Kako je to KP, sigurno se moze malo spustiti cena i jos 100ak e za zvucnu to je ~250e. Fin sistem, ko ne zeli da povezuje i neki dodatni uredjaj.
Samo za komp, izabrao bih i ja taj sistem ali kao sto rekoh, nema mogucnosti surround zvuka iz dodatnih externih uredjaja.
Iskreno, nesto mi ne uliva poverenje sto nije slikao svoje zvucnike nego su isti kao sa slike i jos neogrebani.
Dok se ne vidi i proba uzivo, ne bih isao na macku u dzaku.
Jedini problem je sto je ovo oglas, jedan kupi i toliko..... sledeci morace da ceka mesecima, dok treci mozda nece nikad imati tu priliku.
Pojacalo i daljinski deluju isto ali zvucnici, sateliti i woofer ne.
http://www.microlab.cn/product_detail.asp?id=241&bigclassid=15&smallclassid=63
Meni je ovo sistem za oko monitora, za pc sto i za 5000din koliko sam ga platio sasvim daje pristojni zvuk.
Imao sam i Genius 5.1 drveni oko pc stola, pa Lgotiech Z-5500, pa Marantz amp i Monitor Audio zvucnike, pa Kenwood mini liniju.... sve to trazi prostor i nije za pc sto na max 1m od tebe.
Microlab FC530 kupio sam bas iz tog razloga, da moze sstajati na malom rastojanju oko mene a da se solidno cuje u toj klasi.
STX je kupljen kao izvor sa kompa, salje spdif out u ext dac, izigrava pojacalo za slusalice i izvor za Microlab. Samo za njih ne bih stavljao tu kartu ali ima vise namena.
Kriterijumi nisu "rastegljivi" vec znam sta gde pripada.
Većina ih je kupovala za oko 250€, a to nije puno za taj sistem. Računam da ste do sad bili u prilici da pravite zvučne kutije ili neko pojačalo, napajanje za njega... Koliko me sećanje služi solidne pare su se trošile u takvoj samogradnji pa me malo buni kad za ove inače jeftine sisteme pričate kako su skupi. Slažem se da Logitech Z-906 ne vredi 400€ koliko trenutno košta ali to je cena kod nas, na newegg-u ti zvučnici koštaju $339 (260€) što je adekvatna cena.
Skupi su u odnosu na ono sta nude i sta je ulozeno u njih, a i u odnosu na raniju cenu koja je bila primerenija jednom takvom sistemu. Ako bih uzeo to isto sam da sklepam i to u jos boljim rigidnijim dampiranim kabinetima od mdf, uspeo bih to sa polovinom ili mozda i trecinom para koliko sad jedan Z906 ili Z5500 kosta. Jos bi ispalo i bolje, jer bih ispostovao litraze, snagu potrebnog trafoa i sve ostalo na cemu su oni stedeli, a naplatili posle basnoslovno.
Meni se čini da ti prenaglašavaš gotovo sve što pomeneš, pa mi je teško da sa tobom polemišem. Već sam se izjasnio da cene nisu previsoke, odnosno da ono što se dobije za taj novac zadovoljava na svim planovima: funkcionalnom, kvalitativnom pa i estetskom. Naravno da ne bi bio u stanju da za manje novca napraviš išta slično što bi moglo da parira ovom sistemu iz prostog razloga što ne možeš da pobediš industiju i masovnu proizvodnju. Sama pomisao je utopistička pa neću dalje da obrazlažem. To što bi napravio adekvatniju kutiju i bolje je dampovao ne bi promenilo suštinski dizajn sistema osim što bi dobio kutiju koju je teže smestiti u mali prostor, poskupeo skladištenje, transport i ostale elemente logistike za ovaj proizvod. Bolji trafo bi vise koštao itd... Na kraju proizvod je takav kakav je i određena mu je cena. Dakle treba ga posmatrati kao skup kompromisa koji su verovatno svesno napravljeni. Na kraju si upotrebio termin basnoslovno, što me samo učvršćuje u uverenju da sam blag u kritici koju sam ti uputio u prvoj rečenici.
U redu, ako smatras da sve prenaglasavam, ne moras da polemises sa mnom.
Ali posto smo vec tu u polemici, da ti docaram par elemenata koje si pomenuo oko masovne proizvodnje i pariranja njoj sa cenom proizvoda. Ajde prvo da uzmemo cenu tog sistema koji ti kupis ovde u prodavnici. To je recimo koliko 450-500e sada?
Sta mislis, koliko novca je zaista kostao tu kinesku fabriku takav jedan sistem? Vrlo malo, sto je i cilj masovne proizvodnje. Sta mislis, koliki je profit po komadu jednog proizvoda? Kolika je marza jedne prodavnice na taj jedan proizvod? Koliko kosta distribucija do te prodavnice? Koliko kosta Kinez koga moras da platis da lemi i lepi plastiku?
Kad saberes sve te troskove koje ti fabrika na kraju ispostavi kao krajnjem kupcu, docices do predstave koliko sta kosta i koliki luft imas da sve to napravis sam i da opet ne prestignes krajnju cenu u maloprodaji. Kao pojedinca elementi ugradnje mogu vise da me kostaju (tipa driveri, trafo, ozicenje, stampana ploca, cipovi, elektroliti, potenciometri), a sa druge strane kad pogledam, imam ogromnu cistinu jer znam koliko njih sve to isto kosta u centima, i koliko posle sta naplate. E u toj razlici ima mesta da se mnogo toga uradi bolje sa kvalitetnijim komponentama. Naravno, trud i vreme ne racunam, to spada u zadovoljstvo.Jedino sto bi bilo dobro iskoristiti od Logitech-a da se ne bi patio sa sitnim lemljenjem kola na stampi jeste kontrolna jedinica, za koju takodje ima prostora da se modifikuje. Ta jedinica se nalazi i polovna od nastradalih sistema kojih je dovoljno na trzistu. Dokaz pouzdanosti -> http://www.youtube.com/watch?v=U88mgndRZVI. A vidjao sam i drivere za sub koji su rastavljeni od zivota, tj. bukvalno im je membrana sa coil-om odvaljena.
Rekao si da ne bih sustinski promenio dizajn sistema, osim sto bih dobio kutiju koju je teze smestiti u mali prostor, poskupeo skladistenje, transport i ostale elemente logistike za ovaj proizvod. Upravo si naveo stavke koje brinu danasnjeg kupca i fasciniraju kod zvucnika: da su sto manji, lepsi i plasticniji na oko, da se lako nose na zurke, a ujedno da pomeraju bubrege. To NIJE LOGICNO, niti ikada moze da bude. Itekako bi se promenila koncepcija tog sistema u DIY izradi, jer bi se kvalitet podigao na mnogo veci nivo, sateliti i subwoofer ne bi tresli i odzvanjali u onoj tankoj plastici, a imao bi dovoljno rezerve snage i kontrole, da nivo izoblicenja ostane u granicama normale kada se sistem malo vise odvrne. Estetski, ona jeftina plastika ne znam kome moze dizajnerski da uliva poverenje i da joj se na bilo cemu zavidi. Mdf je za to mama, sto se tice zvuka, a i zavrsne obrade, koja moze biti mnogo bolje uradjena i u samogradnji. To sto se nekome ne bi svidelo sto je satelit tezi i gabaritniji, samo ukazuje da taj neko nema pojma kako treba da izgleda zvucnik.
Lepo si rekao da je proizvod takav kakav je i da mu je odredjena cena sa skupom kompromisa koji su vise nego svesno morali da naprave, kako bi zasenili odredjen sloj kupaca i uzeli dobre pare po jedinici kolicine. To ne znaci da je to potpun i dobar proizvod, iako je trazen.
Za kraj, evo ti neke od ideja koje su realizovane u delo kao modovanje ovih sistema, iako nisu kretali od nule, nego su imali vec osnovu na koju su samo poboljsali ono osnovno (mada se nisu proslavili po pitanju estetike, jer to moze mnogo bolje da se finisira):
http://www.youtube.com/watch?v=RR2O-PSCsZQ&feature=endscreen&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=X7rtb3neufA
Ovde pak mogu da se vide i svemirske tehnologije jednog Z5500
http://www.youtube.com/watch?v=CbEfUIJl7Vs
A ovde jos jedan podmukli upgrade samo sa promenom ozicenja, dampiranja i stavljanja druge skretnice:
http://www.youtube.com/watch?v=o194EKRPc34
Obrati paznju i sta lik ima da kaze o razlici pre i posle, i sta generalno misli o stock verziji (posebno deo od 2:00 do 2:25s), posto ja preuvelicavam i preterujem. :smoke:
I glupo je dozivljavati sve ovo licno, jer se vecina vlasnika nadje uvredjena i napadnuta (ne znam cime). Kako gledamo ovaj sistem detaljno, mozemo bilo koji drugi, jer sve ima mane i nista nije idealno niti onakvo kakvim se cini i predstavlja. Slobodno mozemo da razclanimo u sastavne delove bilo koji drugi PC sistem i da na argumentovani nacin sve lepo i detaljno prezentujemo, naravno ne u ovoj temi.
Do It Yoirself, rade ili ljudi koji znaju da mogu bolje od brendiranih proizvoda ili oni koji nemaju novca za takav proizvod. Ne znam kako ti ne cenis svoje vreme i znanje, kada je ono osnova toga sto ti omogucava zivot. Pravljenje novog Logitecha je dobar posao i nije za zanemarivanje. Prepakovanje je druga prica i nije diy. Kupis gotov sistem pa ulazes vreme, novac i trud da bi prepakovao i dodjes do toga da si mogao zaraditi vise u vremenu majstorisanja a ukupni novac dostize visi rang uredjaja. Opet izjava ja to mogu bolje trebalo bi od nule i pravljenja plana do konacnog jedinstvenog diy sistema da bude a ne dorada fabrickog. Pravljenje kontrolne jedince sa obradom surround formata nije samo uzmes plocu i zalemis delove. Da je tako i najobicniji 5.1 Genius imao bi decodere za iste pare.
Nisam ni ja imao nameru da omalovazavam Bakija ali sam hteo reci da je nedostatak iskustva doveo do ok ali ne vrhunskog zvucnika. Neko sa dosta vise audio iskustva ne bi ni ulagao novac u takve drivere, skretnice, pravio od madijapana i sl. Nije to samo sklopili ste stranice i gotovo, krajnji zvuk to pokazuje.
Opet, kazes da to nije za obicnog potrosaca a Z-5500 je takvima namenjen koji zele surround iz vise uredjaja. Naslednik postoji u prodaji za ~360€ i opet mu se ne nazire adekvatna konkurencija. Da onaj Microlab postoji sa dig ulazima za iste pare sto da ne ali ih nema.
Zato je i to posao za totalne pocetnike, koji zele da se oprobaju u samogradnji, i koje nece zamarati podaci poput Vas, Qts, Qms, Qes, Fs, Re i ostali, a isto tako im nista nece znaciti ni da li je trebalo nesto izmeniti na skretnici, kutiji, niti dovode sam kvalitet drivera u pitanje. To je sto je.
Cim je u pitanju "ovoliki novac" onda potrazi nesto pristupacnije. U hifi svetu toliko se daje na zvucnicke kablove (ne mislim na nasu KP scenu).
Na amazon.de kostaju http://www.amazon.de/Logitech-Z906-Lautsprechersystem-Dolby-Digital/dp/B004PGM9KY i kako nema carine iz EU od NG, vise se isplati nego kupovati kod nas.
Po meni i dalje nemaju alternativu, za isti novac.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari