Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

A ja da dopunim, kada mi je već rasturena mašina na sred sobe drugim povodom.

Ovako izgleda to što opisuje kolega @maxy

Prilozi

• pogled sa strane.jpg
    pogled sa strane.jpg
    163.9 KB · Pregleda: 200
Koliko je ovo u parama, za struju? Skoro sve je u nižoj tarifi, ali smo odavno izvan zelene.

Prilozi

• viber_image_2025-04-05_22-48-50-272.jpg
    viber_image_2025-04-05_22-48-50-272.jpg
    63.5 KB · Pregleda: 137
Nemam pojma ali evo moje statistike...

Prilozi

• Screenshot_20250405_235333_com_bshg_homeconnect_android_release_BottomNavigationAc.jpg
    Screenshot_20250405_235333_com_bshg_homeconnect_android_release_BottomNavigationAc.jpg
    67.1 KB · Pregleda: 126
Hvala. Džaba :)
Inače je u pitanju Bosch samostojeća series 6 SMS6ECI15E, odlična je.

Pozdrav. Potrebna mi je pomoc pri izboru masine,imala sam Beko,ali sam se razocarala,jako je lose prala i vratila sam je.
Potrebna mi je ugradna,60cm,14 kompleta,do nekih 70000 din.
Ne znam da li gresim,ali mi se cini da Electrolux i whirpool najmanje negativnih ocena ima.
Molim vas prosledite mi koji je model po vama dobar.
Izvinite, a koju masinu Beko ste imali, ako mozete da napisete? Mi smo gledali model Beko BDIN 38550 C, svidjaju nam se karakteristike, i deluje da je za taj novac best buy, ali dzaba niza cena ako na kraju ne opere lepo 😕

Beko ima vrlo pozitivne ocene, prijatelj ih ima bar 15 u familiji i sve su odlicne. Doduse moja i nije bas nesto, ima glupe neke glitcheve i desava se da opere nesto zagorelo a ne opere tipa spanac ili tako neku glupost nalepljenu koja se da samo mlazom vode u sudoperi isprati (u istoj turi). Savet, ne uzimati Cornerintense modele, iako odlicno pere ćoškove zato su morali da žrtvuju srednji deo korpe što je očajno, jer ni u jednom momentu se sredina ne pere baš najbolje. Uglavnom, moja je koristena svega 30ak puta, prvih par puta je prala okej posle samo iznenadjenja sta ce izaci neoprano. I opet, ne desava se uvek, nekada opere savrseno a nekad me bas razocara.

Za te novce uzmi neku Bosch Serie 4, ili 6 ako ti budzet dozvoljava, veruj mi, bices mnogo zadovoljniji.

Treba razmotriti Bosch series 4 ili 6. Po mogucnosti da je Made in Germany. Kako mi je receno uredjaji proizvedeni u DE su kvalitetniji od onih pravljenih u Poljskoj.

Ali ranije su u DE pravili samo one iz premium segmenta dok su ovi iz nižih klasa pravljeni van DE.
Ne znam jel to i dalje tako naročito što ove sadašnje iz premium segmenta nisu onog kvaliteta kao što su bile pređašnje...

I naravno da nema plastično dno...

Ima modela iz serije 4 koje su made in Germany. Ovaj model je kod mene: SMV46NX01E, kupljen pre 5 god. 10 puta nedeljno pere i nemam zamerki. Sudje pere odlicno. A kupio sam i za kucu series 6 nedavno, skuplja je bila nekih 25% i ne vidim nikakve razlike u pranju i kvalitetu, osim sto ima funkciju za bolje susenje, koju slabo koristimo.
Sa gorenje sudo masinom sam pre Bosha imao lose iskustvo. Bukvalno se potrefilo da 2 nedelje nakon isteka garancije crkne elektronika, koja je bila preskupa za popravku. A masina je bila neki premijum model sa otvaranjem vrata, skuplje sam je od bosha platio.

Ima nekih modela iz serije 4 sa metalnim dno. Ova moja ima metalno i made in germany je. SMV46NX01E

Kupio sam beko masinu za pranje nakon voxa. Stavio sam pametnu utičnicu jer me zanimala potrosnja struje po ciklusu. Prethodna vox program čaša na 60 stepeni 0.88kw a beko 0.86,program na 40 stepeni vox 0.45kw a beko iznenadjujucih 0.75kw i iskreno jako sam se razočarao u taj program koji se i najčešće koristi.

Koliko se to razlikuje od specifikacija, ako su ih naveli u uputstvu?

Nisam gledao ali očekivao sam razliku do 100w po ciklusu za isti program. Neverovatno da je ista potrosnja struje za program od 35 i 60 stepeni na beko, sve više mislim da nisu dobro uradili program. Sama logika govori da nije isto zagrejati vodu na 35 i 60 stepeni. Na tom programu od 35 stepeni izlaze vreli sudovi i tanjiri čak mislim da su ta 2 programa ista.

U specifikaciji bi trebalo da piše i temperatura vode prilikom ispiranja. Može da bude ista na oba programa, te zato izlaze vrući sudovi.
Primer u prilogu.

Prilozi

• Temp vode.jpg
    Temp vode.jpg
    219.4 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
Može li predlog za sudomašinu od 50 do 60k?

Do sada sam naleteo na:

Bosch SMS4HVI33E
Bosch SMS4HVW33E
Electrolux ESA47200SX

Ili nešto drugo?

Kupio sam beko masinu za pranje nakon voxa. Stavio sam pametnu utičnicu jer me zanimala potrosnja struje po ciklusu. Prethodna vox program čaša na 60 stepeni 0.88kw a beko 0.86,program na 40 stepeni vox 0.45kw a beko iznenadjujucih 0.75kw i iskreno jako sam se razočarao u taj program koji se i najčešće koristi.
Kao sto rece desp, moguce je da vox nije imala topla ispiranja dok beko greje vodu i na ispiranjima sto pospesuje efekat ispiranja i susenja. Beko na skoro svim programima radi zavrsno ispiranje od 70c

Evo i slike programa, ne piše dal greje vodu na ispiranju mada bi to lako mogao proveriti po potrosnji struje kad radi ispiranje.

Prilozi

• IMG_20250422_221127.jpg
    IMG_20250422_221127.jpg
    102.8 KB · Pregleda: 45
I zbog 5god garancije

Zeleo bih da cujem iskustva novopecenih korisnika sudomašina, kao i starih dugogodisnjih korisnika, da li vam ovo ima smisla?

Elem, imam Beko DSN28521X, pisao sam ranije, prilicno lose pere i ne daje uvek iste rezultate. Nekada opere nesto zagorelo i speceno, a nekada nije u stanju serpu od supe da opere (koja se ispere pod mlazom vode u sudoperi). Auto 45-65 program koristi premalo vode te nikada ne opere i ne ispere escajg kako treba. Masina se koristi svega par puta godisnje, najvise kada su neke proslave i rođendani.

Meni drugar koji ima 15 beko sudomasina u porodici, zna ih u dusu, kaze da je problem u tome sto je ne koristimo cesto, i da zato lose pere, te da bi smo je trebali koristiti svakodnevno u periodu od mesec dana sa prilicno zaprljanim sudjem i to na duzim programima te da cemo onda primetiti razliku u pranju i da ce prati sve okej.
—- Meni to apsolutno nema logike, jer to je kao da se neko požali da mu nova veš mašina pere loše, a onda ja dodjem i kažem da treba mesec dana da pere samo usr*ne gaće na 95 i da će onda da pere dobro. Suludo, zar ne?

Osim toga, Mislim da moja masina ima neki problem, a to sam tek sada primetio. Nakon zadnje ture sudja, gde izmedju ostalog nije bila u stanju da opere šerpu od supe, otvorio sam filter i video da je ostavila poprilicnu kolicinu masne i mutne vode u koritu filtera. Mislim da to nije normalno pogotovo posle 2 ispiranja na visokoj temperaturi. Osim toga, pumpa nekada sporije vrti, a nekada brze, na istom programu, bez ikakvog razloga, te je nekada pritisak drasticno manji a zna i da bude neuravnotezen. (Drugar kaze da je to okej i da to njegove rade).

Ja nikada do sada nisam čuo za onakav savet što se tiče mesec dana korištenja, svako ko je kupio ovde na forumu novu mašinu svi su bili zadovoljni i niko se nije zalio na ove stvari. Osim toga, svaka tura koja ima rostfrei posudje, mora da bude umrljano flekama od vode. Sve je okej podeseno, sjaj i so..

Probane su tablete Finish Quantum, Finish Powerball Lemon, Fairy Platinum, Somat trenutno, i sa svim tabletama se isto ponasa.

Prilozi

• 529034C0-BA20-4335-B04A-534E0EDC4909.jpeg
    529034C0-BA20-4335-B04A-534E0EDC4909.jpeg
    106.4 KB · Pregleda: 33
  • BA7DC339-D839-493E-BD05-886EDFE8734A.jpeg
    BA7DC339-D839-493E-BD05-886EDFE8734A.jpeg
    248 KB · Pregleda: 36
  • 37C4BAA4-8B7E-473A-B39D-C394DB6CA357.jpeg
    37C4BAA4-8B7E-473A-B39D-C394DB6CA357.jpeg
    83.3 KB · Pregleda: 47
I ja imam beko obicnu, manuelnu i isto mi se desava sa serpom od 10l koja je duboka te mislim da mlaznice nemaju jak pritisak kako bi oprale dno serpe. Sa serpom od 5l nemam taj problem. Prao sam i sa tabletom i sa praškom i isto bele fleke kao kod tebe na slici

I ja imam beko obicnu, manuelnu i isto mi se desava sa serpom od 10l koja je duboka te mislim da mlaznice nemaju jak pritisak kako bi oprale dno serpe. Sa serpom od 5l nemam taj problem. Prao sam i sa tabletom i sa praškom i isto bele fleke kao kod tebe na slici
Koliko je dugo imas? Jel’ je koristite redovno?

3-4 meseca otprilike i svakodnevno se koristi, nekad i 2 puta dnevno jer je slim verzija. ono sto me nervira u odnosu na prethodnu vox je što na najkraći program od 40 stepeni troši maltene duplo više struje u odnosu na vox, 0.7kw naspram 0,4kw koliko je vox trošila

3-4 meseca otprilike i svakodnevno se koristi, nekad i 2 puta dnevno jer je slim verzija. ono sto me nervira u odnosu na prethodnu vox je što na najkraći program od 40 stepeni troši maltene duplo više struje u odnosu na vox, 0.7kw naspram 0,4kw koliko je vox trošila
Ako se ne varam, ta razlika u potrošnji struje dolazi zbog toga što Beko svaki program završava sa 70 stepeni, radi ispiranja suđa a samim tim je potrebno vodu zagrijati do navedene temperature.

Zeleo bih da cujem iskustva novopecenih korisnika sudomašina, kao i starih dugogodisnjih korisnika, da li vam ovo ima smisla?

Elem, imam Beko DSN28521X, pisao sam ranije, prilicno lose pere i ne daje uvek iste rezultate. Nekada opere nesto zagorelo i speceno, a nekada nije u stanju serpu od supe da opere (koja se ispere pod mlazom vode u sudoperi). Auto 45-65 program koristi premalo vode te nikada ne opere i ne ispere escajg kako treba. Masina se koristi svega par puta godisnje, najvise kada su neke proslave i rođendani.

Meni drugar koji ima 15 beko sudomasina u porodici, zna ih u dusu, kaze da je problem u tome sto je ne koristimo cesto, i da zato lose pere, te da bi smo je trebali koristiti svakodnevno u periodu od mesec dana sa prilicno zaprljanim sudjem i to na duzim programima te da cemo onda primetiti razliku u pranju i da ce prati sve okej.
—- Meni to apsolutno nema logike, jer to je kao da se neko požali da mu nova veš mašina pere loše, a onda ja dodjem i kažem da treba mesec dana da pere samo usr*ne gaće na 95 i da će onda da pere dobro. Suludo, zar ne?

Osim toga, Mislim da moja masina ima neki problem, a to sam tek sada primetio. Nakon zadnje ture sudja, gde izmedju ostalog nije bila u stanju da opere šerpu od supe, otvorio sam filter i video da je ostavila poprilicnu kolicinu masne i mutne vode u koritu filtera. Mislim da to nije normalno pogotovo posle 2 ispiranja na visokoj temperaturi. Osim toga, pumpa nekada sporije vrti, a nekada brze, na istom programu, bez ikakvog razloga, te je nekada pritisak drasticno manji a zna i da bude neuravnotezen. (Drugar kaze da je to okej i da to njegove rade).

Ja nikada do sada nisam čuo za onakav savet što se tiče mesec dana korištenja, svako ko je kupio ovde na forumu novu mašinu svi su bili zadovoljni i niko se nije zalio na ove stvari. Osim toga, svaka tura koja ima rostfrei posudje, mora da bude umrljano flekama od vode. Sve je okej podeseno, sjaj i so..

Probane su tablete Finish Quantum, Finish Powerball Lemon, Fairy Platinum, Somat trenutno, i sa svim tabletama se isto ponasa.
duboke serpe tj lonci isto beko, zna da lose opere pa proepremo rucno, zna da ostavi so, najverovatnije jer nema dovoljak pritisak mlaznica, iako pustim program sa nacrtanim loncem.
Koristimo je od 2020.dusu joj vadimo, prosek 1.5 dnevno masine se pusta.
Nije lepo prala kada su joj otisle gornje mlaznice, jednom bile zapusene drugi put se nisu okretale, tj. jedna se nije okretala.

Nazad
Vrh Dno