Šta je novo?

Lumia 950 , 950 XL

Dobar je, ume da se ugreje ali nista strasno. Najbitnije je da ne gasi kameru zbog pregrevanja kao kod drugih telefona koji koriste isti SoC (khm, Sony). 4k mozes da snimas koliko imas slobodnog prostra dok kod nekih drugih telefona posle cak i 5min dolazi do gasenja kamere zbog pregrevanja. Ujedno, kamera i Edge najvise zderu bateriju. Kamera s razlogom, Edge bez. Sam SoC ne pravi probleme osim sto eto ume da se zagreje ali kao sto rekoh, nista strasno. Ima prilicno mnogo gorih telefona po tom pitanju.

Znam da si fasciniran tom Lumiom ali ne bi bilo lose da se uzdrzis od pisanja takvih neistina :) https://www.youtube.com/watch?v=ofVvafT2C54"]https://www.youtube.com/watch?v=ofVvafT2C54[/URL]

U praksi ovi rezultati su nesto losiji jer je ovo ipak primer na sobnoj temperaturi (svakako je losiji ''skor'' leti na 30c+ kada se usija fon) ali svejedno.
A Z5 vise opterecuje S810 jer je uz 4k tu i najbolja softverska (steadyshot) stabilizacija tako da zagrevanje prosto mora da bude nesto vece nego kod konkurencije.
Inace svi S810 uredjaji snimaju duze 4k snimke od starijih SD zbog promene kodeka a i ugradnje ''heat pipe-ova'' ciji je zadatak da bar malo ublaze mane tog soc-a.

S810 je poluproizvod i pravi probleme svim telefonima koji ga koriste. Greje se, throttleuje a tebi baterija u 950XL nije tako brzo oslabila zato sto je loseg kvaliteta vec zbog mana soc-a koji telefon koristi, to je mana svih S808/810 uredjaja pa baterija brzo degradira i u G4, N5X, 6P, Z5 i ostalim telefonima sto mozes da vidis po utiscima korisnika koji su te uredjaje kupili nove i koristili ih malo duzi period.

Dakle, nije MS napravio nikakvo ''cudo'' sa implementacijom S808/810, L950/XL pate od istih problema zbog nedovrsenosti tog soc-a/nesposobnosti qualcomm-a :)

Poslednja izmena:
Zapravo, baterija mi je otisla fijufiju nakon sto mi je sleepbug pojeo bateriju u 15min. Oko 40% punjena je otislo za tren i od tad baterija vise nije bila ista i krenuli su problemi. Sad sa novom, evo za 8h u kojih su wechat i edge 92%(31/61) ukupnog utroska, otislo je 17% punjenja uz miks wifi/hspa+ signala. Meni licno ne smeta to ako se telefon ugreje, sto naravno ne znaci da smeta nekom drugom. Dokle god ne pravi i u granicama je normale za koriscenje meni je ok. A da je sd810 promasaj od SoC-a necu ni da komentarisem. Mozda jedino pentium d moze da se meri u tome ili rambus memorija.

Baterije u S808/810 uredjajima mnogo brze degradiraju u odnosu cak i na starije SD. Imas brdo takvih primera za telefone koje sam pomenuo.. tako da nije problem u kvalitetu te L950XL baterije vec je stradala zbog mana nedovrsenog soc-a, kupi novu, original i to je to :)

Poslednja izmena:
Baterije u S808/810 uredjajima mnogo brze degradiraju u odnosu cak i na starije SD. Imas brdo takvih primera za telefone koje sam pomenuo.. tako da nije problem u kvalitetu te L950XL baterije vec je stradala zbog mana nedovrsenog soc-a, kupi novu, original i to je to :)

Odakle ti ovo saznanje, imas li validan izvor koji ce da potvrdi to sto pises ? cisto da ne iznosis nesto ne provereno, posto si to zakljucio preko foruma video pojedine slucaje ...

Poslednja izmena:
Sigurno anand nije radio merenja koliko koja baterija degradira posle 3, 6, 12 meseci :d

Zato su tu iskustva korisnika a i uopste se zna da su autonomije S810 uredjaja ispod svakog ocekivanja (u odnosu na kapacitet i velicinu ekrana) cak i kada su novi uredjaji u pitanju.
Nadji postove gde (retki objektivni) vlasnici 5X, 6P, Z5 tvrde da su im baterije iznenadjujuce brzo i mnogo degradirale za 6-12 meseci (npr. sa 6h sot na samo 4h sot) a imas i po xda takva iskustva, problem je samo sto svako brani svoju ''igracku'' pa mnogi cute i nece to da priznaju :) A tu su jos i brza punjenja (kombinacija S808/S810 + brzo punjenje je smrt za svaku bateriju) ali evo npr. Z5 nema sad neko super-brzo punjenje pa je nikoli1994 sot za 10 meseci upotrebe sa 6h u proseku opao na samo 4h, slicna iskustva imas i u Nexus 6P temi a oba uredjaja su sa S810.

Poslednja izmena:
Eto još trolova dobro de shvatili smo android ili ios ostalo je bezveze.

Sigurno anand nije radio merenja koliko koja baterija degradira posle 3, 6, 12 meseci :d

Zato su tu iskustva korisnika a i uopste se zna da su autonomije S810 uredjaja ispod svakog ocekivanja (u odnosu na kapacitet i velicinu ekrana) cak i kada su novi uredjaji u pitanju.
Nadji postove gde (retki objektivni) vlasnici 5X, 6P, Z5 tvrde da su im baterije iznenadjujuce brzo i mnogo degradirale za 6-12 meseci (npr. sa 6h sot na samo 4h sot) a imas i po xda takva iskustva, problem je samo sto svako brani svoju ''igracku'' pa mnogi cute i nece to da priznaju :) A tu su jos i brza punjenja (kombinacija S808/S810 + brzo punjenje je smrt za svaku bateriju) ali evo npr. Z5 nema sad neko super-brzo punjenje pa je nikoli1994 sot za 10 meseci upotrebe sa 6h u proseku opao na samo 4h, slicna iskustva imas i u Nexus 6P temi a oba uredjaja su sa S810.

Ajmo HSV mozes ti to i bolje makar nemoj napamet da pises ...

Tako je i na Z2 usled MM update-a baterija krace trajala nego na LP ... i za to je kriv SOC ili sistem?

Odakle ti i to da je snap 810/808 fail kako volis da kazes? ima neki isto link koji to potvrdjuje?

Znas kako se vrsi ispitivanje baterije i obaranje te tvoje teorije kako SOC unistava bateriju...

@niki999 nije on trol, nego navodi nesto za sta misli da zna da je tako a nema dokaza ... znaci zamislja da je tako...

Poslednja izmena:
Koliki fanboj treba da budes pa da pricu oko failova S808/S810 povezes sa ''napadom na MS/Lumie''?! :d To bre prelazi u zabrinjavajucu paranoju.

Odavno se zna da su S808/S810 poluproizvodi, preterano se greju, throttle-uju, trajanje baterije je ispod svakog ocekivanja i tu uopste nije bitno da li neki uredjaj radi pod win ili android os-om, 2 generacije uredjaja su osakacene zbog nesposobnog qualcomm-a i Exynos/Apple A9/10 su ih odrali, tek ovi S820/821 lice na nesto ali i oni dosta trose.

@ Dex, kao po obicaju histerises nepotrebno a sve zato sto imas Lumiu sa S808, dok si imao samo Z2 i ti si S810 navodio kao fail Z5 a slabiju autonomiju kao manu posle odlicnog Z2, cisto da te podsetim.

Sunce ti, pa naveo sam brdo androida cije baterije degradiraju upravo zbog kombinacije S808/S810 i to moze da ti potvrdi svako ko ih je duze koristio a koji ne pati od poremecaja zvanog fanbojizam :)

Z2 baterija je slabija na MM i to je do apdejta ali kako objasnjavas to sto je mnogima baterija na 5X, 6P, Z5, flex 2 i ostalim S808/S810 uredjajima za samo 10-ak meseci sa 6h sot umerene upotrebe opada na 4h sot?
Zbog kilavih soc i brzih punjenja, eto zasto ;) I imbaqq kaze da je primetio takvo slabljenje baterije.

Sta mislis zasto sa Z2 nisam presao na Z5? Zato sto mi je nikola1994 rekao da baterija brzo degradira i da je S810 djubre, sam telefon je ok ali dzaba sve kada je osakacen za normalan soc kao i cela ta flagship 2015 generacija.
Bilo bi dobro kada bi postojao veci broj tako objektivnih korisnika a nazalost sve vise je histericnih fanboja koji rupe u zivotu popunjavaju zestokom a praznom advokaturom za parce metala i plastike uz koji gube vreme :)

Poslednja izmena:
Koliki fanboj treba da budes pa da pricu oko failova S808/S810 povezes sa ''napadom na MS/Lumie''?! :d

Odavno se zna da su S808/S810 poluproizvodi, preterano se greju, throttle-uju, trajanje baterije je ispod svakog ocekivanja i tu uopste nije bitno da li neki uredjaj radi pod win ili android os-om, 2 generacije uredjaja su osakacene zbog nesposobnog qualcomm-a i Exynos/Apple A9/10 su ih odrali, tek ovi S820/821 lice na nesto ali i oni dosta trose.

@ Dex, kao po obicaju histerises nepotrebno a sve zato sto imas Lumiu sa S808, dok si imao samo Z2 i ti si S810 navodio kao fail Z5 a slabiju autonomiju kao manu posle odlicnog Z2, cisto da te podsetim.

Sunce ti, pa naveo sam brdo androida cije baterije degradiraju upravo zbog kombinacije S808/S810 i to moze da ti potvrdi svako ko ih je duze koristio a koji ne pati od poremecaja zvanog fanbojizam :)

Z2 baterija je slabija na MM i to je do apdejta ali kako objasnjavas to sto je mnogima baterija na 5X, 6P, Z5, flex 2 i ostalim S808/S810 uredjajima za samo 10-ak meseci sa 6h sot umerene upotrebe opada na 2h sot?
Zbog kilavih soc i brzih punjenja, eto zasto ;)

Ti smajlovi dovoljno govore u prilog tvog izlaganja ...

Ti si poznat po tome da siris neko znanje koje je ukraseno smajlovima , i tu nema dalje diskusije posto odma ispada da te neko napada i histerise na tebe ...
A poznat je i nacin na koji iznosis odgovor uz obavezno pisanje o botovima , fanbojizmu, AV ... i sta god bilo aktuelno u dnevnoj stampi Srbistana...

Izvini ali ja na 950 jesam primetio da se telefon ugreje ali nista to nije gore nego na snap 801 Z2 koji je umeo i da udara 65c / 70c u twrp pogotovo pa nije odlazila baterija usled toga - cudno? cak sam je dosta i punio brzom metodom na 1.7A pa nista od te tvoje teorije ..

Pad performansi nisam primetio na 808 kod 950 , iako je ponekad umereno zagrejan ...

Cak i ta teorija o unistavanju baterije usled brzog punjenja ti ne pije vodu - zna se kako se to odvija ... ali ajde da budemo zanimljivi.

Zao mi je sto ovo moram da napisem ali izgleda imas ozbiljan problem, do skoro mi je tvoje fanboj histerisanje u win temama bilo smesno a u poslednja 2 meseca postaje zabrinjavajuce, ni nedavni ban ti nije pomogao da se smiris.

Zaista mi nije jasno kako si pljuvanje S808/S810 povezao sa ''napadom na win i MS''?! Bolesno bre.

Da li si svestan da su S808/S810 od starta proglaseni za fail ili bar polu-fail? A sta mislis zasto? Dovoljno je da procitas anandtech ili neku slicnu analizu ta dva soc-a, unistili su ih Apple/Samsung soc.
Da li se secas da je Samsung 6 meseci pre MWC-a najavio da nece koristiti S808/810 u svojim 2015. flagship uredjajima, jednostavno su znali da postoji brdo problema i nisu hteli da rizikuju.

Svaki snapdragon soc je djubre na ovaj ili onaj nacin, cak i matori S800/S801 koji su se solidno pokazali ali se opet dosta greju (zbog proizvodnog procesa) a bogami i throttle-uju do toga ne dolazi tako brze kao kod S808/810 raspada.

Cak je i soc iz Lumie 550 djubre po pitanju autonomije/potrosnje pa je baterija vec posle 10 meseci prsla i ovih dana treba da kupim novu.

Kada je cipset djubre on se brzo greje cak i pri ne tako zahtevnim operacijama. Tacno je da se S808/S810 manje greju od S800/801 ali zato brze dolazi po pada performansi (greska u proizvodnom procesu), idi pitaj Vojkana i ostale iz 5X teme koje je djubre S808 iz tog Nexusa i sta sve mora da mu podesava kroz kojekakva ''kernelovanja'' samo zato sto je Qualcomm izbacio poluproizvod.

Kad vec treba da ti se ''crta'' - djubre soc znaci povecanu potrosnju i pored najnovijeg proizvodnog procesa, znaci i lakse-brze zagrevanje a onda i pad performansi. Sve to utice na povecano zagrevanje baterije a zna se da ta pojava degradira istu sto uz cestu potrebu za punjenjem (jer S808/S810 trose daleko vise od A9/Exynosa) i brza punjenja (koja opet vise greju) dovodi do brzog i primetnog slabljenja iste.

I nikola1994 je imao Z2 pa onda Z5 (pored svih ostalih telefona ''izmedju'') a imao je i 6P, OP2, pitaj ga sta misli o trajanju baterije u tim uredjajima i da li je S810 djubre ili polu-fail, diplomatski receno :)

PS

Ako ces ponovo da zabagujes i sve ovo povezes sa famoznim napadom na MS/Lumie, napisi to odmah, da znam i da ne odgovaram jer nemam vremena za gubljenje u nebuloznim, bolesnim fanboj polemikama.

Poslednja izmena:
Sta bi mi bez ovog "strucnjaka" za sve i svasta,postavlja covek i dijagnoze clanovima,jos cekam da pocne sa bajanjem...

Tvoja svemocna Lumia se ne racuna, ona ima Intel I7 mobile umesto Snapdragona, stigao iz buducnosti :)

Poslednja izmena:
Samo ti pisi napamet :)

Da se podsetimo, samo sam ti trazio odakle ti to da SOC unistava bateriju ... znaci neka analiza, test za to sto tvrdis posto da je tako zaista bi svi oni koji su pustali u prodaji te telefone bili odavno u problemu... Kao npr slucaj Note 7 ...
Ja te molim kao i do sada da lepo i kulturno odgovaras a ne putem nekog web recnika, nit si tako zabavan niti pomazes u diskusiji.
Ne branim ja nista kako ti to tvrdis i etiketiras, ja samo zelim da se uverim u to sto tvrdis da li je tako ili nije... kada nadjes to onda postavi, a do tada svaki telefon je prica za sebe i ne mozes generalizovati.

Pozdrav

http://www.oyetimes.com/lifestyle/t...t-patch-lumia-950-and-950-xl-battery-problems

https://mspoweruser.com/the-secret-to-long-battery-life-on-your-lumia-950-xl-may-be-to-cut-the-edge/

http://www.techradar.com/reviews/phones/mobile-phones/microsoft-lumia-950-1306004/review/7

http://www.phonearena.com/news/Exte...soft-Lumia-950-XL-by-not-feeding-Edge_id77062

Razno razni dokazi da je baterija patila usled lose optimizovanog softvera a ne snapdragona. ... ali hajde da ne pametujemo i sledeci x pisemo kako jeste ... bar u tvom slucaju bice to izazov.

Cudno je kako nema ni jednog teksta kako to 808 ili 810 unistavaju bateriju kako opisujes , do sada bi sto puta pisali o tome ...

@Enemoon evo ti imas 950xl reci ti nesto u vezi toga ... to nam je bitno a ne pausalci ...

Poslednja izmena:
Samo ti pisi napamet :)

Da se podsetimo, samo sam ti trazio odakle ti to da SOC unistava bateriju ... znaci neka analiza, test za to sto tvrdis posto da je tako zaista bi svi oni koji su pustali u prodaji te telefone bili odavno u problemu... Kao npr slucaj Note 7 ...
Naklapa kao i do sad,ako mu odgovara ,onda mu je dokaz i argument iskustvo nekog levog korisnika,drugi put je to zastupljenost na trzistu,treci put je za los rad telefona kriv korisnik koji je penzioner ili neko dete...strucnjak za zaludjivanje neiskusnih i neobavestenih,ostali odmah znaju sta je tu po sredi :)

@ Enemoon, pises gluposti kao i uvek pa necu trositi vreme :)

A ti ''levi'' korisnici kao pominjes su jedni od retkih cije misljenje ovde moze da se ceni, za razliku od horde okorelih botova, fanboja, visestrukih naloga i slicnih ''pojava'' koje u poslednje vreme prljaju forum ;)

@ Dex
Niko nije rekao da los apdejt ne moze da pogorsa autonomiju, to se desava bukvalno na svim OS, posebno u prvim verzijama. Koliko puta do sada se desilo da najnoviji iOS, android, windows donosi i vecu potrosnju pa to onda isprave sa sledecim manjim apdejtom?

Nemoj takve cinjenice da koristis za ''odbranu'', takvi propusti su odavno poznati i desavaju se cak i na uredjajima sa sjajnim soc (primer IP7 ili Samsunga S7/E gde su sitni apdejtovi pogorsali autonomiju pa je to ispravljeno).

S808/S810 su daleko od sjajnog cipseta i to je dokazano u praksi, svakako vodeci ljudi u Samsungu nisu toliko glupi da pa u toku cele 2015. godine preskoce S808/S810 u svojim uredjajima.
U svim testovima uredjaji koji su koristili te SD failove prosli su losije od ocekivanog zbog iznenadjujuce krace autonomije i pada performansi, neki su se i pregrevali.

Posto ti je poznato koliko traje baterija na sony-u evo jedan prost primer - Z3 (3100 mAh, SD801, dakle cipset u zastarelijem proizvodnom procesu) u testovima autonomije dere Z3+ (2930 mAh i SD810). Ili OPO vs OPO2 i jos mnogo primera.

Da je S810 sjajan cipset kao A9/Exynos Z3+/OPO2 bi morali da presisaju Z3/OPO po pitanju autonomije ali nije tako. Kada se u pricu doda cesca potreba za punjenjem baterije kao i vece zagrevanje cak i pri osrednjem opterecenju + vecina tih uredjaja ima brzo punjenje koje samo po sebi vise greje bateriju. I onda ista, pod negativnim delovanjem svih tih faktora, za krace vreme brze degradira u odnosu na uredjaje sa boljim cipsetom.

https://arstechnica.com/gadgets/2015/04/in-depth-with-the-snapdragon-810s-heat-problems/
Could Qualcomm's Snapdragon 810 be behind the poor battery life of high-end Android phones?
Exclusive: LG confirms the Snapdragon 810 has battery problems

Uostalom takvi linkovi nisu ni potrebni, ogromna vecina korisnika S808/S810 uredjaja se slaze da ti soc imaju nekoliko velikih problema, samo treba biti normalan i realan.

PS2

U vecini android tema korisnici se slazu da Snadragon failuje vec godinama (najvise o tome se polemisalo u Nexus threadovima) i da na taj nacin sakati sasvim solidne uredjaje. Skoro svi se slazu da su Samsung Exynos a posebno Apple A9/A10 daleko bolji kao celina, dzaba snapdragonima jak gpu kada je sve ostalo iza konkurencije.

Ceka se SD835 koji hajpuju kao konacno ''krsten'' soc a na papiru dosta obecavaju, izmedju ostalog i 25% nizu potrosnju cpu/gpu i do 60% ustede pri koriscenju wi-fi a ovaj put Samsung nije odustao od koriscenja u najnovijim vodecim modelima, cak i ucestvuju u razvoju/proizvodnji.

Ove je problem sto vas fanbojizam ne moze da odvoji kritikovanje Snapdragona od proizvodjaca telefona koji koristite i win OS-a a to je sve samo ne normalna reakcija :) Nazalost nema tu spasa koliko vidim.

Pozdrav

Poslednja izmena:
Naklapa kao i do sad,ako mu odgovara ,onda mu je dokaz i argument iskustvo nekog levog korisnika,drugi put je to zastupljenost na trzistu,treci put je za los rad telefona kriv korisnik koji je penzioner ili neko dete...strucnjak za zaludjivanje neiskusnih i neobavestenih,ostali odmah znaju sta je tu po sredi :)

Cak i za 550 ne mogu da verujem sta pise, taj soc je bas stedljiv , sad ispada i on unistava bateriju? LOL
Pitao malo pre sestru , koristi ga sigurno godinu dana taj telefon, kaze bukvalno isto kao i prvog dana ... ne mogu da verujem sta se sve lupeta.

Poslednja izmena:
Cak i za 550 ne mogu da verujem sta trplja, taj soc je bas stedljiv , sad ispada i on unistava bateriju? LOL
Pitao malo pre sestru , koristi ga sigurno godinu dana taj telefon, kaze bukvalno isto kao i prvog dana ... ne mogu da verujem sta se sve lupeta.
Sto bi nas narod rekao,razume se k'o Marica...;)

Cak i za 550 ne mogu da verujem sta pise, taj soc je bas stedljiv , sad ispada i on unistava bateriju? LOL

SOC iz L550 je sve samo ne stedljiv (spor je, greje se i pri manjem opterecenju a trosi dosta za tako mizerne performanse, klasican Qualcomm) a baterija je posle 10 meseci pokazala ozbiljne znake slabljenja, posle 14 meseci upotrebe je vec zrela za zamenu, 990 din sa KP samo ne znam da li je original :)

To nije lupetanje vec cinjenicno stanje, na svu srecu bar nemam problem sa displejom kao neki iz L550 teme. Problem je sto ni ovo oko baterije ne mozete da prihvatite kao realnost vec odma' krece paranoja kako neko napada win/MS?! Zato kazem - bolest.

A ti samo nastavi da histerises, da pises LOL k'o da imas 12 godina i da flejmujes sa ovim visestruko banovanim nalozima, nemam nista protiv ;)

Poslednja izmena:
Dobro, loša je baterija, soc, sistem itd na 950, i šta sad? Smarate, jel čovek ima pozitivna iskustva sad sa baterijom pošto je prešao na slow insajder. Ima, dakle čekamo i druge da potvrde to.
Totalno je irelevantno moje mišljenje zasnovano na utiscima drugih od pre X vremena, još ako nemam 950!
Još gore je poređenje dva različita OSa, kad svaki troši resurse na sebi svojstven način. Ja lično i dalje tvrdim da je android, koji dolazi fabrički sa telefonima, nezajažljiv što se tiče trošenja RAMa, baterije itd.
Isto tvrdim da je da je najgore optimizovan OS.
Eto, moje mišljenje, jer imam sva tri OSa u kući.

Sent from mTalk

'Bem mu misa, je l' moguce da ni ti ne kapiras da se ovde ne radi o pljuvanju Lumie 950, majkrosofta, windowsa? Pa jos pokreces polemiku kako je koji os optimizovan, o potrosnji rama (a da ne znas ni ni osnove ram menadzmenta android os-a, ne zderu ni svi 'droidi bateriju kao ludi ali to je neka druga tema).

Imbaqq se zalio da mu je baterija oslabila i napisao je da sumnja ''da je kvalitet baterije los''. Ja tvrdim da je sa kvalitetom baterije sve u redu a da je kombinacija mana SD cipseta kriva za ubrzano degradiranje baterija na mnogim uredjajima, i androidima i win.

Naravno zavisi i od toga kako ko koristi i koliko cesto puni fon ali cim se uredjaj sa nekim SD raspadom od soc cesto puni, pa jos sa malo ''brzim'' punjacima, ubrzano slabljenje baterije je neizbezno i tu je OS nebitan, vidite u 6P/5X temama (i ostalim vezanim za S808/S810 uredjaje) da se korisnici zale da su im baterije iznenadjujuce brzo oslabile. A to nije zbog opsteg pada kvaliteta baterija vec zbog kombinacije negativnih karakteristika Snapdragon 2015 ''flagship soc'' failova :)

U teoriji, da L950/XL, Z5, 6P i ostali S810 uredjaji imaju Apple A9/A10 ili neki noviji Exynos, bili bi mnogo bolji a baterije bi im trajale minimum 30% duze i sporije bi degradirale.

Poslednja izmena:
Kapiram ja šta si ti pisao, nije to poenta, poenta je što svako koristi aparat na sebi svojstven način. Onaj ko ga puni bežično i sa jačim punjačima, spaliće bateriju brže nego ovi drugi.
Ima tu još X faktora, kao npr snimanje u 4k itd. Neko siluje to snimanje, neko ne uključi jednom mesečno.
Eto, ispade iz primera člana , da pozadinski proces optereti bateriju tj procesor i napravi havariju. Tehnički i teoretski vrlo moguće, praktično , vrlo retko se dešava.
Ono što je meni fascinantno je što baterije, izrada, kapacitet, sama tehnologija, stagniraju već neko vreme, ništa epohalno se nije desilo u razvoju istih, ali zato se opterećuju sve većim i jačim potrošačima, zahtevnijim sistemima itd.
Ja realno nisam pročitao neke preterane globalne žalbe na bateriju na 950, a realno nije to baš mlad aparat.

Vrv može softverski da se utiče na degradiranje baterije, smanjenjem opterećenja na procesor itd, ali pitanje je u kojim granicama.

Sent from mTalk

Ma da, uvek je moguce da se neka app zabaguje i posrce bateriju, meni je skype na Z2 odavno pravio probleme ali posle apdejtova radi mnogo bolje.

Realno nije potrebna sad neka cyber tehnologija baterija vec samo ''krsten'' cipset i baterija velikog kapaciteta u odnosu na velicinu ekrana :)
Ali to polako postaje proslost u flagship klasi, vec je jasno da ce mnogi proizvodjaci forsirati velike baterije u mid-range modelima (kao npr. Samsung i LG ove godine) a oni ''vodeci'' ce biti sve tanji sa jedva prosecnim baterijama a forsirace se sve brza punjenja. Zasto je tako.. pa zbog $$$ kao i uvek :)

Poslednja izmena:
'Bem mu misa, je l' moguce da ni ti ne kapiras da se ovde ne radi o pljuvanju Lumie 950, majkrosofta, windowsa? Pa jos pokreces polemiku kako je koji os optimizovan, o potrosnji rama (a da ne znas ni ni osnove ram menadzmenta android os-a, ne zderu ni svi 'droidi bateriju kao ludi ali to je neka druga tema).

Imbaqq se zalio da mu je baterija oslabila i napisao je da sumnja ''da je kvalitet baterije los''. Ja tvrdim da je sa kvalitetom baterije sve u redu a da je kombinacija mana SD cipseta kriva za ubrzano degradiranje baterija na mnogim uredjajima, i androidima i win.

Naravno zavisi i od toga kako ko koristi i koliko cesto puni fon ali cim se uredjaj sa nekim SD raspadom od soc cesto puni, pa jos sa malo ''brzim'' punjacima, ubrzano slabljenje baterije je neizbezno i tu je OS nebitan, vidite u 6P/5X temama (i ostalim vezanim za S808/S810 uredjaje) da se korisnici zale da su im baterije iznenadjujuce brzo oslabile. A to nije zbog opsteg pada kvaliteta baterija vec zbog kombinacije negativnih karakteristika Snapdragon 2015 ''flagship soc'' failova :)

U teoriji, da L950/XL, Z5, 6P i ostali S810 uredjaji imaju Apple A9/A10 ili neki noviji Exynos, bili bi mnogo bolji a baterije bi im trajale minimum 30% duže i sporije bi degradirale.
Izgleda da te samo ja ovde razumem. [emoji3] Slažem se da su baterije ok. Samo si trebao odmah da preciziraš da kapacitet baterije opada brže na power hungry chip setovima. Tj. više ciklusa punjenja ima na njima i normalno je da baterija posle npr. godinu ipo opadne 20%. I mislim da ne bi bilo zabune. Takođe, kada sam pisao da jača amperaža skraćuje brže vek ćelija nego što to čini slabija A, klinci poskakali kao opareni.
Činjenica jeste da je snapdragon imao problem sa disipacijom u tom periodu i da je malko trošio više..Ali do sada sam imao nekoliko i nije to toliko drastično, koliko se tebi čini. Znači, nisam imao problem sa telefonima sa tim CPU. Moje skromno mišljenje je da je priča o SD 808 i 810 prilično preuveličana na internetu. Ali da su omanuli, jesu. Dok nisu sišli na manji nanometarski proces istanjivanja silicijuma, bilo je HOT. [emoji1] I još nešto: više zabune još uvede neki update koji počne da srče bateriju, pa ljudi ne znaju da li da okrive chipset ili update,

Poslednja izmena:
Imao je i jedan ortak 5X (po defaultu prosecna autonomija) ali ga je prodao posle par meseci. Negativan uticaj S808/S810 i brzih punjenja na baterije raznih uredjaja moze da se primeti tek posle malo duze upotrebe, video si valjda da su neki clanovi prodali 6P jer im je sot opao sa proseka od 6h na jedva 4h posle 7,8 ili 10 meseci :) Isto kao sto su ostali pisali za 5X, Flex 2, Z5 itd.. to ide po sistemu - krace trajanje baterije+cesta (brza) punjenja+grejanje uredjaja i same baterije = ubrzana degradacija i ''rezultati'' iste vec posle 7,8 meseci upotrebe.

Nisu S808/810 katastrofalno losi ali po nekim karakteristikama realno jesu djubre i Qualcomm je tu popisan od Apple/Samsunga..
A sto je najjace nisu ispastali oni zbog toga vec mnogi proizvodjaci koji su prinudjeni da koriste njihove soc :d pa su LG, sony, htc i slicni jedva ''preziveli'' 2015. zbog slabe prodaje.

Ali da su omanuli, jesu. Dok nisu sišli na manji nanometarski proces istanjivanja silicijuma, bilo je HOT. I još nešto: više zabune još uvede neki update koji počne da srče bateriju...

E vidis, to je fenomen, da soc savremenijeg proizvodnog procesa vise throttle-uju i vise trose. A matori S800/801, koji takodje nisu bili bas sjajni, nemaju tako izrazene probleme.
Da su negde zestoko omanuli potvrdjuje i cinjenica da je Samsung jos krajem 2014. najavio da ce u 2015 flagship modele ugradjivati samo svoje Exynose, to je bio znak da nesto nije u redu sa S808/S810.
Vec sledece godine su nastavili sa saradnjom pa su S7/E za USA trziste imali S820 koji ponovo nije bas sjajan u smislu potrosnje ali je jasno da je dosta bolji od prethodnika.

Sto se kapaciteta baterija tice verovatno samo Microsoft nece odustati od baterija solidnog kapaciteta u flagship klasi (nesto u stilu 950/XL) dok ce ostali prodavati, kao list tanke telefone, sa sve manjim baterijama ali uz famozna brzapunjenja 5.0+

Poslednja izmena:
Kapiram ja šta si ti pisao, nije to poenta, poenta je što svako koristi aparat na sebi svojstven način. Onaj ko ga puni bežično i sa jačim punjačima, spaliće bateriju brže nego ovi drugi.
Ima tu još X faktora, kao npr snimanje u 4k itd. Neko siluje to snimanje, neko ne uključi jednom mesečno.
Eto, ispade iz primera člana , da pozadinski proces optereti bateriju tj procesor i napravi havariju. Tehnički i teoretski vrlo moguće, praktično , vrlo retko se dešava.
Ono što je meni fascinantno je što baterije, izrada, kapacitet, sama tehnologija, stagniraju već neko vreme, ništa epohalno se nije desilo u razvoju istih, ali zato se opterećuju sve većim i jačim potrošačima, zahtevnijim sistemima itd.
Ja realno nisam pročitao neke preterane globalne žalbe na bateriju na 950, a realno nije to baš mlad aparat.

Vrv može softverski da se utiče na degradiranje baterije, smanjenjem opterećenja na procesor itd, ali pitanje je u kojim granicama.

Sent from mTalk

Bato to nista ne valja dok ne izbace Snpadragon 888 , do tada sve je to krs. To je ta mantra... :D
Aj pustite te price iz nepricave, nego jel neko primeti 950 da mu cpu trotluje? pad performansi itd ...

@hsv meni na mate-u 4000mAh, ne bunim se. Jutros skinut sa punjača i sad na 62%.

Sent from my MHA-L29 using Tapatalk

Nisam primetio to slabljenje baterije na L950.
Jednom prilikom sam pročitao, da u idealnom slučaju, baterija ima 1000 punjenja, tako da bi trebala izdržati bar dve godine.
Do tada ćemo promeniti telefone...

Dosta offtopica i dajte vise te ss uptajma:)

Pa ja mogu da okačim SS UpTime ali to je od prekjuče kada se instalirao Slow Ring Build i od tada .
'Ajd, okačiću kasnije, nek' ima ;)

Nazad
Vrh Dno