Šta je novo?

Mac - Kako da...?

E pa to je već do DSDT-a... Pogledaj WAK, RTC i PIC delove koda, jer su oni najčešće glavni krivci lošeg spavanja! Imaš u okviru teme DSDT kako da...?! obajašnjeno sve u detalje kako treba da izgleda...

Ako si instalirao Lion-a ili ML-a onda ti je potreban i RTC binary patch, zbog CMOS reseta, koji dobijaš nakon buđenja i posle restarta mašine!

Primetio sam na početku sređivanja Lion-a CMOS reset posle zaglavljivanja u Sleep modu i restarta računara. Ne znam zbog čega ali sad sam probao i CMOS reset se ne dešava iako mašina zaglavi u Sleep modu?!

Pa ako zagalvi u sleep modu, onda su šanse 50-50, jer je u pitnaju greška! Ali kada radi sleep propisno neophodno je da se uradi ovaj bnary patch za RTC inče je CMOS reset u 99% slučajeve zagarantovan.

Ovako ljudi, imam par pitanja :)

1. Pristup folderu sa nekim filmovima na PC-u pod Winom.
Sve je share-ovano, preko Go/Connect to Server (pa upisem smb i ip od PC) se bez problema konektujem, setam po folderima share-ovanog diska i pustam film/muziku sta god. Kako da, jedan folder koji se konkretno zove Filmovi izvezem na desktop mbp-a tako da mogu na dvoklik da mu pristupam? Bez da moram svaki put na konektovanje pa na shared hdd pa tek onda do njega da dolazim?

2. Sto se tice update-a OS-a na ovom mbp-u, trenutni OS je SL 10.6.8. Da li uopste ima potrebe prelaziti na ML i koje je najbolje resenje za bezbolan prelazak po pitanju dokumenata koji su na njemu? U pitanju je mbp 5.5 sa c2d i 4gb ram-a i hoce dosta cesto da zastuca na nekim osnovnim stvarima tipa pauziram film, da bih iz mail-a otvorio neki poveci exel, word ili pdf, pa recimo alt-tab izmedju Chrome-a sa 15-ak tabova i otvorenih par Word dokumenata itd. itd. pa se razmisljam da (sem hw upgrade-a) odradim cistu instalaciju ML-a da vidim hoce li ista biti bolje.

2.1 Ako se vec bude radio hw upgrade, koji ssd preporucujete za ovu masinu? Blage veze nemam koji je sata port (pretpostavljam II) i nece se vaditi super drive da bi na njegovo mjesto isao postojeci disk vec samo ssd kao zamjena. Trenutni disk je FUJITSU MJA2250BH FFS G1, sta bih sa njim mogao da uradim kad se izvadi? Vredi li to nesto da moze da se proda koliko toliko?

Takodje, koju memoriju da potrazim? Trenutno je 2x2bg, a stavio bih 2x4gb ako bih mijenjao i ssd.

3. Sto se tice magic mouse-a, kako da ubrzam kretanje kursora po ekranu???? Tracking je u Settings-u postavljeno na max vrijednost i i dalje se mrcvari po ekranu...Baterije su ok, pokazuje 100%, jesam li nesto preskocio prilikom povezivanja ?

Toliko za sada...

1. Probaj da li ti je ovo dovoljno, pošto je najjednostavnije. Odeš do Filmovi i prevučeš ga na desktop dok istovremeno držiš tastere Alt i Cmd. Videćeš da folder ima strelicu preko sebe, što je ti govori da pravi alias (nešto kao link). Mana može biti, ali nisam u prilici da proverim, što ako ti taj tamo mrežni disk nije mountovan, nećeš moći verovanto ni otvoriti taj Filmovi alias folder. Ali kad ga jednom mountuješ, onda će ti biti na desktopu kao i svi drugi folderi.
2. Ubaciš DVD sa novim OS-om i ispratiš upgrade proceduru do kraja. Svi podaci ti ostaju netaknuti.
2.1 Svejedno je u principu, jer će svaki SSD biti osetno brži od HDD-a koji ti je sada unutra. Ono što je baš dobro, to baš i košta. A da li je neki best buy možeš verovatno očas posla saznati u nekoj od tema na ostatku Bencha. I za memoriju je svejedno :)
3. Nema šta da preskočiš kod povezivanja. Probaj http://magicprefs.com/ a ako ti je on prekomplikovan, probaj http://benh57.com/mousezoom.html

Trenutni disk je FUJITSU MJA2250BH FFS G1, sta bih sa njim mogao da uradim kad se izvadi? Vredi li to nesto da moze da se proda koliko toliko?
Recimo, kupiš eksterno kućište za 2,5"HDD koje se povezuje na USB (ja kupio skoro neko najjeftinije, silikonsko, za 800 dinara) i koristiš za Time Machine.

Memoriju pronađi ovde po modelu: http://www.kingston.com/us/memory/system_specific/desktop_notebook
Pa pronađi, ako nema, naruči, ja čekao 5 dana samo.

Što se tiče prečice do foldera ja to radim tako što kada u finderu nađem folder, prevučem mišem u FAVORITES sa leve strane gde ostaje permanentno.

Poslednja izmena:
Bravo, alias radi stvari. Ja ga jesam napravio prvi put ali iz ko zna kog razloga nisam mogao da ga prevucem na desktop. To je to...

Sto se memorije tice, ova koja je u njemu je 1067 Mhz, da li ce raditi 1333 (ali pretpostavljam na spustenom taktu) posto sam jedino takve memorije nasao na netu juce i danas?

@jopopo
To jeste opcija, ali vec postoji eksterni disk od 160gb kupljen za tu namjenu pa se ne koristi ***...Vidjecu sta cu.

EDIT:
MagicPrefs sam instalirao, potrosio pola sata da ga podesim i poceo je da puca, prijavljuje neku gresku bla bla. E sad, kako da ga deinstaliram? Klasicna varijanta prevlacenja iz Applications u Trash ne radi posao jer vidim, ostaje aplikacija u Settings.

Btw, instalirao sam mousezoom i radi taman to sto treba.

Poslednja izmena:
Sto se memorije tice, ova koja je u njemu je 1067 Mhz, da li ce raditi 1333 (ali pretpostavljam na spustenom taktu) posto sam jedino takve memorije nasao na netu juce i danas?
Ja ti dadoh link da nađeš pravu memoriju a ti furaš svoju priču, kako hoćeš... AppZapper služi za deinstaliranje app.

Ne furam, vjerovao ili ne uopste nisam registrovao link koji si postavio prvi put :) Evo upravo gledam sta imaju. Hvala.

Mislim da ti je bolje da uloviš memoriju koja radi na 1066 MHz, nego da pogađaš da li će onda na 1333 da radi, jer postoji mogućnost da ne radi. Ovako ubodeš 1066 i zaboraviš. Radi.

2. Sto se tice update-a OS-a na ovom mbp-u, trenutni OS je SL 10.6.8. Da li uopste ima potrebe prelaziti na ML i koje je najbolje resenje za bezbolan prelazak po pitanju dokumenata koji su na njemu?.

Stavi image fajl ML sistema (10.8) na desktop i pokreni ga. Tandrljaće oko pola sata i posle toga imaš ML na MBP. Radio sam ovo na MBP sa 10.7 i na iMac sa 10.6 (može direktan upgrade na 10.8)
BTW, preporučujem da staviš SSD i 8GB RAM, tek tada je to prava stvar.

Može i tako, ali je idealna situacija ako će već uzimati SSD, da se sve odradi od nule. Znam da je pain-in-d-ass, ali SSD će to da pojede. Više vremena će da se potroši na prebacivanje dokumenata, slika, muzike i filmova (eventualnih), nego na instalaciju sistema i programa...

Mislim da ti je bolje da uloviš memoriju koja radi na 1066 MHz, nego da pogađaš da li će onda na 1333 da radi, jer postoji mogućnost da ne radi. Ovako ubodeš 1066 i zaboraviš. Radi.

Ja sam bio pod utiskom da on downclockuje memoriju, ako se stavi brža. Tako je bilo još u vreme PowerPCa.

Da, čipset/CPU bi to trebao da odradi. No međutim, postoji više preporuka za stavljanje memorije brzine koja je deklarisana, kako ne bi dolazilo do problema. Ne uradi se to uvijek kako treba… Sa memorijom deklarisanom za brzinu koja je podržana nema problema...

Да ли постоји опција да једноставно минимизујем све прозоре одједном?
Недостаје ми пречица на таскбару (доку) која то ради на један клик.

Знам за Хот Корнерс, али он само сакрива све прозоре да би се приказао десктоп.
Такође, не занимају ме пречице на тастатури, нећу да памтим петнаест комбинација за нешто једноставно. Дакле, искључиво клик миша :)

Има ли решења, или не?

Ne postoji klikom miša, imaš Show Desktop, koji si definisao kroz Hot Corners i radi to što ti tražiš a možeš da imaš i novu radnu površinu koju aktiviraš preko Mission Control i na koju možeš da pređeš tj da se krećeš između njih.

Nisi rekao koja ti je ideja i zašto ti Show Desktop ne odgovara?

Ради делимично, тј заиста показује десктоп. Али често имам ситуације да имам отворених пет-шест апликација, неретко и Хром са два прозора. И кад кликнем на апликацију у доку која ми треба, сви активни прозори се врате, па ја опет морам да минимизујем сваки да бих дошао до оног што ми треба. Зато ми треба функција која минимзује све, ја урадим шта имам на декстопу, и на клик апликације максимизујем само оно што ми треба. Надам се да сам добро објаснио :)

И колико контам, оно што ја желим није могуће.

Nuclear, zbog cega ti to treba? Logika na meku i windowsu je drugacija, pa se iste stvari rade drugacije. Za show desktop imas - show desktop hot corner - ili ako imas mis sa vise dugmica - npr logitech - mozes da mapiras dugme za to.

Ako neces da samo vidis desktop - nego da sakrijes prozore da neko ne bi video sta radis - mozes sa magic mouseom da swipe-ujes na novu radnu povrsinu (cmd+strelica na tast), koja ti je prazna i bez ikakvih prozora

I na kraju : ako hoces da sve prozore istog programa minimizujes - ovde moras tastaturom - a generalno je i dobro da znas precice jer stede vreme - u svakom OSu. Command + M je minimize. Isto kao i na windowsu. Al apple ima super foru. Postoji Option dugme koje ti omoguvaca alternativnu opciju svake komande. Pa tako Command+ option+ m = minimize svih prozora. Isprobaj malo option dugme u kombinaciji sa precicama koje znas - iznenadices se koliko je logicno.

To je minimize. Na meku postoji i hide. Al o tom' po tom'

Kucao si dok sam ja kucao. Nisam na meku sad pa ne mogu da proverim shortcut,

AL TREBALO BI

CMD + OPT (ALT) + H

To je hide others i hajduje ti sve prozore sem onog koj koristis

Mek inace ima dosta slozes sistem baratanja prozorima - daleko napredniji od windowsa - ali i slozeniji za ucenje. Ja sam ga mrzeo kad sam presao, a sad mrzim win-ov.

I ne : ako ocekujes da stvari radis na isti nacin kao i na winu : ne, nema, i ne moze.

Nuclear, lafe druga je logika ovde.

Ono što bi trebalo da počneš da koristiš ovde jeste spaces, kojim ćeš eliminisati gužvu sa desktopa. Kontam da je to koji klik više ali ipak radiš to mišem i uvek imaš preglednu situaciju. Za mission control postoji i ikonica koju možeš da staviš u dock pa onda i tako da pristupiš svim prozorima što je takođe ok kao rešenje.

EDIT:

Ipak može da se izvede... palo mi napamet da apple scripte mogu nečemu da posluže. I tako sam u dva koraka napravio mini applikaciju koja upravo to radi... Eto...
;)

Download link: Desktop

Prilozi

• Screen Shot 2013-01-25 at 5.04.24 PM.png
    Screen Shot 2013-01-25 at 5.04.24 PM.png
    56.1 KB · Pregleda: 71
Poslednja izmena:
Ради делимично, тј заиста показује десктоп. Али често имам ситуације да имам отворених пет-шест апликација, неретко и Хром са два прозора. И кад кликнем на апликацију у доку која ми треба, сви активни прозори се врате, па ја опет морам да минимизујем сваки да бих дошао до оног што ми треба. Зато ми треба функција која минимзује све, ја урадим шта имам на декстопу, и на клик апликације максимизујем само оно што ми треба. Надам се да сам добро објаснио :)

И колико контам, оно што ја желим није могуће.
E za to služi Expose, ali na drugi način. Ako imaš više prozora u Chrome, odeš mišem na Dock na ikonu Chrome (pređeš samo preko) i klikneš na dugme ili hot corner da aktiviraš Expose. Ja to na MBP radim sa četiri prsta na dole. Nakon toga pojaviće ti se samo aktivni prozori Chrome, otvoreni u gornjem delu a minimizirani ispod kao ikone.

Problem je sledeci:

Na istoj wifi mrezi su mbp i atv. Kad radim sa daljinskim od atv-a (listam filmove, muziku sta god znaci sa gornjim i donjim tasterima na remote-u) mijenja se i zvuk na mbp-u... i pali se Front Row. Kako da to sve iskljucim i da rad na atv-u ne utice na ono sto je na ekranu mbp-a?

BT je mbp-u je iskljucen!? a na atv-u imam Remote plug in...Moze li biti da atv nekako taj remote povezuje sa mbp-om? Mada, Remote je za iUredjaje ne za daljinski....

Poslednja izmena:
Daljinski ne radi na BT, već na IC.

Odeš na Security & Privacy, otključaš katanac, pa na Advanced i onda odštrihiraš ono poslednje "Disable remote control".

Ne mogu da skroz ispraznim kantu,brisao sam iz OSX-a foldere sa fajlovima koji su krerani pod Windows-om i sad su zaglavili u Trash i ne mrdaju. Probao sam Secure erase i preko Terminala i nista :( ...Kad probam da opraznim Trash,izbaci mi ovo : The Finder can’t complete the operation because some data in “Folder Name” can’t be read or written.(Error code -36) . Jel ima neka caka da se ovo resi?

Ima, treba ti OnyX pa iz njega odvali trash cleaning... Trebalo bi da počisti i što ima i što nema u toj tvojoj kanti! :D

Probao vec,ne pomaze :(

Reci samo još da si umesto Tuxere nabacio Paragon i odma da konstatujemo da je prastari bug još uvek tu!

Ista stvar je se desila meni :) Udji u windows i obrisi .Trashes folder sa D particije.

putanja /Volumes/LOCALDRIVE/.Trashes/

Reci samo još da si umesto Tuxere nabacio Paragon i odma da konstatujemo da je prastari bug još uvek tu!

Da,koristim Paragon... I zato sam se vratio u Win i skenirao problematicnu particiju da Win sredi NTFS ,i naravno,prijavio je problematicne fajlove,sredio i sad sam usao u OSX,sve je OK, Trash je prazan ;) Hvala na paznji ;)

Da,koristim Paragon... I zato sam se vratio u Win i skenirao problematicnu particiju da Win sredi NTFS ,i naravno,prijavio je problematicne fajlove,sredio i sad sam usao u OSX,sve je OK, Trash je prazan ;) Hvala na paznji ;)

Prvom sledećom prilikom kada budeš uradio istu stvar imaćeš isti problem.

Naravučenije>>>
ParagonNTFS :crash: :mad: :wall:
TuxeraNTFS :laugh: :type: :happy:

Vrh Dno