Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Izgleda da je staroj mašini došao kraj posle 16 godina. Elektrolux ugradna, 60cm. U poslednje vreme je slabo prala, sad vidim i da suđe bude hladno i mokro posle pranja, znači crkao grejač. Verujem da se ne isplati popravka.
E sad šta uzeti? Nemam neki definisan budžet, uzeo bih nešto što je solidno, ne bih da plaćam nešto previše ako nije potrebno. Razmišljam o Bosch serija 4 ili neki elektrolux, s obzirom da sam ovom bio zadovoljan. Sviđa mi se i varijanta sa tri noža-prskalice, to valjda imaju sve sa dodatnom gornjom korpom ili se varam?
Kontam da bih sam mogao da je ugradim i da su sve istih dimenzija. Samo odšrafim staru, skinem front i zašrafim novu i stavim front. Da li ima neko ko je menjao ugradnu mašinu, da li ima nepredviđenih zezancija?

Ja uzeo/zameno staru elektrolux.. uzeo sam haier xi1c3tb2fb. Drastična razlika. Mašina je stvarno odlična.

Pozdrav. Potrebna mi je pomoc pri izboru masine,imala sam Beko,ali sam se razocarala,jako je lose prala i vratila sam je.
Potrebna mi je ugradna,60cm,14 kompleta,do nekih 70000 din.
Ne znam da li gresim,ali mi se cini da Electrolux i whirpool najmanje negativnih ocena ima.
Molim vas prosledite mi koji je model po vama dobar.

Mi koristimo EEG48300L, ova sto je Aleksa preporucio, je nesto stedljivija i ima program (temperaturu) vise, kao i drzace za case u srednjoj/gornjoj polici.

Ima fioku za pribor. Zadovoljni smo, nemamo neke zamerke.

Mi u 99% slucajeva koristimo eko program (4h), odlozeni start i automatsko otvaranje vrata kada se krene sa susenjem. Moja draga ponekad ispira neko "prljavije" sudje rucno, ja ne (samo uklonim krupne ostatke).

Kada ubacujemo bas zaprljano/zagorelo posudje, onda koristimo EkstraPower program, ali to je bas retko, posto se masina ukljucuje svakodnevno, nebitno koliko je napunjena, eko program odradi posao i na serpama, tepsijama... Naravno ne ocekuj cudo ako prepunis masinu ;)

Sve u svemu je ok. Ali znam da ce mi sledeca masina imati lift mehanizam za fioku sa dna :D

Još bolja varijanta :)

Није само за лењивце, мене неколико пута лепо пресекла леђа док сам вадио и слагао судове јер не обраћам пажњу, не дижем ништа тешко (осим себе дебелог, што заборавим), а положај апсолутно није наиван. Тек кад кврцне сетим се, а тад је касно...

Još bolja varijanta :)

to je to isto, samo u crvenoj izvedni za AEG brend, ne znam da li Zanussi i ostali brendovi pod Electrolux-om imaju tu seriju...
Није само за лењивце, мене неколико пута лепо пресекла леђа док сам вадио и слагао судове јер не обраћам пажњу, не дижем ништа тешко (осим себе дебелог, што заборавим), а положај апсолутно није наиван. Тек кад кврцне сетим се, а тад је касно...
Nisam mislio stvarno da je 100% gimmick, niti da je samo za nas lenjivce, mene recimo jako iritira i kad krenem da vucem, odnosno guram i ono nekako zakaci, ispadne iz koloseka, mozda me cak to i vise izludi nego sto ne mogu da podignem korpu gore :D

@Qiza
Postoji li neki konkretan razlog zasto ukljucujete masinu na eko mod koji toliko dugo traje?
Ja koristim neki quick program koji pere na 60c i traje sat vremena. Uvek je sve perfektno oprano.

Pranje na tom programu traje nekih 2.5h, ostalo je faza sušenja. Nema nekog spec razloga, kao što desp kaže najmanja potrošnja je na tom eko programu i el. energije i vode. Nama retko kada mašina radi tokom dana, tako da nam je totalno nebitno koliko program traje. Ako se pojavi potreba za pranjem tokom dana ima onih 0.5-1-1.5h programa.

Koristimo i ostale programe, ali baš baš retko.

Ok, to je znaci glavni razlog. Za ovaj program mi prilikom odabira iscrta potrosnju vode i struje koje su negde na sredini grafika, znaci nije ni neka prevelika potrosnja. Samo mi je bilo cudno da mi i sudomasina pere nesto 4 sata a ukljucujem je u proseku svaku drugu noc pred spavanje dok se skroz napuni.
Na kraju programa kad sama otvori vrata cujem da duva iznutra da dodatno osusi sudje ali to traje nekih 10-15 min na ovom programu i ugasi se sve.

Ma nije to ništa specijalno veća potrošnja. Meni je mašina priključena na toplu vodu, tako da je još zanemarljivija.

Ova mašine koriste airDry koji ne koristi dodatno el. energiju za sušenje, već samu (prirodnu) cirkulaciju vazduha

Ako pogledaš da će za 5000 ciklusa da uštedi ~0.5kWh i 2l po ciklusu… vidiš da to i nije baš nešto... xD

Nemojte dalje siriti pricu o ustedi i potrosnji, imaju specijalizovane teme za to, za potrebe ove teme razlika dovoljno je informacija o potrosnji u prethodnih nekoliko postova.

Kupujem ugradnu sudo mašinu 45cm. Budžet nekih 430eur. U igri su:

Molim vas, bilo kakav savjet, sugestija, bi puno znacili. 🙏
Danima citam forume, sanjam sudomasine.... 😩
Izbegavaj Whirlpool i Favorit (pogotovo) jer se Whirlpool radi u indesitu, a Favorit je Vestel Turska. Oba za izbegavanje u sirokom krugu. Tu jedino normalno su taj Electrolux i Beko, nesto dosta ovde u zadnje vreme na forumu hvale Electrolux masine da su se dobro pokazale, mada ni ta beko ne bi trebala biti losa.

Pozdrav,

Imam problem sa sudomašinom koji ni majstor ne zna da reši po svemu sudeći. Ako neko ima slično iskustvo, molim da ga podeli sa mnom. 🙂

Naime, imam Vox ugradnu sudomašinu koja u poslednje vreme na programima koji traju 2h izbacuje f2 grešku i to negde pred kraj pranja, čini mi se baš kad treba da izbaci vodu. Filteri su čisti, odvodno crevo, menjali smo razne položaje creva da vidimo da li nije problem u padu ali greška i dalje postoji. Koliko sam zaključila, verovatno je da na tim programima koristi više vode i ne uspe da je izbaci. Čak, i na programu od 50minuta se dešava da bude mnogo više vodu u filteru, skoro pa pun. Takođe, mašina se ne gasi nakon zavšetka pranja, već ostaje upaljen program koji je bio podešen. S obzirom da je mašina u garanciji i da je nemamo ni 2 godine, majstor je pokušavao da reši problem paleći je na najbrži program gde je čas bilo malo vode u filteru, pa onda malo više i smatra da to tako treba. Kvar nije utvrdio, a on je očigledan.

Šta te boli uvo kad je u garanciji,valjda ti je nešto obrazložio za dalje korake...nosi sa sobom itd...

Pozdrav,

Imam problem sa sudomašinom koji ni majstor ne zna da reši po svemu sudeći. Ako neko ima slično iskustvo, molim da ga podeli sa mnom. 🙂

Naime, imam Vox ugradnu sudomašinu koja u poslednje vreme na programima koji traju 2h izbacuje f2 grešku i to negde pred kraj pranja, čini mi se baš kad treba da izbaci vodu. Filteri su čisti, odvodno crevo, menjali smo razne položaje creva da vidimo da li nije problem u padu ali greška i dalje postoji. Koliko sam zaključila, verovatno je da na tim programima koristi više vode i ne uspe da je izbaci. Čak, i na programu od 50minuta se dešava da bude mnogo više vodu u filteru, skoro pa pun. Takođe, mašina se ne gasi nakon zavšetka pranja, već ostaje upaljen program koji je bio podešen. S obzirom da je mašina u garanciji i da je nemamo ni 2 godine, majstor je pokušavao da reši problem paleći je na najbrži program gde je čas bilo malo vode u filteru, pa onda malo više i smatra da to tako treba. Kvar nije utvrdio, a on je očigledan.
Da li ste probali, kad ste micali masinu da je iskljucite iz struje, na nekoliko minuta, zatim kliknete na dugme za otkazivanje programa, pa ponovo pokrenete program? Ako proradi, vjerovatno se masina zamastila, ne bi bilo lose da se opere.

Da li ste probali, kad ste micali masinu da je iskljucite iz struje, na nekoliko minuta, zatim kliknete na dugme za otkazivanje programa, pa ponovo pokrenete program? Ako proradi, vjerovatno se masina zamastila, ne bi bilo lose da se opere.

Za sve ovo vreme koliko traje samo sam jednom to uradila. Javilo se ponovo sada vec ucestalo javljanje greške. Mašinu bas redovno odrzavam i perem, ne bih bas rekla da je do toga.

Pa probajte jos jednom nece da skodi😂. Ako je majstor pregledao pumpu i crijevo ili promijenio, dovoljno je da se masina restaruje da se greska ne bi ponovila.

F2 – Voda nakon pranja posudja ne može da izadje iz mašine. Začepljeni filteri, odvodno crevo. Isključite pa potom uključite sudo mašinu iz struje a zatim aktivirajte komandu za otkazivanje programa pranja. Ukoliko se greška ponovi pozovite servis.
PS. Sa https://supermajstor.rs/vox-masina-za-sudove-kvarovi/

Izbegavaj Whirlpool i Favorit (pogotovo) jer se Whirlpool radi u indesitu, a Favorit je Vestel Turska. Oba za izbegavanje u sirokom krugu. Tu jedino normalno su taj Electrolux i Beko, nesto dosta ovde u zadnje vreme na forumu hvale Electrolux masine da su se dobro pokazale, mada ni ta beko ne bi trebala biti losa.
Hvala puno na odgovoru.

Ova Electrolux EEA12100L ima prostor za 9 kompleta, a Beko BDIS 38020 Q za 10. Obe su 45 cm...

Moze li ovo biti faktor? Electrolux ima manje prostora za serpe, tiganje i ostalo, ili ne mora da znaci?

Ne mora da znači. Isti je korisni prostor samo je pitanje kako su deklarisali odnosno kakve su police zamislili.
Moj savet ti je, ako se dvoumiš između beko i elektrolux, da uzmeš elektrolux.
Čitajući ovaj forum, a i na osnovu svoje okoline, ima dosta pritužbi na beko sudomašine. Ne na ostalu tehniku ali na sudomašine da.
@optokapler
Zašto je Indesit loš?
Nisam nikad imao indesit sudomašinu ali jesam ostale vrste bele tehnike i uvek sam bio jako zadovoljan.

Indesit je šljam bele tehnike. To moze da ti potvrdi vecina servisera. Uredjaji loseg kvaliteta (izrade pre svega), koji su imali ranije svakakvih problema (pored prevremenog crkavanja odredjenih komponenti u samim aparatima), tipa, eksplodiranje bubnja tokom centrifuge kod ves masina, i sa samozapaljivanjem aparata. Ne samo ves masine, vec i sudomasine (zapali se elektronika), frizideri (koristili zapaljive materijale iznad kompresora i tako lepo se sve zapali), susilice itd.. Rodjaci imaju Indesit set ves masina + susilica vec par godina, ne znam kako se do sada nije nista desilo, doduse na susilici ima tragova nagorevanja.

Prilozi

• Snimak ekrana 2024-12-18 154104.png
    Snimak ekrana 2024-12-18 154104.png
    1 MB · Pregleda: 32
  • Snimak ekrana 2024-12-18 154143.png
    Snimak ekrana 2024-12-18 154143.png
    547.7 KB · Pregleda: 33
Imam 26 godina kombinovani frižider- zamrzivač Indesit koji i dalje radi perfektno a prošao je nekoliko selidbi i to bez lifta, tako da možda je u nekom momentu totalno zakazala kontrola kvaliteta ali u prošlom milenijumu su ih sigurno pravili kvalitetno.

Nazad
Vrh Dno