@macman ima toliko stvari koje su bile bolje od PCja: kad bolje pogledash PC je bukvalno smeceL od x86 procesora koji su bili inferiorni u poredjenju sa MC68K, pa to operativnog sistema... svegaali ***, svet je defacto okrenut naglavacke
zao mi je samo sto se ne pamti ko je bio prvi i ko je bio pionir; ko je rulao
![]()
moram da dodam jednu jereticku primedbu, da je taj Apple i Motorola uspeli da se prosire i potisnu kantu od PC, mi bi sad imali jednu drugu pricu, i pri tom bi verovatno max 10% ljudi sa ovog foruma imalo komp kod sebe kuci(da ne kazem da bi bilo 10 puta manje ljudi na forumu)
a motorola sta god je radila,(uglavnom) nije bilo bas dobro.
da nije bilo IBM-a i da je pera otisao u policiju....
da ne zaboravim da verovatno ne bi ni bilo unix/linux-a (a sve je to omogucio MS sa njihovim supljikavim ali korisnim OS-om)
Znam, znam.evo ga! @banzaiii ako citas ovu poruku pogledaj sta je solomonbg napisao (#14) - na to sam mislio... "a sve je to omogucio MS sa njihovim supljikavim ali korisnim OS-om"!
Ovo im je jedna od retkih pametnih stvari koje su uradili. Skapirali su da nemaju pojma, i platili prave majstore da odrade posao. Zamisli šta bi ispalo da su ga sami pravili. :d(hint: M$ angazovao VMS programere da mu naprave OS... c c c )
evo ga! @banzaiii ako citas ovu poruku pogledaj sta je solomonbg napisao (#14) - na to sam mislio... "a sve je to omogucio MS sa njihovim supljikavim ali korisnim OS-om"!
Pirate Silicijumske Doline nikako da pogledam. U novom BUGu ili VIDIju ima intervju sa Steve Vozniakom koji kaze da je prilicno zadovoljan kako su stvari prikazane u filmu... ali kako bilo:
po tarotu (salim se) - po onome sto sam citao po netu/novinama IBM je planirao da koristi CP/M (Digital Research Inc.) za svoj PC, sto ne cudi jer je CP/M tada bio najzastupljeniji "kucni" OS. Za njega su vec postojale aplikacije (izmedju ostalog WordStar, dBase...) zato je IBM i bio zainteresovan za njega. IBM je Gary Kildall (autoru CP/M) ponudio 250.000$ fixno za koriscenje CP/M-a, dakle bez ikakvih kasijih premija na osnovu ostavarene prodaje IBM/PC masina...
da dalje ne bih duzio: http://en.wikipedia.org/wiki/QDOS - ima sve lepo u detalje. Ukratko:
- Tim Paterson je napravio QDOS (Quick and Dirty Operating System - ime mu sve kaze) po uzoru na CP/M (API i komande) kako bi programi sa CP/M mogli lako da se prebace na QDOS
- IBM angazovao M$ da obezbedi licencu za QDOS
- M$ od Tima otkupljuje QDOS za 50.000$
- M$ licencira QDOS (promenio mu ime u PC-DOS; kasnije u MS-DOS) IBMu
i mi narednih 20 godina koristimo nesto sto lici na OSzaboravimo na sve sto je UNIX postavio deceniju pre CP/M: multiuser, multitasking, network, security, sve je fajl... da bi se pocetkom 90tih pojavio Linux, Apple 2001 sa Mac OS X baziranim na UNIXu... ili M$ WinNT
(hint: M$ angazovao VMS programere da mu naprave OS... c c c )
i tako... ziveo :vomit: Microsoft! tri puta ura sto je uveo racunar u svaku kucu !
Commodore, Sinclair, Atari... su uveli racunar u svaku kucu! da cujem: koliko Vas je imalo kao prvi racunar IBM/PC??![]()
Pazi, nemoj da te čuju kovacm i još par drugara :crash:ma ljudi sami su krivi .(sto su propali)... motorola kao firma je kriva .... nikad nije mogao da isporuci koliko je potrebno ... commodore zato sto je spavao na slavi ... atari sto je bio preskup ... macintosh = "samo za elitu" i sto je trcala pred rudu ... u stvari niko od njih nije gledao dugorocno , nego ugrabi lovu i bezi ...
ovde, mozda gresim ,vecini je prvi komp P(r)C .... meni c116![]()
Pazi, nemoj da te čuju kovacm i još par drugara :crash::d
Da, grešiš što se tiče prvog kompa, ovaj grešiš silno sinko :whip:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=96049
P.S.
Pitanje moderatorima, ako neko čita ovo:
Da li je moguće da se ova anketa produži? Očigledno je neophodno.
Uf, već sam se poplašio da ne umem da računam :dda bilo bi dobro jer licno nisam video anketu,
opet mislim da nisam pogresio u slobodnoj proceni to anketa i dokazuje : 36,24% anketiranih je imao za prvi komp P(r)C [286-386-486, p jen-dva-tri-cetri-pet-sest , ups omaklo mi se :banana: ]
štaviše, to je bio samo fm sintetizator, za razliku od amigina 4 8-bitna pcm kanalaSecam se da je ADlib kompatibilna zvucna karta 90. godine kostala skoro koliko i cela amiga 500 a donosila je osmobitni mono zvuk za razliku od amiginog stereo
Motorola je obeležavala generacije procesora 680x0 tako da ako je x bio paran broj, onda je ta generacija bila nešto sasvim novo. neparni brojevi su dodavali samo neke sitnije prepravke. zato nije bilo 68050.Poslednji motorolin procesor iz serije 68k je bio 060 i stvarno je bas odskakao od 040 valjda mu zato i nisu dali broj 050.
Ne treba toliko glorifikovati apple. I oni su se nakrali... naročito od xeroxa :smash:Aplle je oduvek bio inovator na polju racunara i zato hvala im. Da ne bude kako su oni sve izmislili i oni su ideju prekopirali ali sam zaboravio od koga.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari