Šta je novo?

Mac - Kako da...?

Calendar

Kako da napravim Radni kalendar za 2014. godinu sa radnim vremenom od 8:30 do 16:30 ali tako da je selektovana cela godina pa da samo oduzmem državne praznike i verske praznike (za praznike ću lako, ima ih još par: Uskrs, 1. i 2. maj i 11. novembar, problem mi je selektovanje cele godine)?

kako da je "selektovana" cela godina?

mislis da traje tokom cele godine?

napravis kao normalan event i podesis repeat - pa stavis custom i izaberes dane u nedelji, i stavis end on : 31.12.2014. (mozes i da stavis da se nikad ne zavrsi)

onda uzmes i rucno obrises taj event samo na danima kad su praznici itd, i kad te pita dal da brise sve ili samo taj event - ti kazes samo taj.

moras "brisanje" da ponovis svake godine, a ako nisi stavio - end - never - onda i dodavanje eventa.

ja inace "mapiram vreme za rad" a onda preko njega dodajem evente, ako imam neke sastanke ili nesto sto nije standardan rad.

Radim neki elaborat.

Konvertovao sam skenirane stranice iz pdf-a u word.

Postoji (pošto je skeniran deo knjige) niz slovnih grešaka.

Da li možete da mi preporučite neki program za proveru pravopisa (Srpski latinica)?

(koristim i Microsoft Office i iWork tako da bilo šta pomaže)

Ja sam sa pages uspeo da ubacim proveru pravopisa ako te interesuje. U office mislim da ne moze.

Skini ovaj zip i stavi u Library/Spelling. https://www.dropbox.com/s/ateveopdye4jswu/Serbian.zip

Posle toga ides u Keyboard, Text, Otvoris meni Spelling> ides na Set up... i stavis kvakice ispred Srskog (kako latinice tako i ćirilice. To bi bilo to. :)

Eventualno mozes srpski da podignes na drugo mesto u Set up... da bude sto vislje..

Imao sam manje od pola SSD-a zauzeto dok nisam instalirao VMware.

On je uzeo još oko 60 giga.

Igrao sam se par dana sa VMware-on dok ga nisam deinstalirao.

Izbrisao sam imidž koji je ostao iz VMware-a (mislim da je bio u folderu Documents i da je imao oko 30 giga).

Sada non stop stoji zauzeće kao na slici:

screen-shot-2014-04-15-a.png

Uključen je TRIM Support, uradio Clean My Mac, on pokazuje da nema velikih fajlova na SSD-u, restartovao sam lap...

Kako se rešiti ovoga što stoji pod Movies a nema zauzeća?

Skini DaisyDisk, pa kao admin pokreni (videćeš opciju u njemu), pa ćeš naći gde je taj ostatak. Verovatno se krije u nekom od sistemskih folder, pa ga CMM ne vidi.

Šta sada da brišem i kako (a da nešto ne z...)?

Pa .MobileBackups ti je problem. Sakriven je folder (znaš to po imenu koje počinje tačkom). Ako se ne varam, to su bekapi koje pravi iTunes, za iPhone ili iPad. Njih možeš slobodno obrisati, ako nemaš prostora, pa uradi onda novi backup iUređaja, koji će svakako biti manji od ovog.

Pogledaj takođe šta je onih 20 skrivenih GB.

Briši ih slobodno. Pogrešio sam znači, nije iTunes (on ima nešto slično, doduše na drugoj putanji), ali jeste rešenje misterije za VMware.

Obriši slobodno ceo .MobileBackups folder.

Jesi ovo radio kao admin?

Čudi me kako ne može da odgonetne šta je hidden space.

Ili uključi da vidiš skrivene fajlove u Finderu ili koristi sudo rm -rf komandu da pobrišeš te velike fajlove i folker... Opcija sa Finder om je lakša i brža. Posle toga isprazni Trash i miran si.

Radio sam kao admin, sada ću da pokušam ovo za hidden...

Edit: Uključio sam skrivene fajlove ali nije pomoglo. Došao sam do ovde:

Poslednja izmena od urednika:
Da li je moguce u Safariju trajno zumirati sve web stranice, kao sto moze u Chrome-u? Ovo mi je potrebno jer bez naocara ne mogu da citam u normalnoj velicini jer samo corav :)

Kako da namestim da mi se LightShot aplikacija aotostartuje sa OS Xom?

Možeš desni klik na njenu ikonicu, pa da odabereš da se pali sa sistemom.

Ali, što ti je ona potrebna pored sistemskog screenshot mehanizma?
Cmd+Shift+4 za screenshot dela ekrana koji selektuješ, pa još kad pritisneš Space, možeš da hvataš screenshot samo prozora kojeg izabereš.

Za sistemski znam ali treba da ukrstim 2+više prstiju da odradim ono što ovamo radim jednim :)

Problem je sigurno to što je pravljen za Word u Wordu i ni za šta drugo. Eventualno pogledaj da li će ga OpenOffice otvarati kako treba, mada, ako ti u Word radi, onda Word i koristi. Ako ništa, ne rizikuješ da ga ti dobro vidiš, ali onda neko na drugom kraju vidi neku papazjaniju kad ga primi popunjenog.

OO otvara normalno.

Sada imam 3 word-a :)

Hvala!

screen-shot-2014-04-29-a.png

Problem je sigurno to što je pravljen za Word u Wordu i ni za šta drugo.
Opšta nekultura forsirati nekoga da MORA da ima licencni SW da bi koristio nešto što svima javno treba biti dostupno. Na žalost, samo jedan od gomile slučajeva gde se forsira Windows, MS Office i što-šta licencnog SW. Redovno imam ovakvih problema.

Očigledno ne forsiraju, jer OOo otvara isti normalno.

Da li neko zna koja je prečica za @ kada se koristi srpska latinica na mac? ili gde može da se vidi mapiranje tastature?

Vrh Dno