Šta je novo?

Mac 6000/100

necastivi

Slavan
Učlanjen(a)
08.12.2005
Poena
304
Ljudi zna li neko kakav je ovo racunar, znam samo da je star, vredi li to cemu i mogu li gde da pogledam kako on izgleda
Unapred hvala:cigar:

Pa jel to PowerMac 603? :) mozes da igras Duke Nukem 3D na njemu bolje nego na 486 DX4/133MHz.

hm... sad bash gledam: Apple je imao 6100 model a Motorola (koja je u to vreme pravila Mac klonove) imala je StarMax 6000. Jel to Apple-ov ili Motorolin model Mac-a?

generalno to je komp iz ~1994. u to vreme je bio MacOS 7.x ili 8.x aktuelan a sta mozes da radis na kompu starom 12 godina ... zavisi od tebe :)

Prematoro je to za bilo sta osim za izlozbeni exponat.

trebalo bi da je ppc 601 na 100mhz mozes da stavis operativni sistem od 7.5.3 - 8.6 ima dosta , ako si ljubitelj alternative i "starine" fino ces se zabavljati , i cuditi kao je PC uspeo da nadvlada pored toliko slabosti ... (svet je ipak okrenut naopacke :p )

@macman ima toliko stvari koje su bile bolje od PCja: kad bolje pogledash PC je bukvalno smeceL od x86 procesora koji su bili inferiorni u poredjenju sa MC68K, pa to operativnog sistema... svega :( ali ***, svet je defacto okrenut naglavacke :p zao mi je samo sto se ne pamti ko je bio prvi i ko je bio pionir; ko je rulao :D

@macman ima toliko stvari koje su bile bolje od PCja: kad bolje pogledash PC je bukvalno smeceL od x86 procesora koji su bili inferiorni u poredjenju sa MC68K, pa to operativnog sistema... svega :( ali ***, svet je defacto okrenut naglavacke :p zao mi je samo sto se ne pamti ko je bio prvi i ko je bio pionir; ko je rulao :D

68k koji se pojavio 1979. godine je posedovao 32-bitni intidzer, sto je bilo stvarno fenomenalno za ono vreme. 32-bitno adresiranje, flat organizaciju memorije, itd... ostale stvari i da ne spominjem.

Uvek sam se pitao kako je smece od Intela x86 i slicnih klonova uspelo da okupira toliko trziste. Navodno prica se da je 1980-81. kada je IBM stvarao PC kantu, Motorola jednostavno nije mogla da isporuci vece kolicine ovih procesora. Druga stvar je i to sto je 8088 bio strukturalno kompatibilan sa starijim 8-bitnim 8080 procesorom, sto nije bio slucaj sa MC68000 vs 6800, pa je razvoj PC-DOS-a u neku ruku predstavljao manji trosak. Tu dolazimo do kljucne stvari, a to je da MC68000 u to vreme sigurno nije bio procesor za mase. Proslo je ono sto je jeftinije i naravno, losije, tuzno ali je tako. :( U to vreme je bilo bitno napraviti personalni racunar, nebitno kakav, nije bilo konkurencije na tom polju.

Za sve su krivi IBM, M$ i Intel. :d

ajd jos malo da se nadovezem na tvoju pricu:

Chuck Peddle je i napustio Motorolu jer je hteo da napravi "procesor za mase". Posto je Motorola odbila njegovu ideju on je, sa nekolicinom inzenjera, presao u MOS Technologies gde su napravili cuvenu seriju 6501 CPU koja je defakto bila daleko uspesniji nego Motorolina 6800.
U sustini da veliki IBM tad nije izabrao Intelov 8088 i da nije angazovao Microsoft da iskopira (ukrade) CP/M pitanje je da li bi danas ove dve firme uopste postojale...

Poslednja izmena:
IBM nije angazovao M$ nego se M$ uvalio IBMu ponudivsi nesto sto u tom trenutku nije imao :D
a onda je otqpio za male pare DOS i..dalje znate
IBM bi danas sgiruno postojao da je bilo drugacije

eh, Mac-ovi, Mac-ovi..koliko li su kostali onda kad se pojavio PC?

mislim da sam cak koristio Mac koji je tema..ql Mac, nema sta

a ovako ne postoji (IBM) :p zezam se, znam sta si hteo da kazes...

M$ je otkupio QDOS i uvalio ga IBMu ali i pre toga je IBM hteo da kupio CP/M za svoj PS tako da je na kraju i dobio ono sto je trazio (samo malo losije: QDOS je bio osakacena kopija CP/M-a) :D ...i na kraju su to uvalili svima nama... :d

ja sam igra DukeNukem 3D na tom Mac-u :d

ne ne ne
M$ je prvo uvalio IBMu pa onda otqpio :D
to je jedna od najjacih legalnih prevara
osim ako ne lazu u "Pirates of Silicon Valey"

zar nije IBM raspisao konkurs za operativni sistem i microsoft se ponudio sa resenjem....

moram da dodam jednu jereticku primedbu, da je taj Apple i Motorola uspeli da se prosire i potisnu kantu od PC, mi bi sad imali jednu drugu pricu, i pri tom bi verovatno max 10% ljudi sa ovog foruma imalo komp kod sebe kuci(da ne kazem da bi bilo 10 puta manje ljudi na forumu)
a motorola sta god je radila,(uglavnom) nije bilo bas dobro.
da nije bilo IBM-a i da je pera otisao u policiju....

da ne zaboravim da verovatno ne bi ni bilo unix/linux-a (a sve je to omogucio MS sa njihovim supljikavim ali korisnim OS-om:) )

Primedba je pored jereticke i jos ponesto (^@%$##!!@), Intel, M$ i x86 su uspesno ubili gomilu procesora sa mnogo naprednijom arhitekturom i godinamama drzali monopol (i jos uvek drze). Unix je razvijan mnogo pre x86 procesora, a bez problema je portovan i na druge platforme - Motorolu npr. (Amiga 3000UX je dolazila sa UNIX-om instaliranim).

Znam da sam otisao u OT, ali ne dozvoljavam ovakve lame-senzacionalisticke izjave koje sezu unazad do Pentijuma cetr'....

moram da dodam jednu jereticku primedbu, da je taj Apple i Motorola uspeli da se prosire i potisnu kantu od PC, mi bi sad imali jednu drugu pricu, i pri tom bi verovatno max 10% ljudi sa ovog foruma imalo komp kod sebe kuci(da ne kazem da bi bilo 10 puta manje ljudi na forumu)
a motorola sta god je radila,(uglavnom) nije bilo bas dobro.
da nije bilo IBM-a i da je pera otisao u policiju....

da ne zaboravim da verovatno ne bi ni bilo unix/linux-a (a sve je to omogucio MS sa njihovim supljikavim ali korisnim OS-om:) )

Otkud znaš da možda ne bi bilo 10 puta više ljudi sa kompjuterima?
Seti se samo vizionarskih izjava Bil Gejtsa 1984: "640kb je dovoljno bilo kome" i 1993. : "Mislim da internet neće imati neki veći značaj u budućnosti"
O izjavama čelnika rukovodstva IBM-a iz 50-ih godina da u svetu postoji tržište za 5-6 računara, da i ne govorimo... :wall:
Eto takvi ljudi su "zaslužni" za ovo sve.
Think again...

evo ga! @banzaiii ako citas ovu poruku pogledaj sta je solomonbg napisao (#14) - na to sam mislio... "a sve je to omogucio MS sa njihovim supljikavim ali korisnim OS-om"!

Pirate Silicijumske Doline nikako da pogledam. U novom BUGu ili VIDIju ima intervju sa Steve Vozniakom koji kaze da je prilicno zadovoljan kako su stvari prikazane u filmu... ali kako bilo:
po tarotu (salim se :)) - po onome sto sam citao po netu/novinama IBM je planirao da koristi CP/M (Digital Research Inc.) za svoj PC, sto ne cudi jer je CP/M tada bio najzastupljeniji "kucni" OS. Za njega su vec postojale aplikacije (izmedju ostalog WordStar, dBase...) zato je IBM i bio zainteresovan za njega. IBM je Gary Kildall (autoru CP/M) ponudio 250.000$ fixno za koriscenje CP/M-a, dakle bez ikakvih kasijih premija na osnovu ostavarene prodaje IBM/PC masina...

da dalje ne bih duzio: http://en.wikipedia.org/wiki/QDOS - ima sve lepo u detalje. Ukratko:

- Tim Paterson je napravio QDOS (Quick and Dirty Operating System - ime mu sve kaze :D) po uzoru na CP/M (API i komande) kako bi programi sa CP/M mogli lako da se prebace na QDOS

- IBM angazovao M$ da obezbedi licencu za QDOS

- M$ od Tima otkupljuje QDOS za 50.000$

- M$ licencira QDOS (promenio mu ime u PC-DOS; kasnije u MS-DOS) IBMu

i mi narednih 20 godina koristimo nesto sto lici na OS :( zaboravimo na sve sto je UNIX postavio deceniju pre CP/M: multiuser, multitasking, network, security, sve je fajl... da bi se pocetkom 90tih pojavio Linux, Apple 2001 sa Mac OS X baziranim na UNIXu... ili M$ WinNT :( (hint: M$ angazovao VMS programere da mu naprave OS... c c c )

i tako... ziveo :vomit: Microsoft! tri puta ura sto je uveo racunar u svaku kucu !

Commodore, Sinclair, Atari... su uveli racunar u svaku kucu! da cujem: koliko Vas je imalo kao prvi racunar IBM/PC?? :)

Poslednja izmena:
evo ga! @banzaiii ako citas ovu poruku pogledaj sta je solomonbg napisao (#14) - na to sam mislio... "a sve je to omogucio MS sa njihovim supljikavim ali korisnim OS-om"!
Znam, znam. ;)
(hint: M$ angazovao VMS programere da mu naprave OS... c c c )
Ovo im je jedna od retkih pametnih stvari koje su uradili. Skapirali su da nemaju pojma, i platili prave majstore da odrade posao. Zamisli šta bi ispalo da su ga sami pravili. :d

Windows ME ?

Pirate Silicijumske Doline nikako da pogledam. U novom BUGu ili VIDIju ima intervju sa Steve Vozniakom koji kaze da je prilicno zadovoljan kako su stvari prikazane u filmu... ali kako bilo:
po tarotu (salim se :)) - po onome sto sam citao po netu/novinama IBM je planirao da koristi CP/M (Digital Research Inc.) za svoj PC, sto ne cudi jer je CP/M tada bio najzastupljeniji "kucni" OS. Za njega su vec postojale aplikacije (izmedju ostalog WordStar, dBase...) zato je IBM i bio zainteresovan za njega. IBM je Gary Kildall (autoru CP/M) ponudio 250.000$ fixno za koriscenje CP/M-a, dakle bez ikakvih kasijih premija na osnovu ostavarene prodaje IBM/PC masina...

da dalje ne bih duzio: http://en.wikipedia.org/wiki/QDOS - ima sve lepo u detalje. Ukratko:

- Tim Paterson je napravio QDOS (Quick and Dirty Operating System - ime mu sve kaze :D) po uzoru na CP/M (API i komande) kako bi programi sa CP/M mogli lako da se prebace na QDOS

- IBM angazovao M$ da obezbedi licencu za QDOS

- M$ od Tima otkupljuje QDOS za 50.000$

- M$ licencira QDOS (promenio mu ime u PC-DOS; kasnije u MS-DOS) IBMu

i mi narednih 20 godina koristimo nesto sto lici na OS :( zaboravimo na sve sto je UNIX postavio deceniju pre CP/M: multiuser, multitasking, network, security, sve je fajl... da bi se pocetkom 90tih pojavio Linux, Apple 2001 sa Mac OS X baziranim na UNIXu... ili M$ WinNT :( (hint: M$ angazovao VMS programere da mu naprave OS... c c c )

i tako... ziveo :vomit: Microsoft! tri puta ura sto je uveo racunar u svaku kucu !

Commodore, Sinclair, Atari... su uveli racunar u svaku kucu! da cujem: koliko Vas je imalo kao prvi racunar IBM/PC?? :)

C64 - 1984
Amiga 500 - 1989
Amiga 1200 - 1993
Amiga 4000 - 1994
PC - 1995 :wall:

ma ljudi sami su krivi .(sto su propali)... motorola kao firma je kriva .... nikad nije mogao da isporuci koliko je potrebno ... commodore zato sto je spavao na slavi ... atari sto je bio preskup ... macintosh = "samo za elitu" i sto je trcala pred rudu ... u stvari niko od njih nije gledao dugorocno , nego ugrabi lovu i bezi ...

ovde, mozda gresim ,vecini je prvi komp P(r)C .... meni c116:p

ma ljudi sami su krivi .(sto su propali)... motorola kao firma je kriva .... nikad nije mogao da isporuci koliko je potrebno ... commodore zato sto je spavao na slavi ... atari sto je bio preskup ... macintosh = "samo za elitu" i sto je trcala pred rudu ... u stvari niko od njih nije gledao dugorocno , nego ugrabi lovu i bezi ...

ovde, mozda gresim ,vecini je prvi komp P(r)C .... meni c116:p
Pazi, nemoj da te čuju kovacm i još par drugara :crash: :p :d
Da, grešiš što se tiče prvog kompa, ovaj grešiš silno sinko :whip:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=96049
P.S.
Pitanje moderatorima, ako neko čita ovo:
Da li je moguće da se ova anketa produži? Očigledno je neophodno.

Pazi, nemoj da te čuju kovacm i još par drugara :crash: :p :d
Da, grešiš što se tiče prvog kompa, ovaj grešiš silno sinko :whip:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=96049
P.S.
Pitanje moderatorima, ako neko čita ovo:
Da li je moguće da se ova anketa produži? Očigledno je neophodno.

da bilo bi dobro jer licno nisam video anketu :) ,

opet mislim da nisam pogresio u slobodnoj proceni to anketa i dokazuje : 36,24% anketiranih je imao za prvi komp P(r)C [286-386-486, p jen-dva-tri-cetri-pet-sest , ups omaklo mi se :banana: ]

skroz ste otisli na drugu stranu :/

moja poenta je bila: ne koliko je ljudi kao prvi racunar imalo bilo koji PrC vec konkretno IBM/PC (XT ili AT) a koliko C64, Spectrum... samo sam hteo da kazem da PrC nije uveo racunare u kucu, to su uradili Commodore, Sinclair, Atari... a da njih nije bilo PC bi jos sporije usao u svaku kucu (sa cenom od 5000$ :D) - C64 je kosta 200$ ...

da bilo bi dobro jer licno nisam video anketu :) ,

opet mislim da nisam pogresio u slobodnoj proceni to anketa i dokazuje : 36,24% anketiranih je imao za prvi komp P(r)C [286-386-486, p jen-dva-tri-cetri-pet-sest , ups omaklo mi se :banana: ]
Uf, već sam se poplašio da ne umem da računam :d
Elem, saberi one koji su imali
Amstrad-Schneider (CPC 464, 664, 6128) 15 3,44%
Comodore C64-128 153 35,09%
ZX Spectrum 65 14,91%
Amiga 500-1200 7 1,61%
Atari 1040 i sl. 7 1,61%
Galaksija 5 1,15%
Tim 011 1 0,23%
Oric Nova
to jest ne prc, pa vidi šta ispada, ili sam ja previše omatorio :eyebrows:

Evo kovacm me pretekao :D

Ali u ovoj anketi nigde nema Apple-a ? :D (ima samo 'nista od navedenog')

Najveci nedostatak ankete je sto uz prvi racunar treba navesti i godiste, tesko da 'post-olimpijske' generacije mogu da imaju bilo sta osim PrC-a kao prvi racunar... :(

Poslednja izmena:
slazem se u potpunosti :) odosmo mi 100% off topik :)
mada sam i bio nedorecan ...u sabiranju baba i zaba ...u ove koje sam nabrao isao je isti os ... ms dos , win 3,1x , iste aplikacije iste igre .....tako da je to za mene sve to isto bilo 286 ili 486 p1,2,3 ..... :p

Moze da misli ko sta hoce ali istorija je ta koja kaze da su kucni racunari bili commodore ,sinclair,atari,amstard sa kasnijim napretkom u vidu amiga i atariST kompjutera (znaci opet su comodore i atari bili nosioci revolucije). Tih godina se ibm pc retko nalazio po kucama i bio je preskupa kupovina za kucno koriscenje buduci da su ostali racunari nudili sliku u boji,dobar zvuk po daleko povoljnijoj ceni cak i kada se monitor uracuna u kombinaciju a da ne pominjemo mogucnost povezivanja na color tv sto je radikalno obaralo cenu u startu.Secam se da je ADlib kompatibilna zvucna karta 90. godine kostala skoro koliko i cela amiga 500 a donosila je osmobitni mono zvuk za razliku od amiginog stereo ,a da ne pominjemo graficke kartice i njihove cene (CGA,EGA,VGA) kao i to da je svaka zahtevala drugaciji monitor.Ne treba pominjati da su se amiga 500 i atariST uspesno nosili sa 286 PC racunarima iako su ovi imali kao brze procesore (poslednji primerci 286 su radili na 25MHz mada su najcesci bili oni na 16) a jadna motorola 68000 u atarijuST i amigi radila isti posao.
Cast da se nose sa 386 racunarima je pripala motorolama 020 ,030 ,040 koji su kucali u atari falconu i amigama serije 1200,3000,4000. Poslednji motorolin procesor iz serije 68k je bio 060 i stvarno je bas odskakao od 040 valjda mu zato i nisu dali broj 050.Nakon ovoga procesora motorola u saradnji sa IBM i apleom pokrece seriju ppc procesora.
Sa druge strane prvo pomenuti aplle u ovoj temi nije ni imao za cilj kucne korisnike oni su ciljali biznis korisnike gde cena nije bila toliko presudna koliko lakoca upravljanja aplikacijama.Realno gledano zahvaljujuci njima se i doslo do windows os-eva posto su svi ostali poceli da primenjuju njihova resenja (amigin workbench i atarijev tos).
Aplle je oduvek bio inovator na polju racunara i zato hvala im.
Da ne bude kako su oni sve izmislili i oni su ideju prekopirali ali sam zaboravio od koga.

Secam se da je ADlib kompatibilna zvucna karta 90. godine kostala skoro koliko i cela amiga 500 a donosila je osmobitni mono zvuk za razliku od amiginog stereo
štaviše, to je bio samo fm sintetizator, za razliku od amigina 4 8-bitna pcm kanala

Poslednji motorolin procesor iz serije 68k je bio 060 i stvarno je bas odskakao od 040 valjda mu zato i nisu dali broj 050.
Motorola je obeležavala generacije procesora 680x0 tako da ako je x bio paran broj, onda je ta generacija bila nešto sasvim novo. neparni brojevi su dodavali samo neke sitnije prepravke. zato nije bilo 68050.

Aplle je oduvek bio inovator na polju racunara i zato hvala im. Da ne bude kako su oni sve izmislili i oni su ideju prekopirali ali sam zaboravio od koga.
Ne treba toliko glorifikovati apple. I oni su se nakrali... naročito od xeroxa :smash:
Obavezno "štivo" za posetioce retro foruma bi trebalo da je film Pirati silicijumske doline.
http://www.imdb.com/title/tt0168122/
http://en.wikipedia.org/wiki/Pirates_of_the_Silicon_Valley

Vrh Dno