne bi trebalo da te odvrate od pravog Maca.
Ako samo hoces da se igras... e tu vec ne znam da li se isplati ili ne. Zavisi od licnih prilika (a i igracke se generalno ne isplate, koliko god jeftine bile)

Apple Logic studio je u pitanju, šta bi ste vi preporučili kao minimalac ? Uzmite u obzir da možda mogu i u USA da nabavim nešto.

I to za igračku, možda sam ja buržuj pa mi to nije bitno!!11

(a i igracke se generalno ne isplate, koliko god jeftine bile)

Nadam se da ovakav stav nećeš imati\nemaš kad su deca u pitanju :d

Apple Logic studio je u pitanju, šta bi ste vi preporučili kao minimalac ? Uzmite u obzir da možda mogu i u USA da nabavim nešto.

I to za igračku, možda sam ja buržuj pa mi to nije bitno!!11

Šta god da nabavljaš van naše zemlje, gotovo sigurno neće biti veće od laptopa. A kao buržuj ne bi tražio minimalca, nego bi tvoj radni sto od punog drveta krasio neki novi Mac Pro i Cinema od barem 23" :)

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam hteo da kupim, nego me Voyager odgovorio. Cekam neke lepe dane i MAC BOOK PRO. Mobilan, dovoljno mocan da potera CS4 paket i sve ostalo. A znas kako kazu iskusni. Ako se bavis profesionalno dizajnom i pripremom za stampu, svaki odlazak sa Macom pod miskom na neki sastanak za posao, znaci sigurno dobijeni posao.;)
Valjda se klijenti uplase jabuke, a pola njih ni ne zna sta je to sto vucaras.:-devil-:

Treba stici do Mac-a pod misku :)

Ako si totalni laik, edukuj se, bar je to dzabe danas (vidi post broj 3) :)

Nisam nesto previse upucen u MacOSx pricu ali znam da se na PC opusteno instalira retail OS X (ista verzija kao sto je na Mac-u) i rade update sa Apple sajta i svi programi. Mislim da na insanelymac forumima ima kompletna uputstva. Ako moze da se instalira retail, zasto bi iko na svetu kupovao Mac ?? Bacanje para. Jedino ako nekom treba zbog fenseraja. Ljudima koliko znam bolje radi OS x na PC nego na mac racunarima.
Opet ostaje "sve je stvar ukusa". :D

Pa, vidi se da nisi previše upućen :d

OS X na non-Apple kompjuter bez problema može da instalira samo onaj čija mašina do detalja odgovara specifikaciji nekog od Macova. Ukoliko postoje neke razlike, moraju se juriti "drajveri", tzv. kextovi kako bi to sve šljakako, a to znači da verovatno eto problema pri narednom apdejtu, kada će se opet juriti kextovi.

Znači ja mogu svakog ko ima Chieftecovo ili CMasterovo kućište da zovem fenserom? Pa da..i kineski noname bi radio posao ;) Ili onog ko ima Logitech miša i tastaturu? Što davati duplo više para kad A4tech radi posao :)

Evo malo sam se informisao pa da se ispravim.
OS x radi na mojoj masini. Od "drajvera" mi je trebalo za grafiku, mrezu i zvuk.
Posle instalacije kext-ova, reboot-a masine, update prosao bez problema i to sa
Apple sajta. Znaci RETAIL OSX 10.5.4, update-ovan na 10.5.7.
Rade sva cetiri jezgra, radi grafika (QE CI) i sve ostalo.
Ima brdo uputstava kako i sta za razne konfiguracije.

Sto se tice "sto davati vise para", nije problem u vise para ako vredi, problem je u mnogo vise para, a ne vredi. Mogu se kladiti da na mojoj masini OSx radi 5 puta bolje nego na mac-u u istom cenovnom rangu.

Ko voli nek radi sta mu je volja.

EDIT: Posto vidim da preprodajes apple racunare nadam se da ti ovim postom necu kvariti posao.

Poslednja izmena:
LOL, ma savršeno ti radi mašina..toliko dobro da ti je u jednom trenutku mašina bila gluvonema, poluslepa i autistična :) Naravno da bi se, teoretski, OS X mogao instalirati i na malo jači digitron, ali ono što kao tvrdoglavi PC-jaš nikad nećeš shvatiti, dok ne probaš bolje, jeste da je dobar deo OS X filozofije zasnovan na ease of use..ubaciš sistemski DVD, instaliraš sistem za15 min i to je to. Nema drajvera, nema druge mašine na kojoj ćeš slušati muziku i brauzovati insanelymac u potrazi za kextovima, jer na svojoj mašini na kojoj OS X radi 5x bolje nemaš usrani net :)

Ja sam i te kako svestan, to sam ti i rekao, ako odabereš iste komponente kao u nekom Macu, da ćeš moći da staviš retail OS X instalaciju i da će sve raditi bez greške.

E sad, zašto misliš da je tvoja mašina, bez i najmanje nipodaštavanja sa moje strane, 5x bolja u teranju OS X-a od neke sličnih performansi, koju su sklopili ljudi vičniji tome i od tebe i od mene zajedno? :) I, 5x bolje pre ili posle ugradnje slušnog aparata i naočara? :) Ako je posle, onda nisi fer, uradio si tjuning svom Porscheu :)

A što se prodaje tiče, bez brige, ne znam nikoga ko je hackintosh koristio duže od godinu dana, a da mu se u medjuvremenu na stolu nije obreo i neki Mac :)

Nekada stvari stvarno treba postaviti na svoje mesto i priznati činjenično stanje. Konkretno u ovom slučaju omalovažavanja u stilu "ja sam pametan, a vi što imate Mac-a ste budale", zaista je promašilo mesto.
Konkretno Mario, jer se tebi čovek obraća, smatram da bilo kakav odgovor na ovu temu je suvišan sa pedijastala na kome si postavljen kao trgovac/preprodavac koji ljudima uvaljuje preskupe i precenjene fancy računare.
Filozofija Do-It-Your-Self je veoma popularna kod osoba koje imaju dosta slobodnog vremena na raspolaganju, ne pritiskaju ih rokovi, smatraju da system errors i nekompatibilnost komponenti grade karakter, 12 različitih programa za istu namenu su svrsishodni i da anti-virus/spyware software ima sveto mesto.

Neko ko je koristio PC i Apple računare ima određenu težinu pri pisanju komentare ovde na temu šta je realno bolje i da li opravdava cenu. Na BENCH forumu ima prominentnijih korisnika koji su se switch-ovali na Mac, pored onakvih zverki kakve su ljudi imali, preći na Mac-a (i po mojim rastegljivim merilima) je ludilo. :) Međutim, neko je shvatio da je svrha računara da se koristi, a ne njegovo postojanje radi njega samog.

Hardverski gledano tvoj računar je odličan, i negde je u rangu između iMac-a i MacPro-a. Ono što je bitno da znaš, jeste da tvoje komponente nisu ni prošle pored Apple-a, a kamo li pored MacOS-a, i samim tim nisu ni videli ni O od optimizacije.
Svi drajveri koji su pisani za PC compatible komponente su dobre, u najboljem slučaju. Pitanje je kako bi Apple njih iskoristio u MacOS X-u i kako bi taj hardware zaista bio iskorišćen.

Ne bi bilo loše da okačiš screen shot iz System Profiler-a i About This Mac.

btw.
Ova priča sa drajverima se barem kod mene svodi na IntelCPUPowerManagment problem. Vezano za priču o optimizaciji 10.5.2 instalacija je praktično isključila ventilatore na mašini dok 10.5.6 tera ventilatore kao i standardni XP/Vista. Znači da "nešto" ispod haube nije kako treba.
Drugo, update sa Apple sajta je moguć posle verzije 10.5.4 odnosno 10.5.3, tako da te je instalacija spasila daljih instalacija.

btw. #2
Ako može, vratite se na temu, mada vidim da je ovde već sve odgovoreno.
Svaka priča o tome šta valja ili ne, neka se svede na Corey-jevo pitanje/problem. Nema potrebe da se započinju bespotrebne rasprave.

Poslednja izmena:
Pogledaj unutrasnjost kucista od MAC Pro, pa onda zaviri u kuciste par PC-jeva.
OSX je baziran na Free BSD (UNIX) i projektovan je da radi samo na MAC masinama.

Ne moze od trabanta (XP, VISTA, W7) da se pravi Mercedes (Leopard).
evo upravo gledam murderbox, hoces da mi kazes da je MacPro lepsi od ovoga??

Mac je nista drugo nego jos jedna x86 masina

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno