Šta je novo?

Mađarsko državljanstvo (ko,šta,gde i kako) i prednosti za naše IT-jevce

Ако се добро сећам образложења зашто не и Хрватска, зато што је то припадало Аустрији у оквиру Аустро-Угарске.
Војводина, делови Румуније, Украјине и Словачке су припадали Угарској.

Дакле, ако је некоме предак рођен на територији Војводине до 1920године
или на територије Бачке од 1941 до 1945 године (у том периоду било под Мађарском контролом као савезника Немачке).

Moj otac je rodjen u Modrusko-rjeckoj zupaniji koja je tada pripadala Ugarskoj.

Zasto ne bi pisala madjarskom konzulatu sa pitanjem? Naravno na madjarskom...

pozdra svima! :D ovako glasi.. napokon sam sakupio izvode: pradede 1910,dede 1938,majke i mene svo troje su poreklom iz dalj hrvatska sem mene,ovih dana sam planiro da nosim kod tumaca.po procitanim clancima zakljucujem da imam pravo za podnosenje md,ali bi mi dosta pomogao strucan odgovor..:) jos me zanima sta bi mi tacno trebalo pored ovih dokumenata i nekoliko saveta oko konzulata u subotici posto planiram sam sve da resvam upravo tamo....? a nravno madj. jez. sam vec poceo da ucim..HVALA UNAPRED..

da li se moze zakazati prijem u konzulat u subotici na srpskom jeziku ???

11 strana o tome kako se pomadjariti je sasvim dovoljno. Vise informacija verovatno mozete naci na sajtu ambasade Madjarske.
Hvala svima koji su ucestvovali - nastavite na nekom drugom mestu.

Poslednja izmena:
Na zahtev prijatelja da ga odvozam i budem "turisticki vodic" u Segedinu dok sam u Srbiji da polozi zakletvu,ja po 4 put "polozio" za drzavljanstvo,tj po 4x prosao kroz celu proceduru.
Sve po starom i dalje: u Segedinu se zakletva polaze jednom mesecno,prvi cetvrtak u mesecu u 14h,treba da ste u 13h tamo zbog prijavljivanja.
Ono sto me iznenadilo je da smo sa svim pratnjama i novim drzavljanima jedva popunili pola svecane sale,gde smo u prethodna 3 slucaja ljudi jedva imali mesta i da stoje,dosta njih cekalo u hodniku.
Nikakva posebna provera nije bila,pri prijavljivanju su rekli "potpisite ovde i ovde" kao i ranije,2 coveka to nisu najbolje razumela i naravno dovidjenja, i jos jedan lik iz Bg-a taman da potpise sluzbenica ga stopira,prelista neku posebnu svesku i kaze da je Bg konzulat zvao Budimpestu da ga blokiraju,razloge mu nisu naveli,samo pozdrav i pokusajte ponovo...

Posto mi nije dalo mira sta se desava da nas jedva ima ja sa diplomatskim nastupom i savrsenim madjarskim akcentom pravac kod sluzbenica posle ceremonije koja nije trajala ni 10 minuta,btw stvarno su ok i prijateljski raspolozeni ako i vi tako nastupite,uz njihovo pitanje "nesto ste mi poznati" :) i objasnjenje da ih vec "sanjam" su mi nezvanicno objasnile:

-Navodno se trazi znanje madjarskog na nivou B1,mada iz prilozenog se videlo da nije uslov,ali ako je neko "sumnjiv",poteze se kao uslov u toku provere,ali kao sto rekoh,nikog nisu posebno dirali,tj mnogo "slabije" nego u prethodnim slucajevima,jednom liku su pokusale objasniti "makar razumite sta govorite i proci ce te..."
-Dosta ozbiljnije se rade provere papira i jezika kada aplicirate pa je tu dosta njih popadalo,ali ostaje pravo ponovnog apliciranja
-Dosta njih je odbijeno (u smislu predao si papire,sve ok,ali posle mesec-2-3 stigne obavestenje da si odbijen ali imas pravo da opet apliciras),bese velika navala pa su malo "razredili",do maja je preko 600.000 ljudi predalo zahtev,tj 200.000 u zadnjih godinu dana
-Pojavljuju se slucajevi sa laziranim papirima (ispostavilo se da kod lika iz Bg dokumentacija nije stimala) pa su i zbog toga malo poostrili

Plus sam saznao da se sada u Segedinu papiri mogu predati na sledecim adresama:

CSMKH Szegedi Járási Hivatal
6722 Szeged, Rákóczi tér 1.

Szegedi Járási Hivatal
6724 Szeged, Huszár u. 1.

Poslednja izmena:
Kao sto se ocekivalo,pogotovo u Srbiji je napravljen dobar biznis sa madjarskim drzavljanstvima.
Madjarska vlada u saradnji sa srpskom je pocela uveliko da radi reviziju izdatih drzavljanstva i razbijanja korupcije;
Za sada je zvanicno povuceno drzavljanstvo za sledece drzavljanine Srbije:

Kolarov Iván (Novi Becej)

Lukic Zsuzsánna (Sombor)

Novákovity Szlobodán (Sombor)

Modosan Zeljko (Zrenjanin)

Popovic Nenad (Novi Sad)

Galetic Milos (Novi Sad)

Link ka vise informacija

http://delhir.info/cimlap/friss-hireink/41671-2015-06-13-15-50-41

Pozdrav svima!
Od onih sam koji su dobili dvojno drzavljanstvo pre tri godine, sve je glatko proslo, sa osnovnim (zaista minimalnim) znanjem madjarskog jezika. U medjuvremenu sam se preselio za Bec sa zenom i detetom, zeni je skoro stigla viza a dete (8 meseci) je odmah dobilo pravo na stalni boravak, kao i ja. Medjutim, nismo mu jos uvek izvadili madjarski pasos, a bez njega ne moze preko granice, bez obzira na papir koji je dobilo ovde. Zanima me da li neko zna sta bi trebalo da uradim? Da li trebam da podnesem zahtev za njegovo drzavljanstvo ili trebam da izvadim izvod ili mogu odmah direktno da podnesem zahtev za pasos? Sve te papire bih sredjivao u Srbiji, tacnije u Novom Sadu, ako je moguce. Da li postoji tamo neko mesto gde se ti zahtevi podnose (posto sam cuo za neku kancelariju/konzulat u Mileticevoj br.4) ili se zakazuje direktno u konzulatima u Su i Bg? Zaista bi mi ove info bile od ogromne pomoci, ili makar link gde mogu da ih dobijem...
Hvala unapred!

zena ti nema drzavljanstvo?
U svakom slucaju duzan si bio cim ti se dete rodi da ga prijavis u madjarskom maticnom uredu, isto kao sto si bio duzan da prijavis zenu kad ste se vencali (ili ako ste se vencali pre podnosenja papira, morao si i nju da prijavis).

dete ti dobija drzavljanstvo na osnovu tvog. To se radi u subotici (placa se dodatna taksa za tu uslugu 30e po operaciji) ili bolje direktno u segedinu u huszar utca (zakazivanje preko interneta, placanje karticom na licu mesta itd). mislim da ne mozes odmah da trazis pasos, moras prvo da dobijes izvod iz maticne knjige rodjenih i onda posle jedno 2 nedelje mozes da dobijes pasos za dete, ali uzmi ovo sa rezervom, mozda i moze brze.
E sad posto ti dete ima pravo boravka, sigurno moze preko granice sa srpskim pasosem... doduse obzirom na stanje tenutno ovde, mislim da ces pre stici da izvadis madjarski pasos.

jedna bitna stvar - prijava deteta, trazenje papira, pasosa itd, to se sve radi na madjarskom (u subotici je to ona druga zgrada, ne ona gde su se ranije trazile vize) i potrebno je da su oba roditelja prisutna (ako niste u braku, jos moras da placas poseban papir da priznajes dete) i dete (da ga slikaju).
pada mi napamet da bi najbolje uradio da pokusas u nemackoj u madjarskom konzulatu sve to da obavis, posebno ako ti dete nema ni jedan pasos, pa ne moze ni na dodje u srbiju, platices verovatno tih 30tak evra po operaciji (prijava deteta, eventualno priznavanje, vadjenje pasosa...)

zena ti nema drzavljanstvo?
U svakom slucaju duzan si bio cim ti se dete rodi da ga prijavis u madjarskom maticnom uredu, isto kao sto si bio duzan da prijavis zenu kad ste se vencali (ili ako ste se vencali pre podnosenja papira, morao si i nju da prijavis).

dete ti dobija drzavljanstvo na osnovu tvog. To se radi u subotici (placa se dodatna taksa za tu uslugu 30e po operaciji) ili bolje direktno u segedinu u huszar utca (zakazivanje preko interneta, placanje karticom na licu mesta itd). mislim da ne mozes odmah da trazis pasos, moras prvo da dobijes izvod iz maticne knjige rodjenih i onda posle jedno 2 nedelje mozes da dobijes pasos za dete, ali uzmi ovo sa rezervom, mozda i moze brze.
E sad posto ti dete ima pravo boravka, sigurno moze preko granice sa srpskim pasosem... doduse obzirom na stanje tenutno ovde, mislim da ces pre stici da izvadis madjarski pasos.

jedna bitna stvar - prijava deteta, trazenje papira, pasosa itd, to se sve radi na madjarskom (u subotici je to ona druga zgrada, ne ona gde su se ranije trazile vize) i potrebno je da su oba roditelja prisutna (ako niste u braku, jos moras da placas poseban papir da priznajes dete) i dete (da ga slikaju).
pada mi napamet da bi najbolje uradio da pokusas u nemackoj u madjarskom konzulatu sve to da obavis, posebno ako ti dete nema ni jedan pasos, pa ne moze ni na dodje u srbiju, platices verovatno tih 30tak evra po operaciji (prijava deteta, eventualno priznavanje, vadjenje pasosa...)

Hvala puno na pomoci!

Koliko znam, treba da prodje 5 god. braka, pod uslovom da se ima dete, da bi mogla zena da dobije drzavljanstvo, 10 god. bez dece. Sto se tice deteta, ono ima srpski pasos, a ovde u magistratu sam proverio i moze preko granice samo sa madjarskim, jer je vec vise od 3 meseca van Srbije.

Posto cu u Srbiji biti na kratko, trudim se da sve papire sto su mi potrebni pripremim unapred, ali sve te info skupljam sa svih strana, jer na zvanicnom sajtu ne mogu da pronadjem jasan spisak, tipa: za podnosenje zahteva za pasos potrebno je.... Ako znas gde bih to mogao da saznam tacno, i takodje na kom linku mogu da skinem potrebne formulare, bilo bi mi od velike pomoci!

Hvala unapred!

Samo se pazi,to moras sve licno tj moras da razgovaras sa njima... ako ti je madjarski bas slab,cuvaj se,mogu da te podvrgnu kontroli jezika i svasta moze da bude,sada su bas poostrili mere...

Opet mi nije jasno sta ces iz nemacke (eu zemlja) u srbiji da resavas madjarsko drzavljanstvo (takodje eu zemlja)...

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/Munchen/hu/hu_Konzuliinfo/utlevel_ugyek.htm

Vrlo je lepo sve napisano. Ako ne razumes sta ovde pise, nemoj ni pokusavati ko sto ti kolega rece...

Moras svakako prvo da prijavis dete. Tvoj izvod (ili sta vec imas od madjarskih papira), zenin izvod (preveden obavezno), detetov izvod (isto preveden) i onda sve sto ovde pise... gde ti je rodjeno dete?

edit: nema nikakvih formulara, koliko me secanje sluzi oni sve popunjavaju direktno u racunar. Pa ni kod nas ne nosis formular za pasos!?

Poslednja izmena:
Yeap,kao sto Daniel kaze,odes na ovu adresu i sve mozes isto da resavas.... cak sta vise koliko sam cuo,u ambasadama su "nezniji" nego da ides preko "srpske linije" koja je pod zescom kontrolom sada...

Botschaft von Ungarn

Adresse:
A-1010 Wien Bankgasse 4-6

Telefon:
(00 43) (1) 537 80 300

Dobio sam info da sad možemo da dobijemo i madj ličnu kartu, bez hu adrese... sa time budemo skroz ravnopravni sa eu gradjanima

Tacno,od 1 januara bilo ko ko ima Hu drzavljanstvo moze da izvadi licnu nebitno gde je mesto stanovanja,ra razliku od pre gde si morao imati Hu adresu...

Dobijanjem Hu pasosa si vec ravnopravni clan EU,sa licnom olaksavas sebi (ne vuces pasos sa sobom vec licnu u novcaniku).

Ono sto je najprakticnije je sto sada sa ovom licnom kartom procedura prevoda vozacke dozvole sa Srb na Hu je mnogo jednostavnija i brza,tj ova verzija licne karte se takodje priznaje te bez problema "prevodis" i dozvolu...

Ko uzme mađarsko drzavljanstvo ima li neke obaveze?
Ja sam mađar ali me zanima jer mozda napravim.

Za sada nema

Znam da je verovatno do sada odgovoreno, ali da hajde da pitam:

1. Da li je nekom, ko vrlo lepo barata jezicima, dovoljno godinu dana relativno predanog ucenja jezika da ga savlada na odgovorajucem nivou za intervju? Sa obzirom na to da su poostrili kriterijume...

2. Kako izgleda procedura sa dobijanje drzavljanstva za suprugu? Da li se onih pet godina racuna od dana dobijanja drzavljanstva ili se primenjuje od dana stupanja u brak, ako smo mi vec u braku u trenutku dobijanja drzavljanstva?

1) bilo do pre godinu dana sada je to scifi

Nema vise "madjarski za intervju",pitaju te da prepricas Na Drini ćuprija ili poslednji film sto si gledao. Sad je sve moguće.
A ovo za ličnu je odlično

Ne bih se složio, bar što se tiče konzulata u Beogradu, pitaju najosnovnije stvari vezano za posao, porodicu i rođake na koje se pozivaš. U suštini, uz malo intenzivnije učenje, kroz par meseci čovek može da se pripremi za razgovor. Druga stvar je u konzulatu u Subotici i u mestima u Mađarskoj...

Mozda stvarno u bg i ne traže puno. Zavisi od konzula . Vec ja kad sam bio, ispitivali su me pola sata najmanje. Skoro ništa ne nisu pitali u vezi familije nego tako neka random pitanja.
Komšinica mi bila pre dve nedelje. Pitali su je sta je kuvala pa da objasni kako se pravi. Pa kakvi muziku sluša. Da li sluša neke madjarsku grupe. Pa im je ona pevala jer je tako luckasta po prirodi. I prošla je. Nije znala da objasni kako se kuva to što je kuvala taj dan ali im je rekla da zna da objasni kako se prave rezanci sa sirom. Bila je opuštena i pričala vrlo lošim naglaskom ali vidi se da shvata sta joj pričaju, nije napamet učila kao neki

Da li ste culi da je nekom posle dobijanja pasosa isti oduzet zbog nedovoljnog znanja madjarskog jezika? Da madjarski carinici imaju to ovlašćenje ako se pojavite na granici i ne znate da se snadjete a imate pasos? (Jer znamo da su pre par god mnogo lakse delili pasose, skoro i bez ikakve provere)

Znam da je mnogima malo bzvz da uzimaju madjarski pasos ako ne moraju ali ja preporucujem ko god moze nek resava...ja na primer znam madjarski perfektno da pricam i pisem ali nisam imao nikoga u vojvodini u to vreme i nemam uslova za njihovo drzavljanstvo i da vam ne pricam kakva sve cimanja imam putujuci sa srpskim pasosem...
Zena mi je madjarica iz vojvodine pa ona ima i ja sam na osnovu njenog eu pasosa u inostranstvu ali kad god putujemo negde to je konstantno cimanje zbog mene na bilo kojoj granici bilo gde, dok ona ulazi svuda bez ikakvih problema...
Mnogi kad vide srpski pasos ne znaju sta i kako pa moram da se prepirem pola sata dal mi treba il ne viza...kao da smo neka afticka zemlja...

Kolege,da li Vojvodina spada u teritoriju za prijavu za pasos i da li je potrebno otici u Madjarsku Ambasadu ?

Ne cela... fora je da je mesto rodjenja predaka bilo pod upravom austrougarske po datumu rodjenja...

Gde ja tacno mogu da vidim proverim sta je bilo pod austrougarskom i u kojem to dobu vazi? Znam da je baba rodjena negde kod slavonskog broda 30tih godina proslog veka, medjutim sva papirologija je izgorela u nekom pozaru sto je bio tamo..znam da nismo mogli dokaze da dobijemo kad joj je trebalo za licnu kartu poslednji put pre nego sto je preminula :(

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Vrh Dno