Na zahtev prijatelja da ga odvozam i budem "turisticki vodic" u Segedinu dok sam u Srbiji da polozi zakletvu,ja po 4 put "polozio" za drzavljanstvo,tj po 4x prosao kroz celu proceduru.
Sve po starom i dalje: u Segedinu se zakletva polaze jednom mesecno,prvi cetvrtak u mesecu u 14h,treba da ste u 13h tamo zbog prijavljivanja.
Ono sto me iznenadilo je da smo sa svim pratnjama i novim drzavljanima jedva popunili pola svecane sale,gde smo u prethodna 3 slucaja ljudi jedva imali mesta i da stoje,dosta njih cekalo u hodniku.
Nikakva posebna provera nije bila,pri prijavljivanju su rekli "potpisite ovde i ovde" kao i ranije,2 coveka to nisu najbolje razumela i naravno dovidjenja, i jos jedan lik iz Bg-a taman da potpise sluzbenica ga stopira,prelista neku posebnu svesku i kaze da je Bg konzulat zvao Budimpestu da ga blokiraju,razloge mu nisu naveli,samo pozdrav i pokusajte ponovo...
Posto mi nije dalo mira sta se desava da nas jedva ima ja sa diplomatskim nastupom i savrsenim madjarskim akcentom pravac kod sluzbenica posle ceremonije koja nije trajala ni 10 minuta,btw stvarno su ok i prijateljski raspolozeni ako i vi tako nastupite,uz njihovo pitanje "nesto ste mi poznati"

i objasnjenje da ih vec "sanjam" su mi nezvanicno objasnile:
-Navodno se trazi znanje madjarskog na nivou B1,mada iz prilozenog se videlo da nije uslov,ali ako je neko "sumnjiv",poteze se kao uslov u toku provere,ali kao sto rekoh,nikog nisu posebno dirali,tj mnogo "slabije" nego u prethodnim slucajevima,jednom liku su pokusale objasniti "makar razumite sta govorite i proci ce te..."
-Dosta ozbiljnije se rade provere papira i jezika kada aplicirate pa je tu dosta njih popadalo,ali ostaje pravo ponovnog apliciranja
-Dosta njih je odbijeno (u smislu predao si papire,sve ok,ali posle mesec-2-3 stigne obavestenje da si odbijen ali imas pravo da opet apliciras),bese velika navala pa su malo "razredili",do maja je preko 600.000 ljudi predalo zahtev,tj 200.000 u zadnjih godinu dana
-Pojavljuju se slucajevi sa laziranim papirima (ispostavilo se da kod lika iz Bg dokumentacija nije stimala) pa su i zbog toga malo poostrili
Plus sam saznao da se sada u Segedinu papiri mogu predati na sledecim adresama:
CSMKH Szegedi Járási Hivatal
6722 Szeged, Rákóczi tér 1.
Szegedi Járási Hivatal
6724 Szeged, Huszár u. 1.