Šta je novo?

Lost Planet za PC :)

svakako mora biti zakucano negde zbog sinhronizacije sa TV-om/monitorom (bilo bi neozbiljno da FPS varira na konzoli i da ima image tearring na izlaznom uredjaju)

ne, samo pitam, posto mislim da bas ima razlike izmedju rada gow i lp a govore da obe rade u 30fps...
ili mozda pak zbog tipa igre... mada meni ne smeta, sve u svemu bolje radi nego na kompu...

LP ima onaj motion blur koji "umeksava" nizi framerate

OK, nevezano za ovu igru. Ne znam u kom FPSu radi Gears of War, ali mislim da npr. Resistance fall of Man na PS3 ide 30fps, kao i motostorm i oblivion na obe konzole. I tako to.

E sad, tu mene nešto kopka.

Kako za ime boga izgledaju trkačke igre u 30FPS???!!! Nemogu ni da zamislim nešto kao npr. SW Ep I Racer u 30FPS!

We received the following answer from Capcom when we asked them directly:

In general, the PC version has a higher resolution the gamer renders at. It also supports ambient occlusion and parallax mapping, which means all the footsteps and other individual effects are cleaner. We are also not using a reduction buffer, meaning that the graphical special effects are also cleaner on the PC. Because of the multithreaded nature of the engine from the very start, it is quite fast.

The upside of DX10 for Lost Planet is the stream-out function and geometry shaders which allow us to make the engine run faster. The major difference between DirectX 9 and 10 is primarily related to this speed. Compared to DX9, our use of geometry shader, depth resolve and stream output should provide a 10% to 20% boost in frame rate as driver optimization progresses. One of the immediate differences you can see in the DX10 version is the clean edges on shadows; however the main difference is obviously the speed at which the engine renders as mentioned before

http://www.firingsquad.com/hardware/lost_planet_demo_directx_10_performance/

Poslednja izmena:
Znaci toliko ste gluposti ovde ispisali svi koji nikada niste igrali ništa na konzoli. Jedino Ivan zna šta priča. Ne kažem da i ja ne bih bio u zabludi da nisam video i iskusio sve to, ali je stvarno smešno. Poredite konzolu od 400 evra sa kompovima na kojima samo kartice koštaju toliko ili više i sve više secka (ili bar ima padove performansi na određenim delovima), a vi ko mala deca pričate o kontrolerima i kako bolje radi na PC-ju. Da, napravili su konzolu za igranje na kojoj ne može nešto da se igra. Iz perspektive casual console gamera sve ovo izgleda užasno smešno. PC je mašina koja više služi za sve ostalo nego za igranje igara - dokaz za to je testiranje 8800 Ultre na FarCry-ju koji je izašao kad sam imao 9800 Pro i koji je i tada dobro radio u 1280 x 960, a sada ga testiram u 1920 x 1200 i to je kao extra vizuelni napredak zato što su mu dodali HDR. Ili reizdanje Call of Juarez sa 30% više trave i drugačijim teksturama sa paralax umesto bump mapa! Zbog toga da igram igru ponovo!? Istu DX10 verziju CoJ su portovali na Xbox (eto jednom i to da se desi :)) i naravno ima da radi sa min. 30 fps. a meni je na 7950GX2, najjačoj kartici koja je tada bila, igra seckala, čim uđem u travu! Totalno je nebitno da li je 720p ili 1080i, bitno je iskustvo. A na PC-ju sve više igara radi očajno, jer se razvijaju za Xbox360 i PS3 na prvom mestu. Tih konzola ima na desetine miliona i svaku dobru igru će prodati u tom tiražu, dok će se PC igra prodati u milion, najviše, a sve ostalo će piratizovati. preko 60% igara u prometu za PC je pirat (to su neke procene), dok je tek svaka 12 na konzolama pirat! To game developeri dobro znaju, zato i prodaju svo ovo "mudo za bubrege". Ja nisam protiv PC-ja kao igračke platforme, ali je jasno da će nešto morati da se standardizuje - imaćemo PC-je koji će biti igračke mašine i biće baš tako i koncipirane (pod uslovom da PC preživi kao igračka platforma naravno). Ovako ne vredi. Mislim, šta sad, i Halo 2 kad izađe će da traži DX10 i 8800GTS kao minimum, a na Xboxu ga je terao GeForce 3 i Coppermine na 700 MHz. Think again. I onda mi ovde pravite threadove u kojima branite PC. Pa ja bih popizdeo da sam na mestu nekoga ko je platio 8800 GTX 500 evra i dao 50 evra za Lost Planet, a onda imam padove fps-a na 15 sličica.

Poslednja izmena:
Maxo niko ovde ne lamentira nad PC sudbinom u tom smislu u kojem ti pričaš. Diskutujemo o igrama koje se pojave za PC-u. To da li postoje za konzolu i kakve su im tamo performanse me recimo uopšte ne zanima. Usput LP radi više nego pristojno na PC-ju na 8800GTS kartici. Vegas recimo ima slabije performanse na istom hardveru.

Ako te ne zanima, preskoči diskusiju, niko ti ne brani. Ja pokušavam ljudima da objasnim da su u zabludi. Neki i znaju o čemu pričam, ali im je PC draži. Evo ja sam sebi nabavio 8800 Ultru u mašinu bez obzira na sve što sam gore napisao. ***a, volim PC takav kakav je, ali ne bih da preterujem i dajem izjave koje su potpuno van svake pameti... A da Lost Planet dobro radi na 8800 GTS-u, ok, i da, Vegas je tek bio neoptimizovan port... Double Agent nije ni radio na 8800 GTX-u do skoro (i sada ima bagova). Zar ti to dovoljno ne govori o PC-ju kao igračkoj platformi.

Znaci toliko ste gluposti ovde ispisali svi koji nikada niste igrali ništa na konzoli. Jedino Ivan zna šta priča. Ne kažem da i ja ne bih bio u zabludi da nisam video i iskusio sve to, ali je stvarno smešno. Poredite konzolu od 400 evra sa kompovima na kojima samo kartice koštaju toliko ili više i sve više secka (ili bar ima padove performansi na određenim delovima), a vi ko mala deca pričate o kontrolerima i kako bolje radi na PC-ju. Da, napravili su konzolu za igranje na kojoj ne može nešto da se igra. Iz perspektive casual console gamera sve ovo izgleda užasno smešno. PC je mašina koja više služi za sve ostalo nego za igranje igara - dokaz za to je testiranje 8800 Ultre na FarCry-ju koji je izašao kad sam imao 9800 Pro i koji je i tada dobro radio u 1280 x 960, a sada ga testiram u 1920 x 1200 i to je kao extra vizuelni napredak zato što su mu dodali HDR. Ili reizdanje Call of Juarez sa 30% više trave i drugačijim teksturama sa paralax umesto bump mapa! Zbog toga da igram igru ponovo!? Istu DX10 verziju CoJ su portovali na Xbox (eto jednom i to da se desi :)) i naravno ima da radi sa min. 30 fps. a meni je na 7950GX2, najjačoj kartici koja je tada bila, igra seckala, čim uđem u travu! Totalno je nebitno da li je 720p ili 1080i, bitno je iskustvo. A na PC-ju sve više igara radi očajno, jer se razvijaju za Xbox360 i PS3 na prvom mestu. Tih konzola ima na desetine miliona i svaku dobru igru će prodati u tom tiražu, dok će se PC igra prodati u milion, najviše, a sve ostalo će piratizovati. preko 60% igara u prometu za PC je pirat (to su neke procene), dok je tek svaka 12 na konzolama pirat! To game developeri dobro znaju, zato i prodaju svo ovo "mudo za bubrege". Ja nisam protiv PC-ja kao igračke platforme, ali je jasno da će nešto morati da se standardizuje - imaćemo PC-je koji će biti igračke mašine i biće baš tako i koncipirane (pod uslovom da PC preživi kao igračka platforma naravno). Ovako ne vredi. Mislim, šta sad, i Halo 2 kad izađe će da traži DX10 i 8800GTS kao minimum, a na Xboxu ga je terao GeForce 3 i Coppermine na 700 MHz. Think again. I onda mi ovde pravite threadove u kojima branite PC. Pa ja bih popizdeo da sam na mestu nekoga ko je platio 8800 GTX 500 evra i dao 50 evra za Lost Planet, a onda imam padove fps-a na 15 sličica.

A šta ćemo sa efikasnošću igranja? :) Za određenu grupu neprijatelja na konzoli treba pola minuta i više, a na mišu i tastaturi se isti pobiju za manje od 10 sekundi. To je nešto što konzola ne može da ispravi (makar ne u ovoj generaciji) kada su ovi žanrovi igara u pitanju. Meni je to gore mučenje 1000 puta nego da mi nešto secka ili da igram u kojoj rezoluciji niže :)

Ma naravno da je glupo porediti, ali ako pricamo o tehnikalijama i framerate-u, onda pricamo o tome. Naravno da su konzole mnogo vise za ulozeni novac, pa zar to uopste moze da bude nejasno? Mogli bismo to da prihvatimo i da ne raspravljamo vise o tom elementu.

E sad, ISKUSTVO, kao sto je Max rekao, je nesto sasvim drugo i po meni ne moze da se poredi izmedju konzola i PC-a. Iz ugla casual console gamera ova prica stvarno jeste smesna, ali mi odavde uglavnom ne gledamo iz tog ugla.

Zeznuto je vreme, malo ko moze da ima jak PC kod nas i onda ljudi koji vole da igraju igre i igraju ih vec godinama na PC-u, ne znaju sta da rade. Moraju nekako da se snadju i da objasne sebi da je ovo ili ono bolje. Sa svih strana su bombardovani najrazlicitijim kontradiktornim informacijama, najcesce od strane istih takvih ljudi u istoj situaciji. A zna se da promeniti platformu nije bas jednostavno koliko izgleda, narocito za jednog PC gamera. Svi govore, "Ma samo kupis konzolu i miran si." Nije bas toliko jednostavno. Mnogi ljudi koji cak i decenijama igraju igre na PC-u, a jednostavno to ne mogu vise da prate, treba sve te navike, dobre i lose strane pc-a, ukratko - iskustvo, da stave po strani i da im ceo svet u kom su bili zameni jedna spravica namenjena igranju. PC gamer ne znaci samo TO, postoji ceo svet oko masine za igranje koji je mnogim ljudima postao hobi koji jako vole i tesko bi im bilo da ga se odreknu, bez obzira na to koliko ih kosta. Ne verujem da je ijedan PC igrac ikad u zivotu bio zadovoljan time koliko je novca morao redovno da daje na komponente, ali verujem da ima mnogo onih koji su bili prezadovoljni time sto su dobijali za uzvrat.

Kljuc svih ovih rasprava kojih ocigledno ne mozemo da se oslobodimo ni u jednoj temi, a ja bih stvarno zeleo da nekako do toga dodje, je sto se mnogi ljudi lome i ne znaju sta ce i kako dalje sa svojim hobijem i pokusavaju na osnovu sitnica da donesu neki veliki zakljucak. A pravog zakljucka nema. Treba samo sagledati ko je za sta sposoban i sta njemu u ovom trenutku vise odgovara. Nema ultimativno dobrih ili losih resenja, kao ni u bilo kom drugom segmentu zivota. Ako nekome mnogo vise odgovara PC gaming, a ima para samo da kupi konzolu i da se igra na njoj, pa i to je cista situacija - samo je treba realno sagledati i prihvatiti. Ako ne pocnemo malo zrelije da gledamo na ove stvari, ceo forum ce izgubiti smisao. Ljudi koji su presli na konzole se rugaju onima na PC-u i obratno. Zar je to normalno ponasanje ljudi od 20 i kusur godina? I onda cela ta situacija proizvede to da i ljudi koji objektivno imaju sta pametno da kazu, ne rade to, jer i sami postanu iziritirani "prozivkama" sa druge strane i reaguju na isti nacin iako im sustinski nije do tako glupe rasprave.

Uglavnom se obracam PC publici, jer cisto sumnjam da ovde uopste ima ljudi koji se oduvek igraju samo na konzolama, pa bi sad da vide sta je uopste PC gaming :).

Zamislite koliko je nekome ko je kupio konzolu, jer je samo za to imao para na duze staze, lose da slusa kako kontrole i framerate ne valjaju i, koliko je , s druge strane, nekome ko je dao sve pare koje ima na dobar PC :) lose da slusa kako je njegov izbor najgori moguci i da izumire :).

Najbolje je biti iskren prema sabi, sagledati svoje mogucnosti, kupiti u skladu s tim neku od igrackih platformi i prihvatiti sve njene vrline i mane.

Ja sam izabrao PC ;)

Hajde da OD OVOG TRENUTKA normalno pricamo o igrama, hardveru, ribama i ostalom? :)

Poslednja izmena:
Evo ja sam sebi nabavio 8800 Ultru u mašinu bez obzira na sve što sam gore napisao. ***a, volim PC takav kakav je

Zbog ovoga te cenim :d Imam i ja takve momente...ali imao si 8800GTX, pobogu, Maxo :)

A ovo "***a, volim PC takav kakav je" je sustina cele rasprave...

Poslednja izmena:
Malo se ovde brkaju stvari, npr Maximir naprzi rezoluciju 1080p i kuka kako mu koci ... Missim, to mi malo zvuci bezze, al ajd.

Dakle,
Podesite na PC-u setovanja koja ima x360 i videcete da ga PC shisha kao od shale
1280x720
0xAF
4xAA
Shadow Quality na medium (pitanje je da li je na x360 i na medium uopste)
Shadow Res na medium

Pored toga, dx9 je inferioran u odnosu na x360, koji fura nesto izmedju dx9 i dx10 (9.5, kako ga developeri popularno nazivaju), a dx10 je sa druge strane superioran, i koliko god hteli da poredimo visual quality, mi to ne mozemo, jer nemamo iste podloge. A o ostalim aspektima i simplifikaciji igara shodno konzolama, njihovom upravljackom interfejsu i populaciji kojoj su igre namenjene, ne vredi trositi reci (ponovo).

Uglavnom, Lost Planet nije losa igra, mada kapiram da ce mi dosaditi kada se dokopam full verzije, isto kao i Painkiller

Poslednja izmena:
Ja bi samo dodao da se diskusija vodi ne zbog cinjenice da igra radi losije na pcu nego na xboxu, nego zbog toga sto za to nema nikakvog razloga! Ovakva grafika ne bi smela da bude zahtevna!

ps. zakljucak jeste da ne mozemo menjati krive drine i da igru koju nisu optimizovali dobro za pc ne mozemo mi kukanjem optimizovati i DA, jese u mnogo aspekata bolje imati za OVAKVE igre konzolu... i to je to :)

Lost Planet je jedna od rijetkih igara koja radi u zakucanih 60fps na XB360. GOW radi u 30fps.

Malo se ovde brkaju stvari, npr Maximir naprzi rezoluciju 1080p i kuka kako mu koci ... Missim, to mi malo zvuci bezze, al ajd.

Dakle,
Podesite na PC-u setovanja koja ima x360 i videcete da ga PC shisha kao od shale
1280x720
0xAF
4xAA
Shadow Quality na medium (pitanje je da li je na x360 i na medium uopste)
Shadow Res na medium

Pored toga, dx9 je inferioran u odnosu na x360, koji fura nesto izmedju dx9 i dx10 (9.5, kako ga developeri popularno nazivaju), a dx10 je sa druge strane superioran, i koliko god hteli da poredimo visual quality, mi to ne mozemo, jer nemamo iste podloge. A o ostalim aspektima i simplifikaciji igara shodno konzolama, njihovom upravljackom interfejsu i populaciji kojoj su igre namenjene, ne vredi trositi reci (ponovo).

Uglavnom, Lost Planet nije losa igra, mada kapiram da ce mi dosaditi kada se dokopam full verzije, isto kao i Painkiller

To bre gledaš šta ti developeri i ovi što hoće da prodaju Vistu kažu. Nema nikakvih boljih senki, bre, pa probao sam ponovo i gledao, nisam slep. Jedino je veća rezolucija i da... ima AF, ali ga ima i u Xbox360 verziji, AF postoji. I u Dead Rising postoji, recimo. Smeta mi što ga nema u CoD2 i u Oblivionu, npr. ali ima igara gde je AF uključen! Bar 8x AF je u Lost Planetu, kao i u Gears of Waru. Jednostavno nisi u pravu što se ove igre tiče. A da ne pričamo o tome da je za 400 evra mogao svako da je igra još početkom prošle godine... Godinu i po dana smo je čekali.

@Ivan - nemam šta da dodam! :)

Lost Planet was one of those games people think looked great but until they actually had it in their hands, they could not have realized its brilliance. From the makers of Lost Planet, speaking to Eurogamer, Keiji Inafune talked a bit about Lost Planet stating: "We've probably only hit about 60 percent of the Xbox 360's potential".

"We've probably only hit about 60 per cent of the Xbox 360's potential," says Keiji Inafune.

"It's very cyclical," he says of game development. "The more years you study a platform, the better you get. Some of the games you'll see in three of four years will be truly amazing."

Više informacija ovde

For the full article, click here.

Pored toga, dx9 je inferioran u odnosu na x360, koji fura nesto izmedju dx9 i dx10 (9.5, kako ga developeri popularno nazivaju), a dx10 je sa druge strane superioran, i koliko god hteli da poredimo visual quality, mi to ne mozemo, jer nemamo iste podloge.

Na primeru Lost Planeta razlika između dx9 i dx10 u kvalitativnom (vizuelnom) smislu gotovo ne postoji a prednost u performansama koju bi teoriski dx10 trebao da ima u konkretnom slučaju je na strani dx9. Stoga termin superioran prilično loše stoji u postu koji si napisao.

Poslednja izmena:
To bre gledaš šta ti developeri i ovi što hoće da prodaju Vistu kažu. Nema nikakvih boljih senki, bre, pa probao sam ponovo i gledao, nisam slep. Jedino je veća rezolucija i da... ima AF, ali ga ima i u Xbox360 verziji, AF postoji. I u Dead Rising postoji, recimo. Smeta mi što ga nema u CoD2 i u Oblivionu, npr. ali ima igara gde je AF uključen! Bar 8x AF je u Lost Planetu, kao i u Gears of Waru. Jednostavno nisi u pravu što se ove igre tiče. A da ne pričamo o tome da je za 400 evra mogao svako da je igra još početkom prošle godine... Godinu i po dana smo je čekali.

@Ivan - nemam šta da dodam! :)

Ja ne znam u sta si ti gledao, sad dobro obrati paznju :

X360 Screenshot:

PC DX10 Screenshot:

Cak ni senke glavnog lika nema ... osim ako to nije druga igra pa se nasao u debeloj ladovini

Poslednja izmena:
Ako te ne zanima, preskoči diskusiju, niko ti ne brani. Ja pokušavam ljudima da objasnim da su u zabludi. Neki i znaju o čemu pričam, ali im je PC draži. Evo ja sam sebi nabavio 8800 Ultru u mašinu bez obzira na sve što sam gore napisao. ***a, volim PC takav kakav je, ali ne bih da preterujem i dajem izjave koje su potpuno van svake pameti... A da Lost Planet dobro radi na 8800 GTS-u, ok, i da, Vegas je tek bio neoptimizovan port... Double Agent nije ni radio na 8800 GTX-u do skoro (i sada ima bagova). Zar ti to dovoljno ne govori o PC-ju kao igračkoj platformi.

Ne znam da li si me razumeo. PC ne posmatram kao igračku platformu već kao nešto što može da posluži i za igranje. Ako na tom planu želiš više, a imaš i mogućnosti, onda bih tvoj primer iskoristio da ilustrujem kako se to rešava :smoke:

Nije tacno...ne znam sta drugo da kazem...

Pa ne znas, to je cinjenica!!!
Gospode boze, kakva samouverenost, a bez razloga! Jos da si makar video LP na XB360, ne daj boze igrao, a tek da ne govorim da nemas XB360 kod kuce. Ali naravno, ti najbolje znas jer si negde procitao na netu, a ne znas ni gde ni kada!

E sad ti ja kazem, nisi u pravu!

Milos gore je ispravno rekao, kao i Maxa, jos na pocetku! A to kazem i sam!

Ja imam XBOX 360, igram i skoro sam zavrsio Lost Planet, EXPERT sam za pokretne slike, imam savrsen kako vid, tako i LCD TV (tacnije vise njih) i TVRDIM da Lost Planet savrseno radi u 60FPS, ili u 50FPS, ako namestis konzolu na 50HZ osvezavanje!

Dalje, da si se iole informisao, znao bi da je Capcom taj engine i optimizovao i od pocetka projektovao za igre koje rade u 60FPS! Japanci su to, oni se ne zezaju.

Bruka i sramota je na sta igranje na PC-ju lici u poslednje vreme a pogotovo kada se uzme u obzir koliko kosta XB360 a koliko prosecan igracki PC!

Ja ne znam u sta si ti gledao, sad dobro obrati paznju :

X360 Screenshot:

PC DX10 Screenshot:

Cak ni senke glavnog lika nema ... osim ako to nije druga igra pa se nasao u debeloj ladovini

Vidi se senka glavnog lika na oba shota, ali je na PC shotu ispred njega jaci intenzitet osvetljenja, pa je zato i senka drugacija i bolje se vidi. I na Xbox 360 shotu postoji, jasno vidljiva senka ispod glavnog junaka. Ona konstrukcija sa cisternom levo takodje ima senku na oba shota, a uz svu dobru volju nisam primetio neke drasticne razlike u kvalitetu prikaza. Ispada, citajuci ovaj thread, da igra secka na grafickoj kartici koja je skuplja od celog Xbox-a, ali je opravdanje na strani PC-ja to sto se igra lakse pomocu tastature i misha (spominje se cak i neka citiram: ”efikasnost igranja”)... Pa ne znam, mozda je vredno cimanja nauciti igrati pomocu kontrolera, osim ako naravno nije cilj postici sto vishu ”efikasnost igranja” - to vec nema svoju cenu :)

Ako je ovo DirectX 10 i ako posle godinu i po dana cekanja na PC-ju izlazi igra koja je vizuelno prakticno identicna Xbox verziji (osim sto na PC-ju secka i na 8800 kartici, dok na Xbox, koliko ja videh, ne secka uopste) onda bolje kupiti konzolu, preci igru 10x dok se ne pojavi PC verzija, nego uloziti brdo para u PC hardver zato sto je ”lakse igrati pomocu tastature i misa”.

Meni ovo deluje kao najobicniji port sa konzole na PC bez nekih preteranih dodatnih intervencija, a igra je toliko kasnila u PC verziji iskljucivo zbog trzisnih razloga, jer se cekalo da se proda projektovani broj kopija za konzole, pa da se onda iscedi poslednji $ i sa piratizovanog PC trzista, sto je manje-vise uobicajena praksa kada su portovi u pitanju.

LP sam video na Xbox 360 vise puta i igra je vizuelno zaista vrh, posebno u vreme kada se pojavila.

Poslednja izmena:
Ovo je neverovatan forum. Kao da su svi coravi!

Senka je ispod ledja, da ne kazem dupeta, pocinje (naravno) od nogu koje su u snegu i ide sa leve strane lika, dijagonalno odozgo pa na dole.

Ovo je neverovatan forum. Kao da su svi coravi!

Senka je ispod ledja, da ne kazem dupeta, pocinje (naravno) od nogu koje su u snegu i ide sa leve strane lika, dijagonalno odozgo pa na dole.

Ma vidi se senka, naravno. Moze lako u photoshopu da se podesi kontrast na slici i da se pokaze da senka postoji, nego - nemam pametnija posla :)

Vrh Dno