Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Tempo Kraljevo. Čudno mi je pakovanje i čudno sniženje 70% skoro...

Tablete obicno kostaju ~10 din po komadu. S obzirom da ove spadaju u bolje, dobra je cena.

Mašina jednako dobro opere sudove i sa 1/2 tablete. Now you know.

Koja je ovde logika? Je l ovo dobra ponuda?
Pogledajte prilog 349951
Proveri da nisu blizu isteka roka trajanja. Mada, ne smeta im ako nisu baš previše stare.

Ove uže mašine od 45cm, odlicno peru i sa pola tablete. Zato mi pretežno uzimamo tečni Somat jer možemo da ga doziramo smanjeno. I velike mogu sa pola tablete ako nisu prenatrpane I ako nisu jako prljavi sudovi.

Ne kupujem te s gelom, somat obične - velika kutija bude oko 1000 din na 50% akcijama, sečem starim klještima sa užim vrhom, ono dugme od soli se ne preseče nego ga nekad ubacim a nekad ne.

I ja sam imao takav utisak al moze vise da stane :D

Ok tako izgleda na snimku kada je sve savršeno....
u praksi imas samo u toku prepodneva više od 4 čaše, 2 šolje i par tanjira, i to će da zaprlja jedna osoba

Ali ako nema prostora ovo je jedino rešenje.

Ne kupujem te s gelom, somat obične - velika kutija bude oko 1000 din na 50% akcijama, sečem starim klještima sa užim vrhom, ono dugme od soli se ne preseče nego ga nekad ubacim a nekad ne.
Ovo ti je top ideja. Ja sve nešto tripujem da mašina ne ispere dobro prašak. Ovako ću da budem malo mirniji 😁

Zdravo,

Kupili smo novu sudo masinu Beko DFN 59534 XAD prije nesto vise od god. dana u CG, i masina je funkcionisala perfektno (skoro necujno) do prije 3-4 nedjelje.

Prije 3-4 nedjelje javlja se jak zvuk nalik na skripanje prilikom prelaza mlaza na jednu od prskalica, gdje se cuje da masina prebaci na jednu od prskalica, pokusa da zaleti mlaz i poslije 4-5s se cuje data skripa. Masina pokusava vise puta istu operaciju i na kraju prelazi na drugu prskalicu. Ista skripa se javlja inicijalno i vise puta tokom operacije pranja. Prije kad bi prebacala na datu prskalicu bi se fino cuo rad turbine bez ikakve skripe. Sudovi su poslozeni fino, prskalice nigdje ne kace korpe, ili sudje, prskalice nijesu zapusene (provjeravane glave od prskalica), i filteri su cisti.

Zvanicni servis u CG je zamijenio tzv. diverter ventil, ali se data skripa i dalje cuje. Servis kaze da to nije problem, da masina radi ispravno, ali mi sumnjamo da to nije slucaj. Servis nece da zamijeni pumpu visokog pritiska, jer kaze da to nema veze sa pumpom, i da je masina ispravna. Ne vide se neke velike razlike u kvalitetu pranja.

Ima li Beko centralni servis, zvanicnu email adresu za internacionalnu podrsku gdje mozemo prijaviti problem, jer je uredjaj i dalje u garanciji, a nijesmo dobili odgovarajucu podrsku/rjesenje problema u skladu sa garancijom, od strane lokalnog servisa.

Hvala unaprijed.

Pozdrav

Zapusila vam se prskalica

Provjerili smo sve prskalice, besprekorno su ciste, nema zapusenja.

Interesantno je da se cuje da krene mlaz, i cim postigne max. snagu na datoj prskalici, odjedanput se cuje ta skripa (2 signala skripe jedan za drugim), i onda opet tako 3-4 puta, i prelazak na drugu prskalicu, isto kao da pumpa gubi snagu, ali servis nece da cuje, i tvrdi da je sve ok.

Prije datog problema kad predje na odredjenu prskalicu radi barem po min., a sad se zaleti 3-4 s. onda stane, 3-4 puta proba i prelazi na drugu.

Moze li biti da ovdje nesto nije u redu sa kompjuterom masine, jer se desavalo vise puta prije toga da se izgube podesavanja masine - podesavanja tvrdoce vode, podesavanja da se koristi tableta, da se vrata automatski ne otvaraju i sl.

Pozdrav forumasi. Planiram da uzmem neku sudomasinu od 60 cm velicine pa bih neku jeftiniju tipa Vox. Da li imate konkretan predlog koji model se pokazao solidno. Logicno je da ne ocekujem vrhunski kvalitet od tog proizvodjaca. Ja sam gledao model lc 20 ili lc22

Ja nemam sreće sa sudomašinama, prva beko bila defektna, vratim, uzmem od B* Group beko dis 28023, ok cena za takvu mašinu.
Donose likove, mašina natopljena sa gornje strane, karton, a posle vidim i onaj filc natopljen i malo pocepan, zeznuo se što sam primio uređaj, sad jurim da vratim.
Ne mogu da razmišljam dall je došlo do neke elektronike.
Dal je realno da ne znaju da mora uspravno da se nosi? Po oštećenju gornjeg kartona reko bi da im je čak i naopačke stajala...

U masinama za ves i sudove uvek bude malo vode jer ih testiraju...ne moze naopako da se okrece.

Stigla mi je zamenska Beko mašina, sve ok, raspakujem, krenem da ugrađujem i primetim da kad otvaram vrata, čuje se "lupkanje", kao da se vrata u koracima udaljavaju i kad ih zatvaram, primiču samoj mašini, to se dešava u šarkama i baš je izraženo samo u desnoj šarci. Jel ovo normalno, ili da vraćam i ovu? Malo je iritantno, jer nekad kao da jače preskoči i glasnije se čuje.

Ja sam skoro uzeo SMS4HVI45E, vidim da je jako slična ovoj, i žena je oduševljena a što je najgore i ja :) Tiha, baš dobro pere. Jedino mi se ne sviđa dve godine garancije, ali to je Bosch pa im se može... Da je dobra mašina jeste, da li vredi dati novac, po meni ne, zbog garancije. Ali žena je htela Bosch i tu nema neke priče 🙂

Dobro da ima ova tema. Meni se nekad ne istopi tableta, ostane zalepljena u lezistu. Uzeo sam one Quantum fensi providne sa gelom, bas da se to ne desava. Koji je razlog toga?
Inace, deluje mi kad ciklus ima vise serpi, da se sve lose opere. Kako vi pakujete sudove kad su serpe u pitanju? Moze i neki link za najbolje pakovanje sudova.

Probao sam tecni deterdzent, nista bolje ili gore ne pere

Dobro da ima ova tema. Meni se nekad ne istopi tableta, ostane zalepljena u lezistu...

U kojem i kakvom tačno ležištu? Onom sa vratancima gde se stavi tableta?!?

Sa starom Gorenje mašinom, jako često se dešavalo da neki sud blokira potpuno otvaranje posudice za deterdžent, pa tableta ne ispadne napolje već ostane zaglavljena pod delimično otvorenim poklopcem. To ne primetiš jer u trenutku otvaranja vrata mašine, taj poklopčić se tek tada otvori skroz. I ti zatekneš nerastvorenu tabletu. Kada smo to shvatili, bilo je dovoljno obratiti pažnju prilikom ređanja sudova, da ništa ne blokira prostor koji je potreban da se vratanaca lepo otvore.

Šerpe moraš postaviti tako da prskalice od dole potpuno pokrivaju unutrašnjost. Ako je šerpa recimo u ćošku fijoke, dešava se da je to budžak koji prskalice ne pokrivaju. Zavrti prskalice rukom dok je mašina prazna i pogledaj dokle se "pružaju" u ćoškovima fijoka. U te budžake ne stavljaj sudove kojima je potrebno intenzivno pranje sa donje strane (šerpe). Tu bez problema mogu da se peru sudovi kojima je dovoljno "prelivanje" sa gornje strane (tanjiri, poklopci, escajg...)

Poslednja izmena:
Dobro da ima ova tema. Meni se nekad ne istopi tableta, ostane zalepljena u lezistu. Uzeo sam one Quantum fensi providne sa gelom, bas da se to ne desava. Koji je razlog toga?
Inace, deluje mi kad ciklus ima vise serpi, da se sve lose opere. Kako vi pakujete sudove kad su serpe u pitanju? Moze i neki link za najbolje pakovanje sudova.

Probao sam tecni deterdzent, nista bolje ili gore ne pere
Možda temperatura vode nije odgovarajuća? Nama se to dešavalo sa starom Quadro sudomašinom, ali pošto je otišla u večna lovišta nedavno, zamenjena je sa Beko i tog problema, za sada, nema.

U kojem i kakvom tačno ležištu? Onom sa vratancima gde se stavi tableta?!?

Sa starom Gorenje mašinom, jako često se dešavalo da neki sud blokira potpuno otvaranje posudice za deterdžent, pa tableta ne ispadne napolje već ostane zaglavljena pod delimično otvorenim poklopcem. To ne primetiš jer u trenutku otvaranja vrata mašine, taj poklopčić se tek tada otvori skroz. I ti zatekneš nerastvorenu tabletu. Kada smo to shvatili, bilo je dovoljno obratiti pažnju prilikom ređanja sudova, da ništa ne blokira prostor koji je potreban da se vratanaca lepo otvore.

Šerpe moraš postaviti tako da prskalice od dole potpuno pokrivaju unutrašnjost. Ako je šerpa recimo u ćošku fijoke, dešava se da je to budžak koji prskalice ne pokrivaju. Zavrti prskalice rukom dok je mašina prazna i pogledaj dokle se "pružaju" u ćoškovima fijoka. U te budžake ne stavljaj sudove kojima je potrebno intenzivno pranje sa donje strane (šerpe). Tu bez problema mogu da se peru sudovi kojima je dovoljno "prelivanje" sa gornje strane (tanjiri, poklopci, escajg...)
Da, to za tablete sa vratancima. Moguce da si u pravu da nesto blokira pa ostane zatvoreno. Povescu racuna o tome.
A moguce da je i ovo sto @DariusIII kaze, da temperatura vode nekad nije dovoljna, ne znam od cega to zavisi. Jednom mi je pre X meseci, pola godine i jace, izbacila gresku gde je gugl rekao da znaci da je voda hladnija nego sto treba. Bio je majstor jednom i pogledao, kaze sve ok. Nakon toga nisam vise dobijao tu gresku.

Najlakše ti je da ubaciš tabletu pre pranja dole u mašinu i završio si

I to sam pre radio, ali mi rece majstor da se kao otopi onda pre vremena i nema taj efekat. Ne znam da li je to istina. Mozda za program od 1h40min i moze, ali za onaj od 3.5h, mozda bolje u komoru?

Ja za bilo koji program ćušnem dole, sudovi ok oprani, javljam ako dođe do promene 😀

Kod nekih mašina postoje neki programi koji pre osnovnog pranja sa deterdžentom i toplom vodom, isperu sudove na kratko hladnom vodom. U njih ne treba ubacivati tablete van posudice za deterdžent, jer će logično, taj deterdžent otići u kanalizaciju pre glavnog toplog pranja. Kod mene na Bosh-u, samo jedan program radi tako. Na prethodnoj Gorenje, gotovo svi programi su imali to neko predrpanje pa ubacivanje tablete u dno mašine pre pranja nije imalo smisla.

Gotovo je nemoguće da se tableta ne rastvori potpuno kada lepo upadne u mašinu, čak i da se pere u potpuno hladnoj vodi. Ako se ne otopi u glavnom pranju, otopiće se u prvom/drugom ispiranju... Neotopljena tableta je u 99% slučajeva posledica neupadanja tablete kako treba u dno mašine.

Sada se setih da je na toj Gorenje, tableta znala i da upadne, ali se zaglavi među tanjirima (padala je baš na njih) i ne padne do dna mašine. Tada se isto dešavalo da ne bude potpuno otopljena.
U Bosh-u, tableta upada u neki mali deo gornje fijoke gde prskalice intenzivno prskaju baš u nju.

Nazad
Vrh Dno